Jak zrobić brownie z kremem orzechowym, sernik z masłem orzechowym oraz brioche z kremem orzechowym?
Jak zrobić domowe masło orzechowe oraz krem orzechowo-czekoladowy, pieczonego bakłażana z sosem orzechowym, peanut butter chicken oraz tartę orzechową?
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Mleko z orzechów laskowych to niezwykle smaczny zamiennik mleka krowiego. Charakteryzuje się wyjątkowo słodkim i delikatnym smakiem, a także zawartością wielu cennych składników odżywczych. Jak samodzielnie przygotować pyszne i zdrowe mleko z orzechów laskowych?
Nerkowce to orzechy uchodzące nie tylko za niezwykle smaczne, ale także i takie, które skrywają w sobie właściwości bezcenne dla ludzkiego organizmu. Warto więc na stałe włączyć je do swego zdrowego jadłospisu.
Orzechy to jedne z najzdrowszych produktów spożywczych. Są bogatym źródłem kwasów omega, a także takich pierwiastków, jak selen, potas czy cynk. Badacze z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku postanowili bliżej przyjrzeć się orzechom i wskazać te, które są najlepszym źródłem cennych dla naszego zdrowia substancji. Do jakich wniosków doszli?
Orzechy nie bez przyczyny uznawane są za ważny element codziennej diety. Ich spożywanie stanowi przepustkę do dobrego samopoczucia i zgrabnej sylwetki.
Pistacje to bardzo smaczne orzechy, jednak nie tylko ich smak jest wyjątkowy. Wyróżniają się także licznymi właściwościami odżywczymi. Zobacz, dlaczego warto je jeść i sprawdź najlepsze przepisy na dania z pistacjami.
Orzechy pekan, czyli inaczej "orzesznik jadalny", to istna skarbnica cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Co więcej, ich wpływ na ludzki organizm jest tak niezwykły, że często mówi się o nich jako o dodatku kulinarnym, który leczy.
Orzechy laskowe są smaczne, zdrowe i świetnie wzbogacają smak potraw. Mikołaj Rey wybrał się do Jankowic, gdzie rośnie leszczynowy sad. Czego dowiedział się o orzechach? Jakie dania miał okazję spróbować? Odpowiedź znajdziecie w naszym materiale.
Orzech włoski jest w Polsce bardzo ceniony. Owoce i liście orzecha włoskiego wykorzystuje się w kuchni, medycynie i kosmetologii. Jakie ma właściwości?
Bukiew dawniej wykorzystywana była nie tylko jako pokarm dla zwierząt hodowlanych, ale także w kuchni. Najpopularniejsza była w Niemczech i Francji, w Polsce na zachodzie, południu i w pasie nadmorskim. Sprawdź nasze proste przepisy na orzeszki bukowe.
Chyba każdy zna piniowe orzeszki. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę, jak dobroczynny wpływ na organizm może mieć włączenie ich na stałe do jadłospisu. Skrywają w sobie moc witamin i minerałów, a do tego sprawdzają się jako broń w walce ze zbędnymi kilogramami i co najciekawsze - uważa się je za skuteczny afrodyzjak!
Jak uprzyjemnić sobie chłodne i ciemne popołudnia? Najlepiej ciastem z sezonowymi jabłkami i świeżymi orzechami - taka właśnie jest wiewiórka. To istny smak jesieni! Idealna z kakao lub pumpkin latte, wszystko zależy od naszej fantazji. Poznaj nasz prosty przepis.
Orzechy doskonale pasują zarówno do słodkich, jak i wytrawnych potraw. Są doskonałym dodatkiem do sałatek, składnikiem smarowideł czy sosów. Orzechy są też najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii, a składniki odżywcze w nich zwarte wspomagają pracę mózgu. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha pokaże, jakie wyjątkowe dania można z nich przygotować.
Dojrzewają w tropikalnych lasach Amazonii, ale jakie profity dla zdrowia przynoszą orzechy brazylijskie? Selen w nich zawarty korzystnie oddziałuje na tarczycę, a także pozytywnie wpływa na płodność mężczyzn. Ale to nie wszystko. Znacznie więcej dowiesz się z tego artykułu.
Z roku na rok rośnie liczba ludzi, którzy przykładają wagę do tego, co jedzą. W Polsce jest już ponad milion wegetarian i wegan, a kolejne dwa miliony się do tego przygotowuje. Ze względu na to, rynek cały czas się rozrasta. Na świetny biznesowy pomysł wpadły siostry Zuzanna i Magdalena Rzymanek, które robią sery... z orzechów.
Kuchnia jesienna i świąteczna jest bogata w orzechowy smak i zapach. Smażony seler i jabłko, drożdżowe ciasto z gruszkami, rożki z kremem czekoladowym - proste, ale efektowne dania z wykorzystaniem orzechów przygotowuje dla nas Andrzej Polan.
Olej arachidowy, nazywany też olejem z orzeszków ziemnych, to tłuszcz wytłaczany z popularnych fistaszków. Wyróżnia się doskonałymi walorami smakowymi, ale nie należy nadużywać go w kuchni ze względu na niekorzystną proporcję kwasów tłuszczowych. Świetnie sprawdza się za to jako kosmetyk.
Cukier uzależnia, więc słodycze nie zawsze są wskazane. Ich ilość w diecie powinna być ograniczona, rozsądna, a najlepiej zrezygnować z nich całkowicie, zastępując je znacznie zdrowszymi produktami. Lepiej sięgnąć po owoce, jogurt czy orzechy.
Orzechy, które pojawiają się w marzeniu sennym, są utożsamiane ze stabilnością, zdrowiem i dobrym samopoczuciem. Prawidłowa interpretacja snu o orzechach wymaga jednak zwrócenia uwagi na ich rodzaj, wielkość, smak oraz ogólny wygląd. Sprawdź, co symbolizują m.in. orzechy włoskie i laskowe.
Dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, Damian Kordas przygotował gofry nietypowe. Poznajcie i wypróbujcie jego przepisy. Który z nich zapowiada się najbardziej kusząco?
w kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Jakuba Kasprzaka, który przygotował potrawy bazujące na orzechach. Choć orzechy są kaloryczne, to jednak ze wszystkich bakalii są najbardziej wartościowe. Posiadają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B i witaminy E, które korzystnie wpływają na pracę mózgu i kondycję skóry. Orzechy to także źródło białka.
Na żadnym świątecznym stole nie może zabraknąć bakalii. Dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował dania z udziałem orzechów: dorsza, smażone buraki z jabłkami i chałwowy tort.
Orzechy niezwykle korzystnie wpływają na mózg. Jakie są jeszcze inne ich zalety? Ile orzechów powinniśmy jeść dziennie? Jakie właściwości ma olej z orzechów włoskich? Czy można na nim smażyć? O tym w Dzień Dobry TVN mówiła prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska.
Nudności, przeziębienie, choroba lokomocyjna... imbir jest dobry w zasadzie na każdą dolegliwość. Doskonale sprawdza się również w kuchni. Dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski użył sproszkowanej wersji tej przyprawy do przygotowania: ciasta imbirowego z gruszkami, orzechów włoskich w imbirowym karmelu, wołowiny z marchewkowo-imbirowym sosem oraz imbirowej zupa dyniowo-gruszkowej.
Miód ma właściwości antybakteryjne, wzmacnia serce, koi nerwy i odżywia mózg. Dlatego warto go wprowadzić do swojej diety - do czego zachęca Anna Starmach. Skorzystajcie z przepisów Ani i zróbcie: kurczaka z miodem i orzechami, glazurowaną marchewkę z orzechami i tartę z orzechami oraz miodem. Jak odróżnić prawdziwy miód od sztucznego?
Torcik orzechowy z kukułkami, ciasto czekoladowe z chałwą oraz ciasteczka orzechowe z brusznicą. To nasze słodkie propozycje nie tylko do kawy! Bo słodkie wcale nie tuczy :)
Agnieszka Maciąg, ambasadorka zdrowej żywności, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: cynamonowe ciastka wigilijne z migdałami i orzechami, migdały z miodem i świeżym imbirem, zimowe ciastka z masłem orzechowym. Smacznego!