Kasia Bosacka i jej sposoby na pasteryzację
Nadszedł czas na robienie przetworów. Jednym z etapów jest pasteryzacja. - Można pasteryzować właściwie wszystko. Ważne jest to, żeby koniecznie robić to w słoikach. Muszą być wyparzone, czyściutkie. Nakrętki także muszą być nowe. Koniecznie przed zakręceniem, wszystko należy wytrzeć do sucha i mocno zakręcić - powiedziała Katarzyna Bosacka.
- Do garnka zalanego wodą, mniej więcej do połowy, wkładamy denkiem do dołu przygotowane wcześniej słoiki. Pasteryzujemy ok. 10 minut i wynosimy do spiżarni. Drugi sposób to piekarnik rozgrzany do 120 stopni i układamy tam słoiki. Pasteryzujemy 15-20 minut. Jeszcze inny sposób: możemy pasteryzować przetwory w zmywarce. Ustawiamy program na 70 stopni - dodała.
Dlaczego warto pasteryzować?
Dzięki pasteryzacji przetwory, niezależnie od tego, ile by stały, nie utracą wartości odżywczych. - To najprostsza metoda konserwacji, podczas której nie tracimy składników odżywczych i witamin. Nie trzeba być wirtuozem kulinarnym. Wystarczą śliwki, słoik i garnek. Pamiętajmy, że pasteryzować możemy, żeby nie marnować. Wszystkie dania obiadowe możemy przechowywać wtedy do 4 tygodni. Kłopotliwa może być jedynie np. śmietana w zupie, wtedy takie danie wytrzyma około 4 dni - podsumowała ekspertka.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- "Wakacje z gwiazdą". Bartek Jędrzejak po 45. urodzinach spełnił swoje marzenie. "To zawsze było w tle"
- Idolka młodzieży komentuje sprawę z seks-kamerkami. "Było mi wstyd, że młode osoby to zobaczyły"
- "Każdy wie lepiej". Joanna Kulig i Michał Czernecki próbują stworzyć patchworkową rodzinę
Autor: Oskar Netkowski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN