W sklepach mamy ogromny wybór produktów. Jeśli kupujemy wędlinę, to możemy wybrać tę zapakowaną i pokrojoną lub bez opakowania w jednym kawałku. Czym się do siebie różnią? Jak należy ją przechowywać? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Katarzyna Bosacka, dziennikarka, specjalistka od zakupów i praw konsumenckich.
Co wiadomo na temat tej sprawy?
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
W kuchni Dzień Dobry TVN gotowali Sebastian Olma i Iwo Minich, uczestnik MasterChef Nastolatki.
Sprawdź, jak przyrządzić minimazurki, pieczoną szynkę w pelerynie, chrzanówkę oraz pasztet z kurczaka i jaglanki.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
"5 rzeczy, które musisz wiedzieć o poranku" przedstawiła Joanna Kryńska, dziennikarka TVN24.
Jak to się stało, że całkowicie zmienił zawód?
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Gorgonzola wprost rozpływa się w ustach. Jest kremowa, miękka, ma bardzo charakterystyczny smak i aromat, którego nie da się pomylić z żadnym innym serem.
Gorgonzola to jeden z najstarszych włoskich serów na świecie.
Ser koryciński to prawdziwy żółty ser dojrzewający, który jest wytwarzany tradycyjnymi metodami. Produkuje się go z niepasteryzowanego mleka krowiego w Korycinie na Podlasiu. Mikołaj Rey spotkał się z producentką tradycyjnych serów korycińskich z Szumowa Agnieszką Gremzą.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Nasycone kwasy tłuszczowe znajdują się przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego.
Halloumi to ser, który wytwarzany jest na Cyprze. Jest jednym z najbardziej znanych, ale też najważniejszych składników w kuchni tego kraju.
Majówka już za nami, tym samym na dobre rozpoczęliśmy sezon grillowy. Mięso, ziemniaki, warzywa, a może owoce? Na ruszt wrzucamy tak naprawdę wszystko. Jeśli jednak chcecie zaskoczyć swoich znajomych, polecamy jeden składnik, który doda daniom charakteru i aromatu. Naszym numerem jeden został – ser śródziemnomorski. Jak połączyć go z grillowanymi potrawami?
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepisy Andrzeja Polana z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepis Tomasza Jakubiaka na cygara z boczniaków w zielonym sosie salsa zapiekane pod cheddarem z kuchni Dzień Dobry TVN.
Pljeskavica to na tyle popularne danie na Bałkanach, że aż trudno ustalić jego genezę. Danie występuje w wielu wariantach – możemy zrobić pljeskavicę na kajmaku (charakterystycznym, bałkańskim serze owczym), z oscypkiem lub innym ulubionym serem. Głównym składnikiem każdego przepisu na pljeskavicę jest jednak mięso mielone. Przedstawiamy sprawdzoną recepturę na to przepyszne, bałkańskie danie.
Wypoczynek w górach powinien iść w parze z możliwością wypróbowania miejscowych specjałów. Na południu Polski niekwestionowany prym wiodą oscypki. Warto pamiętać o tym, że aromatyczne sery z owczego mleka muszą spełniać określone wymogi. Jak rozpoznać oryginalne wyroby?
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował specjały z błękitnym serem. Sprawdź jego przepis na grzanki zapiekane z brzoskwiniami, serem oraz orzechami nerkowca. To pyszne połączenie sprawdzi się na wspólne spotkanie z przyjaciółmi.
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościł Sebastian Olma i jego przepisy z wykorzystaniem sera. Sprawdź, jak zrobić tartę z pieczonymi figami, orzechami i błękitnym serem lazur. Danie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i wieczorne spotkanie z przyjaciółmi.
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma pokazał, jak przygotować pyszne dania z serem. Sprawdź jego przepis na lunchową sałatkę z brokułem, kaszą kuskus, ogórkiem, pomidorkami i serem. Sprawdzi się, jako drugie śniadanie na wynos.
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował pyszne dania na bazie sera. Sprawdź, jak przygotować jego makaron ze świeżymi grzybami, tymiankiem i sosem serowym. To danie idealnie sprawdzi się na wykwintny obiad, którym zaskoczysz gości.
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościły jabłka, jednak nie tradycyjnie na słodko, a podane wytrawnie. Andrzej Polan zaprezentował swoje niesamowite przepisy na wykorzystanie tego owocu. Sprawdź, jak zrobić pizzę z 3 serami, jabłkiem i boczkiem.
W kuchni Dzień Dobry TVN królują pomidorowe smaki Andrzeja Polana. Przygotował pyszne placki pomidorowo-serowe, które idealnie sprawdzą się jako letni obiad lub przekąska. Sprawdź jego przepis i ciesz się pomidorowym smakiem lata.