Dynia w słoikach na zimę. Prosty przepis na pyszny mus

Mus dyniowy w słoiku i dwie kanapki nim posmarowane
Mus dyniowy w słoiku na zimę
Źródło: Westend61/Getty Images
Jesień to sezon na dynię. Właśnie o tej porze roku jest najpyszniejsza, a w sklepach i na targowiskach pojawia się najwięcej jej odmian. Doskonałym sposobem na zachowanie jej smaku na dłużej jest zamknięcie go w słoiku. Jak to zrobić? Sprawdź prosty przepis.

Mus z dyni w słoiku. Dlaczego warto go zrobić, mieć i jeść?

Domowy, dyniowy mus tudzież puree jest pyszne, zdrowe i ma tak naprawdę wszechstronne zastosowanie. Sprawdzi się jako baza zup, w tym kremów, różnych sosów, soków, placków, a nawet ciast i naleśników. Poza tym dyniowy mus domowej roboty może mieć dowolną, różną strukturę, mniej lub bardziej zblendowaną. To świetny sposób zarówno na dynię w całości, jak i na wykorzystanie tego, co zostaje po wydrążaniu dyń przeznaczonych na halloweenowe dekoracje.

Cudowne właściwości dyni. Dlaczego warto ją jeść?
Cudowne właściwości dyni. Dlaczego warto ją jeść?

Przepis na mus z dyni w słoiku

  1. Dynię umyć i pokroić na kilka mniejszych części, usunąć wszystkie pestki.
    1. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Kawałki dyni położyć na blaszce. Jeśli zawierają skórkę, to powinna znaleźć się na spodzie.
      1. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec w środkowej części piekarnika przez około 30 - 45 minut, w zależności od rodzaju dyni i grubości kawałków.
        1. Gdy dynia się upiecze, odczekać chwilę, aż przestygnie.
          1. Łyżką wydrążyć miąższ, przełożyć do naczynia i zmiksować blenderem na mus – konsystencja dowolna.
            1. Całość przełożyć do garnka i zagotować, cały czas mieszając.
              1. Dyniowy mus nałożyć do wyparzonych i osuszonych słoików, od razu zakręcić i pasteryzować w garnku z wodą przez ok. 30 minut od momentu zagotowania się wody.

                I gotowe. Co ważne, takiego musu niczym nie trzeba doprawiać, ponieważ nigdy nie wiadomo, do jakiej konkretnie potrawy zostanie użyty i jaki wtedy smak zechcemy osiągnąć. Mus można przechowywać w słoikach przez wiele miesięcy. Można go również mrozić. Podobnie jak surową dynię - w mniejszych lub większych kawałkach. Cokolwiek zachowa jej głęboki, jesienny smak na dłużej, jest dobrym rozwiązaniem.

                Zobacz także:

                Autor: Diana Ryściuk

                Źródło zdjęcia głównego: Westend61/Getty Images

                podziel się:

                Pozostałe wiadomości

                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                Materiał promocyjny

                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana