Kotlet schabowy według przepisów Martyny Chomackiej

Martyna Chomacka
Martyna Chomacka
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
7 listopada przypada Dzień Kotleta Schabowego. Wiele osób nie wyobraża sobie rodzinnego, niedzielnego obiadu bez chrupiącego, soczystego mięsa w złotej panierce. Można go przygotować na wiele sposobów. Martyna Chmacka, finalistka 7. edycji programu "MasterChef" w naszej kuchni przyrządza pierś z kaczki z czerwoną kapustą, kotleta schabowego z karmelizowaną cebulką, porami i winnym sosem oraz kopytka z palonym masłem, szałwią i serem.

Kotlet schabowy z karmelizowaną cebulką, porami i winnym sosem porowym

Składniki na kotlet schabowy z karmelizowaną cebulką, porami i winnym sosem porowym

  • mąka pszenna
  • 3 jajka
  • bułka tarta klasyczna
  • panko
  • 300 gramów smalcu
  • 3 czerwone cebule
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 3 pory
  • kilka łyżek śmietany 30%
  • pół szklanki białego wina
  • kilka łyżek masła
  • sól/ pieprz

Jak przyrządzić kotlet schabowy z karmelizowaną cebulką, porami i winnym sosem porowym

Zaczynamy od podsmażenia 2 posiekanych porów na maśle (wykorzystujemy tylko jasną część pora). Chcemy, aby się poddusił ale nie zmienił koloru. Po 5-6 minutach dodajemy białe wino, i sól. Gdy wino odparuje, dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku. Odstawiamy.

Cebule siekamy na cienkie plasterki i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy na odrobinie masła. Po 3-4 minutach dodajemy miód i ocet balsamiczny. Karmelizujemy przez minutę, doprawiamy solą i odstawiamy.

Schab delikatnie rozbijamy, zostawiając kość. Obficie posypujemy solą i czarnym pieprzem. Każdego kotleta najpierw obtaczamy w mące, następnie w rozbełtanym jajku i na końcu w mieszance panko i zwykłej bulki tartej (proporcje 3:1).

Kotlety smażymy na sporej ilości roztopionego smalcu. Chcemy, aby panierka była chrupiąca a sam kotlet soczysty. Gotowe kotlety odkładamy na ręcznik papierowy do odsączenia.

Kotlety podajemy z czerwoną, karmelizowaną cebulką, sosem porowym i grillowanymi na patelni porami z solą.

Pierś z kaczki z czerwoną kapustą ziemniakiem Hassselback i z sosem wiśniowym

Składniki na pierś z kaczki z czerwoną kapustą ziemniakiem Hassselback i z sosem wiśniowym

  • 2 kacze piersi ze skórą
  • czerwona kapusta z jabłkiem
  • 1 czerwona cebula
  • 100 ml oleju do smażenia
  • 300 gramów mrożonych, drylowanych wiśni
  • 3 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziemniaki
  • rozmaryn świeży
  • łyżka miodu
  • sól/pieprz
  • pół szklanki wina
  • kilka łyżek octu jabłkowego
  • 1 ząbek czosnku

Jak przyrządzić pierś z kaczki z czerwoną kapustą ziemniakiem Hassselback i z sosem wiśniowym

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Ziemniaki wyszorować, osuszyć i przy pomocy bardzo ostrego noża ponacinać na cienkie 2 – 3 mm paski. Ważne jest, aby w trakcie uważać i nie przeciąć ziemniaka na pół

Ponacinać w ten sam sposób wszystkie ziemniaki, a kiedy będą gotowe przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polać połową oleju, obsypać szczyptą soli, pieprzu oraz rozmarynem i piec przez 20 – 25 minut. Po tym czasie wyciągnąć ziemniaki, polać je jeszcze odrobiną oleju i posypać jeszcze jedną porcją soli i piec 20 kolejnych minut.

Gdy ziemniaki się pieką przechodzimy do przygotowania naszej kapusty. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie masła z olejem. Po 1-2 minutach dodajemy łyżeczkę miodu i kapustę z jabłkiem. Wrzucamy też dwa liście laurowe, wlewamy kilka łyżek czerwonego wina i przykrywamy pokrywką.

Dusimy przez 20 minut, mieszając co jakiś czas. Przed podaniem wyciągamy z kapusty liście laurowe i doprawiamy solą, pieprzem, oraz octem jabłkowym, jeśli jest taka potrzeba.

Kaczkę nacinamy od strony skóry i nacieramy solą i pieprzem po obu stronach. Zaczynamy smażenie skórą do dołu od zimnej patelni. Powoli wytapiamy tłuszcz. Gdy na patelni zaczyna pojawiać się coraz większa kałuża tłuszczu, dodajemy zgnieciony czosnek. Gdy skóra jest wytopiona i złota, dodajemy łyżkę masła, pierś przewracamy na drugą stronę i zaczynamy bastowanie mięsa. Po 2-3 minutach (w zależności od wielkości naszej piersi) ciągamy mięso z patelni i dajemy mu 3-4 minutki czasu na odpoczynek.

W tym czasie przygotowujemy wiśniowy sos. Do małego garnka wrzucamy wiśnie, kilka łyżek czerwonego wina, 2 szczypty cukru i jedną szczyptę soli. Wszystko gotujemy razem przez chwilę i podajemy.

Kopytka z palonym masłem, szałwią i serem długo dojrzewającym

Składniki na kopytka z palonym masłem, szałwią i serem długo dojrzewającym:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1-2 jajka
  • 300 gramów mąki
  • woda
  • sól
  • masło
  • świeża szałwia
  • ser typu parmezan
  • sok z połowy cytryny
  • orzechy piniowe

Jak przyrządzić kopytka z palonym masłem, szałwią i serem długo dojrzewającym

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, wykładamy na stolnicę lub blat, wbijamy jajka, dodajemy mąkę. Delikatnie wyrabiamy ciasto, aby składniki dobrze się połączyły – ale niezbyt długo.

Ciasto dzielimy na części, formujemy z nich wałki o średnicy 2-3 cm. Posypujemy je mąką. Nożem, lekko na skos, kroimy w kopytka. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie przez 3- 4 minuty (aż wypłyną na powierzchnie).

Na patelni rozgrzewamy sporą ilość masła (3 łyżki). Gdy się podgrzeje, dodajemy do niego liście szałwii w całości i szczyptę soli. Po minucie wrzucamy ugotowane kopytka i wszystko razem podsmażamy. Na koniec dodajemy sok z cytryny i przekładamy kopytka na talerz. Przed podaniem posypujemy je serem i orzechami pinii.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości