Kawa mrożona w pysznych odsłonach. "Polewamy ją bitą śmietaną i zdobimy owocami"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kawa mrożona w pysznych odsłonach
Kawa mrożona w pysznych odsłonach
Podlasie malowane kawą
Podlasie malowane kawą
Kluski w każdej postaci
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Świąteczna zawierucha
Kawa mrożona to jeden z najpopularniejszych napojów na upalne dni. Mało kto wie, że możemy przygotowywać ją na wiele sposobów. W Dzień Dobry TVN opowiedziała o nich baristka Irmina Wałęga. Poznamy też historię artystki Katarzyny Kopeć, dla której kawa jest sposobem na realizowanie swojej pasji.

Podlasie malowane kawą

Wielką fanką kawy jest artystka i przewodniczka Katarzyna Kopeć. Kobieta tworzy wyjątkowe obrazy właśnie za pomocą napoju z kofeiną, a na pomysł ten wpadła, gdy pracowała jako kelnerka w Wielkiej Brytanii.

- Zatrudniłam się w gastronomii. Jak wracałam rano na swoje dyżury, to po innych dostawałam niespodzianki typu bałagan przy ekspresie. Zaschnięta kropla kawy bardzo trudno się zmywała i się zastanawiałam, co się stanie jak ją przerzucę na papier - wyjaśniła Katarzyna Kopeć.

Po kilku udanych eksperymentach, artystka zdecydowała się tworzyć wyjątkowe obrazy inspirowane podlaską przyrodą. Piękne kwiaty, chatki, wyjątkowy, swojski klimat - to wszystko znajdziemy na dziełach malowanych przez Katarzynę Kopeć. - Taki obraz też pachnie i to bardzo, zwłaszcza jak jest świeży - podsumowała artystka.

Mrożona kawa na tysiąc sposobów

W Dzień Dobry TVN gościliśmy baristkę Irminę Wałęgę, która opowiedziała widzom, jak przygotować smaczną, mrożoną kawę na różne sposoby. Największą popularnością cieszy się klasyczna wersja zimnego napoju. - Kostki lodu zalewany mlekiem, używamy syropu i wlewamy porcję espresso - wyjaśniła specjalistka. - Całość polewamy bitą śmietaną i zdobimy owocami - dodała.

Jeżeli nie przepadamy za mlekiem i bitą śmietaną, świetną alternatywą będzie kawa "Cold Brew". - Jest to kawa mrożona, a właściwie macerowana w lodówce - tłumaczyła baristka. Jak ją wykonać? Zmieloną kawę zalewamy zimną wodą i odkładamy do lodówki na około 14 godzin. - To jest kawa z bardzo dużą ilością polifenoli - podkreśla Irmina Wałęga.

Fanom orzeźwiających trunków z pewnością przypadnie do gustu również kawowe Mohito. Do shakera wrzucamy kilka gałązek mięty, dwie ósemki limonki i łyżeczkę brązowego cukru. Używamy muddlera, by to dobrze ze sobą połączyć, dodajemy espresso - przelewamy do szklanki typu lowball i dopełniamy wodą gazowaną. Opcjonalnie można dodać też rum.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki zobaczysz na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Aleksandra Matczuk

Reporter: Katarzyna Chętnik

Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana