Sezon grillowy już niemal w pełni. Mało kto jednak wie, że przyrządzanie potraw w wysokiej temperaturze z wykorzystaniem aluminium może mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Zatem w jaki sposób powinno się grillować? Czym zastąpić folię aluminiową na grilla? I przede wszystkim, dlaczego powinniśmy jej unikać? Sprawdzamy w dziendobry.tvn.pl.
Marynata jest jednym z najważniejszych czynników decydujących o strukturze i smaku karkówki z grilla. Można ją przygotować na wiele sposobów, z różnych składników, w zależności od tego, na jaki rodzaj grillowanej karkówki mamy akurat ochotę. Sprawdź nasze przepisy na marynaty.
Wiosna, a wraz z nią dni spędzone na świeżym powietrzu, zbliża się wielkimi krokami. To oznacza także rozpoczęcie sezonu grillowego. Z tej okazji postanowiliśmy porozmawiać z Luciano Luchettim, prowadzącym program "Barbecue na wypasie" i prawdziwym pasjonatem grillowania i poprosić, by zdradził nam kilka tajników perfekcyjnego barbecue i opowiedział o pracy na planie.
Szukasz pomysłu no coś pysznego prosto z grilla? W naszej kuchni swoimi propozycjami podzielił się Andrzej Polan. Sprawdź przepis na grillowane pieczarki z kiełbaską.
Polacy kochają grillować dosłownie wszystko. Zarówno różne mięsa, jak i warzywa, czy nawet owoce. Sprawdź przepis na grillowaną polędwicę wieprzową według pomysłu Andrzeja Polana.
Sezon grillowy tuż tuż. A grill to nie tylko karkówka, kiełbasa i szaszłyki. Każdy ciepły weekend to idealna okazja do kulinarnych eksperymentów na świeżym powietrzu. Podpowiadamy, co wrzucić na ruszt. Poznaj 10 prostych, pysznych przepisów na dania z grilla.
Szaszłyki na grilla to bardzo proste danie. Sekret ich popularności tkwi w różnorodności sposobów, w jakie można je przyrządzić. W tym przypadku po prostu każdy znajdzie coś dla siebie. Jak zrobić szaszłyki na grilla, by były wyjątkowo smaczne i soczyste?
Patrycja Walter-Zagórska na co dzień prowadzi bistro. Fascynuje ją gotowanie na wolnym ogniu w niebanalnych miejscach.
O swojej pasji kucharka opowiedziała teraz w Dzień Dobry TVN.
Wakacje to świetny czas, by przygotowywać dania na grillu. Zwykle zajadamy się kiełbaskami czy karkówką, ale znany ekspert kulinarny, Piotr Kucharski, zachęca, by spróbować pysznej, przypieczonej cielęciny.
Piotr Kucharski przebywa obecnie na plaży, gdzie w towarzystwie Oliviera Janiaka gotuje przepyszne potrawy. Naszym widzom przedstawił propozycje na szybkie grillowane smakołyki z szynką zwierzyniecką i kiszką ziemniaczaną w roli głównej.
W Dzień Dobry Wakacje Olivier Janiak w ramach Projektu Plaża zachęcał do wypoczynku w Dziwnowie. Razem z Darią Ładochą odkrywał też sekrety kuchni fleksitariańskiej, smakując specjały z wegańskiego grilla. Jakie dania z rusztu w nadmorskim kurorcie przykuły jego uwagę? I czy w kuchni bez mięsa każdy jest w stanie znaleźć coś dla siebie?
Podczas powszechnych latem plenerowych spotkań przy grillu na ruszt trafia już nie tylko kiełbasa czy karkówka. Coraz częściej fani grillowania sięgają po najróżniejsze produkty spożywcze. Eksperymenty na grillu mogą być okazją do nowych, ciekawych, kulinarnych doznań. Sprawdź proste, nietypowe przepisy na dania z grilla. Tym razem w roli głównej owoce.
Jest lato i sezon grillowy trwa w najlepsze. Polecaliśmy już 10 prostych przepisów na dania z grilla, ale tym razem skupimy się wyłącznie na potrawach wegetariańskich. Sprawdź 10 przepisów na wegetariańskie dania z grilla.
Marynata do kurczaka z grilla nadaje potrawie wyjątkowego smaku i decyduje o jego soczystości oraz kruchości. Powinna łączyć w sobie odrobinę słodyczy z kwaśnym smakiem i tłuszczem roślinnym. Do marynowania kurczaka doskonale sprawdzi się pikantna marynata z dodatkiem posiekanej papryczki chilli. Jak przygotować kurczaka na grilla?
Nadszedł upragniony czas pikników i jedzenia w plenerze, a często bohaterką tych spotkań jest truskawka. Jak jednak znaleźć i kupić tą najlepszą? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedział Mikołaj Rey.
Czy istnieje niezawodny przepis na żeberka z grilla? Co zrobić, aby były soczyste i delikatne? Odpowiedzią jest przygotowanie do nich właściwej marynaty, która sprawi, że mięso będzie dosłownie rozpływało się w ustach. Poznaj niezawodne przepisy.
Na grillu możemy przygotować nie tylko mięso, ale także warzywa czy sery. Doskonałym pomysłem na grillowaną potrawę jest ser camembert, który możemy podać z żurawiną lub sałatą. Grillowanie sera zajmuje zaledwie parę chwi
Dorsz atlantycki to drapieżna ryba, która występuje u wybrzeży Ameryki Północnej, Europy, Grenlandii. Dorsz atlantycki ma bardzo wartościowe, niskokaloryczne mięso o, które wyróżnia wysokima wartość odżywcza, jest ono niskokaloryczne, ma wysoki poziomie kwasów omega-3, białka, składników mineralnych i witamin. Polędwica z dorsza atlantyckiego najlepiej sprawdza się jako danie obiadowe.
Kukurydza z grilla to smaczne danie, które można podać w formie przekąski lub dodatku do mięsa czy ryb. Odpowiednio przyrządzona grillowana kukurydza sprawdzi się także podczas większych uroczystości i spotkań ze znajomymi. Równie smaczna może okazać się kukurydza grillowana na patelni. Poznaj przepisy na wykorzystanie kolby kukurydzy w kuchni.
Warto uwzględnić łososia w naszej diecie, ponieważ jest bogaty w białko, witaminy A, D i E oraz kwasy tłuszczowe typu Omega-3. Do tego, można go przyrządzić na różne sposoby, gdyżponieważ lubi się z wieloma ziołami i warzywami.
Sos czosnkowy i musztardowy to idealny dodatek do dań z grilla. W zależności od przyprawienia mogą zmienić smak potrawy lub być doskonałym dodatkiem. Sprawdź, jak przygotować prosty sos czosnkowy i musztardowy do potraw z grilla.
Cukinia z grilla jest prostym w przygotowaniu daniem, które wykona się bazując jedynie na młodym warzywie i suszonych ziołach. Grillowana cukinia doskonale smakuje z dodatkiem sera feta lub halloumi, czyli sera produkowanego wyłącznie na Cyprze. Cukinię grilluje się po uprzednim zamarynowaniu jej w sosie sojowym, czosnkowej lub ziołowej marynacie.
Kaszanka z grilla to aromatyczna potrawa, którą można przygotować w 20 minut. Do grillowania kaszanki na grillu ogrodowym lub elektrycznym potrzebna jest folia aluminiowa, na której układa się kawałki kaszanki i różne dodatki – jabłka, cebulę, czosnek, kiszoną kapustę, warzywa.
Pyszne chrupiące ziemniaki z grilla z boczkiem to coś, na co czekają wierni fani ogródkowego barbecue. Ale nie tylko! Uwielbiają je także wszyscy ci, którzy z rozrzewnieniem wspominają czasy obozów harcerskich czy szkolnych wycieczek, gdzie taki przysmak jak pieczone ziemniaki z ogniska były prawdziwym rarytasem. Na szczęście przepis na ziemniaki z grilla jest prosty i z łatwością możemy odtworzyć ten smak we własnym domu.
Kaszanka to tradycyjna polska potrawa, która może równie dobrze smakować jako danie z grilla. Jak zrobić kaszankę na grillu, by zachwyciła smakiem wszystkich gości?
Grillowane mięso chętnie przygotowujemy nie tylko latem w ogrodzie, ale również w domu. Jednym z najpopularniejszych mięs jest karkówka z grilla. Jak przygotować marynatę? Ile czasu marynata do karkówki z grilla powinna działać, by mięso było przesiąknięte jej aromatem?
Jeśli urządzamy spotkanie towarzyskie przy grillu, musimy zadbać, by było na nim smaczne jedzenie. Nie chodzi tylko o danie główne, ale także o przekąski do grilla. Ich przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a będą ciekawie wyglądały na stole. Jakie zrobić przekąski na grilla, by były szybkie, kolorowe i wszystkim smakowały?
Cevapi lub cevapcici to danie mięsne pochodzące z Półwyspu Bałkańskiego. Jego nazwy są różne w zależności od kraju, w którym jest przyrządzane. Przepis na cevapi jest bardzo prosty, a samo przyrządzenie trwa krótko. Cevapcici to pieczone na grillu mięsne wałeczki z przyprawami, zazwyczaj podawane na chlebku typu ciabatta lub lepinii.
Obowiązkową pozycją w menu każdego prawdziwego grill party są oczywiście żeberka. Choć można przyrządzać je na wiele sposobów, najpopularniejsze są żeberka w sosie barbecue z grilla. Na przestrzeni lat, ten kultowy amerykański przysmak stał się symbolem każdego sezonu grillowego. Podpowiadamy, jak przygotować pyszne, chrupiące żeberka w sosie barbecue.