Materiał promocyjny

Mikołajkowe smakołyki z ciągnącym serem. Skuś się na wyjątkowe propozycje Andrzeja Polana

Panierowane eskalopki z polędwiczki wieprzowej, podane ze smażonymi kurkami w maśle i śmietanie, z dodatkiem miodu, czosnku i natki pietruszki
Panierowane eskalopki z polędwiczki wieprzowej, podane ze smażonymi kurkami w maśle i śmietanie, z dodatkiem miodu, czosnku i natki pietruszki
Źródło: East News/Paweł Wodzyński
Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN dania, którymi z pewnością zwabisz głodnego i zapracowanego Mikołaja. Mają ciągnący się, pyszny ser oraz wiele wspaniałych składników, które rozpływają się w ustach. Wypróbuj jego przepisy we własnej kuchni.

Kucharz przyrządził eskalopki z sosem z pieczarek, ogórka kiszonego i papryki, makaronowe babeczki z sosem z wołowiny i pomidorów oraz beszamelem i serem, a także roladę z indyka, z twarogiem i smażoną marchewką. Przepisy poniżej.

Eskalopki z sosem z pieczarek, ogórka kiszonego i papryki

Składniki:

  • 3 filety z kurczaka,
  • masło klarowane do smażenia,
  • ser żółty Kasztelan czarny Sierpc,
  • natka pietruszki,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz czarny.

Składniki na sos:

  • papryka pieczona,
  • ogórki kiszone,
  • pieczarki marynowane,
  • jogurt naturalny gęsty,
  • majonez do smaku,
  • koper,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Filety przecinamy po długości na tzw. książkę i rozklepujemy, jak na klasyczne drobiowe kotlety. Sprawiamy pieprzem czarnym i solą. Masło rozpuszczamy, kotlety obtaczamy w maśle klarowanym, a następnie w tartym serze żółtym, wymieszanym z natką pietruszki i szczypiorkiem. Następnie obtaczamy w jajkach wymieszanych z mąką i smażymy na patelni na złoty kolor z jednej i drugiej strony.

Sos: Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, łączymy z jogurtem wymieszanym z majonezem i przyprawami oraz siekanym koprem.

Makaronowe babeczki z sosem z wołowiny i pomidorów oraz beszamelem i serem

Składniki:

  • opakowanie makaronu lasagne,
  • passata pomidorowa,
  • ser królewski kostka Sierpc,
  • 60 g mięsa mielonego wołowego,
  • cebula,
  • oregano, ostra papryka, słodka papryka, sól,
  • 100 g masła,
  • 100 g mąki,
  • ok. litr mleka,
  • gałka muszkatołowa,
  • olej rzepakowy.

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Przekrawamy paski na pół i wykładamy nimi naczynia do wypiekania babeczek. Na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy po chwili mięso i przyprawy. Kiedy tylko mięso zacznie nam się przyrumieniać, dodajemy passatę pomidorową. Dusimy do odparowania i otrzymania gęstego sosu.

Mleko zagotowujemy z gałką i solą, masło rozpuszczamy, łączymy z mąką i po chwili zalewamy gotującym się mlekiem. Mieszamy do uzyskania jednolitego sosu, raz jeszcze doprawiamy. Na paski makaronu wykładamy porcję mięsa w sosie pomidorowym, na to kładziemy łyżkę sosu beszamelowego, zasypujemy tartym serem królewskim. Wstawiamy do pieczenia - pieczemy w temperaturze 120 stopni przez około 15 minut.

Rolada z indyka, z twarogiem i smażoną marchewką

Składniki:

  • filet z indyka,
  • masło klarowane do smażenia,
  • 4-5 marchewek,
  • 2 białka,
  • natka pietruszki,
  • 300 g twarogu Capri Sieprc,
  • sól, pieprz czarny, majeranek.

Przygotowanie:

Filet z indyka nacinamy i rozklepujemy na większy arkusz. Dokładnie oprószamy solą, pieprzem, majerankiem oraz paprykami. Marchew ścieramy na tarce o grubszym oczku, przesmażamy na maśle, a potem dodajemy natkę pietruszki. Lekko studzimy i łączymy z twarogiem oraz białkiem.

Farsz wykładamy na arkusz mięsa i zwijamy roladę. Umieszczamy ją w brytfannie, a obok układamy ziemniaki. Wszystko podlewamy masłem klarowanym i wstawiamy do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 240 stopni przez około 40 minut. Później zmniejszamy temperaturę, podlewamy wodą lub bulionem i dusimy przez około 1,5 godziny.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości