Pomysł sióstr Rzymanek
Choć jedna z nich jest z wykształcenia biologiem (choć z zawodu fotografem), a druga prawniczką, która pracowała przy produkcjach telewizyjnych, przypadek sprawił, że zajęły się czymś zupełnie innym. Pewnego razu Zuzanna Rzymianek stwierdziła, że chce coś zmienić w swoim życiu i zdecydowała się na podróż, która trwała 2 lata.
- Przez rok mieszkałam w Australii, tam pracowałam w restauracji. Podróżowałam też po Azji - uwielbiam kuchnię azjatycką. Zawsze interesowała mnie kuchnia wege. Jestem wegetarianką od 15 lat, więc uwielbiam te eksperymenty - wyjawiła Zuzanna.
Pomysł na wytwarzanie serów pojawił się w jej głowie, gdy od pewnej osoby w kuchni usłyszała, że można robić je z orzechów . Nie mogła się temu nadziwić i postanowiła to sprawdzić. Szukała, jak wyglądają owe produkty w poszczególnych regionach świata.
Na pomoc przyszła jej siostra Magdalena. Pierwsze wspólne projekty i testy powstawały u mamy w kuchni. Wszystko metodą prób i błędów. Eksperymentowały na różnych orzechach, a także słoneczniku czy pestkach dyni.
- Zaczynałyśmy od tego, że miksowałyśmy orzechy i zaszczepiałyśmy je kulturami bakterii. Trochę to trwało, zanim uzyskałyśmy taki efekt, na jakim nam zależy - opowiadała w Dzień Dobry TVN Zuzanna Rzymanek.
Wspólna firma z siostrą
Choć obecnie dobrze im się razem pracuje, na starcie nie było łatwo się odnaleźć.
- Na samym początku trudno nam było podzielić się rolami w firmie. Wchodziłyśmy trochę sobie w drogę. W sumie bardzo często - przyznała Magdalena Rzymianek-Paczkowska.
Dziś cieszą się, że mają siostrę za wspólniczkę, bo nawet jak zdarzy się chwila napięcia i powiedzą sobie słowo za dużo, to i tak godzą się na drugi dzień. Zawsze osiągają kompromis.
- Musiałyśmy na pewno się dotrzeć w pracy , bo prowadzenie firmy to nie jest taka prosta sprawa - podkreśliła Zuzanna Rzymanek.
Nowatorska marka serów
Magdalena i Zuzanna wspólnymi siłami stworzyły manufakturę - wykonują sery własnoręcznie. W ich ofercie są propozycje z różnymi przyprawami - nawet z algami morskimi z Azji . Obie mocno inspirują się Wschodem i tamtejszą kuchnią, bowiem w dzieciństwie przez rok mieszkały w Korei Południowej.
- Na świecie jest kilka firm dosłownie, które robią podobne rzeczy . Stwierdziłam od razu, że to jest to. Że w Polsce nie ma takiego biznesu jeszcze - mówiła w naszym programie jedna z sióstr.
A co jest sekretem wyjątkowego smaku ich serów?
- Wydaje mi się, że to jest właśnie sukces naszego biznesu, że serki, które robiłyśmy na początku, dawałyśmy zawsze próbować najbliższym - wspominała Magdalena Rzymianek-Paczkowska.
Zobacz też:
- Mija 40 lat od śmierci Johna Lennona. Co spowodowało, że stał się ikoną popkultury?
- Oto ponadczasowe elementy garderoby, które warto mieć w swojej szafie
- Najpopularniejsi polscy projektanci ubrali misie Fundacji TVN. Który z nich jest najbardziej stylowy?
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl
Autor: Sabina Zięba
Reporter: Martyna Mikołajczyk