Sprawdź, jak przyrządzić zupę serową z serem topionym i pleśniowym, fondue serowe, sernik z gorgonzolą i serem pleśniowym, ser smażony w wersji czeskiej, a także ser smażony po Śląsku.
W sklepach mamy ogromny wybór produktów. Jeśli kupujemy wędlinę, to możemy wybrać tę zapakowaną i pokrojoną lub bez opakowania w jednym kawałku. Czym się do siebie różnią? Jak należy ją przechowywać? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Katarzyna Bosacka, dziennikarka, specjalistka od zakupów i praw konsumenckich.
Gorgonzola wprost rozpływa się w ustach. Jest kremowa, miękka, ma bardzo charakterystyczny smak i aromat, którego nie da się pomylić z żadnym innym serem.
Ser koryciński to prawdziwy żółty ser dojrzewający, który jest wytwarzany tradycyjnymi metodami. Produkuje się go z niepasteryzowanego mleka krowiego w Korycinie na Podlasiu. Mikołaj Rey spotkał się z producentką tradycyjnych serów korycińskich z Szumowa Agnieszką Gremzą.
Majówka już za nami, tym samym na dobre rozpoczęliśmy sezon grillowy. Mięso, ziemniaki, warzywa, a może owoce? Na ruszt wrzucamy tak naprawdę wszystko. Jeśli jednak chcecie zaskoczyć swoich znajomych, polecamy jeden składnik, który doda daniom charakteru i aromatu. Naszym numerem jeden został – ser śródziemnomorski. Jak połączyć go z grillowanymi potrawami?
Pljeskavica to na tyle popularne danie na Bałkanach, że aż trudno ustalić jego genezę. Danie występuje w wielu wariantach – możemy zrobić pljeskavicę na kajmaku (charakterystycznym, bałkańskim serze owczym), z oscypkiem lub innym ulubionym serem. Głównym składnikiem każdego przepisu na pljeskavicę jest jednak mięso mielone. Przedstawiamy sprawdzoną recepturę na to przepyszne, bałkańskie danie.
Wypoczynek w górach powinien iść w parze z możliwością wypróbowania miejscowych specjałów. Na południu Polski niekwestionowany prym wiodą oscypki. Warto pamiętać o tym, że aromatyczne sery z owczego mleka muszą spełniać określone wymogi. Jak rozpoznać oryginalne wyroby?
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował specjały z błękitnym serem. Sprawdź jego przepis na grzanki zapiekane z brzoskwiniami, serem oraz orzechami nerkowca. To pyszne połączenie sprawdzi się na wspólne spotkanie z przyjaciółmi.
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościł Sebastian Olma i jego przepisy z wykorzystaniem sera. Sprawdź, jak zrobić tartę z pieczonymi figami, orzechami i błękitnym serem lazur. Danie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i wieczorne spotkanie z przyjaciółmi.
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma pokazał, jak przygotować pyszne dania z serem. Sprawdź jego przepis na lunchową sałatkę z brokułem, kaszą kuskus, ogórkiem, pomidorkami i serem. Sprawdzi się, jako drugie śniadanie na wynos.