Kucharz przyrządził krem kawowo-czekoladowy, z kruszonką orzechową i konfiturą porzeczkową, panna cottę kawową z karmelizowanymi śliwkami, kawowy sernik baskijski ze słonym karmelem, a także frappuccino "Kokosowo-karmelowa przyjemność". Przepisy poniżej.
W artykule znajdziesz też przepisy na kilka pysznych kaw mrożonych.
Krem kawowo-czekoladowy, z kruszonką orzechową i konfiturą porzeczkową
Składniki:
- kawa Starbucks Frappuccino® Mocha,
- 200 g żółtka,
- 160 g brązowego cukru,
- 500 g śmietany 36%,
- 250 g mleka 3,2%,
- 600 g czekolady deserowej (54,5 - 70,5%).
- 200 g prażonych orzechów laskowych,
Składniki na konfiturę:
- 0,5 kg mrożonej czarnej porzeczki,
- 100 g cukru.
Przygotowanie:
Śmietanę, mleko, kawę Starbucks Frappuccino® Mocha i cukier zagotuj. Żółtka umieść w szklanej bądź metalowej misce i zalej je gorącą mieszanką, ciągle mieszając. Zahartowaną masę wstaw na palnik i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż osiągnie 85 stopni. Gorącą masą zalej czekoladę i dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Gotową mieszaninę przelej do pudełka. Przykryj folią tak, by dotykała powierzchni kremu, i wstaw do lodówki do całkowitego wystudzenia. W tym czasie pokrusz orzechy i przygotuj prostą konfiturę z czarnej porzeczki – porzeczki z cukrem zagotuj i gotuj, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Krem czekoladowy podawaj w szklaneczkach, przekładając go konfiturą porzeczkową i wykańczając prażonymi orzechami laskowymi.
Panna cotta kawowa z karmelizowanymi śliwkami
Składniki:
- 750 g śmietany 36%,
- kawa Starbucks Frappuccino® Vanilla,
- laska wanilii,
- 100 g cukru,
- 15 g żelatyny w listkach.
Składniki na konfiturę śliwkową:
- 0,5 kg świeżych śliwek,
- 80 g cukru,
- szczypta cynamonu.
Przygotowanie:
Zagotuj śmietanę z cukrem, kawą Starbucks Frappuccino® Vanilla i ziarnami z laski wanilii. Żelatynę w listkach namocz w zimnej wodzie przez kilka minut. Dodaj ją do gorącej śmietany i dokładnie wymieszaj. Przelej masę do foremek i odstaw do zastygnięcia. W tym czasie przygotuj karmelizowane śliwki – pozbaw je pestek, wrzuć do rondelka, dodaj cukier i cynamon, a następnie zagotuj. Gotuj do uzyskania pożądanej konsystencji. Zastygniętą panna cottę podawaj z kleksem konfitury śliwkowej.
Kawowy sernik baskijski ze słonym karmelem
Składniki na sernik:
- 750 g serka śmietankowego typu Philadelphia,
- 250 g cukru,
- 300 g jajek (5-6 jajek),
- 500 g śmietany 36 %,
- kawa Starbucks Frappuccino® Caramel No Added Sugar,
- 7 g soli,
- laska wanilii,
- 30 g mąki pszennej.
Składniki na słony karmel:
- 230 g cukru,
- 250 g śmietany 36 %,
- kawa Starbucks Frappuccino® Caramel,
- 70 g masła,
- 3 g soli,
- 40 g białej czekolady.
Przygotowanie:
Zmieszaj cukier, sól, mąkę, wanilię i serek śmietankowy na wolnych obrotach, aż cukier się rozpuści. W osobnym naczyniu rozbełtaj jajka ze śmietaną i kawą Starbucks Frappuccino® Caramel. Do serka śmietankowego powoli dodawaj mieszaninę śmietany i jajek, cały czas mieszając na wolnej prędkości. Gotową masę wlej do foremki o średnicy około 24 cm. Piecz przez 50 minut w 200 stopniach z termoobiegiem.
W tym czasie przygotuj karmel: rozpuść cukier w garnuszku do złotobrązowego koloru. Śmietanę wymieszaj z kawą i, cały czas mieszając karmel rózgą, dolewaj powoli mieszaninę kawy ze śmietaną. Gdy całość się połączy, dodaj masło i gotuj do uzyskania 110-112 stopni. Dopraw solą. Przelej do miski, dodaj czekoladę i zblenduj, aż karmel będzie gładki. Przelej go do worka cukierniczego lub dyspensera i odstaw do wystudzenia. Upieczony i lekko przestudzony sernik pokrój na porcje i polewaj słonym karmelem.
Frappuccino "Kokosowo-karmelowa przyjemność"
Składniki:
- schłodzona kawa Starbucks Frappuccino® Caramel,
- lód,
- śmietanka kokosowa,
- prażone płatki kokosowe,
- bita śmietana.
Przygotowanie:
Wlej kawę do metalowego shakera, dodaj dwie łyżki śmietanki kokosowej oraz lód. Całość energicznie wstrząśnij i przelej do szklanki wcześniej wypełnionej lodem. Na koniec dodaj na wierzch bitą śmietanę i udekoruj kawowy deser prażonymi płatkami kokosowymi.
Frappuccino waniliowe
Składniki:
- kawa Starbucks Frappuccino® Vanilla,
- łyżeczka miodu,
- lód,
- bita śmietana.
Przygotowanie:
Do metalowego shakera wlej butelkę Starbucks Frappuccino® Vanilla, dodaj łyżeczkę miodu oraz lód. Wstrząśnij mieszankę i przelej do szklanki wcześniej wypełnionej lodem. Na koniec dodaj na wierzch bitą śmietanę i udekoruj miodem.
Frappuccino karmelowe
Składniki:
- kawa Starbucks Frappuccino® Caramel,
- sól morska,
- polewa karmelowa,
- lód,
- bita śmietana.
Przygotowanie:
Wsyp lód do szklanki, dodaj szczyptę soli morskiej i zalej kawą Starbucks Frappuccino® Caramel. Na koniec dodaj na wierzch bitą śmietanę i udekoruj polewą karmelową.
Frappuccino karmelowe bez cukru
Składniki:
- kawa Starbucks Frappuccino® Caramel No Added Sugar,
- śmietanka kokosowa,
- prażone płatki kokosowe,
- lód,
- bita śmietana.
Przygotowanie:
Do metalowego shakera wlej butelkę Starbucks Frappuccino® Caramel No Added Sugar, dodaj dwie łyżki śmietanki kokosowej oraz lód. Wstrząśnij mieszankę i przelej do szklanki wcześniej wypełnionej lodem. Na koniec dodaj na wierzch bitą śmietanę i udekoruj prażonymi płatkami kokosowymi.
Kawa Frappuccino
Składniki:
- kawa Starbucks Frappuccino® Coffee,
- łyżeczka kremu herbatnikowego,
- kruchy herbatnik,
- lód,
- bita śmietana.
Przygotowanie:
Do metalowego shakera wlej butelkę Starbucks Frappuccino® Coffee, dodaj jedną łyżeczkę kremu herbatnikowego oraz lód. Nie masz kremu? Zamiast niego użyj pokruszonych herbatników. Wstrząśnij mieszankę i przelej do szklanki wypełnionej lodem. Na koniec dodaj na wierzch bitą śmietanę i posyp pokruszonymi kawałkami herbatnika.
Frappuccino Mocha
Składniki:
- kawa Starbucks Frappuccino® Mocha,
- łyżeczka kremu czekoladowego,
- polewa czekoladowa,
- posiekane orzechy laskowe,
- lód,
- bita śmietana.
Przygotowanie:
Do metalowego shakera wlej butelkę Starbucks Frappuccino® Mocha, dodaj jedną łyżeczkę kremu czekoladowego oraz lód. Weź dowolną szklankę i rozprowadź czekoladę wokół jej krawędzi. Wstrząśnij mieszankę i przelej do szklanki wypełnionej lodem. Na koniec dodaj na wierzch bitą śmietanę, udekoruj czekoladową polewą i posyp posiekanymi orzechami laskowymi.
Zobacz także:
- Desery energetyczne jak kawa. Przepisy Bartka Boratyna na kawowe słodkości
- Domowy przepis na czekoladowe cold brew. Ta kawa może konkurować z napojami znanej kawiarni
- Kawa mrożona w pysznych odsłonach. "Polewamy ją bitą śmietaną i zdobimy owocami"
Źródło: Michał Toczyłowski
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News