Wypróbuj przepisy na pizzę ze schabowym, schabowego ala Cezar, sznycel wiedeński z sałatką kartoflaną i jajkiem sadzonym oraz wege schabowego z maślanym puree i carpaccio z ogórka.
Pizza ze schabowym
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki Tipo '00',
 - łyżeczka soli,
 - 300 ml wody,
 - łyżeczka cukru,
 - 15 g świeżych drożdży,
 - oliwa z oliwek.
 
Dodatki:
- 2 kotlety schabowe,
 - 4 kulki mozzarelli świeżej,
 - 200 g ziemniaków młodych,
 - pęczek koperku,
 - 5 ogórków kiszonych.
 
Panierka:
- bułka tarta,
 - masło klarowane do smażenia.
 
Marynata do schabowego:
- jajko "0",
 - 2 łyżki majonezu,
 - garść siekanego kopru,
 - garść siekanej natki pietruszki,
 - sok z połowy cytryny,
 - sól i pieprz.
 
Składniki na biały sos do pizzy:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
 - biała cebula,
 - ząbek czosnku,
 - szklanka śmietanki kremowej 30%,
 - sól i pieprz,
 - łyżka ziół prowansalskich.
 
Przygotowanie:
Kotlety schabowe rozbij przy pomocy tłuczka. Składniki marynaty połącz ze sobą w miseczce. Następnie dokładnie wymieszaj mięso z marynatą i pozostaw na noc. Tak przygotowane mięso panieruj razem z marynatą w bułce tartej i smaż na maśle klarowanym.
Przygotuj zaczyn: Do miseczki przełóż drożdże, dodaj ciepłą wodę, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki oraz łyżkę oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszaj ze sobą składniki. Odstaw w ciepłe miejsce do chwili, aż drożdże zaczną pracować.
Mąkę przesyp do dzieży miksera z końcówka hak. Dodaj sól oraz powstały zaczyn. Kiedy ciasto zacznie się łączyć, dodawaj stopniowo wodę, która pozostała. Ciasto wyrabiaj przez około 10-15 minut do chwili, aż będzie gładkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto posmaruj oliwą z oliwek, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Sos do pizzy:
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj poszatkowaną cebulkę oraz czosnek. Później dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem oraz zredukuj. Na koniec dopraw ziołami.
Ziemniaki:
Ziemniaki pokrój na ćwiartki i obgotuj, a następnie ułóż na blaszce, dodaj oliwę z oliwek, zioła prowansalskie i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na posmarowaną oliwą blaszkę. Następnie dodaj sos śmietanowy oraz mozzarellę. Piecz w piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach. Następnie na tak przygotowaną bazę wyłóż pokrojone na kawałki kotlety, upieczone ziemniaki, świeży siekany koper oraz cienko pokrojone ogórki kiszone.
Schabowy ala Cezar
Składniki:
- duży kotlet schabowy z kością,
 - 4 jajka "0",
 - szklanka bułki tartej,
 - szklanka mąki pszennej,
 - szklanka panierki Panko,
 - sól i pieprz,
 - sól w płatkach,
 - smalec do smażenia.
 
Składniki na marynatę do mięsa:
- 300 ml maślanki,
 - świeża cebula w plastrach,
 - liście laurowe,
 - ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
 - pieprz i sól.
 
Składniki na sałatkę:
- 2 główki sałaty rzymskiej,
 - 2 świeże papryczki Pandron,
 - 2 łodygi selera naciowego.
 
Składniki na sos:
- 3 fileciki anchois,
 - łyżka musztardy Dijon,
 - 2 ząbki czosnku,
 - żółtko jajka "0",
 - łyżka kaparów,
 - łyżeczka sosu Worcestershire,
 - 150 ml oliwy z oliwek,
 - sok z 1/2 cytryny,
 - pieprz.
 
Dodatkowo:
- drobny szczypior,
 - parmezan do tarcia (do wykończenia).
 
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania marynaty. Połącz ze sobą składniki i wymieszaj. Potem kotlety rozbij i włóż do marynaty. Pozostaw na noc do przegryzienia. Następnego dnia panieruj kotlety w jajku, mące oraz bułce tartej wymieszanej z Panko. Smaż na rozgrzanym smalcu. Następnie wstaw do piekarnika na 15 minut i piecz w temperaturze 180 stopni.
Sos: Do wysokiego naczynia dodaj wszystkie składniki oprócz oliwy. Zacznij blendować. Następnie dodawaj małym strumieniem oliwę. Powstanie gęsty sos.
Sałatę rzymską poszatkuj i przełóż do miski. Dodaj pokrojoną papryczkę Pradon oraz łodygi selera naciowego. Później dodaj zrobiony wcześniej sos i razem wymieszaj. Na usmażonego schabowego wyłóż sałatę, całość oprósz świeżo szatkowanym koprem i polej oliwą z oliwek.
Sznycel wiedeński z sałatką kartoflaną i jajkiem sadzonym
Składniki:
- 4 kotlety z cielęciny (udziec cielęcy),
 - 2 jajka,
 - szklanka mąki,
 - szklanka bułki tartej,
 - sól i pieprz,
 - masło klarowane do smażenia,
 - 2 jajka "0" (na sadzone),
 - olej do smażenia.
 
Składniki na sałatkę kartoflaną:
- 500 g ziemniaków sałatkowych,
 - 200 g ogórków konserwowych,
 - czerwona cebula,
 - 5 łyżek majonezu,
 - 4 łyżki kwaśnej śmietany 12%,
 - pęczek koperku,
 - sól i pieprz.
 
Dodatki:
- cząstki cytryny,
 - drobny szczypior.
 
Przygotowanie:
Cielęcinę delikatnie rozbij na cienkie kotlety. Następnie dopraw solą i pieprzem. Panieruj najpierw w mące, potem w jajku oraz bułce tartej. Smaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a następnie odcedź i ostudź. Ogórki pokrój w drobną kosteczkę, razem z czerwoną cebulą. Majonez wymieszaj ze śmietaną, posiekanym koperkiem i pozostałymi składnikami. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec posyp drobnym szczypiorem. Podawaj z jajkiem sadzonym.
Wege schabowy, maślane puree i carpaccio z ogórka
Składniki:
- 4 kanie/boczniaki,
 - jajko,
 - bułka tarta,
 - pieprz,
 - masło klarowane,
 - sól.
 
Składniki na puree:
- kilogram ziemniaków,
 - 150 g masła,
 - 10 ml śmietanki 30%,
 - świeżo tarta gałka muszkatołowa,
 - sól i pieprz,
 - Dodatkowo: duży rękaw cukierniczy.
 
Składniki na carpaccio z ogórka:
- zielony ogórek,
 - szalotka,
 - łyżeczka białego sezamu,
 - łyżeczka czarnego sezamu,
 - papryczna chilli,
 - ząbek czosnku,
 - 200 ml octu ryżowego,
 - 200 ml sosu ponzu,
 - łyżka cukru.
 
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj do miękkości, a następnie przeciśnij przez praskę. Do gorących ziemniaków dodaj masło oraz śmietankę. Mieszaj do chwili, aż składniki się połączą. Dopraw solą i pieprzem.
Kanie oczyść i osusz, a następnie dosyć intensywnie oprósz solą, zwłaszcza pomiędzy blaszkami. Zostaw na 2-3 godziny, aby puściły wodę. Następnie pozbądź się wody. Później panieruj grzyby w rozbełtanych jajkach i w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym maśle klarowanym.
Ogórki za pomocą obieraczki pokrój wzdłuż. Szalotkę, papryczkę i czosnek drobno posiekaj. Następnie połącz ze sobą ponzu, ocet i cukier. Podgrzej, tylko do chwili, aż cukier się rozpuści. Ostudź marynatę, a następnie przełóż do niej ogórka. Dodaj pozostałe składniki i marynuj.
Zobacz także:
- Różne odsłony schabu – pyszne i niebanalne. Oto sprawdzone przepisy Sebastiana Olmy
 - Kotlet schabowy według przepisów Martyny Chomackiej
 - Kotlet schabowy po lubelsku - przepis
 
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News