Jesienne dania dobre na odporność. Przepisy na zupę, gulasz, bigos i coś słodkiego

Daria Ładocha
Daria Ładocha
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha przygotowała dania, które rozgrzeją organizm i wzmocnią odporność. Poznaj przepisy na imbirowo-paprykową zupę z czerwoną soczewicą, gulasz z bakłażanem i suszonymi śliwkami, bigos z chorizo oraz na deser muffiny z gorzką czekoladą, gruszką i imbirem.

Imbirowo-paprykowa zupa z czerwoną soczewicą

Składniki na zupę imbirowo-paprykową:

  • 2 cm imbiru startego na tarce o grubych oczkach
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterski
  • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
  • 1 żółta papryka pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w przyprawie
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 pomidory obrane ze skórki
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • szczypta kurkumy
  • garść posiekanej zielonej pietruszki
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 l wywaru z jarzyn
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • pęczek zielonej pietruszki

Jak przygotować zupę imbirowo-paprykową?

  1. W garnku rozgrzej olej i podsmaż imbir. Dodaj czosnek oraz cebulę. Następnie dodaj przyprawy: chilli, paprykę chilli i wędzoną, cynamon, kurkumę i garam masalę. Wymieszaj całość.
  2. Dodaj warzywa: papryki, pomidory i soczewicę i całość zalej wywarem. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj około 12 minut.
  3. Następnie dodaj passatę pomidorową i doprowadź do wrzenia. Na koniec dopraw solą, pieprzem, miodem i cytryną. Podawaj w miseczkach posypaną zieloną pietruszką.

Rozgrzewający gulasz z bakłażanem, suszonymi śliwkami i świeżym tymiankiem

Składniki na gulasz z bakłażanem:

  • 3 młode bakłażany
  • imbir wielkości kciuka
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 cebula cukrowa
  • 2 czerwone papryki
  • 1 marchewka obrana ze skórki
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek
  • 3 łyżki pesto czerwonego
  • 0,2 l wywaru z jarzyn
  • świeży tyminek
  • 2 goździki
  • świeże oregano
  • 10 suszonych śliwek namoczonych w wodzie
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Jak przygotować gulasz z bakłażanem?

  1. Bakłażana pokrój na cienkie plasterki. Rozgrzej oliwę i podsmaż drobno posiekany czosnek, starty imbir i cebulę. Dodaj bakłażana pokrojonego w kostkę i obsmaż go w wysokiej temperaturze.
  2. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, suszone śliwki, goździki i marchewkę. Podlej delikatnie wywarem i duś pod przykryciem 20 minut. Następnie dodaj pomidorki koktajlowe i dodaj pesto oraz świeże zioła. Na sam koniec dodaj orzeszki piniowe i skrop sokiem z cytryny.

Bigos z chorizo, suszonymi pomidorami i chili

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 czerwone cebule pokrojone w piórka
  • 1 kiełbasa chorizo
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
  • 6 suszonych śliwek
  • 1 jabłko starte na grubych oczkach
  • 50 g suszonych pomidorów pokrojonych w drobną kostkę
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • szczypta kminku mielonego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta kurkumy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól (do smaku)
  • 1 papryczki chili
  • pęczek zielonej pietruszki

Jak przygotować bigos z chorizo?

  1. W garnku podgrzej olej i podsmaż czosnek i cebulę wraz z posiekanym chili. Dodaj przyprawy, a następnie pokrojone w cienkie plastry chorizo. Podsmażaj, aż chorizo będzie chrupiące, a następnie posiekaną kapustę wraz z grzybami (możesz je wcześniej namoczyć). Dodaj szklankę wody i gotuj około 20 minut.
  2. Następnie dodaj jabłko i suszone śliwki pokrojone na mniejsze kawałki oraz sos sojowy. Gotuj jeszcze 7 minut.
  3. Na koniec dopraw jeszcze solą i pieprzem i dodaj zieloną pietruszkę.

Muffiny z gorzką czekoladą, imbirem i gruszką

Składniki na muffiny z gorzką czekoladą:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 gorzka czekolada
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka cukru brązowego do posypania muffinów
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 150 ml gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • 2 duże gruszki

Jak przygotować muffiny z gorzką czekoladą?

  • Przygotuj formę do muffinów. Wysmaruj masłem lub wstaw kokilki papierowe do formy. W misce wymieszaj wszystkie składniki suche: mąkę, proszek, ksylitol i cynamon.
  • Gruszki obierz ze skórki i pokrój w kostkę. W drugiej misce wymieszaj składniki mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, miód i olej. Dodaj gruszki i wymieszaj dokładnie zawartość obu misek.
  • Przełóż do kokilek i zatop w ciastkach czekoladę. Na koniec z wierzchu posyp cukrem i wstaw do piekarnika nastawionego na

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości