Kiedyś najlepsza dzielnicowa, teraz serowarka. "To był trafny wybór"

Była dzielnicową, teraz wyrabia sery
Zamieniła mundur na fartuch i wyrabia rzemieślnicze sery
Źródło: Dzień Dobry TVN
Życie potrafi pisać zaskakujące scenariusze. Agnieszka Olejniczak przez wiele lat pracowała jako dzielnicowa i dbała o bezpieczeństwo mieszkańców Pabianic. Z czasem jednak porzuciła mundur i zajęła się wytwarzaniem serów. Co sprawiło, że wybrała dla siebie właśnie taką drogę? O tym Agnieszka Olejniczak opowiedziała w Dzień Dobry Wakacje.

Jak dzielnicowa została serowarką?

Agnieszka Olejniczak pracowała jako dzielnicowa. Zdobyła nawet tytuł najlepszej dzielnicowej w Polsce. W pewnym momencie zdecydowała się jednak porzucić mundur i zająć się wytwarzaniem serów.

- Czegoś zaczęło mi brakować w życiu. Po prostu trochę się wypaliłam zawodowo, stwierdziłam, że jeszcze kawał życia przede mną i tak postanowiłam coś zmienić w swoim życiu i zająć się zupełnie czymś innym, a że na mojej drodze pojawiła się ta pasja, jaką jest serowarstwo, to poszłam w tym kierunku. Okazało się, że to był trafny wybór - powiedziała w Dzień Dobry TVN.

Nasza rozmówczyni wyznała, że wytwarzanie serów nie jest prostym zadaniem.

- Codziennie spędzam kilkanaście godzin w serowarni, ponieważ ten proces tworzenia sera jest naprawdę czasochłonny i pracochłonny - dodała.

W jaki sposób wytwarza się ser?

Agnieszka Olejniczak mleko, z którego wytarza swoje sery, pozyskuje od lokalnego rolnika.

- Jadę do niego po świeżutkie mleczko, prosto po udoju krów, bo to z mleka krowiego są moje serki, przywożę to mleczko i już bawię się w serowarni, zaprawiam bakteriami odpowiednimi, musi być odpowiednia temperatura - tłumaczyła.

Co się dzieje później? Ile czasu potrzeba, aby zrobić ser? Dowiecie się tego z dalszej części rozmowy.

Nie oglądałeś Dzień Dobry Wakacje na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz też na Player.pl.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości