Słodka rywalizacja Sylwii Garskiej i Bernadety Chorzępy na desery i przekąski. Poznaj regionalne rarytasy

Kaszuby vs. Lubelszczyzna
Źródło: Dzień Dobry TVN
Trwa akcja "W marcu jak w garncu", a wraz z nią poznajemy różne regionalne przysmaki. Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN zagościły Sylwia Garska i Bernadeta Chorzępa, które zaprezentowały swoje regionalne przysmaki. Poznajcie krëple, leguminę, ciasto z kaszy gryczanej, mazurek z marchwią i wiele innych.

Przepisy Sylwii

Przepis na sierakowickie krëple, czyli faworki

Sierakowickie krëple
Sierakowickie krëple
Sierakowickie krëple
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 3 żółtka jaja kurzego z wolnego wybiegu,
    • 2 całe jaja kurze z wolnego wybiegu,
      • 0,5 szklanki cukru,
        • płaska łyżeczka soli,
          • 0,75 szklanki mleka,
            • 100 g masła - roztopione i ostudzone,
              • 500 dag mąki (plus opcjonalnie 50 g),
                • 50 g drożdży,
                  • łyżeczka spirytusu.

                    Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

                    Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN

                    Źródło: Dzień Dobry TVN
                    Meksyk w kuchni
                    Meksyk w kuchni
                    Sposób na idealną kaczkę
                    Sposób na idealną kaczkę
                    Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
                    Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
                    Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
                    Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
                    Jesienne zupy na rozgrzewkę
                    Jesienne zupy na rozgrzewkę
                    Zupy wprost wymarzone na jesień
                    Zupy wprost wymarzone na jesień
                    Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
                    Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
                    Międzypokoleniowe przepisy
                    Międzypokoleniowe przepisy
                    Babcine przepisy od Cristiny Catese
                    Babcine przepisy od Cristiny Catese
                    Te przepisy podbiły media społecznościowe
                    Te przepisy podbiły media społecznościowe
                    Warzywne przepisy pełne smaku
                    Warzywne przepisy pełne smaku
                    Zupy lekiem na całe zło
                    Zupy lekiem na całe zło
                    Letnie desery pełne słońca
                    Letnie desery pełne słońca
                    Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
                    Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
                    Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
                    Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
                    Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
                    Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
                    Jesienne przepisy z kiełbasą
                    Jesienne przepisy z kiełbasą
                    Ciasto na lato, desery na upały
                    Ciasto na lato, desery na upały
                    Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
                    Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
                    Desery idealne do kawy
                    Desery idealne do kawy
                    Pomysł na wielki gar letniej zupy
                    Pomysł na wielki gar letniej zupy
                    Owocowe desery idealne w upalne dni
                    Owocowe desery idealne w upalne dni 
                    Pomysły na pyszne desery lodowe
                    Pomysły na pyszne desery lodowe
                    3D w tortownicy
                    3D w tortownicy
                    1 wywar 3 zupy
                    1 wywar 3 zupy
                    Lodowe desery we włoskim stylu
                    Lodowe desery we włoskim stylu
                    Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
                    Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
                    Rozgrzewające, jesienne zupy
                    Rozgrzewające, jesienne zupy
                    Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
                    Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

                    Sposób przygotowania:

                    Mleko delikatnie podgrzać do temperatury ok 40°C, następnie dodać drożdże, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Rozczyn wymieszać, odstawić pod przykryciem na 10 minut do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać jaja, pozostałą część mąki i cukru, wódkę oraz masło. Wyrabiać ok 7 minut.

                    Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut. Następnie wyjąć na stolnicę posypaną mąką, ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Wykrawać paski o długości ok 8-10 cm, naciąć w środku, uformować faworki i odstawić na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Smażyć na smalcu lub oleju wedle uznania w temp. 180°C do zrumienienia z obu stron (ważne aby temperatura tłuszczu nie była niższa bo będą go chłonąć ani wyższa, bo będą się palić).

                    Upieczone këple/faworki polukrować domowym lukrem.

                    Krëple, czyli faworki
                    Krëple, czyli faworki
                    Krëple, czyli faworki
                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                    Składniki na kaszubskie ciasto z czekoladą - "Murzynek"

                    Kaszubskie ciasto czekoladowe
                    Kaszubskie ciasto czekoladowe
                    Kaszubskie ciasto czekoladowe
                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                    Składniki:

                    • kostka margaryny,
                      • pół szklanki wody,
                        • jedna szklanka cukru,
                          • dwie szklanki mąki pszennej,
                            • 3 jajka,
                              • 3 łyżki czarnego kakao,
                                • 3 łyżki proszku do pieczenia,
                                  • 2 łyżki konfitury śliwkowej lub jakiejkolwiek innej dwa jabłka.

                                    Sposób przygotowania:

                                    Kostkę margaryny zagotuj z cukrem, dodaj wodę i kakao, odstaw na chwilę na bok do lekkiego ostudzenia. Następnie wbij 3 całe jajka, wsyp mąkę, proszek do pieczenia i konfitury i wszystko dokładnie wymieszaj mikserem. Jabłka obierz, pokrój w kostkę i połącz z ciastem, mieszając drewnianą łyżką. Całość przelej do przygotowanej foremki (Sylwia używa długiej keksówki). Ciasto piecz w piekarniku z funkcją góra dół w 180 stopniach przez 45 minut. Wyciągnij ciasto na półmisek i sowicie posyp cukrem pudrem.

                                    Ciasto "Murzynek"
                                    Ciasto "Murzynek"
                                    Ciasto "Murzynek"
                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                    Przepis na leguminę

                                    Składniki:

                                    • 4 jajka,
                                      • 10 łyżek cukru,
                                        • szczypta soli,
                                          • cytryna,
                                            • 2 łyżeczki żelatyny,
                                              • maliny 200 g.
                                                Legumina
                                                Legumina
                                                Legumina
                                                Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                Sposób przygotowania:

                                                Żółtka oddziel od białek i utrzyj żółtka z cukrem, jak na kogel mogel. Namocz żelatynę w małej ilości zimnej wody aż spęcznieje. Białka ubij na sztywną masę, dodając szczyptę soli z cukrem. Obie masy połącz ze sobą szpatułką, a następnie rozgrzewaj żelatynę i cienkim strumieniem wlewaj do masy. Wkładaj do szklanek bądź kompatierek. Odstaw do wystygnięcia. Po wystygnięciu wyciągnij, oblej musem z malin.

                                                Maliny delikatnie połóż na patelni, posyp cukrem aż stworzy się z tego frużelina. Polej tym stężałą leguminę.

                                                Przepis na ruchanki

                                                Ruchanki
                                                Ruchanki
                                                Ruchanki
                                                Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                Składniki:

                                                • 4 szklanki mąki pszennej,
                                                  • pół litra mleka,
                                                    • 3 jajka,
                                                      • 80 g masła,
                                                        • łyżka cukru,
                                                          • 40 g świeżych drożdży,
                                                            • pół łyżeczki soli,
                                                              • olej do smażenia.

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Podgrzej mleko do temperatury 33 stopni Celsjusza, wsyp łyżeczkę cukru, rozdrobnij drożdże i delikatnie mieszaj, tak żeby zrobił się rozczyn. Po 30 minutach dodaj resztę składników, czyli masło, mąkę, jajka i sól. Wyrabiaj ciasto drewnianą łyżką do uzyskania miłej, gładkiej konsystencji. Odstaw w ciepłe miejsce po przykryciu ścierką.

                                                                Po około godzinie zacznij znowu wyrabiać ciasto i zbij je pięścią. Jeśli będzie się troszkę kleić, podsyp mąką. Delikatnie, na bardzo rozgrzanym oleju na patelni, układaj ruchanki łyżką. Trzeba to kontrolować, bo bardzo szybko się zbiegają, mają być rumiane z obu stron. Odsącz na papierze, polewaj miodem i posypuj pyłkiem pszczelim.

                                                                Przepisy Bernadety

                                                                Przepis na ciasto z kaszą gryczaną

                                                                Składniki na ciasto:

                                                                • 4 jajka,
                                                                  • 100 g cukru,
                                                                    • 100 g mąki pszennej,
                                                                      • 100 g kaszy gryczanej (ugotowanej),
                                                                        • 40 g budyniu w proszku,
                                                                          • ½ łyżeczki proszku do pieczenia.

                                                                            Składniki na jabłka w cydrze lubelskim:

                                                                            • 500 g jabłek,
                                                                              • 200 g cukru,
                                                                                • 400 ml cydru,
                                                                                  • anyż, rozmaryn, cynamon,
                                                                                    • czarny bez (opcjonalnie).

                                                                                      Sposób przygotowania ciasta:

                                                                                      Ugotować kaszę gryczaną w 300 ml wody, gotową wystudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. W międzyczasie połączyć mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Następnie do ubitej masy jajecznej przesiać suche składniki oraz dodać kaszę gryczaną, delikatnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do formy wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 170°C przez ok. 40 minut.

                                                                                      Przygotowanie jabłek w cydrze:

                                                                                      Podczas pieczenia ciasta przygotować jabłka w cydrze. Jabłka pokroić w drobną kostkę, zasmażyć z cukrem i przyprawami, aż delikatnie zmiękną. Na koniec zalać cydrem lubelskim oraz dodać czarny bez.

                                                                                      Przepis na wielkanocną babkę z marchwią, makiem i różą

                                                                                      Przepis na wielkanocną babkę z marchwią, makiem i różą
                                                                                      Przepis na wielkanocną babkę z marchwią, makiem i różą
                                                                                      Przepis na wielkanocną babkę z marchwią, makiem i różą
                                                                                      Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                      Składniki na ciasto:

                                                                                      • 340 g mąki,
                                                                                        • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
                                                                                          • szczypta soli,
                                                                                            • 2 jajka,
                                                                                              • 150 g cukru pudru,
                                                                                                • 140 g mleka,
                                                                                                  • 140 g oleju,
                                                                                                    • ok. 180g startej marchwi,
                                                                                                      • 100 g maku,
                                                                                                        • 50 ml soku z cytryny.

                                                                                                          Składniki na lukier różany:

                                                                                                          • 150 g cukru pudru,
                                                                                                            • 2 łyżki soku z cytryny,
                                                                                                              • łyżka likieru różanego (zamiennie wody różanej),

                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. W międzyczasie połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie do ubitej masy jajecznej przesiać suche składniki oraz dodać startą na grubych oczkach marchew oraz mak. Delikatnie wymieszać składniki.

                                                                                                                Gotową masę przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec w temperaturze 175 °C przez ok. 50 minut. Przestudzoną babkę udekorować lukrem.

                                                                                                                Babka z makiem
                                                                                                                Babka z makiem
                                                                                                                Babka z makiem
                                                                                                                Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                Przepis na sernik ze świeżym tymiankiem na kruchym cieście

                                                                                                                Sernik z tymiankiem i malinami
                                                                                                                Sernik z tymiankiem i malinami
                                                                                                                Sernik z tymiankiem i malinami
                                                                                                                Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                Składniki na ciasto kruche:

                                                                                                                • 160 g mąki pszennej,
                                                                                                                  • 60 g masła,
                                                                                                                    • jajko,
                                                                                                                      • 50 g cukru,
                                                                                                                        • świeży tymianek.

                                                                                                                          Masa serowa:

                                                                                                                          • 4 jajka,
                                                                                                                            • 500 g sera twarogowego,
                                                                                                                              • 250 g serka śmietankowego,
                                                                                                                                • 50 g cukru,
                                                                                                                                  • łyżka skrobi ziemniaczanej,
                                                                                                                                    • 50 ml soku z cytryny,
                                                                                                                                      • skórka z cytryny.

                                                                                                                                        Przygotowanie kruchego ciasta:

                                                                                                                                        Mąkę, masło, cukier, jajko oraz posiekany tymianek zagnieść na jednolitą masę. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim dno formy, dobrze schłodzić. Wstawić do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180°C i piec przez ok. 15 minut. Wystudzić.

                                                                                                                                        Przygotowanie masy serowej:

                                                                                                                                        Wymieszać ser twarogowy, śmietankowy oraz jajka do uzyskania jednolitej masy. Dodać cukier, skrobię, sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Gotową masę przełożyć na podpieczone wcześniej kruche ciasto. Piec w temperaturze 160°C (z funkcją termoobiegu) przez ok. 60 minut.

                                                                                                                                        Sernik na kruchym cieście z tymiankiem
                                                                                                                                        Sernik na kruchym cieście z tymiankiem
                                                                                                                                        Sernik na kruchym cieście z tymiankiem
                                                                                                                                        Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                                        Przepis na wielkanocny mazurek z wędzoną śliwką, ciemną czekoladą i chmielem

                                                                                                                                        Składniki na kruche ciasto:

                                                                                                                                        • 200 g masła,
                                                                                                                                          • 100 g cukru,
                                                                                                                                            • 2 żółtka,
                                                                                                                                              • 480 g mąki,
                                                                                                                                                • kwaśna śmietana.

                                                                                                                                                  Składniki na konfiturę z suszonej, wędzonej śliwki:

                                                                                                                                                  • 500 g suszonych wędzonych śliwek,
                                                                                                                                                    • 200 ml czerwonego wina,
                                                                                                                                                      • 100 g miodu.

                                                                                                                                                        Składniki na ganache z ciemnej czekolady z chmielem:

                                                                                                                                                        • 300 g ciemnej czekolady,
                                                                                                                                                          • 150 g śmietanki 30-36%,
                                                                                                                                                            • szyszki chmielu.

                                                                                                                                                              Przygotowanie kruchego ciasta:

                                                                                                                                                              Mąkę, masło, cukier, żółtka i kwaśną śmietanę zagnieść na jednolitą masę. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę na mazurek, dobrze schłodzić. Wstawić do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180 °C i piec przez ok. 15 minut. Wystudzić.

                                                                                                                                                              Przygotowanie konfitury śliwkowej:

                                                                                                                                                              Karmelizować śliwki na miodzie. Do skarmelizowanych śliwek dolać czerwone wino i zagotować. Przestudzić i zblendować. Gotową konfiturą wyłożyć na upieczone kruche ciasto.

                                                                                                                                                              Przygotowanie ganache:

                                                                                                                                                              Zagotować śmietankę z szyszkami chmielu. Przecedzić i dodać ciemną czekoladę. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Następnie wyłożyć ganache na rozsmarowaną na kruchym cieście konfiturę. Udekorować (szyszkami chmielu, dowolnymi bakaliami, płatkami róży itp.) i schłodzić.

                                                                                                                                                              Wielkanocny mazurek z wędzoną śliwką, ciemną czekoladą i chmielem
                                                                                                                                                              Wielkanocny mazurek z wędzoną śliwką, ciemną czekoladą i chmielem
                                                                                                                                                              Wielkanocny mazurek z wędzoną śliwką, ciemną czekoladą i chmielem
                                                                                                                                                              Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                                                              Zobacz także:

                                                                                                                                                              Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                                                              Źródło: Sylwia Garska, Bernadeta Chorzępa

                                                                                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana