Bakalie to prawdziwe skarby natury, szczególnie cenne w okresie jesienno-zimowym, gdy potrzebujemy wsparcia dla zdrowia i energii. Migdały są bogate w witaminę E i magnez. Daktyle dzięki naturalnym cukrom szybko dodają energii, a suszone figi wspierają trawienie i nawodnienie organizmu. A jak wykorzystać bakalie w kuchni? Popularny i lubiany kucharz Charles Daigneault pokazał w Dzień Dobry TVN, co można z nich wyczarować.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej.
Sałatka z kuskusem, daktylami, warzywami, pietruszką, miętą i granatem
Składniki:
- 150 g kaszy kuskus;
- 1 papryka zielona;
- 1 papryka czerwona;
- 1 ogórek (ze skórką, ale bez pestek);
- 1 czerwona cebula;
- 1 granat;
- po garści świeżej pietruszki, kolendry i mięty;
- 3 limonki (sok i skórka);
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- 100 g mixu bakalii;
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Kaszę kuskus zalej wrzątkiem, dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek, wymieszaj, przykryj folią i wstaw do lodówki.
2. Pokrój papryki i czerwoną cebulę w drobną kostkę.
3. Ogórek ze skórką (bez pestek) pokrój w małą kostkę.
4. Gdy kuskus ostygnie, wymieszaj go z pokrojonymi warzywami.
5. Dodaj sok i skórkę z limonek, posiekane zioła (pietruszka, kolendra, mięta), bakalie i pestki granatu.
6. Dopraw solą, wymieszaj i podawaj.
Mac & Cheese
Składniki:
- 250 g makaronu kolanko;
- 50 g mąki;
- 50 g masła;
- 250 ml mleka;
- 250 ml śmietany 30%;
- 100 g sera cheddar;
- 100 g sera mimolette;
- 1 opakowanie bekonu;
- 50 g orzechów laskowych;
- 50 g suszonej żurawiny.
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
2. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj trzepaczką przez kilka minut.
3. Stopniowo dolewaj mleko i śmietanę, mieszając, aż beszamel zgęstnieje.
4. Dodaj tarty ser cheddar i mimolette, mieszaj, aż się rozpuści.
5. Wymieszaj beszamel z ugotowanym makaronem i suszoną żurawiną.
6. Podawaj w miseczkach, posypując orzechami i podsmażonym bekonem.
Zupa śliwkowa
Składniki:
- 10 świeżych śliwek;
- 50 g suszonych śliwek;
- 4 szalotki;
- 1 limonka (pokrojona na pół);
- 500 ml wywaru warzywnego;
- kawałek świeżego imbiru;
- 10 goździków
- 50 g płatków owsianych;
- 3 łyżki miodu;
- 20 g mixu bakalii.
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj płatki owsiane, miód i bakalie. Wyłóż na blachę z pergaminem i piecz w 180°C przez 10 minut.
2. W garnku podsmaż drobno pokrojone szalotki przez 3-4 minuty.
3. Dodaj świeże śliwki (bez pestek), suszone śliwki, imbir, goździki i limonkę. Smaż przez 10-15 minut.
4. Wyjmij limonkę, dodaj wywar warzywny i gotuj przez 15 minut.
5. Zblenduj zupę na krem, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z kawałkami granoli.
Beza z bakaliami
Składniki:
Białka:
- 175 g białek;
- 250 g cukru;
- 1 łyżka białego octu winnego;
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Polewa:
- 4 żółtka;
- 3 łyżki cukru;
- 1 łyżka likieru z granatu
Dodatki:
- 125 g serka Philadelphia;
- 50 g mixu bakalii;
- 50 g świeżych jagód lub malin.
Sposób przygotowania:
1. Ubij białka, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną, mieszaj przez 4 minuty.
2. Uformuj bezę na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz w 120°C przez 30 minut, a następnie obniż temperaturę do 90°C i piecz kolejne 20 minut.
3. W kąpieli wodnej ubij żółtka z cukrem na gęstą emulsję (ok. 8-10 minut). Dodaj likier, wymieszaj i schłódź.
4. Serek Philadelphia wymieszaj z bakaliami.
5. Na wystudzoną bezę nałóż ser, polej polewą z żółtek i udekoruj świeżymi owocami.
Masło orzechowe
Składniki:
- 100 g orzechów ziemnych;
- 1 łyżka oleju rzepakowego;
- 1 łyżeczka cukru.
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki dokładnie blenduj, aż uzyskasz gładką, kremową konsystencję.
2. Przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Karnawałowy deser, który podbije każdą domówkę. Jak zrobić chrupiące banany w cieście?
- Ormiańsko-gruzińskie dania, czyli rodzinne przepisy Aidy Kosojan-Przybysz
- Rodzinne gotowanie Anny i Elżbiety Jarosik. Proste i szybkie przepisy na obiad oraz deser
Autor: Charles Daigneault
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News