sery

    sery

    Wyrazisty, bogaty smak, lekko miodowy, z orzechową nutą. Ser idealnie nadaje się do oryginalnych kompozycji, które łatwo możemy wyczarować w kuchni. Grzegorz Zawierucha przyrządza dla nas koreczki z sosem z orzechowym, crostini z grillowaną gruszką oraz roladki z szynką parmeńską.

    Camembert to najsłynniejszy i najpopularniejszy ser pleśniowy. W trakcie jego produkcji dzięki szlachetnej pleśni powstaje biała skórka. Delikatny smak i konsystencja sprawiają, że naprawdę trudno jest mu się oprzeć. Andrzej Polan podaje go z prażonymi jabłkami, wytrawnym ciastem, owocami z pieca i bułeczkami pomidorowymi.

    Ser wegański zwykle wytwarza się z produktów takich jak ziemniaki, orzechy czy ciecierzyca, choć czasem wykorzystuje się też inne warzywa, np. marchewka. Ser wegański nie odbiega szczególnie smakiem od tego zrobionego z mleka, dlatego może być dobrą alternatywą lub po prostu kulinarną ciekawostką.

    Nie da się ukryć, że w Szwajcarii jedzenie jest bardzo ciężkostrawne i sycące. Wynika to z warunków klimatycznych – panującej tam alpejskiej aury. Kuchnia szwajcarska dobrze jest wszystkim znana ze wspaniałych serów, czekolad, deserów i potraw ziemniaczanych. Jakie jeszcze dania można odkryć w Szwajcarii?

    Okazuje się, że w Polsce, w środku Podlasia, można znaleźć fantastyczne szwajcarskie sery. Wytropił je nasz kulinarny podróżnik Mikołaj Rey. Jak smakuje ser koryciński swojski? Z jakiego mleka się go wyrabia? Na czym polega sekret wyjątkowego smaku sera korycińskiego, który dostał nawet unijny certyfikat "Chronione Oznaczenie Geograficzne"?

    Kozie przetwory stają się coraz bardziej popularne. Można kupić sery wędzone, dojrzewające, świeże, z dodatkiem przypraw. Idealne do przystawek, z powodzeniem zastępują ser żółty na kanapkach. W studiu Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey zachwycał się kozimi serami. Który jest jego ulubionym?

    W kuchni Dzień Dobry TVN królował Andrzej Polan, który udowodnił nam, że ser mascarpone nie musi być tylko wykorzystany do tiramisu. Było na słodko i słono.

    Na desce serów powinno się pojawić od trzech do pięciu różnych rodzajów serów. Serwujemy je oczywiście w temperaturze pokojowej - radzi Andrzej Polan. Co pasuje do długo dojrzewających polskich serów - orzechy, miód czy żurawina?

    Była doskonale znana i rozpoznawalna zanim jeszcze wydała swoją debiutancką płytę. Skalę jej popularności najlepiej oddają liczby. Ostatni singiel Honey „Sabotaż” ma, na dzień 14 września 2012, ponad 2 miliony odsłon, 30 milionów wyświetleń na YouTube, 60 000 unikalnych użytkowników dziennie, kilka milionów odsłon miesięcznie. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy wokalistkę i blogerkę Honoratę Skarbek, szerszej publiczności znaną jako Honey. Towarzyszył jej Andrzej Polan.