Kucharz przyrządził eskalopki z sosem z pieczarek, ogórka kiszonego i papryki, makaronowe babeczki z sosem z wołowiny i pomidorów oraz beszamelem i serem, a także roladę z indyka, z twarogiem i smażoną marchewką. Przepisy poniżej.
Eskalopki z sosem z pieczarek, ogórka kiszonego i papryki
Składniki:
- 3 filety z kurczaka,
- masło klarowane do smażenia,
- ser żółty Kasztelan czarny Sierpc,
- natka pietruszki,
- szczypiorek,
- sól, pieprz czarny.
Składniki na sos:
- papryka pieczona,
- ogórki kiszone,
- pieczarki marynowane,
- jogurt naturalny gęsty,
- majonez do smaku,
- koper,
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Filety przecinamy po długości na tzw. książkę i rozklepujemy, jak na klasyczne drobiowe kotlety. Sprawiamy pieprzem czarnym i solą. Masło rozpuszczamy, kotlety obtaczamy w maśle klarowanym, a następnie w tartym serze żółtym, wymieszanym z natką pietruszki i szczypiorkiem. Następnie obtaczamy w jajkach wymieszanych z mąką i smażymy na patelni na złoty kolor z jednej i drugiej strony.
Sos: Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, łączymy z jogurtem wymieszanym z majonezem i przyprawami oraz siekanym koprem.
Makaronowe babeczki z sosem z wołowiny i pomidorów oraz beszamelem i serem
Składniki:
- opakowanie makaronu lasagne,
- passata pomidorowa,
- ser królewski kostka Sierpc,
- 60 g mięsa mielonego wołowego,
- cebula,
- oregano, ostra papryka, słodka papryka, sól,
- 100 g masła,
- 100 g mąki,
- ok. litr mleka,
- gałka muszkatołowa,
- olej rzepakowy.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Przekrawamy paski na pół i wykładamy nimi naczynia do wypiekania babeczek. Na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy po chwili mięso i przyprawy. Kiedy tylko mięso zacznie nam się przyrumieniać, dodajemy passatę pomidorową. Dusimy do odparowania i otrzymania gęstego sosu.
Mleko zagotowujemy z gałką i solą, masło rozpuszczamy, łączymy z mąką i po chwili zalewamy gotującym się mlekiem. Mieszamy do uzyskania jednolitego sosu, raz jeszcze doprawiamy. Na paski makaronu wykładamy porcję mięsa w sosie pomidorowym, na to kładziemy łyżkę sosu beszamelowego, zasypujemy tartym serem królewskim. Wstawiamy do pieczenia - pieczemy w temperaturze 120 stopni przez około 15 minut.
Rolada z indyka, z twarogiem i smażoną marchewką
Składniki:
- filet z indyka,
- masło klarowane do smażenia,
- 4-5 marchewek,
- 2 białka,
- natka pietruszki,
- 300 g twarogu Capri Sieprc,
- sól, pieprz czarny, majeranek.
Przygotowanie:
Filet z indyka nacinamy i rozklepujemy na większy arkusz. Dokładnie oprószamy solą, pieprzem, majerankiem oraz paprykami. Marchew ścieramy na tarce o grubszym oczku, przesmażamy na maśle, a potem dodajemy natkę pietruszki. Lekko studzimy i łączymy z twarogiem oraz białkiem.
Farsz wykładamy na arkusz mięsa i zwijamy roladę. Umieszczamy ją w brytfannie, a obok układamy ziemniaki. Wszystko podlewamy masłem klarowanym i wstawiamy do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 240 stopni przez około 40 minut. Później zmniejszamy temperaturę, podlewamy wodą lub bulionem i dusimy przez około 1,5 godziny.
Zobacz także:
- W kuchni rządzi ser! Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Serowa kuchnia Piotra Kucharskiego. Przepisy na sałatkę, bułki i maślane rogale
- Świętuj z nami Dzień Miłośników Sera. Co można wyczarować z różnych jego rodzajów?
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: East News/Paweł Wodzyński