Dania na grilla

    Sezon grillowy już niemal w pełni. Mało kto jednak wie, że przyrządzanie potraw w wysokiej temperaturze z wykorzystaniem aluminium może mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Zatem w jaki sposób powinno się grillować? Czym zastąpić folię aluminiową na grilla? I przede wszystkim, dlaczego powinniśmy jej unikać? Sprawdzamy w dziendobry.tvn.pl.

    Sezon grillowy tuż tuż. A grill to nie tylko karkówka, kiełbasa i szaszłyki. Każdy ciepły weekend to idealna okazja do kulinarnych eksperymentów na świeżym powietrzu. Podpowiadamy, co wrzucić na ruszt. Poznaj 10 prostych, pysznych przepisów na dania z grilla.

    Podczas powszechnych latem plenerowych spotkań przy grillu na ruszt trafia już nie tylko kiełbasa czy karkówka. Coraz częściej fani grillowania sięgają po najróżniejsze produkty spożywcze. Eksperymenty na grillu mogą być okazją do nowych, ciekawych, kulinarnych doznań. Sprawdź proste, nietypowe przepisy na dania z grilla. Tym razem w roli głównej owoce.

    Jest lato i sezon grillowy trwa w najlepsze. Polecaliśmy już 10 prostych przepisów na dania z grilla, ale tym razem skupimy się wyłącznie na potrawach wegetariańskich. Sprawdź 10 przepisów na wegetariańskie dania z grilla.

    Marynata do kurczaka z grilla nadaje potrawie wyjątkowego smaku i decyduje o jego soczystości oraz kruchości. Powinna łączyć w sobie odrobinę słodyczy z kwaśnym smakiem i tłuszczem roślinnym. Do marynowania kurczaka doskonale sprawdzi się pikantna marynata z dodatkiem posiekanej papryczki chilli. Jak przygotować kurczaka na grilla?

    Czy istnieje niezawodny przepis na żeberka z grilla? Co zrobić, aby były soczyste i delikatne? Odpowiedzią jest przygotowanie do nich właściwej marynaty, która sprawi, że mięso będzie dosłownie rozpływało się w ustach. Poznaj niezawodne przepisy.

    Na grillu możemy przygotować nie tylko mięso, ale także warzywa czy sery. Doskonałym pomysłem na grillowaną potrawę jest ser camembert, który możemy podać z żurawiną lub sałatą. Grillowanie sera zajmuje zaledwie parę chwi

    Dorsz atlantycki to drapieżna ryba, która występuje u wybrzeży Ameryki Północnej, Europy, Grenlandii. Dorsz atlantycki ma bardzo wartościowe, niskokaloryczne mięso o, które wyróżnia wysokima wartość odżywcza, jest ono niskokaloryczne, ma wysoki poziomie kwasów omega-3, białka, składników mineralnych i witamin. Polędwica z dorsza atlantyckiego najlepiej sprawdza się jako danie obiadowe.

    Kukurydza z grilla to smaczne danie, które można podać w formie przekąski lub dodatku do mięsa czy ryb. Odpowiednio przyrządzona grillowana kukurydza sprawdzi się także podczas większych uroczystości i spotkań ze znajomymi. Równie smaczna może okazać się kukurydza grillowana na patelni. Poznaj przepisy na wykorzystanie kolby kukurydzy w kuchni.

    Pyszne chrupiące ziemniaki z grilla z boczkiem to coś, na co czekają wierni fani ogródkowego barbecue. Ale nie tylko! Uwielbiają je także wszyscy ci, którzy z rozrzewnieniem wspominają czasy obozów harcerskich czy szkolnych wycieczek, gdzie taki przysmak jak pieczone ziemniaki z ogniska były prawdziwym rarytasem. Na szczęście przepis na ziemniaki z grilla jest prosty i z łatwością możemy odtworzyć ten smak we własnym domu.

    Cevapi lub cevapcici to danie mięsne pochodzące z Półwyspu Bałkańskiego. Jego nazwy są różne w zależności od kraju, w którym jest przyrządzane. Przepis na cevapi jest bardzo prosty, a samo przyrządzenie trwa krótko. Cevapcici to pieczone na grillu mięsne wałeczki z przyprawami, zazwyczaj podawane na chlebku typu ciabatta lub lepinii.

    Obowiązkową pozycją w menu każdego prawdziwego grill party są oczywiście żeberka. Choć można przyrządzać je na wiele sposobów, najpopularniejsze są żeberka w sosie barbecue z grilla. Na przestrzeni lat, ten kultowy amerykański przysmak stał się symbolem każdego sezonu grillowego. Podpowiadamy, jak przygotować pyszne, chrupiące żeberka w sosie barbecue.