Ser to jeden z najbardziej popularnych produktów spożywczych. Świetnie nadaje się na kanapki, uzupełnia też smak wielu potraw. Ale czy jest zdrowy? Czy warto po niego sięgać? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Anna Radowicka, dietetyk, technolog żywności.
Pamiętasz dźwięk dzwonka na przerwę i zapach jeszcze ciepłego chleba wyjmowanego z papieru śniadaniowego? W tamtej kanapce najważniejszy był plaster sera: miękki, lekko słodkawy, który sklejał kromki i historie opowiadane na ławce przed szkołą. Dziś, gdy tempo życia narzuca rytm, ser wciąż może być łącznikiem pomiędzy codziennością a chwilą prawdziwego smaku. Portfolio Hochland udowadnia, że ten sam składnik, który budzi wspomnienia z dzieciństwa, potrafi profesjonalnie odnaleźć się w roli szybkiej przekąski, a nawet składnika dań na gorąco. Zobacz, jak wykorzystać sery Hochland od porannego wspólnego śniadania po wieczorne gotowanie z przyjaciółmi.
"Uśmiech pochodzi od sera"– niby slogan, a jednak brzmi jak Konstytucja Radości zapisana w plastrach. Jako samozwańcza redaktorka-koneSERka do spraw pogody ducha zapraszam na obszerny raport o tym, dlaczego wystarczy otworzyć paczkę sera Hochland, by policzki uniosły się niczym balony na majówce. ZaSERwuję porcję nauki, szczyptę bajki i morze praktycznych wskazówek, bo teoria bez degustacji jest jak tost bez sera – bez sensu.
Sprawdź, jak przyrządzić zupę serową z serem topionym i pleśniowym, fondue serowe, sernik z gorgonzolą i serem pleśniowym, ser smażony w wersji czeskiej, a także ser smażony po Śląsku.
W sklepach mamy ogromny wybór produktów. Jeśli kupujemy wędlinę, to możemy wybrać tę zapakowaną i pokrojoną lub bez opakowania w jednym kawałku. Czym się do siebie różnią? Jak należy ją przechowywać? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Katarzyna Bosacka, dziennikarka, specjalistka od zakupów i praw konsumenckich.
Gorgonzola wprost rozpływa się w ustach. Jest kremowa, miękka, ma bardzo charakterystyczny smak i aromat, którego nie da się pomylić z żadnym innym serem.
Ser koryciński to prawdziwy żółty ser dojrzewający, który jest wytwarzany tradycyjnymi metodami. Produkuje się go z niepasteryzowanego mleka krowiego w Korycinie na Podlasiu. Mikołaj Rey spotkał się z producentką tradycyjnych serów korycińskich z Szumowa Agnieszką Gremzą.
Majówka już za nami, tym samym na dobre rozpoczęliśmy sezon grillowy. Mięso, ziemniaki, warzywa, a może owoce? Na ruszt wrzucamy tak naprawdę wszystko. Jeśli jednak chcecie zaskoczyć swoich znajomych, polecamy jeden składnik, który doda daniom charakteru i aromatu. Naszym numerem jeden został – ser śródziemnomorski. Jak połączyć go z grillowanymi potrawami?