Bakaliowe love. Jak te skarby natury wykorzystać w kuchni?  

Charles Daigneault
Charles Daigneault

Bakalie to prawdziwe skarby natury, szczególnie cenne w okresie jesienno-zimowym, gdy potrzebujemy wsparcia dla zdrowia i energii. Migdały są bogate w witaminę E i magnez. Daktyle dzięki naturalnym cukrom szybko dodają energii, a suszone figi wspierają trawienie i nawodnienie organizmu. A jak wykorzystać bakalie w kuchni? Popularny i lubiany kucharz Charles Daigneault pokazał w Dzień Dobry TVN, co można z nich wyczarować.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej.

Na co uważać kupując bakalie?
Czy bakalie są zdrowe?
Źródło: Dzień Dobry TVN

Sałatka z kuskusem, daktylami, warzywami, pietruszką, miętą i granatem

1E5A6973
1E5A6973

Składniki:

  • 150 g kaszy kuskus;
  • 1 papryka zielona;
  • 1 papryka czerwona;
  • 1 ogórek (ze skórką, ale bez pestek);
  • 1 czerwona cebula;
  • 1 granat;
  • po garści świeżej pietruszki, kolendry i mięty;
  • 3 limonki (sok i skórka);
  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • 100 g mixu bakalii;
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1.     Kaszę kuskus zalej wrzątkiem, dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek, wymieszaj, przykryj folią i wstaw do lodówki.

2.     Pokrój papryki i czerwoną cebulę w drobną kostkę.

3.     Ogórek ze skórką (bez pestek) pokrój w małą kostkę.

4.     Gdy kuskus ostygnie, wymieszaj go z pokrojonymi warzywami.

5.     Dodaj sok i skórkę z limonek, posiekane zioła (pietruszka, kolendra, mięta), bakalie i pestki granatu.

6.     Dopraw solą, wymieszaj i podawaj.

Mac & Cheese

1E5A6982
1E5A6982

Składniki:

  • 250 g makaronu kolanko;
  • 50 g mąki;
  • 50 g masła;
  • 250 ml mleka;
  • 250 ml śmietany 30%;
  • 100 g sera cheddar;
  • 100 g sera mimolette;
  • 1 opakowanie bekonu;
  • 50 g orzechów laskowych;
  • 50 g suszonej żurawiny.

Sposób przygotowania:

1.     Ugotuj makaron w osolonej wodzie.

2.     W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj trzepaczką przez kilka minut.

3.     Stopniowo dolewaj mleko i śmietanę, mieszając, aż beszamel zgęstnieje.

4.     Dodaj tarty ser cheddar i mimolette, mieszaj, aż się rozpuści.

5.     Wymieszaj beszamel z ugotowanym makaronem i suszoną żurawiną.

6.     Podawaj w miseczkach, posypując orzechami i podsmażonym bekonem.

Zupa śliwkowa

Zupa śliwkowa
Zupa śliwkowa
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 10 świeżych śliwek;
  • 50 g suszonych śliwek;
  • 4 szalotki;
  • 1 limonka (pokrojona na pół);
  • 500 ml wywaru warzywnego;
  • kawałek świeżego imbiru;
  • 10 goździków
  • 50 g płatków owsianych;
  • 3 łyżki miodu;
  • 20 g mixu bakalii.

Sposób przygotowania:

1.     W misce wymieszaj płatki owsiane, miód i bakalie. Wyłóż na blachę z pergaminem i piecz w 180°C przez 10 minut.

2.     W garnku podsmaż drobno pokrojone szalotki przez 3-4 minuty.

3.     Dodaj świeże śliwki (bez pestek), suszone śliwki, imbir, goździki i limonkę. Smaż przez 10-15 minut.

4.     Wyjmij limonkę, dodaj wywar warzywny i gotuj przez 15 minut.

5.     Zblenduj zupę na krem, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z kawałkami granoli.

Beza z bakaliami

Beza z bakaliami
Beza z bakaliami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

Białka:

  • 175 g białek;
  • 250 g cukru;
  • 1 łyżka białego octu winnego;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Polewa:

  • 4 żółtka;
  • 3 łyżki cukru;
  • 1 łyżka likieru z granatu

Dodatki:

  • 125 g serka Philadelphia;
  • 50 g mixu bakalii;
  • 50 g świeżych jagód lub malin.

Sposób przygotowania:

1.     Ubij białka, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną, mieszaj przez 4 minuty.

2.     Uformuj bezę na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz w 120°C przez 30 minut, a następnie obniż temperaturę do 90°C i piecz kolejne 20 minut.

3.     W kąpieli wodnej ubij żółtka z cukrem na gęstą emulsję (ok. 8-10 minut). Dodaj likier, wymieszaj i schłódź.

4.     Serek Philadelphia wymieszaj z bakaliami.

5.     Na wystudzoną bezę nałóż ser, polej polewą z żółtek i udekoruj świeżymi owocami.

Masło orzechowe

Składniki:

  • 100 g orzechów ziemnych;
  • 1 łyżka oleju rzepakowego;
  • 1 łyżeczka cukru.

Sposób przygotowania:

1.     Wszystkie składniki dokładnie blenduj, aż uzyskasz gładką, kremową konsystencję.

2.     Przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości