Kucharka przyrządziła risotto z kurkami, zrazy w sosie kurkowym, krem z kurek oraz sorbet truskawkowy z pudrem z kurek.
Risotto z kurkami
Składniki:
- 3 łyżki masła,
- 200 g kurek,
- 200 g bobu,
- szalotka,
- 2 szklanki cydru,
- 2 ząbki czosnku,
- 160 g ryżu do risotto,
- litr wody,
- sól i pieprz do doprawienia,
- 2 łyżeczki świeżego tymianku,
- skórka starta z 1/3 cytryny.
Przygotowanie:
Kurki umyj i oczyść. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Potem na łyżce masła podsmaż cebulę, czosnek i kurki. Dodaj odrobinę soli. Gdy grzyby ładnie się obsmażą, odłóż połowę do miseczki, a połowę zostaw na patelni. Następnie dodaj ryż i łyżeczkę tymianku. Później pomieszaj i dolej cydr. Zalej całość szklanką wrzątku lub bulionu i znowu wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut, dolewając po szklance wody lub bulionu, gdy poprzednia porcja już odparuję.
W czasie, gdy risotto się gotuje, ugotuj też bób w osolonej wodzie. Powinien być obrany ze skórek. Gdy risotto wchłonie całą wodę, a ryż będzie miękki, dodaj połowę bobu, skórkę z cytryny i kolejną łyżkę masła. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Nałóż risotto na talerze., a na wierzch dodaj resztę bobu i kurek. Posyp tymiankiem lub rozmarynem.
Krem z kurek z grzankami
Składniki:
- litr wody,
- 30 dag świeżych kurek,
- 4 ziemniaki,
- 2 korzenie pietruszki,
- 1/2 selera,
- łyżka masła,
- łyżka oliwy,
- 4 ząbki czosnku,
- natka pietruszki,
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka
Przygotowanie:
Kurki oczyść, przepłukując je pod bieżącą wodą. Większe grzyby przekrój na pół. Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej masło z oliwą. Wrzuć do niego obrany i zmiażdżony czosnek. Następnie dodaj kurki oraz ziemniaki. Smaż przez 5-7 minut, a potem dolej do garnka wodę. Zupę gotuj pod przykryciem przez około 20 minut. Pod koniec przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, a także słodką papryką. Wszystko zmiksuj, a następnie rozlej do miseczek.
Zrazy w sosie kurkowym
Składniki:
- 500 g wołowiny,
- 100 g sera żółtego,
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka,
- ok. 400 g kurek,
- 2 cebule,
- łyżka masła,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
Wołowinę pokrój w plastry i ubij tłuczkiem do mięsa, tak aby uzyskać jednolite kawałki. Kurki delikatnie przesmaż na maśle, wraz z cebulą i pietruszką. Roladki faszeruj powstałym farszem, a następnie ułóż w rondlu i zalej wodą. Gotuj przez około godzinę. Powstały wywar wykorzystaj jako sos. Dodaj łyżkę mąki, sól i pieprz.
Sorbet z truskawek z pudrem z kurek
Składniki:
- 100 g cukru,
- 6 łyżek wody,
- kilogram truskawek bez szypułek,
- łyżeczka pasty waniliowej,
- łyżka soku z cytryny (opcjonalnie),
- śmietana 36%,
- 30 dag kurek.
Przygotowanie:
Truskawki, cukier, pastę waniliową oraz sok z cytryny dokładnie zblenduj. Na koniec dodaj śmietanę 36%. Wysuszone wcześniej kurki włóż do młynka do kawy lub do miksera i zmiel na drobny pył. Sorbet ułóż w pucharkach i posyp pudrem z kurek.
Zobacz także:
- Matteo Brunetti i jego włoskie przepisy na dania z kurkami
- Pęczotto z kurkami, dynią i parmezanem - pomysł na wytrawny obiad z grzybami
- Placki ziemniaczane z kurkami w sosie śmietanowo – tymiankowym według przepisu Sebastiana Olmy
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Sylwia Garska
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News