Grillowanie w amerykańskim stylu
Ewa Sama pochodzi ze Słupska, ale od 23 lat mieszka w Stanach Zjednoczonych, gdzie wraz z mężem wychowuje trójkę dzieci. Polka dała nam się poznać jako ogromna miłośniczka gotowania. W swoich daniach w umiejętny sposób tworzy fuzję polskich i amerykańskich smaków. Ewa popis swoich umiejętności pokazała na warszawskiej plaży, skąd poprzez smak zabrała nas prosto na amerykańskie BBQ.
Ewa wyjaśniła nam, czym tak naprawdę różni się grill od BBQ. - To pierwsze polega na szybkiej obróbce mięsa, zazwyczaj na wysokim ogniu. Natomiast BBQ charakteryzuje się długim i powolnym przygotowywaniem mięsa i co ważne, nie dzieje się to na wysokim ogniu - podkreśliła.
Żona Miami przygotowała dla nas żeberka, w specjalnej, suchej marynacie. - Ważne jest to, żeby żeberka piekły się na grillu od strony kości. To jest bardzo dobry przewodnik ciepła (...). Później one powinny tak godzinkę, dwie dochodzić na tak zwanym ogniu, który nie jest bezpośredni - powiedziała.
W kuchni Ewy nie zabrakło także kurczaka, czyli króla każdego amerykańskiego grilla. - On jest w specjalnej marynacie z sosu sojowego, do tego przyprawa z kurczaka i czosnek. Można dodać do marynaty to, co się lubi. Niech ten kurczak z pół godziny poleży w marynacie. Później nadziewamy go na drewniane patyczki, które trzeba zamoczyć w wodzie - poradziła Ewa.
Grilluj jak Amerykanie
Dla Amerykanów grill ma ogromne znaczenie. - Odpalają go na ważne święta m.in. na Dzień Niepodległości. Amerykański grill to nie tylko jedzenie, ale też spotkanie z przyjaciółmi w luźnej atmosferze - zdradziła Ewa.
BBQ nie istnieje także bez amerykańskiego sosu. - Ten sos robi się bardzo prosto. Główną bazą jest keczup i pomidory. Do tego dodajemy dużą ilość papryki wędzonej, musztardę, czosnek, ocet jabłkowy i sos sojowy. Tak naprawdę tych sosów jest bardzo dużo. Na przykład ten z Teksasu ma nutkę dymu, a ten najbardziej popularny ma słodko-ostry smak - wyjaśniła.
Zdaniem Ewy, kolejnym ważnym elementem amerykańskiego grilla są hamburgery. - One zazwyczaj są z tłustej wołowiny, której już się nie przyprawia. Największy smak dodają dodatki m.in. sosy, cebulka, pikle, sałata i pomidor - powiedziała Ewa.
Żeberka z sosem "dry rub"
Składniki:
- żeberka,
- 20 g pieprzu,
- 20 g soli,
- 40 g papryki wędzonej,
- 20 g papryki słodkiej,
- 5-10 g chili,
- 20 g cebuli suszonej,
- 20 g czosnku granulowanego,
- 20 g kminu rzymskiego.
Sposób przygotowania:
Zdejmij błonę z żeberek i natnij na kostce. Następnie przygotuj marynatę. Wymieszaj przyprawy, a potem nałóż je na żeberka. Poczekaj 30 minut. Co ważne, używaj suchych przypraw, one wyciągną wodę z mięsa. Temperaturę grilla nastaw na 110-130 stopni. Żeberka będą się robić minimum 2 godziny.
Po godzinie trzeba sprawdzić czy żeberka są gotowe do kolejnego kroku. Pamiętaj, żeby położyć je od strony kości bezpośrednio na grillu. Jeśli złapane szczypcami w połowie pękną, to oznacza, że są soczyste i cieple w środku, wówczas nadają się do karmelizacji. Połóż żeberka na desce kością do góry i grubo posmaruj sosem BBQ. Następnie na kolejną godzinę włóż żeberka z powrotem na grilla, bezpośrednio kością nad paleniskiem. Na koniec dotknij żeberka palcem, jeśli sos nie zostaje na palcu, to żeberka są gotowe.
Sos BBQ
Składniki:
- 350 g ketchupu,
- 2 ząbki czosnku,
- 60 ml octu jabłkowego,
- 60 ml sosu sojowego,
- 2 łyżki papryki wędzonej,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 2 łyżki brązowego cukru lub miodu,
- 2 łyżeczki cebuli sproszkowanej,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- szczypta oregano,
- ½ szklanki wody.
Sposób przygotowania:
Składniki wrzuć do rondelka i gotuj bez przykrycia do 30 minut. Sos może stać w lodowce do 2 tygodni.
Sos chimichurri
Skłądniki:
- 1 szklanka drobno posiekanej natki pietruszki,
- 4 ząbki drobno posiekanego czosnku,
- 1 szalotka, drobno posiekana,
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
- 2 i 1/2 łyżki octu z czerwonego wina,
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- 1/4 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki.
Sposób przygotowania:
Wymieszaj wszystkie składniki i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Co przygotować na spotkanie z przyjaciółmi przy grillu? Sałatka z młodą kapustą i kiełbasą oraz warzywne pakieciki
- Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami i borówkami - ciekawy pomysł na letni obiad
- Szykujesz grilla dla znajomych? Te przekąski zachwycą twoich gości
Autor: Anna Gondecka