Czas na kurki. Sprawdź przepisy Sylwii Garskiej na dania z tymi delikatnymi grzybami

Czas na kurki. Sprawdź przepisy Sylwii Garskiej na dania z tymi delikatnymi grzybami
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sezon kurkowy rozpoczęty
Sezon kurkowy rozpoczęty
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Kurki to jedne z najpopularniejszych grzybów leśnych. Sezon na nie rozpoczął się niedawno i potrwa aż do końca jesieni. Ich delikatny, lekko pieprzny smak sprawia, że doskonale sprawdzają się w wielu potrawach. Sprawdź przepisy na dania z kurkami według Sylwii Garskiej, które zaprezentowała w kuchni Dzień Dobry TVN.

Kucharka przyrządziła risotto z kurkami, zrazy w sosie kurkowym, krem z kurek oraz sorbet truskawkowy z pudrem z kurek.

Risotto z kurkami

Składniki:

  • 3 łyżki masła,
    • 200 g kurek,
      • 200 g bobu,
        • szalotka,
          • 2 szklanki cydru,
            • 2 ząbki czosnku,
              • 160 g ryżu do risotto,
                • litr wody,
                  • sól i pieprz do doprawienia,
                    • 2 łyżeczki świeżego tymianku,
                      • skórka starta z 1/3 cytryny.
                        Risotto z kurkami
                        Risotto z kurkami
                        Risotto z kurkami
                        Źródło: Michał Woźniak/East News

                        Przygotowanie:

                        Kurki umyj i oczyść. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Potem na łyżce masła podsmaż cebulę, czosnek i kurki. Dodaj odrobinę soli. Gdy grzyby ładnie się obsmażą, odłóż połowę do miseczki, a połowę zostaw na patelni. Następnie dodaj ryż i łyżeczkę tymianku. Później pomieszaj i dolej cydr. Zalej całość szklanką wrzątku lub bulionu i znowu wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut, dolewając po szklance wody lub bulionu, gdy poprzednia porcja już odparuję.

                        W czasie, gdy risotto się gotuje, ugotuj też bób w osolonej wodzie. Powinien być obrany ze skórek. Gdy risotto wchłonie całą wodę, a ryż będzie miękki, dodaj połowę bobu, skórkę z cytryny i kolejną łyżkę masła. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Nałóż risotto na talerze., a na wierzch dodaj resztę bobu i kurek. Posyp tymiankiem lub rozmarynem.

                        Krem z kurek z grzankami

                        Składniki:

                        • litr wody,
                          • 30 dag świeżych kurek,
                            • 4 ziemniaki,
                              • 2 korzenie pietruszki,
                                • 1/2 selera,
                                  • łyżka masła,
                                    • łyżka oliwy,
                                      • 4 ząbki czosnku,
                                        • natka pietruszki,
                                          • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka

                                            Przygotowanie:

                                            Kurki oczyść, przepłukując je pod bieżącą wodą. Większe grzyby przekrój na pół. Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej masło z oliwą. Wrzuć do niego obrany i zmiażdżony czosnek. Następnie dodaj kurki oraz ziemniaki. Smaż przez 5-7 minut, a potem dolej do garnka wodę. Zupę gotuj pod przykryciem przez około 20 minut. Pod koniec przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, a także słodką papryką. Wszystko zmiksuj, a następnie rozlej do miseczek. 

                                            Krem z kurek z grzankami
                                            Krem z kurek z grzankami
                                            Krem z kurek z grzankami
                                            Źródło: Michał Woźniak/East News

                                            Zrazy w sosie kurkowym

                                            Składniki:

                                            • 500 g wołowiny,
                                              • 100 g sera żółtego,
                                                • sól,
                                                  • pieprz,
                                                    • papryka słodka,
                                                      • ok. 400 g kurek,
                                                        • 2 cebule,
                                                          • łyżka masła,
                                                            • natka pietruszki.

                                                              Przygotowanie:

                                                              Wołowinę pokrój w plastry i ubij tłuczkiem do mięsa, tak aby uzyskać jednolite kawałki. Kurki delikatnie przesmaż na maśle, wraz z cebulą i pietruszką. Roladki faszeruj powstałym farszem, a następnie ułóż w rondlu i zalej wodą. Gotuj przez około godzinę. Powstały wywar wykorzystaj jako sos. Dodaj łyżkę mąki, sól i pieprz.

                                                              Zrazy w sosie kurkowym
                                                              Zrazy w sosie kurkowym
                                                              Zrazy w sosie kurkowym
                                                              Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                              Sorbet z truskawek z pudrem z kurek

                                                              Składniki:

                                                              • 100 g cukru,
                                                                • 6 łyżek wody,
                                                                  • kilogram truskawek bez szypułek,
                                                                    • łyżeczka pasty waniliowej,
                                                                      • łyżka soku z cytryny (opcjonalnie),
                                                                        • śmietana 36%,
                                                                          • 30 dag kurek.

                                                                            Przygotowanie:

                                                                            Truskawki, cukier, pastę waniliową oraz sok z cytryny dokładnie zblenduj. Na koniec dodaj śmietanę 36%. Wysuszone wcześniej kurki włóż do młynka do kawy lub do miksera i zmiel na drobny pył. Sorbet ułóż w pucharkach i posyp pudrem z kurek.

                                                                            Zobacz także:

                                                                            Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                            Źródło: Sylwia Garska

                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości