Niejedzenie mięsa w piątek - skąd pochodzi i kogo dotyczy ten nakaz?
Powstrzymywanie się od spożywania posiłków to inaczej post. Sam post to jedna z form pokuty w tradycji chrześcijańskiej. Kościół katolicki wyznaczył dni, które stanowią pokutę dla wszystkich wiernych. To poszczególne piątki całego roku i okres Wielkiego Postu przed Wielkanocą.
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN
Istnieją dwa rodzaje postu: post właściwy, czyli ograniczenie spożywanych pokarmów w Środę Popielcową i Wielki Piątek, który obowiązuje wszystkich wiernych między 18 a 59 rokiem życia oraz wstrzemięźliwość od mięsa w piątki. Ta z kolei obowiązuje wszystkich, którzy ukończyli 14 lat. W kulturze polskiej zachowała się tradycja wstrzemięźliwości również w Wigilię i w Wielką Sobotę. Jeśli więc zastanawiasz się, co przygotować na obiad w piątek, sprawdź nasze przepisy poniżej.
Co na obiad w piątek? Przepisy wegetariańskie i wegańskie
- Sałatka z komosy ryżowej z marynowanym ogórkiem i serem śródziemnomorskim
- Kugel (babka ziemniaczana) z borowikami
- Pinto gulasz, czyli gulasz z białej fasolki z dodatkiem kremówki, parmezanu, podany z kawałkami chleba
- Sodziaki - placki z blachy na sodzie
- Pasta z bułką tartą, skórką z cytryny i chrzanem
- Pieczony bakłażan w sosie orzechowym
- Kopytka dyniowe z kurkami w sosie śmietanowym
- Makaron z burratą
- Jesienne wege flaczki z grzybami i papryką
- Zapiekane serowe cannelloni
- Szakszuka z porem, gorgonzolą, pieczarkami i kiełkami słonecznika
- Ziemniaki Hasselback z serem, pesto z czosnku niedźwiedziego i szynką dojrzewającą
- Gołąbki z kapusty włoskiej z kiszonymi ogórkami, miodem i łososiem - przepis
- Linguine z pomidorami i twarogiem
- Fasolka z sosem
- Curry dyniowe z jajkiem sadzonym
- Pieczone bakłażany ze snackiem z pomidorami suszonymi, migdałami i ziołami
- Grillowa uczta warzywna
- Naleśniki z łososiem
- Śródziemnomorska sałatka z serem i oliwkami
- Fiori di zucca fritti
- Jajeczna frittata
- Gulasz z boczniaków ostrygowych à la myśliwski
- Ziemniaki pieczone z farszem z krewetek i ogórków kiszonych na miodzie, z sosem chimichurri
- Tuńczyk w meksykańskim luksusowym wydaniu
- Kwiaty cukinii faszerowane ricottą
- Placki ziemniaczane z Podlasia
- Omlet z łososiem wędzonym i kaparami
- Penne z tuńczykiem
- Pizza z tortilli
- Spaghetti z camembert, pomidorkami i bakłażanem
- Placki serowo-ziemniaczane
- Risotto z kurkami
- Żółta szakszuka z serem żółtym i szczypiorkiem
- Makaron z miętą, ricottą i pesto pistacjowym
- Fritatta ze szpinakiem, pomidorami i cukinią
- Risotto z gorgonzolą i gruszką
- Figi pieczone z kozim serem, miodem i migdałami
- Warzywa z kociołka z bundzem, oscypkiem i śliwką
- Curry ze szpinakiem i ciecierzycą
- Penne z sosem pomidorowym
- Chłodnik - zupa idealna na upały. Jak go zrobić? Przepisy na chłodniki wytrawne, słodkie i wegańskie
- Kasza nasza jęczmienna ze strąkami
- Przepis na lawasz
- Wytrawna zapiekanka z kaszy manny
- Tofuczniaki i inne pyszne przepisy na placki
- "Łoj ta baba oszalała" – przepis na babkę ziemniaczaną z dynią, kukurydzą i sosem serowym
- Makaron ze smażonym ogórkiem
- Makaron w sosie z gorgonzoli z cukinią, szpinakiem, orzechami i skórką z cytryny
- Grillowane gnocchi z warzywami, parmezanem i natką pietruszki
- Placuszki z soczewicy z buraczkami winegret
- Wegański zamiennik karpia - sprawdź nasz przepis na selerybę
- Turecki placek z cukinii i szpinaku, czyli pyszny obiad pełen warzyw
- Smażone kluski z sosem kentucky
- Placki warzywne, pieczona dynia z fetą i zapiekane gruszki z ricottą
- Grillowane boczniaki w sosie z nerkowców z warzywami i ryżem
- Pieczony bakłażan z pistacjami
- Przepis na pyszne bolognese bez kęsa mięsa
- Wegański obiad – przepisy na szybki i pożywny posiłek
- W kuchni: wegańska fasolka po bretońsku
- Spaghetti czarne z krewetkami, pomidorkami i chorizo
- Leczo wegetariańskie - najlepszy przepis
- Boćwina, szczaw i rabarbar - przepisy Tomasza Strzelczyka
- Wegetariańskie kotlety warzywne – jak je przyrządzić?
- Wege mielone a'la wieprzowe podane na trzy sposoby
- Papryka faszerowana wegetariańska na wiele sposobów
- Włoska tarta z kremem (wegetariańska)
- Wegańskie flaczki z boczniakami. Prosty przepis na alternatywę tradycyjnego, polskiego dania
- Wypróbuj kaszotto z bulgurem, botwinką, serem i orzechami
- Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami i borówkami - ciekawy pomysł na letni obiad
- Arabska sałatka z czerwoną porzeczką, która idealnie sprawdzi się w upalne dni. Jak ją przygotować?
- Smażone w tempurze kwiaty cukinii z czereśniami, malinami, bobem i kozim serem
- Fasolka po bretońsku - przepis Grzegorza Zawieruchy
- Naleśniki dyniowe ze słodkim twarogiem
- Pieczone słodkie ziemniaki z parmezanem i czerwonym sosem chimichuri
- Pasta Fresca al pomodoro z burratą
- Strogonow z boczniaków i sałata
- Glazurowane tofu z nori i awokado
- Zapiekanka szpinakowa
- Tabbouleh Jakuba Reszki
- Feta Rakieta. Wymarzona jesienna odsłona
- Dyniowa szakszuka z pieczonym jarmużem i świeżym szpinakiem
- Sakiewki z czerwonej kapusty z jabłkami i cynamonem
- Włoskie "Suppli al telefono" - krokiety ryżowe z serem żółtym
- Placki z kapusty z salsą z mandarynek chili
- Makaron spaghetti w sosie śmietanowym z dynią
- Leśne kotlety
- Penne z pesto z natki pietruszki, orzechów włoskich i oleju rzepakowego
- Rydze duszone w sosie śmietanowym z dynią i prażonymi orzechami laskowymi
- Orzechowe tabbouleh
- Zapiekanka z warzywami i kuskusem
- Placki ziemniaczane z sosem grzybowym i koperkiem
- Wytrawna tarta z serem pleśniowym i gruszkami
- Kotlety jajeczne
- Wegańskie zapiekane ziemniaczki
- Pierogi wegańskie z grochem
- Zapiekanka z pieczarkami i serem
- Zimowa sałata Cobb
- makaron z serem Lasagne z bakłażana
- Zapiekanka dyniowa
- Makaron penne z pomidorami i bakłażanem
- Zapiekane cannelloni
- Wiosenne risotto
- Faszerowane pieczarki z grilla
- Burger z grzybami i mozzarellą
- Kluski z rabarbarem i kaszą jaglaną
- Pieczone bakłażany z glazurą śliwkową
- Domowa pizza z sezonowymi warzywami
- Wegeburger z boczniakiem i guacamole
- Kotleciki z bobu w sosie koperkowym
- Zapiekanka z ziemniaków z kurkami
- Pieczone bakłażany
- Kotlety z kaszy gryczanej
- Curry z kalafiora, ziemniaków i kolendry
- Łazanki
- Szaszłyki z tofu
- Bezglutenowa, wegetariańska pizza
- Calzone z warzywami po włosku
- Makaron z sosem serowym
- Ziemniaki hasselback z ziołową salsą i wędzonym twarogiem
- Pierogi ruskie według Szymona Czerwińskiego
- Wege Fried Rice
- Pulpety z ciecierzycy w karmelizowanej czerwonej cebuli
Co na obiad w piątek? Przepisy na dania z rybą
- Sałatka z wędzonym śledziem, pieczonym burakiem, orzechami i rukolą
- Dorsz w poszewce z warzywami i kremowym jabłkiem
- Łosoś gotowany w rosole
- Zapiekanka z pstrągiem i warzywami Darii Ładochy
- Śledź po azjatycku z kolendrą, chili i limonką
- Seleryba po grecku
- Pieczony pstrąg z pomidorkami cherry, rozmarynem i bufalą
- Łosoś w ziołowej panierce
- Dorsz w chrupiących młodych ziemniakach
- Szybkie obiady z rybą dla całej rodziny
- Łosoś z puree z kalafiora
- Zupa rybna i ryba w cieście
- Pstrąg smażony ze szpinakiem, kaparami z mascarpone
- Placki z selera z kozim serem i wędzonym łososiem Ryba po chojnicku - przepis na dorsza z warzywami
- Dorsz pieczony w piekarniku
- Makaron ryżowy z krewetkami
- Dorada w sosie putanesca Darii Ładochy
- Ryba po tajsku z mleczkiem kokosowym i nie tylko
- Bourdeto - ryba w sosie paprykowym z kuchni ateńskiej
- Jak zrobić farsz do ryby po grecku?
- Łosoś, dorsz i mintaj - smaczne i zdrowe dania
- Sojowy łosoś na parze - pysznie i zdrowo
- Pieczony łosoś z sałatką i salsą
- Filet z białej ryby w sosie pomidorowym
- Jak przyrządzić tilapię na patelni, a jak w piekarniku?
- Ryba w cieście naleśnikowym
- Świeże warzywa z łososiem zapiekane w beszamelu
- Tagliatelle z porem z łososiem w marynacie kawowej
- Parmigiana z ricottą i tuńczykiem
- "Picka", czyli smażona pizza z grzybami
- Śledź po hawajsku z mango i awokado
- Tuńczyk z kalarepą
- Dorsz pieczony w piekarniku
- Sushi w tempurze
- sałatka z kalmarami Sandacz smażony na maśle z grillowanymi warzywami
- Ryba po chojnicku z warzywami
- Paluszki rybne z płatkami owsianymi
- Pieczone rzodkiewki z dorszem
- Dorada po tajsku z ryżem jaśminowym
- Troć z barszczem, krewetką i kluskami śląskimi
- Paluszki rybne w panierce z chleba tostowego
- Zapiekanka z pstrągiem i warzywami
- Dorsz z kremem krewetkowym
- Smażona makrela z puree maślanym
- Łosoś w glazurze klonowej z serem według Bartka Boratyn
- Dorada pieczona z warzywami
- Krokiety ze śledziami, borowikami i duszoną kapustą
Co na obiad w piątek? Przepisy na zupy
Niemal każdą tradycyjną polską zupę można zrobić w wersji wegetariańskiej. Pomidorowa, ogórkowa, krupnik, grzybowa, a nawet kapuśniak czy żurek świetnie sprawdzą się również na bazie dobrego, intensywnego w przyprawy wywaru warzywnego; kiełbasę i boczek z kolei można zastąpić wędzonym tofu. Jeśli jednak szukasz innych smaków, czegoś mniej klasycznego, sprawdź listę naszych przepisów na zupy w sam raz na piątek.
- Zupa rybna z owocami morza Darii Ładochy
- Lekka zupa z zielonym groszkiem i ziemniakami według Rozkosznego
- Krem z soczewicy i dyni, z karmelizowaną cebulą z owocami jagodowymi, z dodatkiem prażonej kaszy
- Krem z ogórków kiszonych na bazie ziemniaków i pora z wędzonym półgęskiem na grzankach
- Zupa jarzynowa z kminem i czarnuszką
- Krem z kurek z grzankami
- Krem z cukinii ze szpinakiem i jajkiem na śmietance
- Toskańska zupa grzybowa
- Zupa z dorsza i halibuta, z mlekiem kokosowym i puree z batata
- Krem z pieczonego ziemniaka i topinamburu
- Zupy kremy - 10 zdrowych, prostych przepisów
- Oczyszczające i wzmacniające zupy na wiosnę
- Zupa musztardowa - prosty przepis
- Zupa rybna halaszle
- Detoksowa i odchudzająca zupa z pora
- Serula, czyli pyszna zupa ze Śląska
- Zupa rydzowa z sokiem z kiszonej kapusty, serem i okruchami chleba
- A dio pomidory, czyli zupa pomidorowa z zapiekankami
- Zupa z zielonej soczewicy
- Zupa krem marchewkowo-pomarańczowy
- Zupa z brządu. Kaszubski przepis na korzystanie z sezonowych owoców przez cały rok
- Parzybroda - przepis na pyszną potrawę z młodą kapustą
- Zupa krem z pieczonego selera
- Zupa z pieczonej dyni z... popcornem!
- Zupa grzybowa z warzywami i łazankami
- Zupa ogórkowa z małosolnych
- Zupa z botwinki
- Zupka galopka chlupka
- Chłodnik z jabłek, ogórków z serem w kostkach
- Zupa z czerwonej soczewicy
- Zupa Krem z Kopru
- Krem z kapusty z grzankami
- Zupa ogórkowa z pomidorami
- Rosół warzywny
- Orzechowa zupa z makaronem Zupa krem z ogórków kiszonych
- Zupa cebulowa
- Polewka z ziemniakami i szpinakiem
- Cytrynowa zupa tortellini ze szparagami
- Botwinka
- Kapuśniak z młodymi ziemniaczkami
- Francuska zupa cebulowa z grzankami i serem
- Bieszczadzka zupa "Dziad z Babą"
- Krem z kurek z grzankami
- Chłodnik z pieczonego kalafiora z palonym masłem
- Krem z czerwonego buraka ze śliwką i kwaśną śmietaną
- Zupa Parzybroda
- Zupa z cukinii z soczewicą
- Zupa grzybowa z warzywami i śmietanką według Sebastiana Olmy
- Zupa ogórkowa Agaty Starosz
- Kapuśniak z suszonymi borowikami i pomidorami
- Zupa krem z białych warzyw z pstrągiem
To oczywiście nie wszystkie przepisy, jakie możemy zaproponować na obiad w piątek. Zbiory kuchni Dzień Dobry TVN codziennie wzbogacane są o kolejne pomysły i inspiracje - wytrawne, słodkie, tradycyjne i nietypowe, alternatywne, mięsne, wegańskie, bezglutenowe, polskie, z kuchni świata i wiele, wiele innych.
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Dreamer Company/Getty Images