Wypróbuj przepisy na pizzę ze schabowym, schabowego ala Cezar, sznycel wiedeński z sałatką kartoflaną i jajkiem sadzonym oraz wege schabowego z maślanym puree i carpaccio z ogórka.
Pizza ze schabowym
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki Tipo '00',
- łyżeczka soli,
- 300 ml wody,
- łyżeczka cukru,
- 15 g świeżych drożdży,
- oliwa z oliwek.
Dodatki:
- 2 kotlety schabowe,
- 4 kulki mozzarelli świeżej,
- 200 g ziemniaków młodych,
- pęczek koperku,
- 5 ogórków kiszonych.
Panierka:
- bułka tarta,
- masło klarowane do smażenia.
Marynata do schabowego:
- jajko "0",
- 2 łyżki majonezu,
- garść siekanego kopru,
- garść siekanej natki pietruszki,
- sok z połowy cytryny,
- sól i pieprz.
Składniki na biały sos do pizzy:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- biała cebula,
- ząbek czosnku,
- szklanka śmietanki kremowej 30%,
- sól i pieprz,
- łyżka ziół prowansalskich.
Przygotowanie:
Kotlety schabowe rozbij przy pomocy tłuczka. Składniki marynaty połącz ze sobą w miseczce. Następnie dokładnie wymieszaj mięso z marynatą i pozostaw na noc. Tak przygotowane mięso panieruj razem z marynatą w bułce tartej i smaż na maśle klarowanym.
Przygotuj zaczyn: Do miseczki przełóż drożdże, dodaj ciepłą wodę, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki oraz łyżkę oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszaj ze sobą składniki. Odstaw w ciepłe miejsce do chwili, aż drożdże zaczną pracować.
Mąkę przesyp do dzieży miksera z końcówka hak. Dodaj sól oraz powstały zaczyn. Kiedy ciasto zacznie się łączyć, dodawaj stopniowo wodę, która pozostała. Ciasto wyrabiaj przez około 10-15 minut do chwili, aż będzie gładkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto posmaruj oliwą z oliwek, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Sos do pizzy:
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj poszatkowaną cebulkę oraz czosnek. Później dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem oraz zredukuj. Na koniec dopraw ziołami.
Ziemniaki:
Ziemniaki pokrój na ćwiartki i obgotuj, a następnie ułóż na blaszce, dodaj oliwę z oliwek, zioła prowansalskie i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na posmarowaną oliwą blaszkę. Następnie dodaj sos śmietanowy oraz mozzarellę. Piecz w piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach. Następnie na tak przygotowaną bazę wyłóż pokrojone na kawałki kotlety, upieczone ziemniaki, świeży siekany koper oraz cienko pokrojone ogórki kiszone.
Schabowy ala Cezar
Składniki:
- duży kotlet schabowy z kością,
- 4 jajka "0",
- szklanka bułki tartej,
- szklanka mąki pszennej,
- szklanka panierki Panko,
- sól i pieprz,
- sól w płatkach,
- smalec do smażenia.
Składniki na marynatę do mięsa:
- 300 ml maślanki,
- świeża cebula w plastrach,
- liście laurowe,
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- pieprz i sól.
Składniki na sałatkę:
- 2 główki sałaty rzymskiej,
- 2 świeże papryczki Pandron,
- 2 łodygi selera naciowego.
Składniki na sos:
- 3 fileciki anchois,
- łyżka musztardy Dijon,
- 2 ząbki czosnku,
- żółtko jajka "0",
- łyżka kaparów,
- łyżeczka sosu Worcestershire,
- 150 ml oliwy z oliwek,
- sok z 1/2 cytryny,
- pieprz.
Dodatkowo:
- drobny szczypior,
- parmezan do tarcia (do wykończenia).
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania marynaty. Połącz ze sobą składniki i wymieszaj. Potem kotlety rozbij i włóż do marynaty. Pozostaw na noc do przegryzienia. Następnego dnia panieruj kotlety w jajku, mące oraz bułce tartej wymieszanej z Panko. Smaż na rozgrzanym smalcu. Następnie wstaw do piekarnika na 15 minut i piecz w temperaturze 180 stopni.
Sos: Do wysokiego naczynia dodaj wszystkie składniki oprócz oliwy. Zacznij blendować. Następnie dodawaj małym strumieniem oliwę. Powstanie gęsty sos.
Sałatę rzymską poszatkuj i przełóż do miski. Dodaj pokrojoną papryczkę Pradon oraz łodygi selera naciowego. Później dodaj zrobiony wcześniej sos i razem wymieszaj. Na usmażonego schabowego wyłóż sałatę, całość oprósz świeżo szatkowanym koprem i polej oliwą z oliwek.
Sznycel wiedeński z sałatką kartoflaną i jajkiem sadzonym
Składniki:
- 4 kotlety z cielęciny (udziec cielęcy),
- 2 jajka,
- szklanka mąki,
- szklanka bułki tartej,
- sól i pieprz,
- masło klarowane do smażenia,
- 2 jajka "0" (na sadzone),
- olej do smażenia.
Składniki na sałatkę kartoflaną:
- 500 g ziemniaków sałatkowych,
- 200 g ogórków konserwowych,
- czerwona cebula,
- 5 łyżek majonezu,
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 12%,
- pęczek koperku,
- sól i pieprz.
Dodatki:
- cząstki cytryny,
- drobny szczypior.
Przygotowanie:
Cielęcinę delikatnie rozbij na cienkie kotlety. Następnie dopraw solą i pieprzem. Panieruj najpierw w mące, potem w jajku oraz bułce tartej. Smaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a następnie odcedź i ostudź. Ogórki pokrój w drobną kosteczkę, razem z czerwoną cebulą. Majonez wymieszaj ze śmietaną, posiekanym koperkiem i pozostałymi składnikami. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec posyp drobnym szczypiorem. Podawaj z jajkiem sadzonym.
Wege schabowy, maślane puree i carpaccio z ogórka
Składniki:
- 4 kanie/boczniaki,
- jajko,
- bułka tarta,
- pieprz,
- masło klarowane,
- sól.
Składniki na puree:
- kilogram ziemniaków,
- 150 g masła,
- 10 ml śmietanki 30%,
- świeżo tarta gałka muszkatołowa,
- sól i pieprz,
- Dodatkowo: duży rękaw cukierniczy.
Składniki na carpaccio z ogórka:
- zielony ogórek,
- szalotka,
- łyżeczka białego sezamu,
- łyżeczka czarnego sezamu,
- papryczna chilli,
- ząbek czosnku,
- 200 ml octu ryżowego,
- 200 ml sosu ponzu,
- łyżka cukru.
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj do miękkości, a następnie przeciśnij przez praskę. Do gorących ziemniaków dodaj masło oraz śmietankę. Mieszaj do chwili, aż składniki się połączą. Dopraw solą i pieprzem.
Kanie oczyść i osusz, a następnie dosyć intensywnie oprósz solą, zwłaszcza pomiędzy blaszkami. Zostaw na 2-3 godziny, aby puściły wodę. Następnie pozbądź się wody. Później panieruj grzyby w rozbełtanych jajkach i w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym maśle klarowanym.
Ogórki za pomocą obieraczki pokrój wzdłuż. Szalotkę, papryczkę i czosnek drobno posiekaj. Następnie połącz ze sobą ponzu, ocet i cukier. Podgrzej, tylko do chwili, aż cukier się rozpuści. Ostudź marynatę, a następnie przełóż do niej ogórka. Dodaj pozostałe składniki i marynuj.
Zobacz także:
- Różne odsłony schabu – pyszne i niebanalne. Oto sprawdzone przepisy Sebastiana Olmy
- Kotlet schabowy według przepisów Martyny Chomackiej
- Kotlet schabowy po lubelsku - przepis
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News