Gorgonzola wprost rozpływa się w ustach. Jest kremowa, miękka, ma bardzo charakterystyczny smak i aromat, którego nie da się pomylić z żadnym innym serem.
Ser koryciński to prawdziwy żółty ser dojrzewający, który jest wytwarzany tradycyjnymi metodami. Produkuje się go z niepasteryzowanego mleka krowiego w Korycinie na Podlasiu. Mikołaj Rey spotkał się z producentką tradycyjnych serów korycińskich z Szumowa Agnieszką Gremzą.
Majówka już za nami, tym samym na dobre rozpoczęliśmy sezon grillowy. Mięso, ziemniaki, warzywa, a może owoce? Na ruszt wrzucamy tak naprawdę wszystko. Jeśli jednak chcecie zaskoczyć swoich znajomych, polecamy jeden składnik, który doda daniom charakteru i aromatu. Naszym numerem jeden został – ser śródziemnomorski. Jak połączyć go z grillowanymi potrawami?
Pljeskavica to na tyle popularne danie na Bałkanach, że aż trudno ustalić jego genezę. Danie występuje w wielu wariantach – możemy zrobić pljeskavicę na kajmaku (charakterystycznym, bałkańskim serze owczym), z oscypkiem lub innym ulubionym serem. Głównym składnikiem każdego przepisu na pljeskavicę jest jednak mięso mielone. Przedstawiamy sprawdzoną recepturę na to przepyszne, bałkańskie danie.
Wypoczynek w górach powinien iść w parze z możliwością wypróbowania miejscowych specjałów. Na południu Polski niekwestionowany prym wiodą oscypki. Warto pamiętać o tym, że aromatyczne sery z owczego mleka muszą spełniać określone wymogi. Jak rozpoznać oryginalne wyroby?
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował specjały z błękitnym serem. Sprawdź jego przepis na grzanki zapiekane z brzoskwiniami, serem oraz orzechami nerkowca. To pyszne połączenie sprawdzi się na wspólne spotkanie z przyjaciółmi.
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościł Sebastian Olma i jego przepisy z wykorzystaniem sera. Sprawdź, jak zrobić tartę z pieczonymi figami, orzechami i błękitnym serem lazur. Danie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i wieczorne spotkanie z przyjaciółmi.
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma pokazał, jak przygotować pyszne dania z serem. Sprawdź jego przepis na lunchową sałatkę z brokułem, kaszą kuskus, ogórkiem, pomidorkami i serem. Sprawdzi się, jako drugie śniadanie na wynos.
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował pyszne dania na bazie sera. Sprawdź, jak przygotować jego makaron ze świeżymi grzybami, tymiankiem i sosem serowym. To danie idealnie sprawdzi się na wykwintny obiad, którym zaskoczysz gości.
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościły jabłka, jednak nie tradycyjnie na słodko, a podane wytrawnie. Andrzej Polan zaprezentował swoje niesamowite przepisy na wykorzystanie tego owocu. Sprawdź, jak zrobić pizzę z 3 serami, jabłkiem i boczkiem.
W kuchni Dzień Dobry TVN królują pomidorowe smaki Andrzeja Polana. Przygotował pyszne placki pomidorowo-serowe, które idealnie sprawdzą się jako letni obiad lub przekąska. Sprawdź jego przepis i ciesz się pomidorowym smakiem lata.
W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha popisuje się kulinarną wyobraźnią. Pokazał, jak przygotować dania, które łączą w sobie z pozoru nie pasujące do siebie składniki. Sprawdź, jak przygotować krewetki w sosie pomidorowym z serem, sałatkę z arbuzem, melonem i serem, Taco Salpicon oraz spaghetti z pomidorami, oliwkami.
W kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował, jak przygotować swoje pyszne dania z wykorzystaniem sera lazur. Sprawdź jego przepisy na bułą i lazurową spółę, warzywa i grzanki z kremem z sera lazur, zapiekankę z serem lazur z karczochami, szpinakiem i kurkami, frittatę z serem lazur i kalafiorem, a także zupę z kalarepy z serem lazur i młodymi ziemniakami.
W kuchni Dzień Dobry TVN kucharz Andrzej Polan przygotował niezwykłe wariacje na temat sera pleśniowego. Sprawdź nietuzinkowe i pyszne sposoby na jego użycie. W przepisach smażone szparagi, kruche ciasto, pieczone jabłka na wytrawnie, grzanki i nadziewany bakłażan, a to wszystko w towarzystwie sera lazur.
Alkmaar w Holandii ma niezwykłą historię. Miasto odegrało bowiem ważną rolę zarówno w wojnie hiszpańsko-holenderskiej, jak i w wojnach napoleońskich. Obecnie jest popularnym ośrodkiem turystycznym z uwagi na swoje specjały, czyli sery. Co warto zobaczyć w Alkmaarze?
Makaron z sosem serowym to potrawa znana i lubiana na całym świecie. Przygotowanie tego posiłku nie zajmuje więcej niż 15-20 minut, dlatego może być podany na przyjęciu czy spotkaniu rodzinnym.
Taganu d’Aragona to danie z Sycylii - "ciasto" przygotowane z makaronu i sera. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował je Stefano Terrazzino. Sprawdź, jak przygotować to danie na Wielkanoc.
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem rządzą najlepsze sery. Przygotowaniem pysznych dań z ich użyciem zajęła się Carolina Pietyra. Jak zrobić kieszonki z kozim serem, figami i tymiankiem? Sprawdź przepis.
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem rządzą najlepsze sery. Przygotowaniem pysznych i aromatycznych dań z ich użyciem zajęła się Carolina Pietyra. Jak zrobić francuskie raclette? Sprawdź przepis.
Kuchnię Dzień Dobry TVN tym razem zdominowały najlepsze sery. Przygotowaniem pysznych dań z ich użyciem zajęła się Carolina Pietyra. Jak zrobić piernikowy croque-monsieur z bergkase i cykorią? Sprawdź przepis.
Są takie produkty, które zna i kupuje absolutnie każdy. W prawie każdym sklepowym koszyku ląduje król polskich stołów – ser żółty. Jego odmian jest naprawdę sporo, ale czy wiemy, który wybrać? Czy tańszy oznacza gorszy? O tym opowiedziała nam Wanda Baltaza, dietetyk kliniczny.
Do przygotowania domowej roboty sera z dodatkiem grzybów można wybrać dowolny ich rodzaj. Najczęściej są to kurki, borowiki, boczniaki lub najłatwiej dostępne pieczarki. Sprawdź, jak przygotować ten jesienny specjał.