Materiał promocyjny

Desery z kawą, które zatrzymają lato na dłużej. Te słodkości zdobędą wasze serca

Słodki deser do kawy Michała Toczyłowskiego
Słodkości na koniec lata
Źródło: Dzień Dobry TVN
Lato dobiega końca, ale to wcale nie oznacza pożegnania ze słodką beztroską. Teraz jest najlepszy moment, by zamienić kawę w coś więcej niż tylko poranny rytuał - w deser, który przeniesie nas myślami do wakacyjnych popołudni. Przepisy na kawowe słodkości zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Michał Toczyłowski.

Kucharz przyrządził krem kawowo-czekoladowy, z kruszonką orzechową i konfiturą porzeczkową, panna cottę kawową z karmelizowanymi śliwkami, kawowy sernik baskijski ze słonym karmelem, a także frappuccino "Kokosowo-karmelowa przyjemność". Przepisy poniżej.

W artykule znajdziesz też przepisy na kilka pysznych kaw mrożonych.

Krem kawowo-czekoladowy, z kruszonką orzechową i konfiturą porzeczkową 

Krem kawowo-czekoladowy, z kruszonką orzechową i konfiturą porzeczkową 
Krem kawowo-czekoladowy, z kruszonką orzechową i konfiturą porzeczkową 
Krem kawowo-czekoladowy, z kruszonką orzechową i konfiturą porzeczkową 
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • kawa Starbucks Frappuccino® Mocha,
  • 200 g żółtka,
  • 160 g brązowego cukru,
  • 500 g śmietany 36%,
  • 250 g mleka 3,2%,
  • 600 g czekolady deserowej (54,5 - 70,5%).
  • 200 g prażonych orzechów laskowych,

Składniki na konfiturę:

  • 0,5 kg mrożonej czarnej porzeczki,
  • 100 g cukru.

Przygotowanie:

Śmietanę, mleko, kawę Starbucks Frappuccino® Mocha i cukier zagotuj. Żółtka umieść w szklanej bądź metalowej misce i zalej je gorącą mieszanką, ciągle mieszając. Zahartowaną masę wstaw na palnik i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż osiągnie 85 stopni. Gorącą masą zalej czekoladę i dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Gotową mieszaninę przelej do pudełka. Przykryj folią tak, by dotykała powierzchni kremu, i wstaw do lodówki do całkowitego wystudzenia. W tym czasie pokrusz orzechy i przygotuj prostą konfiturę z czarnej porzeczki – porzeczki z cukrem zagotuj i gotuj, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Krem czekoladowy podawaj w szklaneczkach, przekładając go konfiturą porzeczkową i wykańczając prażonymi orzechami laskowymi.

Panna cotta kawowa z karmelizowanymi śliwkami

Składniki:

  • 750 g śmietany 36%,
  • kawa Starbucks Frappuccino® Vanilla,
  • laska wanilii,
  • 100 g cukru,
  • 15 g żelatyny w listkach.

Składniki na konfiturę śliwkową:

  • 0,5 kg świeżych śliwek,
  • 80 g cukru,
  • szczypta cynamonu.

Przygotowanie:

Zagotuj śmietanę z cukrem, kawą Starbucks Frappuccino® Vanilla i ziarnami z laski wanilii. Żelatynę w listkach namocz w zimnej wodzie przez kilka minut. Dodaj ją do gorącej śmietany i dokładnie wymieszaj. Przelej masę do foremek i odstaw do zastygnięcia. W tym czasie przygotuj karmelizowane śliwki – pozbaw je pestek, wrzuć do rondelka, dodaj cukier i cynamon, a następnie zagotuj. Gotuj do uzyskania pożądanej konsystencji. Zastygniętą panna cottę podawaj z kleksem konfitury śliwkowej.

Kawowy sernik baskijski ze słonym karmelem 

Kawowy sernik baskijski ze słonym karmelem 
Kawowy sernik baskijski ze słonym karmelem 
Kawowy sernik baskijski ze słonym karmelem 
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki na sernik:

  • 750 g serka śmietankowego typu Philadelphia,
  • 250 g cukru,
  • 300 g jajek (5-6 jajek),
  • 500 g śmietany 36 %,
  • kawa Starbucks Frappuccino® Caramel No Added Sugar,
  • 7 g soli,
  • laska wanilii,
  • 30 g mąki pszennej.

Składniki na słony karmel:

  • 230 g cukru,
  • 250 g śmietany 36 %,
  • kawa Starbucks Frappuccino® Caramel,
  • 70 g masła,
  • 3 g soli,
  • 40 g białej czekolady.

Przygotowanie:

Zmieszaj cukier, sól, mąkę, wanilię i serek śmietankowy na wolnych obrotach, aż cukier się rozpuści. W osobnym naczyniu rozbełtaj jajka ze śmietaną i kawą Starbucks Frappuccino® Caramel. Do serka śmietankowego powoli dodawaj mieszaninę śmietany i jajek, cały czas mieszając na wolnej prędkości. Gotową masę wlej do foremki o średnicy około 24 cm. Piecz przez 50 minut w 200 stopniach z termoobiegiem.

W tym czasie przygotuj karmel: rozpuść cukier w garnuszku do złotobrązowego koloru. Śmietanę wymieszaj z kawą i, cały czas mieszając karmel rózgą, dolewaj powoli mieszaninę kawy ze śmietaną. Gdy całość się połączy, dodaj masło i gotuj do uzyskania 110-112 stopni. Dopraw solą. Przelej do miski, dodaj czekoladę i zblenduj, aż karmel będzie gładki. Przelej go do worka cukierniczego lub dyspensera i odstaw do wystudzenia. Upieczony i lekko przestudzony sernik pokrój na porcje i polewaj słonym karmelem.

Frappuccino "Kokosowo-karmelowa przyjemność"

Składniki:

  • schłodzona kawa Starbucks Frappuccino® Caramel,
  • lód,
  • śmietanka kokosowa,
  • prażone płatki kokosowe,
  • bita śmietana.

Przygotowanie:

Wlej kawę do metalowego shakera, dodaj dwie łyżki śmietanki kokosowej oraz lód. Całość energicznie wstrząśnij i przelej do szklanki wcześniej wypełnionej lodem. Na koniec dodaj na wierzch bitą śmietanę i udekoruj kawowy deser prażonymi płatkami kokosowymi.

Frappuccino waniliowe

Składniki:

  • kawa Starbucks Frappuccino® Vanilla,
  • łyżeczka miodu,
  • lód,
  • bita śmietana.

Przygotowanie:

Do metalowego shakera wlej butelkę Starbucks Frappuccino® Vanilla, dodaj łyżeczkę miodu oraz lód. Wstrząśnij mieszankę i przelej do szklanki wcześniej wypełnionej lodem. Na koniec dodaj na wierzch bitą śmietanę i udekoruj miodem.

Frappuccino karmelowe

Składniki:

  • kawa Starbucks Frappuccino® Caramel,
  • sól morska,
  • polewa karmelowa,
  • lód,
  • bita śmietana.

Przygotowanie:

Wsyp lód do szklanki, dodaj szczyptę soli morskiej i zalej kawą Starbucks Frappuccino® Caramel. Na koniec dodaj na wierzch bitą śmietanę i udekoruj polewą karmelową.

Frappuccino karmelowe bez cukru

Składniki:

  • kawa Starbucks Frappuccino® Caramel No Added Sugar,
  • śmietanka kokosowa,
  • prażone płatki kokosowe,
  • lód,
  • bita śmietana.

Przygotowanie:

Do metalowego shakera wlej butelkę Starbucks Frappuccino® Caramel No Added Sugar, dodaj dwie łyżki śmietanki kokosowej oraz lód. Wstrząśnij mieszankę i przelej do szklanki wcześniej wypełnionej lodem. Na koniec dodaj na wierzch bitą śmietanę i udekoruj prażonymi płatkami kokosowymi.

Kawa Frappuccino

Składniki:

  • kawa Starbucks Frappuccino® Coffee,
  • łyżeczka kremu herbatnikowego,
  • kruchy herbatnik,
  • lód,
  • bita śmietana.

Przygotowanie:

Do metalowego shakera wlej butelkę Starbucks Frappuccino® Coffee, dodaj jedną łyżeczkę kremu herbatnikowego oraz lód. Nie masz kremu? Zamiast niego użyj pokruszonych herbatników. Wstrząśnij mieszankę i przelej do szklanki wypełnionej lodem. Na koniec dodaj na wierzch bitą śmietanę i posyp pokruszonymi kawałkami herbatnika.

Frappuccino Mocha

Składniki:

  • kawa Starbucks Frappuccino® Mocha,
  • łyżeczka kremu czekoladowego,
  • polewa czekoladowa,
  • posiekane orzechy laskowe,
  • lód,
  • bita śmietana.

Przygotowanie:

Do metalowego shakera wlej butelkę Starbucks Frappuccino® Mocha, dodaj jedną łyżeczkę kremu czekoladowego oraz lód. Weź dowolną szklankę i rozprowadź czekoladę wokół jej krawędzi. Wstrząśnij mieszankę i przelej do szklanki wypełnionej lodem. Na koniec dodaj na wierzch bitą śmietanę, udekoruj czekoladową polewą i posyp posiekanymi orzechami laskowymi.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości