Niejedzenie mięsa w piątek - skąd pochodzi i kogo dotyczy ten nakaz?
Powstrzymywanie się od spożywania posiłków to inaczej post. Sam post to jedna z form pokuty w tradycji chrześcijańskiej. Kościół katolicki wyznaczył dni, które stanowią pokutę dla wszystkich wiernych. To poszczególne piątki całego roku i okres Wielkiego Postu przed Wielkanocą.
Istnieją dwa rodzaje postu: post właściwy, czyli ograniczenie spożywanych pokarmów w Środę Popielcową i Wielki Piątek, który obowiązuje wszystkich wiernych między 18 a 59 rokiem życia oraz wstrzemięźliwość od mięsa w piątki. Ta z kolei obowiązuje wszystkich, którzy ukończyli 14 lat. W kulturze polskiej zachowała się tradycja wstrzemięźliwości również w Wigilię i w Wielką Sobotę. Jeśli więc zastanawiasz się, co przygotować na obiad w piątek, sprawdź nasze przepisy poniżej.
Co na obiad w piątek? Przepisy wegetariańskie i wegańskie
- Linguine z pomidorami i twarogiem
- Fritatta ze szpinakiem, pomidorami i cukinią
- Risotto z gorgonzolą i gruszką
- Curry ze szpinakiem i ciecierzycą
- Chłodnik - zupa idealna na upały. Jak go zrobić? Przepisy na chłodniki wytrawne, słodkie i wegańskie
- Kasza nasza jęczmienna ze strąkami
- Przepis na lawasz
- Wytrawna zapiekanka z kaszy manny
- Tofuczniaki i inne pyszne przepisy na placki
- Makaron ze smażonym ogórkiem
- Makaron w sosie z gorgonzoli z cukinią, szpinakiem, orzechami i skórką z cytryny
- Grillowane gnocchi z warzywami, parmezanem i natką pietruszki
- Placuszki z soczewicy z buraczkami winegret
- Wegański zamiennik karpia - sprawdź nasz przepis na selerybę
- Turecki placek z cukinii i szpinaku, czyli pyszny obiad pełen warzyw
- Smażone kluski z sosem kentucky
- Placki warzywne, pieczona dynia z fetą i zapiekane gruszki z ricottą
- Grillowane boczniaki w sosie z nerkowców z warzywami i ryżem
- Przepis na pyszne bolognese bez kęsa mięsa
- Wegański obiad – przepisy na szybki i pożywny posiłek
- W kuchni: wegańska fasolka po bretońsku
- Leczo wegetariańskie - najlepszy przepis
- Boćwina, szczaw i rabarbar - przepisy Tomasza Strzelczyka
- Wegetariańskie kotlety warzywne – jak je przyrządzić?
- Wege mielone a'la wieprzowe podane na trzy sposoby
- Papryka faszerowana wegetariańska na wiele sposobów
- Włoska tarta z kremem (wegetariańska)
- Wegańskie flaczki z boczniakami. Prosty przepis na alternatywę tradycyjnego, polskiego dania
- Wypróbuj kaszotto z bulgurem, botwinką, serem i orzechami
- Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami i borówkami - ciekawy pomysł na letni obiad
- Arabska sałatka z czerwoną porzeczką, która idealnie sprawdzi się w upalne dni. Jak ją przygotować?
- Smażone w tempurze kwiaty cukinii z czereśniami, malinami, bobem i kozim serem
- Fasolka po bretońsku - przepis Grzegorza Zawieruchy
- Naleśniki dyniowe ze słodkim twarogiem
- Pieczone słodkie ziemniaki z parmezanem i czerwonym sosem chimichuri
- Pasta Fresca al pomodoro z burratą
- Glazurowane tofu z nori i awokado
- Zapiekanka szpinakowa
- Tabbouleh Jakuba Reszki
- Feta Rakieta. Wymarzona jesienna odsłona
- Dyniowa szakszuka z pieczonym jarmużem i świeżym szpinakiem
- Sakiewki z czerwonej kapusty z jabłkami i cynamonem
- Placki z kapusty z salsą z mandarynek chili
- Makaron spaghetti w sosie śmietanowym z dynią
- Leśne kotlety
- Rydze duszone w sosie śmietanowym z dynią i prażonymi orzechami laskowymi
- Orzechowe tabbouleh
- Zapiekanka z warzywami i kuskusem
- Placki ziemniaczane z sosem grzybowym i koperkiem
- Wytrawna tarta z serem pleśniowym i gruszkami
- Kotlety jajeczne
- Wegańskie zapiekane ziemniaczki
- Pierogi wegańskie z grochem
Co na obiad w piątek? Przepisy na dania z rybą
- Pieczony pstrąg z pomidorkami cherry, rozmarynem i bufalą
- Łosoś w ziołowej panierce
- Dorsz w chrupiących młodych ziemniakach
- Szybkie obiady z rybą dla całej rodziny
- Łosoś z puree z kalafiora
- Zupa rybna i ryba w cieście
- Pstrąg smażony ze szpinakiem, kaparami z mascarpone
- Placki z selera z kozim serem i wędzonym łososiem
Ryba po chojnicku - przepis na dorsza z warzywami
- Dorsz pieczony w piekarniku
- Makaron ryżowy z krewetkami
- Ryba po tajsku z mleczkiem kokosowym i nie tylko
- Bourdeto - ryba w sosie paprykowym z kuchni ateńskiej
- Jak zrobić farsz do ryby po grecku?
- Łosoś, dorsz i mintaj - smaczne i zdrowe dania
- Sojowy łosoś na parze - pysznie i zdrowo
- Pieczony łosoś z sałatką i salsą
- Jak przyrządzić tilapię na patelni, a jak w piekarniku?
- Ryba w cieście naleśnikowym
- Świeże warzywa z łososiem zapiekane w beszamelu
- Tagliatelle z porem z łososiem w marynacie kawowej
- Parmigiana z ricottą i tuńczykiem
- "Picka", czyli smażona pizza z grzybami
Co na obiad w piątek? Przepisy na zupy
Niemal każdą tradycyjną polską zupę można zrobić w wersji wegetariańskiej. Pomidorowa, ogórkowa, krupnik, grzybowa, a nawet kapuśniak czy żurek świetnie sprawdzą się również na bazie dobrego, intensywnego w przyprawy wywaru warzywnego; kiełbasę i boczek z kolei można zastąpić wędzonym tofu. Jeśli jednak szukasz innych smaków, czegoś mniej klasycznego, sprawdź listę naszych przepisów na zupy w sam raz na piątek.
- Krem z cukinii ze szpinakiem i jajkiem na śmietance
- Toskańska zupa grzybowa
- Krem z pieczonego ziemniaka i topinamburu
- Zupy kremy - 10 zdrowych, prostych przepisów
- Oczyszczające i wzmacniające zupy na wiosnę
- Zupa musztardowa - prosty przepis
- Zupa rybna halaszle
- Detoksowa i odchudzająca zupa z pora
- Serula, czyli pyszna zupa ze Śląska
- Zupa rydzowa z sokiem z kiszonej kapusty, serem i okruchami chleba
- A dio pomidory, czyli zupa pomidorowa z zapiekankami
- Zupa z zielonej soczewicy
- Zupa krem marchewkowo-pomarańczowy
- Zupa z brządu. Kaszubski przepis na korzystanie z sezonowych owoców przez cały rok
- Parzybroda - przepis na pyszną potrawę z młodą kapustą
- Zupa krem z pieczonego selera
- Zupa z pieczonej dyni z... popcornem!
- Zupa grzybowa z warzywami i łazankami
- Zupa ogórkowa z małosolnych
- Zupa z botwinki
- Zupka galopka chlupka
- Chłodnik z jabłek, ogórków z serem w kostkach
- Zupa z czerwonej soczewicy
- Zupa Krem z Kopru
- Krem z kapusty z grzankami
To oczywiście nie wszystkie przepisy, jakie możemy zaproponować na obiad w piątek. Zbiory kuchni Dzień Dobry TVN codziennie wzbogacane są o kolejne pomysły i inspiracje - wytrawne, słodkie, tradycyjne i nietypowe, alternatywne, mięsne, wegańskie, bezglutenowe, polskie, z kuchni świata i wiele, wiele innych.
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Dreamer Company/Getty Images