desery

    desery

    Słodkie bułeczki wypełnione po brzegi jagodami to chyba jeden z najbardziej popularnych letnich wypieków. Leśne owoce zapewniają im niepowtarzalny smak, a miękkie drożdżowe ciasto przywodzi na myśl tradycyjną kuchnię naszych babć. Czy można chcieć czegoś więcej? Tak, jeżeli zależy nam na utrzymaniu odpowiedniej wagi. Jagodzianki możemy bowiem przyrządzić w standardowy sposób bądź też zdecydować się na ich niskokaloryczną wersję.

    Większość lodów i sorbetów produkowana jest z proszku lub pasty z dodatkiem emulgatorów i stabilizatorów, które mogą zawierać gluten. Dodatkowym źródłem glutenu są wafelki do lodów, a także wszelkiego rodzaju ciasteczka dodawane do niektórych smaków. Lody z dodatkiem glutenu nie powinny być spożywane przez osoby będące na diecie bezglutenowej. W tej sytuacji odpowiednim rozwiązaniem są lody z symbolem Przekreślonego Kłosa, oznaczającego produkt bez glutenu.

    Ci, którzy dbają o zdrowie nie tylko trenują, ale zwracają uwagę na to, co jedzą. Nie oznacza to, że nie mają ochoty na pyszne, orzeźwiające lody. Co jednak można zrobić, aby nie były one wysokokaloryczne i z niezdrowymi dodatkami? Można przygotować domowe lody proteinowe, które będą zdrowe, smaczne, idealne po ciężkim i wyczerpującym treningu lub w trakcie diety.

    Już niebawem rozpocznie się sezon Komunii. Choć w tym roku pandemia nieco pokrzyżowała rodzinne imprezy, nikt nie powiedział, że nie będą one równie wyjątkowe. Podczas takiego wydarzenia nie może zabraknąć pięknie udekorowanego tortu. Jak się okazuje, zrobienie go samodzielnie wcale nie jest takie trudne. Złote rady dali nam cukiernicy Bartek Boratyn oraz Iwona Wendel.

    Zastanawiasz się, co przygotować na deser? Skorzystaj z przepisów Agaty Stankiewicz oraz Małgorzaty Nagat, autorek książki "Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku" i zrób sernik dyniowy, ciasteczka z masłem orzechowym i białą czekoladą lub budyń słony karmel z wiśniami w rumie. To musi być pycha!

    Legumina to słodki deser, który współcześnie nie cieszy się dużą popularnością, kiedyś jednak pojawiał się na większości polskich stołów. Dla wielu osób do dziś jest to jedno z najpiękniejszych wspomnień dzieciństwa. Jak przygotować leguminę z kaszy manny, kaszy jaglanej lub galaretki?

    Dziś w kuchnio Dzień Dobry Wakacje prawdziwa gratka dla wielbicieli słodyczy! Jan Kuroń przygotował kilka deserów, które idealnie się sprawdza w czasie letnich upałów: lody bananowo-owocowe, tarta z owocami i kremem waniliowym, creme patiserie i mus malinowy z kremem z białej czekolady! Smacznego!

    W kuchni Dzień Dobry TVN Justyna Czekaj-Grochowska - znawczyni włoskiej kuchni i właścicielka restauracji przygotowała pyszne desery rodem z Włoch: migdałowe ciasteczka z Sycylii, tartę cytrynową oraz biszkopt z kremem pistacjowym i malinami. Pokazała nam również trochę kuchennej magii ;-)

    W kuchni Dzień Dobry TVN: pomarańcza z natką pietruszki, sorbet mango marakuja, czekolada mleczna z borowikami, wanilia z palonym masłem, sorbet z truskawek, masło orzechowe wegańskie czyli letnie desery w wykonaniu mistrza lodziarskiego Pawła Petrykowskiego. Smacznego!

    Jolanta Naklicka-Kleser, uczestniczka programu "MasterChef", w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała bezglutenowe ciasto czekoladowe, sernik, bezę pavlova i lody. Jak udział w programie zmienił jej życie?

    Jakie jest Twoje ulubione ciasto w przerwie na kawę? Jeśli jeszcze go nie masz, to rozwiążemy Twój problem ;-) W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz przygotowała: eklery z kremem Patisierre, tartaletki z kajmakiem i karmelizowanymi orzechami oraz mini brownie z kremem waniliowym i malinami.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował słodkie desery na długi weekend. Na naszym stole nie mogło zabraknąć truskawek ani rabarbaru. Andrzej wyczarował z nich prawdziwe cuda :) Co powiecie na truskawki zapiekane w koglu moglu, brzoskwinie z bezą na ciepło, szachownicę z rabarbaru i ciasta francuskiego, czy chrupiące ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem? Pychota!

    Owoce egzotyczne można jeść na wiele sposobów. W kuchni Dzień Dobry TVN gotował dziś Bartek Boratyn, który przygotował z owoców pyszne desery. Na sam ich widok, aż ślinka cieknie!

    W naszej kuchni od rana, jak mówi Anna Kalczyńska, trzemy do oporu... jabłka na szarlotkę według przepisu Anny Starmach. Koniecznie wypróbujcie przepis na: szarlotkę "sypaną" z orzechami, mus czekoladowy z gruszką, ciasto czekoladowe z wiśniami i deser morelowo-śliwkowy. Jak smakuje mus czekoladowy na ubitej bazie śmietany, a jak ten na z ubitych białek?

    Jak przygotować crumble z gruszkami, marchewkowe muffiny, mini pizzę z cukinii i bananowy pudding? Proste przepisy na te przepyszne desery i przekąski zna 14-letni Jakub Zdrójkowski, którego gościliśmy w kuchni Dzień Dobry TVN.

    Trener personalny Jacek Bilczyński przekonuje, że to, co zjadamy ma istotny wpływ na naszą sylwetkę. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował trzy posiłki, które są nie tylko pyszne i słodkie, ale także zdrowe i niskokaloryczne. Te posiłki to... desery :) Skorzystajcie z jego przepisów na: naleśniki z borówkami i sosem waniliowym, dietetyczny czekoladowy pudding, dietetyczne cynamonowe muffiny!

    W naszej kuchni Kinga Paruzel, kulinarna blogerka i uczestniczka pierwszej edycji programu "MasterChef", przygotowała dietetyczne desery. Skorzystajcie z jej przepisów i sprawdźcie, jak smakują "odchudzone" desery!

    Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska i jej desery w wersji light. Skorzystajcie z przepisu Moniki na chrupiącą grykę z jogurtem i owocami, drożdżówki z dżemem z suszonych śliwek, sernik jagodowo-bananowy na zimno i szarlotka na cieście migdałowym. Jak smakuje syrop z agawy?