Kucharz przyrządził klops z papryką i serem, podany z gulaszem ziemniaczano-gorczycowym, bułeczki z serami do kwadratu, a także tortillę z ziemniakami, kiełbasą, serem i sałatką. Przepisy poniżej.
Klops z papryką i serem, podany z gulaszem ziemniaczano-gorczycowym
Składniki na klops:
- 3 pory,
- 1,5 kg mięsa z łopatki wieprzowej (mielonego),
- 3 jajka
- 2 cebule,
- 150 g sera królewskiego w kawałku Sierpc,
- opakowanie sera królewskiego w plastrach Sierpc,
- opakowanie szpinaku (liście),
- szklanka bulionu warzywnego,
- kolorowe papryki,
- 70 g bułki tartej,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- sól,
- pieprz czarny,
- kminek mielony,
- majeranek,
- tymianek,
- łyżka masła,
- olej rzepakowy.
Składniki na gulasz:
- kilogram ziemniaków,
- 2 cebule,
- duży pęczek kopru,
- masło klarowane do smażenia,
- 250 ml śmietanki 36%,
- 2-3 łyżki musztardy francuskiej,
- sól, pieprz czarny.
Przygotowanie:
Papryki smarujemy olejem i wstawiamy do pieczenia, a po upieczeniu obieramy ze skóry. Pory przecinamy wzdłuż i wrzucamy do wrzątku z tymiankiem na około 20 minut. Po tym czasie odcedzamy. Liśćmi wykładamy blaszkę keksówkę, wcześniej wysmarowaną masłem. Cebulę kroimy i przesmażamy na oleju, a potem miksujemy w malakserze. Szpinak przesmażamy bardzo krótko.
Mięso łączymy z jajkami, szpinakiem, koncentratem, przyprawami i bułką tartą. Dodajemy szklankę bulionu. Dokładnie wszystko mieszamy, dobrze jest małą porcję mięsa wrzucić na patelnię, aby sprawdzić, czy na pewno jest dobrze doprawione. Na pory wykładamy plastry sera żółtego, na to kładziemy porcję mięsa, batony z sera i kawałki papryki, w ten sposób nasz keks będzie w kolorowe kropki w przekroju. Odstającymi poza formą plastrami sera i porami zamykamy klopsa z zewnątrz. Wstawiamy do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut.
Gulasz: Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, podobnie cebulę. Na maśle przesmażamy cebulę i kiedy tylko zacznie nam się rumienić, dodajemy pokrojone ziemniaki. Smażymy kilka minut i podlewamy bulionem lub wodą. Kiedy tylko ziemniaki będą miękkie dodajemy śmietankę, musztardę, koper i doprawiamy.
Bułeczki z serami do kwadratu
Składniki:
- kilogram mąki,
- 250 ml mleka,
- 100 ml oleju rzepakowego,
- 150 ml wody,
- 80 g drożdży,
- łyżka soli,
- 2 łyżki cukru,
- 400 g sera Capri Sieprc,
- 100 g sera królewskiego w kawałku Sieprc,
- kilka pieczarek,
- szczypiorek,
- sos sojowy grzybowy,
- sezam, siemię lniane, mak,
- masło lub olej do smażenia,
- sól, czarny pieprz.
Przygotowanie:
Z drożdży i mleka przygotowujemy rozczyn, dodając trochę mąki i cukru. Do podrośniętego rozczynu dodajemy wodę, mleko, pozostałą mąkę i sól, wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje, każdą turlamy w kulki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczarki przesmażamy na maśle lub oleju, łączymy z twarogiem, szczypiorkiem, pieprzem i solą. Podrośnięte ciasto moczymy z jednej strony w sosie sojowym i namoczoną częścią dociskamy do wymieszanych nasion. Układamy na papierze do pieczenia, w środku centralnie robimy zagłębienie i w tym miejscu umieszczamy twaróg z pieczarkami. Wszystko posypujemy serem królewskim tartym i wstawiamy do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
Tortilla z ziemniakami, kiełbasą, serem i sałatką
Składniki na tortillę:
- 500 g ziemniaków,
- 300 g kiełbasy, np. podwawelskiej,
- szczypiorek,
- koperek,
- 300 g sera królewskiego w kawałku Sieprc,
- opakowanie sera królewskiego w plastrach Sieprc,
- 2 jajka,
- tortilla pszenna.
Składniki na sałatkę:
- Kilka ogórków kiszonych,
- papryka ostra,
- cebula czerwona,
- koper.
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy i ubijamy na puree. Na oleju przesmażamy pokrojoną drobno kiełbasę, dodajemy pod koniec szczypiorek. Łączymy z puree ziemniaczanym. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy tylko farsz będzie chłodny, dodajemy starty na tarce ser królewski i jajko. Dokładnie mieszamy i farsz wykładamy na tortille, na których już wcześniej położyliśmy plastry sera królewskiego. Przykrywamy kolejnymi plastrami sera i tortillami. Przed smażeniem obciążamy najlepiej deską, aby nam tortilla się dobrze połączyła ze wszystkim. Po kilku minutach tortille pełne farszu obsmażamy na chrupiąco na patelni.
Sałatka: Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, dodajemy posiekany koper, odrobinę oleju, soli i cukru do smaku.
Zobacz także:
- Serowe wariacje Andrzeja Polana, które zachwycą każdego. Poznaj jego niecodzienne przepisy
- Wszystkie oblicza sernika. Przepisy Szymona Czerwińskiego na wyjątkowy deser
- W kuchni rządzi ser! Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News