Robienie weków nigdy nie było prostsze. "Przetwory pasteryzować można nawet w zmywarce"

Katarzyna Bosacka i Małgorzata Rozenek-Majdan
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak zrobić weki od A do Z?
Jak zrobić weki od A do Z?
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Kasza czy ziemniaki?
Kasza czy ziemniaki?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Zdrowe grillowanie
Zdrowe grillowanie
Jakie ryby warto jeść?
Jakie ryby warto jeść?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak mądrze kupować?
Jak mądrze kupować?
Zdrowe śniadanie
Zdrowe śniadanie
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Tradycyjnie pasteryzację przeprowadza się gotując słoiki w wodzie. Można to jednak zrobić znacznie prościej i szybciej. Co najważniejsze – warto, bo konserwowanie żywności nie tylko zapobiega jej marnowaniu, ale też przynosi wiele korzyści dla naszego zdrowia. Kasia Bosacka powiedziała, jak szybko to zrobić.

Kasia Bosacka i jej sposoby na pasteryzację

Nadszedł czas na robienie przetworów. Jednym z etapów jest pasteryzacja. - Można pasteryzować właściwie wszystko. Ważne jest to, żeby koniecznie robić to w słoikach. Muszą być wyparzone, czyściutkie. Nakrętki także muszą być nowe. Koniecznie przed zakręceniem, wszystko należy wytrzeć do sucha i mocno zakręcić - powiedziała Katarzyna Bosacka.

- Do garnka zalanego wodą, mniej więcej do połowy, wkładamy denkiem do dołu przygotowane wcześniej słoiki. Pasteryzujemy ok. 10 minut i wynosimy do spiżarni. Drugi sposób to piekarnik rozgrzany do 120 stopni i układamy tam słoiki. Pasteryzujemy 15-20 minut. Jeszcze inny sposób: możemy pasteryzować przetwory w zmywarce. Ustawiamy program na 70 stopni - dodała.

Dlaczego warto pasteryzować?

Dzięki pasteryzacji przetwory, niezależnie od tego, ile by stały, nie utracą wartości odżywczych. - To najprostsza metoda konserwacji, podczas której nie tracimy składników odżywczych i witamin. Nie trzeba być wirtuozem kulinarnym. Wystarczą śliwki, słoik i garnek. Pamiętajmy, że pasteryzować możemy, żeby nie marnować. Wszystkie dania obiadowe możemy przechowywać wtedy do 4 tygodni. Kłopotliwa może być jedynie np. śmietana w zupie, wtedy takie danie wytrzyma około 4 dni - podsumowała ekspertka.

 Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie.  Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości