Wszystkie twarze schabowego. Szymon Czerwiński prezentuje króla polskich stołów w różnych wariantach

Wszystkie twarze schabowego. Szymon Czerwiński prezentuje króla polskich stołów w różnych wariantach
Źródło: Dzień Dobry TVN
Schabowy nigdy się nie nudzi
Schabowy nigdy się nie nudzi
Smaki lata w nietypowej odsłonie
Smaki lata w nietypowej odsłonie
Długa młodość? Mam na to przepis
Długa młodość? Mam na to przepis
Placuszkowy zawrót głowy
Placuszkowy zawrót głowy
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Zapieczmy to razem!
Zapieczmy to razem!
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Kotlet schabowy to niekwestionowany król polskich stołów, a dzisiaj obchodzimy jego święto. Uwielbiają go niemal wszyscy, bez względu na wiek. Jednak nie musi on być podawany zawsze w ten sam, tradycyjny sposób. Szymon Czerwiński udowodnił w kuchni Dzień Dobry TVN, że to pyszne danie ma nieskończenie wiele oblicz. Warto poznać każde z nich.

Wypróbuj przepisy na pizzę ze schabowym, schabowego ala Cezar, sznycel wiedeński z sałatką kartoflaną i jajkiem sadzonym oraz wege schabowego z maślanym puree i carpaccio z ogórka.

Pizza ze schabowym

Pizza ze schabowym
Pizza ze schabowym
Pizza ze schabowym
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki Tipo '00',
  • łyżeczka soli,
  • 300 ml wody,
  • łyżeczka cukru,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • oliwa z oliwek.

Dodatki:

  • 2 kotlety schabowe,
  • 4 kulki mozzarelli świeżej,
  • 200 g ziemniaków młodych,
  • pęczek koperku,
  • 5 ogórków kiszonych.

Panierka:

  • bułka tarta,
  • masło klarowane do smażenia.

Marynata do schabowego:

  • jajko "0",
  • 2 łyżki majonezu,
  • garść siekanego kopru,
  • garść siekanej natki pietruszki,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól i pieprz.

Składniki na biały sos do pizzy:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • biała cebula,
  • ząbek czosnku,
  • szklanka śmietanki kremowej 30%,
  • sól i pieprz,
  • łyżka ziół prowansalskich.

Przygotowanie:

Kotlety schabowe rozbij przy pomocy tłuczka. Składniki marynaty połącz ze sobą w miseczce. Następnie dokładnie wymieszaj mięso z marynatą i pozostaw na noc. Tak przygotowane mięso panieruj razem z marynatą w bułce tartej i smaż na maśle klarowanym.

Przygotuj zaczyn: Do miseczki przełóż drożdże, dodaj ciepłą wodę, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki oraz łyżkę oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszaj ze sobą składniki. Odstaw w ciepłe miejsce do chwili, aż drożdże zaczną pracować.

Mąkę przesyp do dzieży miksera z końcówka hak. Dodaj sól oraz powstały zaczyn. Kiedy ciasto zacznie się łączyć, dodawaj stopniowo wodę, która pozostała. Ciasto wyrabiaj przez około 10-15 minut do chwili, aż będzie gładkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto posmaruj oliwą z oliwek, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Sos do pizzy:

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj poszatkowaną cebulkę oraz czosnek. Później dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem oraz zredukuj. Na koniec dopraw ziołami.

Ziemniaki:

Ziemniaki pokrój na ćwiartki i obgotuj, a następnie ułóż na blaszce, dodaj oliwę z oliwek, zioła prowansalskie i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na posmarowaną oliwą blaszkę. Następnie dodaj sos śmietanowy oraz mozzarellę. Piecz w piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach. Następnie na tak przygotowaną bazę wyłóż pokrojone na kawałki kotlety, upieczone ziemniaki, świeży siekany koper oraz cienko pokrojone ogórki kiszone.

Schabowy ala Cezar

Schabowy ala Cezar
Schabowy ala Cezar
Schabowy ala Cezar
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • duży kotlet schabowy z kością,
  • 4 jajka "0",
  • szklanka bułki tartej,
  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka panierki Panko,
  • sól i pieprz,
  • sól w płatkach,
  • smalec do smażenia.

Składniki na marynatę do mięsa:

  • 300 ml maślanki,
  • świeża cebula w plastrach,
  • liście laurowe,
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
  • pieprz i sól.

Składniki na sałatkę:

  • 2 główki sałaty rzymskiej,
  • 2 świeże papryczki Pandron,
  • 2 łodygi selera naciowego.

Składniki na sos:

  • 3 fileciki anchois,
  • łyżka musztardy Dijon,
  • 2 ząbki czosnku,
  • żółtko jajka "0",
  • łyżka kaparów,
  • łyżeczka sosu Worcestershire,
  • 150 ml oliwy z oliwek,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • pieprz.

Dodatkowo:

  • drobny szczypior,
  • parmezan do tarcia (do wykończenia).
Kotlet schabowy ala Cezar
Kotlet schabowy ala Cezar
Kotlet schabowy ala Cezar
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania marynaty. Połącz ze sobą składniki i wymieszaj. Potem kotlety rozbij i włóż do marynaty. Pozostaw na noc do przegryzienia. Następnego dnia panieruj kotlety w jajku, mące oraz bułce tartej wymieszanej z Panko. Smaż na rozgrzanym smalcu. Następnie wstaw do piekarnika na 15 minut i piecz w temperaturze 180 stopni.

Sos: Do wysokiego naczynia dodaj wszystkie składniki oprócz oliwy. Zacznij blendować. Następnie dodawaj małym strumieniem oliwę. Powstanie gęsty sos.

Sałatę rzymską poszatkuj i przełóż do miski. Dodaj pokrojoną papryczkę Pradon oraz łodygi selera naciowego. Później dodaj zrobiony wcześniej sos i razem wymieszaj. Na usmażonego schabowego wyłóż sałatę, całość oprósz świeżo szatkowanym koprem i polej oliwą z oliwek.

Schabowy z sałatką Cezar
Schabowy z sałatką Cezar
Schabowy z sałatką Cezar
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Sznycel wiedeński z sałatką kartoflaną i jajkiem sadzonym

Sznycel wiedeński z jajkiem sadzonym
Sznycel wiedeński z jajkiem sadzonym
Sznycel wiedeński z jajkiem sadzonym
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 4 kotlety z cielęciny (udziec cielęcy),
  • 2 jajka,
  • szklanka mąki,
  • szklanka bułki tartej,
  • sól i pieprz,
  • masło klarowane do smażenia,
  • 2 jajka "0" (na sadzone),
  • olej do smażenia.

Składniki na sałatkę kartoflaną:

  • 500 g ziemniaków sałatkowych,
  • 200 g ogórków konserwowych,
  • czerwona cebula,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 12%,
  • pęczek koperku,
  • sól i pieprz.

Dodatki:

  • cząstki cytryny,
  • drobny szczypior.
Sałatka kartoflana
Sałatka kartoflana
Sałatka kartoflana
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Przygotowanie:

Cielęcinę delikatnie rozbij na cienkie kotlety. Następnie dopraw solą i pieprzem. Panieruj najpierw w mące, potem w jajku oraz bułce tartej. Smaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a następnie odcedź i ostudź. Ogórki pokrój w drobną kosteczkę, razem z czerwoną cebulą. Majonez wymieszaj ze śmietaną, posiekanym koperkiem i pozostałymi składnikami. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec posyp drobnym szczypiorem. Podawaj z jajkiem sadzonym.

Sznycel wiedeński z sałatką kartoflaną
Sznycel wiedeński z sałatką kartoflaną
Sznycel wiedeński z sałatką kartoflaną
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Wege schabowy, maślane puree i carpaccio z ogórka 

Składniki:

  • 4 kanie/boczniaki,
  • jajko,
  • bułka tarta,
  • pieprz,
  • masło klarowane,
  • sól.

Składniki na puree:

  • kilogram ziemniaków,
  • 150 g masła,
  • 10 ml śmietanki 30%,
  • świeżo tarta gałka muszkatołowa,
  • sól i pieprz,
  • Dodatkowo: duży rękaw cukierniczy.

Składniki na carpaccio z ogórka:

  • zielony ogórek,
  • szalotka,
  • łyżeczka białego sezamu,
  • łyżeczka czarnego sezamu,
  • papryczna chilli,
  • ząbek czosnku,
  • 200 ml octu ryżowego,
  • 200 ml sosu ponzu,
  • łyżka cukru.

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj do miękkości, a następnie przeciśnij przez praskę. Do gorących ziemniaków dodaj masło oraz śmietankę. Mieszaj do chwili, aż składniki się połączą. Dopraw solą i pieprzem.

Kanie oczyść i osusz, a następnie dosyć intensywnie oprósz solą, zwłaszcza pomiędzy blaszkami. Zostaw na 2-3 godziny, aby puściły wodę. Następnie pozbądź się wody. Później panieruj grzyby w rozbełtanych jajkach i w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym maśle klarowanym.

Ogórki za pomocą obieraczki pokrój wzdłuż. Szalotkę, papryczkę i czosnek drobno posiekaj. Następnie połącz ze sobą ponzu, ocet i cukier. Podgrzej, tylko do chwili, aż cukier się rozpuści. Ostudź marynatę, a następnie przełóż do niej ogórka. Dodaj pozostałe składniki i marynuj.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości