Ormiańsko-gruzińskie dania, czyli rodzinne przepisy Aidy Kosojan-Przybysz

lula kebab
Ormiańsko - gruzińskie dania, czyli rodzinne przepisy Aidy Kosojan-Przybysz
Źródło: Getty Images
Aida Kosojan-Przybysz przepisami nawiązuje do swoich ormiańsko-gruzińskich korzeni. Te kuchnie się przeplatają, mieszają i uzupełniają. Najważniejsze składniki to zioła suszone i papryka chili. W kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowała przepisy na lula kebab, bakłażany po gruzińsku oraz lobio, czyli czerwoną fasolę.

Lula kebab

Składniki:

  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 1 główka cebuli
  • 1/2 ząbka czosnku
  • Czarny mielony pieprz (do smaku)
  • Sól (do smaku)
  • 1,5 łyżki wódki
  • Dodatki:
  • 1 mała cebula (świeża)
  • Sól (do smaku)
  • Ocet jabłkowy.
  • Świeża natka pietruszki (drobno posiekana)

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek obierz, a następnie zmiel je razem z mięsem w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa z cebulą i czosnkiem dodaj sól, pieprz oraz 1,5 łyżki wódki. Dobrze wymieszaj całość, aż masa będzie jednolita. Z przygotowanej masy uformuj długie, owalne kotleciki. Następnie, przy pomocy noża, formuj je na długie, smukłe kształty, nadając im typowy wygląd lula kebaba.

Rozgrzej olej na patelni. Kiedy olej będzie gorący, układaj formowane kebaby i smaż je na średnim ogniu, obracając co jakiś czas, aż będą złociste i dobrze usmażone ze wszystkich stron.

Świeżą cebulę pokrój w cienkie krążki. Posyp ją solą, skrop kilkoma kroplami octu, a następnie dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj. Usmażone lula kebaby posyp przygotowaną cebulą z natką pietruszki i octem.

Bakłażany po gruzińsku

Składniki:

  • 2-3 średnie bakłażany
  • Garść pestek granatu
  • Olej do smażenia
  • Szczypta soli
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół pęczka świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • ¼ łyżeczki chili
  • Sól i czarny pieprz (do smaku)

Sposób przygotowania:

Bakłażany przekrój na pół wzdłuż. Połóż je przecięciem do dołu i, przy pomocy ostrego noża, pokrój wzdłuż na plastry o grubości około 5 mm. Tak ułożony bakłażan łatwiej się tnie. Pokrojone plastry rozłóż na blacie, oprósz solą i zostaw na około 10 minut, aby lekko puściły wodę. Następnie delikatnie je wyciśnij i osusz ręcznikiem papierowym.

Na dnie dużej patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Obsmaż bakłażany po 1-2 minuty z każdej strony, aż będą lekko zaróżowione. Odsącz usmażone plastry na ręczniku papierowym i odstaw je do przestudzenia.

A58A1189_Easy-Resize
A58A1189_Easy-Resize
A58A1192_Easy-Resize
A58A1192_Easy-Resize

Pasta orzechowa

W naczyniu blendera zmiksuj orzechy włoskie, czosnek, świeżą kolendrę, mieloną kolendrę, chili oraz szczyptę soli na drobny piasek. Dodaj kilka łyżek wrzątku, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na każdym plastrze bakłażana nakładaj łyżeczkę przygotowanej pasty orzechowej, lekko ją rozsmarowując. Zawijaj bakłażana w rulonik. Powtórz tę czynność dla wszystkich plastrów bakłażana. Gotowe zawiniątka posyp dużą ilością pestek granatu.

Majonezowa pasta do bakłażanów

Składniki:

  • Pół szklanki majonezu
  • 1,5 ząbka czosnku (wyciśniętego przez praskę)
  • Drobno pokrojona świeża kolendra
  • Sól (do smaku)

Sposób przygotowania:

W misce połącz majonez, wyciśnięty czosnek i świeżą kolendrę. Dopraw solą do smaku. Wymieszaj wszystkie składniki, aż masa będzie jednolita. Na każdy plaster bakłażana nałóż przygotowaną pastę i zwiń w rolkę.

Lobio (czerwona fasola po gruzińsku)

Składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli (ok. 400 g każda)
  • 1 większa cebula
  • 1 por
  • Olej do smażenia
  • 1/2 szklanki mielonych włoskich orzechów
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • Pół pęczka świeżej kolendry
  • Gałązka zielonego selera
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Sól (do smaku)
  • 1/2 łyżeczki adżyki (ostra gruzińska pasta) – opcjonalnie
  • 1 listek laurowy

Sposób przygotowania:

Cebulę i pora obierz, pokrój w drobną kostkę, a następnie lekko podsmaż na oleju na małym ogniu, aż staną się miękkie i lekko złociste. Do podsmażonych warzyw dodaj fasolę (z puszki, odcedzoną i opłukaną). Dolej około pół szklanki wody, aby woda pokryła fasolkę. Dodaj jeden listek laurowy. Doprowadź do lekkiego gotowania.

Do fasoli i warzyw dodaj mielone włoskie orzechy, a także posiekaną natkę pietruszki, kolendrę oraz gałązkę zielonego selera. Wymieszaj dokładnie. Na koniec wyciśnij 3-4 ząbki czosnku do masy i dobrze wymieszaj. Dopraw solą do smaku. Doprowadź całość do zagotowania, a następnie wyłącz ogień. Jeśli chcesz, dodaj pół łyżeczki adżyki, aby nadać potrawie pikantności. Podawaj lobio na ciepło lub zimno.

A58A1193_Easy-Resize
A58A1193_Easy-Resize

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości