Sezon na dynię trwa, więc warto wykorzystać wszelkie jej możliwości. Można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jednym z najbardziej korzystnych dla naszego zdrowia jest jej ukiszenie. Jak zrobić kiszoną dynię?
Okres przejściowy pomiędzy latem a jesienią to doskonały czas na przygotowywanie domowych przetworów. Najwięcej właściwości zdrowotnych i walorów smakowych będą miały te zrobione z sezonowych darów natury.
Sezon na jagody trwa w najlepsze. Owoce lasu pojawiły się już na giełdach, bazarach i u przydrożnych sprzedawców. Ile obecnie kosztują jagody? Sprawdź aktualny cennik.
W poszukiwaniu kulinarnych inspiracji Mikołaj Rey wybrał się do pachnącego cytrusami królestwa dwóch sióstr. Karolina Schubert i Bogusława Schubert podzieliły się z nim przepisem na wyjątkową konfiturę.
Dynia ma w sobie ogromny potencjał kulinarny, a właśnie teraz trwa na nią sezon, więc jest najpyszniejsza. Z tego warzywa, kojarzącego się ze świętem Halloween, wyczarować można wiele pyszności. W kuchni Dzień Dobry TVN znajdziesz całe mnóstwo przepisów na dania z dyni - zupy, przetwory, mus, ciasta, kopytka i wiele innych.
Jesień w kuchni to czas na przetwory! W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował przetwory warzywne na różne, ciekawe i pyszne sposoby. Sprawdź przepisy na kolorowe pomidory w zalewie octowej, pomidory z cebulą i goździkami, żółte buraki w zalewie z anyżem i chili, paprykę marynowaną w zalewie, ogórki z pikantną papryką, czosnkiem i gorczycą oraz sos pomidorowy z bazylią w słoiku.
Domowe przetwory to najlepszy sposób, by zatrzymać smak lata. Są zdrowe, bez dodatku ulepszaczy, a ich wykonanie wcale nie musi być pracochłonne. Swoimi przepisami w Dzień Dobry TVN podzieliła się Maja Popielarska, dziennikarka i prezenterka TVN.
Najlepszym miejscem do przechowywania suszonych owoców jest chłodna spiżarnia z temperaturą niższą niż pokojowa. Można też umieścić je w szafce kuchennej oddalonej od źródeł ciepła (np. kuchenki). Suszone owoce, np. morele, brzoskwinie czy śliwki, przechowuje się w lodówce lub zamrażarce. Poznaj więcej wartościowych wskazówek.
Sezon na świeże, polskie owoce i warzywa powoli dobiega końca. Aby zachować smak lata na dłużej, warto nie tylko przygotować domowe przetwory, ale również mrożonki. Co i jak zamrozić na zimę?
Wszelkiego rodzaju przygotowanie przetworów wymaga odpowiedniego ich zabezpieczenia przed bakteriami i innymi drobnoustrojami. W tym celu można stosować specjalne cukry żelujące, pasteryzacje czy wekowanie, ale także tyndalizację. Na czym polega ten proces? Jak go przeprowadzić w domu?
Dzień polskiej żywności nieprzypadkowo wypada 25 sierpnia. To właśnie wtedy, pod koniec sierpnia, stragany i sklepowe półki pełne są świeżych warzyw i owoców pochodzących z polskich pól i sadów. Święto ma zwracać uwagę na bogactwo i różnorodność produktów od rodzimych producentów żywności. Z tej okazji przygotowaliśmy zbiór przepisów na przetwory i niektóre potrawy z ich wykorzystaniem.
Ogórki kiszone i inne przetwory, które najczęściej robimy na jesień, zwykle mogą stać miesiącami. Jednak po otwarciu, ich czas przydatności do spożycia może drastycznie się skrócić. Jak długo można przechowywać ogórki kiszone i co zrobić, aby się nie psuły?
Sierpień obfituje w smaczne i kolorowe owoce. Warto jeść je w różnych postaciach, również na surowo, ponieważ zawierają dużo witamin i minerałów. Sprawdź przepis na kuskus z gruszkami, pistacjami i ziołami według Mariety Mareckiej.
Nie dość, że nadmierne spożywanie cukru nie jest dobre dla zdrowia, to w obecnej kryzysowej sytuacji na świecie, może go przez jakiś czas brakować. Czym więc zastąpić cukier w przetworach? Które zamienniki są najlepsze?
Jesień to sezon na dynię. Właśnie o tej porze roku jest najpyszniejsza, a w sklepach i na targowiskach pojawia się najwięcej jej odmian. Doskonałym sposobem na zachowanie jej smaku na dłużej jest zamknięcie go w słoiku. Jak to zrobić? Sprawdź prosty przepis.
Niegdyś robienie tzw. „słoików” na zimę było domeną babć. Dzisiaj coraz chętnie robią je także młodsze osoby. Wszyscy jednak korzystamy ze znanych i sprawdzonych przepisów na kompoty i sałatki, które jesienią przypominają nam o zapachu i smaku lata.
Marynowanie pozwala nie tylko przedłużyć przydatność produktu do spożycia. W wielu przypadkach zapewnia wyrazisty smak i umożliwia stworzenie świetnej przekąski czy dodatku do obiadu. Jako że jesteśmy zwolennikami kiszenia i marynowania wszystkiego, co się da, tym razem dzielimy się przepisem na marynowane winogrona.
Ogórki po kozacku mają specyficzny smak – są słodko-kwaśne z charakterystyczną nutą musztardy. Idealnie komponują się z kanapkami i daniami z grilla. Stanowią także świetną, oryginalną przekąskę do podania na imprezie. Warto zrobić je latem, aby móc przez cały rok cieszyć się ich wyśmienitym smakiem i chrupkością.
Dżemy można robić niemal ze wszystkich owoców. Nie inaczej jest z winogronami. Podobnie jak ze śliwek, tak z zielonych i czerwonych gron można zrobić nie tylko konfitury, ale też powidła. Sprawdź nasze proste przepisy.
Pigwa to owoc stale zyskujący na popularności. Nic w tym dziwnego, gdyż jest bogaty w minerały i świetnie nadaje się do robienia przetworów. Produkty z pigwy są różnorodne i pokazują, jak można wykorzystywać te owoce i spożywać je w wielu postaciach.
Lato powoli dobiega końca. Razem z nim znika spora część sezonowych warzyw. Te, które znajdziemy na półkach jesienią i zimą, mają w sobie zdecydowanie mniej smaku i aromatu. Aby móc się nimi cieszyć, warto przygotować leczo w słoikach i w ten sposób zamknąć w nich smaki lata. Sprawdź nasz przepis.
Z końcem lata i pierwszymi dniami jesieni rozpoczyna się sezon przeziębień. Warto więc w tym czasie zadbać o odporność. Czosnek to świetne źródło wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu witamin. Proces kiszenia czyni go jeszcze bardziej wartościowym. Sprawdź prosty przepis na domowy, kiszony czosnek.
W polskich lasach znaleźć można nie tylko grzyby, jagody czy maliny. Kryją się tam również coraz bardziej doceniane ze względu na swój smak i właściwości - jeżyny. Z tych soczystych owoców można zrobić różne przetwory, a także pyszne, domowe wino. Sprawdź nasz przepis.
Okazuje się, że nawet wśród przetworów znajdują się produkty kategorii premium. Za wysoką ceną konfitury stoi kilkusetletnia historia, wyjątkowy smak, ściśle strzeżona receptura i nietypowy, tradycyjny proces produkcji.