Zdecydowana większość Polaków uwielbia spędzać w gronie przyjaciół, przygotowując jedzenie na świeżym powietrzu, jednym słowem grillować. Robert Stockinger odwiedził Katarzynę Bosacką, która spędziła majówkę grillując wraz z rodziną. Jak grillować zdrowo i bezpiecznie i jak prawidłowo wyczyścić ruszt?
Sezon grillowy trwa. A grill to nie tylko karkówka, kiełbasa i szaszłyki. Każdy ciepły weekend to idealna okazja do kulinarnych eksperymentów na świeżym powietrzu. Podpowiadamy, co wrzucić na ruszt. Poznaj 10 prostych, pysznych i nietypowych przepisów na dania z grilla.
Zastanawiasz się, gdzie i pod jakimi warunkami można grillować? Co idealnie sprawdzi się na grilla i jakie dodatki zaserwować? Sprawdź nasz poradnik z okazji Światowego Dnia Grilla.
Kaszanka to wyrób wędliniarski, który przybył do Polski około XVII wieku, prawdopodobnie z Niemiec i mimo upływu lat, wzbudza liczne kontrowersje. Jedni ją uwielbiają, inni nienawidzą. A 1 maja obchodzi swoje ogólnopolskie święto.
Jest lato i sezon grillowy trwa w najlepsze. Polecaliśmy już 10 prostych przepisów na dania z grilla, ale tym razem skupimy się wyłącznie na potrawach wegetariańskich. Sprawdź 10 przepisów na wegetariańskie dania z grilla.
Sezon grillowy już niemal w pełni. Mało kto jednak wie, że przyrządzanie potraw w wysokiej temperaturze z wykorzystaniem aluminium może mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Zatem w jaki sposób powinno się grillować? Czym zastąpić folię aluminiową na grilla? I przede wszystkim, dlaczego powinniśmy jej unikać? Sprawdzamy w dziendobry.tvn.pl.
Marynata jest jednym z najważniejszych czynników decydujących o strukturze i smaku karkówki z grilla. Można ją przygotować na wiele sposobów, z różnych składników, w zależności od tego, na jaki rodzaj grillowanej karkówki mamy akurat ochotę. Sprawdź nasze przepisy na marynaty.
Wiosna, a wraz z nią dni spędzone na świeżym powietrzu, zbliża się wielkimi krokami. To oznacza także rozpoczęcie sezonu grillowego. Z tej okazji postanowiliśmy porozmawiać z Luciano Luchettim, prowadzącym program "Barbecue na wypasie" i prawdziwym pasjonatem grillowania i poprosić, by zdradził nam kilka tajników perfekcyjnego barbecue i opowiedział o pracy na planie.
Szukasz pomysłu no coś pysznego prosto z grilla? W naszej kuchni swoimi propozycjami podzielił się Andrzej Polan. Sprawdź przepis na grillowane pieczarki z kiełbaską.
Polacy kochają grillować dosłownie wszystko. Zarówno różne mięsa, jak i warzywa, czy nawet owoce. Sprawdź przepis na grillowaną polędwicę wieprzową według pomysłu Andrzeja Polana.
Szaszłyki na grilla to bardzo proste danie. Sekret ich popularności tkwi w różnorodności sposobów, w jakie można je przyrządzić. W tym przypadku po prostu każdy znajdzie coś dla siebie. Jak zrobić szaszłyki na grilla, by były wyjątkowo smaczne i soczyste?
Patrycja Walter-Zagórska na co dzień prowadzi bistro. Fascynuje ją gotowanie na wolnym ogniu w niebanalnych miejscach.
O swojej pasji kucharka opowiedziała teraz w Dzień Dobry TVN.
Wakacje to świetny czas, by przygotowywać dania na grillu. Zwykle zajadamy się kiełbaskami czy karkówką, ale znany ekspert kulinarny, Piotr Kucharski, zachęca, by spróbować pysznej, przypieczonej cielęciny.
Piotr Kucharski przebywa obecnie na plaży, gdzie w towarzystwie Oliviera Janiaka gotuje przepyszne potrawy. Naszym widzom przedstawił propozycje na szybkie grillowane smakołyki z szynką zwierzyniecką i kiszką ziemniaczaną w roli głównej.
W Dzień Dobry Wakacje Olivier Janiak w ramach Projektu Plaża zachęcał do wypoczynku w Dziwnowie. Razem z Darią Ładochą odkrywał też sekrety kuchni fleksitariańskiej, smakując specjały z wegańskiego grilla. Jakie dania z rusztu w nadmorskim kurorcie przykuły jego uwagę? I czy w kuchni bez mięsa każdy jest w stanie znaleźć coś dla siebie?
Podczas powszechnych latem plenerowych spotkań przy grillu na ruszt trafia już nie tylko kiełbasa czy karkówka. Coraz częściej fani grillowania sięgają po najróżniejsze produkty spożywcze. Eksperymenty na grillu mogą być okazją do nowych, ciekawych, kulinarnych doznań. Sprawdź proste, nietypowe przepisy na dania z grilla. Tym razem w roli głównej owoce.
Marynata do kurczaka z grilla nadaje potrawie wyjątkowego smaku i decyduje o jego soczystości oraz kruchości. Powinna łączyć w sobie odrobinę słodyczy z kwaśnym smakiem i tłuszczem roślinnym. Do marynowania kurczaka doskonale sprawdzi się pikantna marynata z dodatkiem posiekanej papryczki chilli. Jak przygotować kurczaka na grilla?
Nadszedł upragniony czas pikników i jedzenia w plenerze, a często bohaterką tych spotkań jest truskawka. Jak jednak znaleźć i kupić tą najlepszą? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedział Mikołaj Rey.
Czy istnieje niezawodny przepis na żeberka z grilla? Co zrobić, aby były soczyste i delikatne? Odpowiedzią jest przygotowanie do nich właściwej marynaty, która sprawi, że mięso będzie dosłownie rozpływało się w ustach. Poznaj niezawodne przepisy.
Na grillu możemy przygotować nie tylko mięso, ale także warzywa czy sery. Doskonałym pomysłem na grillowaną potrawę jest ser camembert, który możemy podać z żurawiną lub sałatą. Grillowanie sera zajmuje zaledwie parę chwi
Dorsz atlantycki to drapieżna ryba, która występuje u wybrzeży Ameryki Północnej, Europy, Grenlandii. Dorsz atlantycki ma bardzo wartościowe, niskokaloryczne mięso o, które wyróżnia wysokima wartość odżywcza, jest ono niskokaloryczne, ma wysoki poziomie kwasów omega-3, białka, składników mineralnych i witamin. Polędwica z dorsza atlantyckiego najlepiej sprawdza się jako danie obiadowe.
Kukurydza z grilla to smaczne danie, które można podać w formie przekąski lub dodatku do mięsa czy ryb. Odpowiednio przyrządzona grillowana kukurydza sprawdzi się także podczas większych uroczystości i spotkań ze znajomymi. Równie smaczna może okazać się kukurydza grillowana na patelni. Poznaj przepisy na wykorzystanie kolby kukurydzy w kuchni.