desery

    Za oknem upały, rok szkolny powoli dobiega końca, a dzieciaki już czują wakacyjny klimat. Do szczęścia potrzeba jednak jeszcze trochę słodkości, a  jak wiadomo, przy takich temperaturach najlepsze są lody. Jak odpowiedzialnie wybierać produkty, które będą nie tylko pyszne, ale także i zdrowe? O tym opowiedziała Daria Ładocha.

    Anna Drozd tworzy desery, które zachwycają nie tylko smakiem, ale także nad wyraz oryginalnym wyglądem.

    Kuchnia argentyńska słynie z wołowiny i steków. Będąc w Buenos Aires lub innym argentyńskim mieście, trzeba spróbować befsztyku z grilla, klasycznej parillady czy sznycla milanesa. Do tego koniecznie wino tino. Nie tylko wołowina argentyńska warta jest skosztowania. Warto skusić się na choripan con chimichurri, czyli kiełbaski z chorizo lub argentyńskie pierożki sorrentinos. Oczywiście nie można zapominać o deserach – ciasteczka alfajones lub lody z masą krówkową to tylko przykłady niezliczonych argentyńskich słodkości.

    Desery z jabłkami osłodzą zimne jesienne dni. W kuchni Dzień Dobry TVN ambasadorka Szlachetniej Paczki, Marieta Marecka przygotowała kilka z nich: szarlotkę z kruszonką, duszone jabłka oraz piernikowe crumble z owocami. 

    Liczi ze względu na swoje właściwości, wartości odżywcze, a przede wszystkim smak staje się coraz popularniejsze w naszym kraju. Dowiedz się, czym jest liczi, jak je obrać, jak jeść oraz jakie zastosowanie i właściwości posiada

    W gorące dni ciężko nam pracować i gotować, a także jeść. Brak apetytu można obejść dzięki pysznym przekąskom. Hitem wśród letnich smakołyków są mrożone jogurty z owocami. Smaczne, zdrowe i niskokaloryczne. Nadają się zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Jak je wykonać?

    Daria Ładocha jest jedną z najpopularniejszych ekspertek od zdrowego żywienia w Polsce. W mediach społecznościowych chętnie dzieli się z internautami sprawdzonymi przepisami i kulinarnymi radami. Teraz podpowiedziała, jak dbać o swój metabolizm.

    Jogadzianki, zwłaszcza te po brzegi wypełnione jagodami to chyba jeden z najbardziej popularnych letnich wypieków. Leśne owoce zapewniają im niepowtarzalny smak, a miękkie drożdżowe ciasto przywodzi na myśl tradycyjną kuchnię polską. Czy można chcieć czegoś więcej? Tak, jeżeli zależy nam na utrzymaniu odpowiedniej wagi. Jagodzianki możemy bowiem przyrządzić w standardowy sposób bądź też zdecydować się na ich niskokaloryczną wersję.

    Większość lodów i sorbetów produkowana jest z proszku lub pasty z dodatkiem emulgatorów i stabilizatorów, które mogą zawierać gluten. Dodatkowym źródłem glutenu są wafelki do lodów, a także wszelkiego rodzaju ciasteczka dodawane do niektórych smaków. Lody z dodatkiem glutenu nie powinny być spożywane przez osoby będące na diecie bezglutenowej. W tej sytuacji odpowiednim rozwiązaniem są lody z symbolem Przekreślonego Kłosa, oznaczającego produkt bez glutenu.

    Czarna, capuccino albo latte. Miłośników kawy są miliony na całym świecie, więc z pewnością przypadną im do gustu przepisy na kawowe desery. Spróbuj wykonać mrożone semifredo z kawą espresso, koktajl kawowy z lodami śmietankowymi czy racuchy z karmelem kawowym.

    Ci, którzy dbają o zdrowie nie tylko trenują, ale zwracają uwagę na to, co jedzą. Nie oznacza to, że nie mają ochoty na pyszne, orzeźwiające lody. Co jednak można zrobić, aby nie były one wysokokaloryczne i z niezdrowymi dodatkami? Można przygotować domowe lody proteinowe, które będą zdrowe, smaczne, idealne po ciężkim i wyczerpującym treningu lub w trakcie diety.

    Lody należą do najbardziej uwielbianych deserów na świecie, jednak ich idealne przygotowanie nie jest prostą sztuką. Doskonale o tym wiedzą bracia Bartoti, którzy swoje przysmaki tworzą na podstawie rodzinnej receptury. Ich lodziarnia w rankingu tych najlepszych w Polsce zajmuje pierwsze miejsce. W Dzień Dobry TVN zdradzili, czego to zasługa.

    Bita śmietana dodawana jest do ciast czy deserów. Mimo, że jej przygotowanie jest bardzo proste, to nie zawsze wychodzi idealna. Jakich błędów nie popełniać i jak zrobić doskonałą bitą śmietanę? Swoimi sprawdzonymi patentami podzielił się z nami Andrzej Polan, kucharz.

    Słodka, z kremem i owocami – rozpływa się w ustach – beza to zdecydowanie jeden z ulubionych deserów, które królują na wielu stołach podczas najróżniejszych okazji. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej spotkania przy kawie. Są jednak i tacy, którzy kręcą na nią nosem.

    Już niebawem rozpocznie się sezon Komunii. Choć w tym roku pandemia nieco pokrzyżowała rodzinne imprezy, nikt nie powiedział, że nie będą one równie wyjątkowe. Podczas takiego wydarzenia nie może zabraknąć pięknie udekorowanego tortu. Jak się okazuje, zrobienie go samodzielnie wcale nie jest takie trudne. Złote rady dali nam cukiernicy Bartek Boratyn oraz Iwona Wendel.

    Desery dla dzieci to bardzo ważna część ich jadłospisu. Idealna, słodka przekąska powinna być niewielka, lekka, możliwie najzdrowsza i oczywiście wizualnie atrakcyjna dla dziecka. Można więc śmiało puścić wodze fantazji i przygotować dla swojej pociechy słodkie, małe dzieła sztuki.

    Ania Starmach wie, jaki prezent zrobić panom w dniu ich święta. 10 marca to idealna okazja, żeby zaserwować im słodką niespodziankę. Jurorka MasterChefa zaproponowała przepis na smaczny i efektowny deser czekoladowy. Co ważne, zrobisz go w kilka minut.

    Mak na świątecznym stole symbolizuje pomnożenie wszelkich dóbr. Warto zatem podążać za tradycją i przygotować z nim wigilijne słodkości. Sebastian Olma zdradza swoje przepisy na świąteczny makowiec, śląską makówkę i kutię. Podpowiada też, czy gotowa masa makowa będzie odpowiednia do świątecznych wypieków.

    Zastanawiasz się, co przygotować na deser? Skorzystaj z przepisów Agaty Stankiewicz oraz Małgorzaty Nagat, autorek książki "Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku" i zrób sernik dyniowy, ciasteczka z masłem orzechowym i białą czekoladą lub budyń słony karmel z wiśniami w rumie. To musi być pycha!

    Legumina to słodki deser, który współcześnie nie cieszy się dużą popularnością, kiedyś jednak pojawiał się na większości polskich stołów. Dla wielu osób do dziś jest to jedno z najpiękniejszych wspomnień dzieciństwa. Jak przygotować leguminę z kaszy manny, kaszy jaglanej lub galaretki?

    David Gaboriaud przygotował dziś kilka bezglutenowych deserów idealnych na chłodniejsze dni. Wypróbujcie jego przepisy!

    Dziś w kuchnio Dzień Dobry Wakacje prawdziwa gratka dla wielbicieli słodyczy! Jan Kuroń przygotował kilka deserów, które idealnie się sprawdza w czasie letnich upałów: lody bananowo-owocowe, tarta z owocami i kremem waniliowym, creme patiserie i mus malinowy z kremem z białej czekolady! Smacznego!

    W kuchni Dzień Dobry TVN Justyna Czekaj-Grochowska - znawczyni włoskiej kuchni i właścicielka restauracji przygotowała pyszne desery rodem z Włoch: migdałowe ciasteczka z Sycylii, tartę cytrynową oraz biszkopt z kremem pistacjowym i malinami. Pokazała nam również trochę kuchennej magii ;-)

    W kuchni Dzień Dobry TVN: pomarańcza z natką pietruszki, sorbet mango marakuja, czekolada mleczna z borowikami, wanilia z palonym masłem, sorbet z truskawek, masło orzechowe wegańskie czyli letnie desery w wykonaniu mistrza lodziarskiego Pawła Petrykowskiego. Smacznego!

    Jolanta Naklicka-Kleser, uczestniczka programu "MasterChef", w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała bezglutenowe ciasto czekoladowe, sernik, bezę pavlova i lody. Jak udział w programie zmienił jej życie?

    Jakie jest Twoje ulubione ciasto w przerwie na kawę? Jeśli jeszcze go nie masz, to rozwiążemy Twój problem ;-) W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz przygotowała: eklery z kremem Patisierre, tartaletki z kajmakiem i karmelizowanymi orzechami oraz mini brownie z kremem waniliowym i malinami.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował słodkie desery na długi weekend. Na naszym stole nie mogło zabraknąć truskawek ani rabarbaru. Andrzej wyczarował z nich prawdziwe cuda :) Co powiecie na truskawki zapiekane w koglu moglu, brzoskwinie z bezą na ciepło, szachownicę z rabarbaru i ciasta francuskiego, czy chrupiące ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem? Pychota!

    Owoce egzotyczne można jeść na wiele sposobów. W kuchni Dzień Dobry TVN gotował dziś Bartek Boratyn, który przygotował z owoców pyszne desery. Na sam ich widok, aż ślinka cieknie!

    W naszej kuchni od rana, jak mówi Anna Kalczyńska, trzemy do oporu... jabłka na szarlotkę według przepisu Anny Starmach. Koniecznie wypróbujcie przepis na: szarlotkę "sypaną" z orzechami, mus czekoladowy z gruszką, ciasto czekoladowe z wiśniami i deser morelowo-śliwkowy. Jak smakuje mus czekoladowy na ubitej bazie śmietany, a jak ten na z ubitych białek?

    Jak przygotować crumble z gruszkami, marchewkowe muffiny, mini pizzę z cukinii i bananowy pudding? Proste przepisy na te przepyszne desery i przekąski zna 14-letni Jakub Zdrójkowski, którego gościliśmy w kuchni Dzień Dobry TVN.