Mus z dyni w słoiku. Dlaczego warto go zrobić, mieć i jeść?
Domowy, dyniowy mus tudzież puree jest pyszne, zdrowe i ma tak naprawdę wszechstronne zastosowanie. Sprawdzi się jako baza zup, w tym kremów, różnych sosów, soków, placków, a nawet ciast i naleśników. Poza tym dyniowy mus domowej roboty może mieć dowolną, różną strukturę, mniej lub bardziej zblendowaną. To świetny sposób zarówno na dynię w całości, jak i na wykorzystanie tego, co zostaje po wydrążaniu dyń przeznaczonych na halloweenowe dekoracje.
Przepis na mus z dyni w słoiku
- Dynię umyć i pokroić na kilka mniejszych części, usunąć wszystkie pestki.
- Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Kawałki dyni położyć na blaszce. Jeśli zawierają skórkę, to powinna znaleźć się na spodzie.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec w środkowej części piekarnika przez około 30 - 45 minut, w zależności od rodzaju dyni i grubości kawałków.
- Gdy dynia się upiecze, odczekać chwilę, aż przestygnie.
- Łyżką wydrążyć miąższ, przełożyć do naczynia i zmiksować blenderem na mus – konsystencja dowolna.
- Całość przełożyć do garnka i zagotować, cały czas mieszając.
- Dyniowy mus nałożyć do wyparzonych i osuszonych słoików, od razu zakręcić i pasteryzować w garnku z wodą przez ok. 30 minut od momentu zagotowania się wody.
I gotowe. Co ważne, takiego musu niczym nie trzeba doprawiać, ponieważ nigdy nie wiadomo, do jakiej konkretnie potrawy zostanie użyty i jaki wtedy smak zechcemy osiągnąć. Mus można przechowywać w słoikach przez wiele miesięcy. Można go również mrozić. Podobnie jak surową dynię - w mniejszych lub większych kawałkach. Cokolwiek zachowa jej głęboki, jesienny smak na dłużej, jest dobrym rozwiązaniem.
Zobacz także:
- Królowa jesiennych stołów, czyli jak wyhodować dynię o imponujących rozmiarach?
- Dynia marynowana w occie - sprawdź pyszny i prosty przepis
- Dyniowe przepisy Piotra Kucharskiego - frytersy, pęczak i dynia faszerowana
- Jak przechowywać dynię? Ile czasu może leżakować w chłodni, a ile w domu?
- Jak przygotować mieszkanie na Halloween? Dekoracje z dyni w roli głównej
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Westend61/Getty Images