Słodka rywalizacja Sylwii Garskiej i Bernadety Chorzępy na desery i przekąski. Poznaj regionalne rarytasy

Słodka rywalizacja Sylwii Garskiej i Bernadety Chorzępy na desery i przekąski. Poznaj regionalne rarytasy
Kaszuby vs. Lubelszczyzna
Źródło: Dzień Dobry TVN
Trwa akcja "W marcu jak w garncu", a wraz z nią poznajemy różne regionalne przysmaki. Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN zagościły Sylwia Garska i Bernadeta Chorzępa, które zaprezentowały swoje regionalne przysmaki. Poznajcie krëple, leguminę, ciasto z kaszy gryczanej, mazurek z marchwią i wiele innych.

Przepisy Sylwii

Przepis na sierakowickie krëple, czyli faworki

Sierakowickie krëple
Sierakowickie krëple
Sierakowickie krëple
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 3 żółtka jaja kurzego z wolnego wybiegu,
  • 2 całe jaja kurze z wolnego wybiegu,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • płaska łyżeczka soli,
  • 0,75 szklanki mleka,
  • 100 g masła - roztopione i ostudzone,
  • 500 dag mąki (plus opcjonalnie 50 g),
  • 50 g drożdży,
  • łyżeczka spirytusu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN

Ten obiadek zje nawet niejadek - pomysły na posiłki Aleksandry Juszkiewicz
Źródło: Dzień Dobry TVN
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Sposób przygotowania:

Mleko delikatnie podgrzać do temperatury ok 40°C, następnie dodać drożdże, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Rozczyn wymieszać, odstawić pod przykryciem na 10 minut do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać jaja, pozostałą część mąki i cukru, wódkę oraz masło. Wyrabiać ok 7 minut.

Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut. Następnie wyjąć na stolnicę posypaną mąką, ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Wykrawać paski o długości ok 8-10 cm, naciąć w środku, uformować faworki i odstawić na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Smażyć na smalcu lub oleju wedle uznania w temp. 180°C do zrumienienia z obu stron (ważne aby temperatura tłuszczu nie była niższa bo będą go chłonąć ani wyższa, bo będą się palić).

Upieczone këple/faworki polukrować domowym lukrem.

Krëple, czyli faworki
Krëple, czyli faworki
Krëple, czyli faworki
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki na kaszubskie ciasto z czekoladą - "Murzynek"

Kaszubskie ciasto czekoladowe
Kaszubskie ciasto czekoladowe
Kaszubskie ciasto czekoladowe
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • kostka margaryny,
  • pół szklanki wody,
  • jedna szklanka cukru,
  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki czarnego kakao,
  • 3 łyżki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki konfitury śliwkowej lub jakiejkolwiek innej dwa jabłka.

Sposób przygotowania:

Kostkę margaryny zagotuj z cukrem, dodaj wodę i kakao, odstaw na chwilę na bok do lekkiego ostudzenia. Następnie wbij 3 całe jajka, wsyp mąkę, proszek do pieczenia i konfitury i wszystko dokładnie wymieszaj mikserem. Jabłka obierz, pokrój w kostkę i połącz z ciastem, mieszając drewnianą łyżką. Całość przelej do przygotowanej foremki (Sylwia używa długiej keksówki). Ciasto piecz w piekarniku z funkcją góra dół w 180 stopniach przez 45 minut. Wyciągnij ciasto na półmisek i sowicie posyp cukrem pudrem.

Ciasto "Murzynek"
Ciasto "Murzynek"
Ciasto "Murzynek"
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Przepis na leguminę

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 10 łyżek cukru,
  • szczypta soli,
  • cytryna,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • maliny 200 g.
Legumina
Legumina
Legumina
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Sposób przygotowania:

Żółtka oddziel od białek i utrzyj żółtka z cukrem, jak na kogel mogel. Namocz żelatynę w małej ilości zimnej wody aż spęcznieje. Białka ubij na sztywną masę, dodając szczyptę soli z cukrem. Obie masy połącz ze sobą szpatułką, a następnie rozgrzewaj żelatynę i cienkim strumieniem wlewaj do masy. Wkładaj do szklanek bądź kompatierek. Odstaw do wystygnięcia. Po wystygnięciu wyciągnij, oblej musem z malin.

Maliny delikatnie połóż na patelni, posyp cukrem aż stworzy się z tego frużelina. Polej tym stężałą leguminę.

Przepis na ruchanki

Ruchanki
Ruchanki
Ruchanki
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • pół litra mleka,
  • 3 jajka,
  • 80 g masła,
  • łyżka cukru,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • pół łyżeczki soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Podgrzej mleko do temperatury 33 stopni Celsjusza, wsyp łyżeczkę cukru, rozdrobnij drożdże i delikatnie mieszaj, tak żeby zrobił się rozczyn. Po 30 minutach dodaj resztę składników, czyli masło, mąkę, jajka i sól. Wyrabiaj ciasto drewnianą łyżką do uzyskania miłej, gładkiej konsystencji. Odstaw w ciepłe miejsce po przykryciu ścierką.

Po około godzinie zacznij znowu wyrabiać ciasto i zbij je pięścią. Jeśli będzie się troszkę kleić, podsyp mąką. Delikatnie, na bardzo rozgrzanym oleju na patelni, układaj ruchanki łyżką. Trzeba to kontrolować, bo bardzo szybko się zbiegają, mają być rumiane z obu stron. Odsącz na papierze, polewaj miodem i posypuj pyłkiem pszczelim.

Przepisy Bernadety

Przepis na ciasto z kaszą gryczaną

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka,
  • 100 g cukru,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 100 g kaszy gryczanej (ugotowanej),
  • 40 g budyniu w proszku,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na jabłka w cydrze lubelskim:

  • 500 g jabłek,
  • 200 g cukru,
  • 400 ml cydru,
  • anyż, rozmaryn, cynamon,
  • czarny bez (opcjonalnie).

Sposób przygotowania ciasta:

Ugotować kaszę gryczaną w 300 ml wody, gotową wystudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. W międzyczasie połączyć mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Następnie do ubitej masy jajecznej przesiać suche składniki oraz dodać kaszę gryczaną, delikatnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do formy wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 170°C przez ok. 40 minut.

Przygotowanie jabłek w cydrze:

Podczas pieczenia ciasta przygotować jabłka w cydrze. Jabłka pokroić w drobną kostkę, zasmażyć z cukrem i przyprawami, aż delikatnie zmiękną. Na koniec zalać cydrem lubelskim oraz dodać czarny bez.

Przepis na wielkanocną babkę z marchwią, makiem i różą

Przepis na wielkanocną babkę z marchwią, makiem i różą
Przepis na wielkanocną babkę z marchwią, makiem i różą
Przepis na wielkanocną babkę z marchwią, makiem i różą
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki na ciasto:

  • 340 g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 150 g cukru pudru,
  • 140 g mleka,
  • 140 g oleju,
  • ok. 180g startej marchwi,
  • 100 g maku,
  • 50 ml soku z cytryny.

Składniki na lukier różany:

  • 150 g cukru pudru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • łyżka likieru różanego (zamiennie wody różanej),

Sposób przygotowania:

Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. W międzyczasie połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie do ubitej masy jajecznej przesiać suche składniki oraz dodać startą na grubych oczkach marchew oraz mak. Delikatnie wymieszać składniki.

Gotową masę przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec w temperaturze 175 °C przez ok. 50 minut. Przestudzoną babkę udekorować lukrem.

Babka z makiem
Babka z makiem
Babka z makiem
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Przepis na sernik ze świeżym tymiankiem na kruchym cieście

Sernik z tymiankiem i malinami
Sernik z tymiankiem i malinami
Sernik z tymiankiem i malinami
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki na ciasto kruche:

  • 160 g mąki pszennej,
  • 60 g masła,
  • jajko,
  • 50 g cukru,
  • świeży tymianek.

Masa serowa:

  • 4 jajka,
  • 500 g sera twarogowego,
  • 250 g serka śmietankowego,
  • 50 g cukru,
  • łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • 50 ml soku z cytryny,
  • skórka z cytryny.

Przygotowanie kruchego ciasta:

Mąkę, masło, cukier, jajko oraz posiekany tymianek zagnieść na jednolitą masę. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim dno formy, dobrze schłodzić. Wstawić do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180°C i piec przez ok. 15 minut. Wystudzić.

Przygotowanie masy serowej:

Wymieszać ser twarogowy, śmietankowy oraz jajka do uzyskania jednolitej masy. Dodać cukier, skrobię, sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Gotową masę przełożyć na podpieczone wcześniej kruche ciasto. Piec w temperaturze 160°C (z funkcją termoobiegu) przez ok. 60 minut.

Sernik na kruchym cieście z tymiankiem
Sernik na kruchym cieście z tymiankiem
Sernik na kruchym cieście z tymiankiem
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Przepis na wielkanocny mazurek z wędzoną śliwką, ciemną czekoladą i chmielem

Składniki na kruche ciasto:

  • 200 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 2 żółtka,
  • 480 g mąki,
  • kwaśna śmietana.

Składniki na konfiturę z suszonej, wędzonej śliwki:

  • 500 g suszonych wędzonych śliwek,
  • 200 ml czerwonego wina,
  • 100 g miodu.

Składniki na ganache z ciemnej czekolady z chmielem:

  • 300 g ciemnej czekolady,
  • 150 g śmietanki 30-36%,
  • szyszki chmielu.

Przygotowanie kruchego ciasta:

Mąkę, masło, cukier, żółtka i kwaśną śmietanę zagnieść na jednolitą masę. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę na mazurek, dobrze schłodzić. Wstawić do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180 °C i piec przez ok. 15 minut. Wystudzić.

Przygotowanie konfitury śliwkowej:

Karmelizować śliwki na miodzie. Do skarmelizowanych śliwek dolać czerwone wino i zagotować. Przestudzić i zblendować. Gotową konfiturą wyłożyć na upieczone kruche ciasto.

Przygotowanie ganache:

Zagotować śmietankę z szyszkami chmielu. Przecedzić i dodać ciemną czekoladę. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Następnie wyłożyć ganache na rozsmarowaną na kruchym cieście konfiturę. Udekorować (szyszkami chmielu, dowolnymi bakaliami, płatkami róży itp.) i schłodzić.

Wielkanocny mazurek z wędzoną śliwką, ciemną czekoladą i chmielem
Wielkanocny mazurek z wędzoną śliwką, ciemną czekoladą i chmielem
Wielkanocny mazurek z wędzoną śliwką, ciemną czekoladą i chmielem
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości