Jak dzielnicowa została serowarką?
Agnieszka Olejniczak pracowała jako dzielnicowa. Zdobyła nawet tytuł najlepszej dzielnicowej w Polsce. W pewnym momencie zdecydowała się jednak porzucić mundur i zająć się wytwarzaniem serów.
- Czegoś zaczęło mi brakować w życiu. Po prostu trochę się wypaliłam zawodowo, stwierdziłam, że jeszcze kawał życia przede mną i tak postanowiłam coś zmienić w swoim życiu i zająć się zupełnie czymś innym, a że na mojej drodze pojawiła się ta pasja, jaką jest serowarstwo, to poszłam w tym kierunku. Okazało się, że to był trafny wybór - powiedziała w Dzień Dobry TVN.
Nasza rozmówczyni wyznała, że wytwarzanie serów nie jest prostym zadaniem.
- Codziennie spędzam kilkanaście godzin w serowarni, ponieważ ten proces tworzenia sera jest naprawdę czasochłonny i pracochłonny - dodała.
W jaki sposób wytwarza się ser?
Agnieszka Olejniczak mleko, z którego wytarza swoje sery, pozyskuje od lokalnego rolnika.
- Jadę do niego po świeżutkie mleczko, prosto po udoju krów, bo to z mleka krowiego są moje serki, przywożę to mleczko i już bawię się w serowarni, zaprawiam bakteriami odpowiednimi, musi być odpowiednia temperatura - tłumaczyła.
Co się dzieje później? Ile czasu potrzeba, aby zrobić ser? Dowiecie się tego z dalszej części rozmowy.
Nie oglądałeś Dzień Dobry Wakacje na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz też na Player.pl.
Zobacz także:
- Restauracja ukarana za podanie klientom niewłaściwego sera. Wysokość grzywny szokuje
- Czy ser powinien być obecny w naszej diecie? Posłuchaj co na ten temat mówi dietetyczka
- Francuskie sery zmieniają swój smak na gorszy? Jest jedna przyczyna
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News