przetwory

    Masz ochotę na galaretkę z pigwy? Sprawdź, jak ją przygotować z uniwersalnego przepisu - nada się do mięs i deserów.

    Katarzyna Bosacka przedstawiła swoje sposoby na pasteryzację.

    Jesień w kuchni to czas na przetwory! W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował przetwory warzywne na różne, ciekawe i pyszne sposoby. Sprawdź przepisy na kolorowe pomidory w zalewie octowej, pomidory z cebulą i goździkami, żółte buraki w zalewie z anyżem i chili, paprykę marynowaną w zalewie, ogórki z pikantną papryką, czosnkiem i gorczycą oraz sos pomidorowy z bazylią w słoiku.

    Domowe przetwory to najlepszy sposób, by zatrzymać smak lata. Są zdrowe, bez dodatku ulepszaczy, a ich wykonanie wcale nie musi być pracochłonne. Swoimi przepisami w Dzień Dobry TVN podzieliła się Maja Popielarska, dziennikarka i prezenterka TVN.

    Najlepszym miejscem do przechowywania suszonych owoców jest chłodna spiżarnia z temperaturą niższą niż pokojowa. Można też umieścić je w szafce kuchennej oddalonej od źródeł ciepła (np. kuchenki). Suszone owoce, np. morele, brzoskwinie czy śliwki, przechowuje się w lodówce lub zamrażarce. Poznaj więcej wartościowych wskazówek.

    Sezon na świeże, polskie owoce i warzywa powoli dobiega końca. Aby zachować smak lata na dłużej, warto nie tylko przygotować domowe przetwory, ale również mrożonki. Co i jak zamrozić na zimę?

    Wszelkiego rodzaju przygotowanie przetworów wymaga odpowiedniego ich zabezpieczenia przed bakteriami i innymi drobnoustrojami. W tym celu można stosować specjalne cukry żelujące, pasteryzacje czy wekowanie, ale także tyndalizację. Na czym polega ten proces? Jak go przeprowadzić w domu?

    Dzień polskiej żywności nieprzypadkowo wypada 25 sierpnia. To właśnie wtedy, pod koniec sierpnia, stragany i sklepowe półki pełne są świeżych warzyw i owoców pochodzących z polskich pól i sadów. Święto ma zwracać uwagę na bogactwo i różnorodność produktów od rodzimych producentów żywności. Z tej okazji przygotowaliśmy zbiór przepisów na przetwory i niektóre potrawy z ich wykorzystaniem.

    Ogórki kiszone i inne przetwory, które najczęściej robimy na jesień, zwykle mogą stać miesiącami. Jednak po otwarciu, ich czas przydatności do spożycia może drastycznie się skrócić. Jak długo można przechowywać ogórki kiszone i co zrobić, aby się nie psuły?

    Sierpień obfituje w smaczne i kolorowe owoce. Warto jeść je w różnych postaciach, również na surowo, ponieważ zawierają dużo witamin i minerałów. Sprawdź przepis na kuskus z gruszkami, pistacjami i ziołami według Mariety Mareckiej.

    Sposób na czyste i lśniące słoiki.

    Nie dość, że nadmierne spożywanie cukru nie jest dobre dla zdrowia, to w obecnej kryzysowej sytuacji na świecie, może go przez jakiś czas brakować. Czym więc zastąpić cukier w przetworach? Które zamienniki są najlepsze?

    Nowoczesne ziemianki są estetyczne i nie służą włącznie do przechowywania przetworów.

    Niegdyś robienie tzw. „słoików” na zimę było domeną babć. Dzisiaj coraz chętnie robią je także młodsze osoby. Wszyscy jednak korzystamy ze znanych i sprawdzonych przepisów na kompoty i sałatki, które jesienią przypominają nam o zapachu i smaku lata.

    Marynowanie pozwala nie tylko przedłużyć przydatność produktu do spożycia. W wielu przypadkach zapewnia wyrazisty smak i umożliwia stworzenie świetnej przekąski czy dodatku do obiadu. Jako że jesteśmy zwolennikami kiszenia i marynowania wszystkiego, co się da, tym razem dzielimy się przepisem na marynowane winogrona.

    Ogórki po kozacku mają specyficzny smak – są słodko-kwaśne z charakterystyczną nutą musztardy. Idealnie komponują się z kanapkami i daniami z grilla. Stanowią także świetną, oryginalną przekąskę do podania na imprezie. Warto zrobić je latem, aby móc przez cały rok cieszyć się ich wyśmienitym smakiem i chrupkością.

    Dżemy można robić niemal ze wszystkich owoców. Nie inaczej jest z winogronami. Podobnie jak ze śliwek, tak z zielonych i czerwonych gron można zrobić nie tylko konfitury, ale też powidła. Sprawdź nasze proste przepisy.

    Pigwa to owoc stale zyskujący na popularności. Nic w tym dziwnego, gdyż jest bogaty w minerały i świetnie nadaje się do robienia przetworów. Produkty z pigwy są różnorodne i pokazują, jak można wykorzystywać te owoce i spożywać je w wielu postaciach.

    Lato powoli dobiega końca. Razem z nim znika spora część sezonowych warzyw. Te, które znajdziemy na półkach jesienią i zimą, mają w sobie zdecydowanie mniej smaku i aromatu. Aby móc się nimi cieszyć, warto przygotować leczo w słoikach i w ten sposób zamknąć w nich smaki lata. Sprawdź nasz przepis.

    Z końcem lata i pierwszymi dniami jesieni rozpoczyna się sezon przeziębień. Warto więc w tym czasie zadbać o odporność. Czosnek to świetne źródło wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu witamin. Proces kiszenia czyni go jeszcze bardziej wartościowym. Sprawdź prosty przepis na domowy, kiszony czosnek.

    W polskich lasach znaleźć można nie tylko grzyby, jagody czy maliny. Kryją się tam również coraz bardziej doceniane ze względu na swój smak i właściwości - jeżyny. Z tych soczystych owoców można zrobić różne przetwory, a także pyszne, domowe wino. Sprawdź nasz przepis.

    Okazuje się, że nawet wśród przetworów znajdują się produkty kategorii premium. Za wysoką ceną konfitury stoi kilkusetletnia historia, wyjątkowy smak, ściśle strzeżona receptura i nietypowy, tradycyjny proces produkcji.

    Końcówka lata to czas na pyszne i dojrzałe pomidory. Zimą często brakuje nam tych warzyw, zwłaszcza "smakujących słońcem". Mamy na to sposób - przepisy na domowy keczup, pomidory malinowe "z puszki" i pomidorki koktajlowe we włoskiej zalewie.

    Śliwki zaczynają pojawiać się już w sierpniu. Zaś specjalne, późne odmiany, zaczynają dojrzewać we wrześniu, a nawet pod koniec tego miesiąca. Do takich odmian zalicza się również węgierki. Odpowiednio przechowywane mogą doczekać aż do grudnia. Jak zrobić powidła ze śliwek? Sprawdź przepis.

    Jesień to idealny czas, aby przygotować nie tylko smaczną, ale również zdrową nalewkę. Doskonałą jej bazą są rzadko wykorzystywane w tym celu jabłka. Sprawdź dwa proste przepisy na nalewkę z jabłek krok kroku.

    Patrycja Machałek, autorka książki „Przetwory z pomysłem” i wcześniejszego bestselleru „Siła ziół”, była gościem w studiu Dzień Dobry Wakacje. Przedstawiła swoje ulubione przepisy na przetwory w kuchni.

    Sezon na paprykę trwa, więc to doskonała okazja, by się jej przyjrzeć i rozwiać pewne wątpliwości. Poniżej wyjaśniamy, jakie znaczenie dla papryki i jej smaku ma kolor. Sezonowość jest jeszcze pyszniejsza, gdy lokalna. Do kiedy więc można kupić w sklepach paprykę z polskich upraw?

    Mirabelka, inaczej śliwa domowa, to owoc niedoceniany we współczesnej kuchni. Jest nieco mniejsza od klasycznej, znanej nam śliwki, ma żółtą barwę i pod kwaśną skórką kryje słodkie bogactwo witamin. Późne lato i wczesna jesień to idealny moment, aby przygotować z niej przepyszne przetwory. Sprawdź nasze przepisy.

    Porzeczki dostępne są w trzech odmianach - czerwonej, białej i czarnej. Mimo że wszystkie są bardzo smaczne, to najwięcej witamin i substancji odżywczych mają te czarne. Jak je zatrzymać? Jak przygotować z nich kompot, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok?