Amerykańskie BBQ z Ewą Samą. Poznaj przepisy na łatwe i szybkie sosy

Amerykańskie BBQ z Ewą Samą. Poznaj przepisy na łatwe i szybkie sosy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Amerykańskie BBQ z Ewą Samą
Amerykańskie BBQ z Ewą Samą
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Grill to nieodzowny element każdej majówki. A jak wygląda BBQ w amerykańskim wydaniu? O tym opowiedziała Ewa Sama, Polka żyjąca w Miami. Ewa jest również miłośniczką pysznej kuchni, co udowodniła na warszawskiej plaży nad Wisłą. Jakie kultowe amerykańskie dania nam przygotowała?

Grillowanie w amerykańskim stylu 

Ewa Sama pochodzi ze Słupska, ale od 23 lat mieszka w Stanach Zjednoczonych, gdzie wraz z mężem wychowuje trójkę dzieci. Polka dała nam się poznać jako ogromna miłośniczka gotowania. W swoich daniach w umiejętny sposób tworzy fuzję polskich i amerykańskich smaków. Ewa popis swoich umiejętności pokazała na warszawskiej plaży, skąd poprzez smak zabrała nas prosto na amerykańskie BBQ.

Ewa wyjaśniła nam, czym tak naprawdę różni się grill od BBQ. - To pierwsze polega na szybkiej obróbce mięsa, zazwyczaj na wysokim ogniu. Natomiast BBQ charakteryzuje się długim i powolnym przygotowywaniem mięsa i co ważne, nie dzieje się to na wysokim ogniu - podkreśliła.

Żona Miami przygotowała dla nas żeberka, w specjalnej, suchej marynacie. - Ważne jest to, żeby żeberka piekły się na grillu od strony kości. To jest bardzo dobry przewodnik ciepła (...). Później one powinny tak godzinkę, dwie dochodzić na tak zwanym ogniu, który nie jest bezpośredni - powiedziała.

W kuchni Ewy nie zabrakło także kurczaka, czyli króla każdego amerykańskiego grilla. - On jest w specjalnej marynacie z sosu sojowego, do tego przyprawa z kurczaka i czosnek. Można dodać do marynaty to, co się lubi. Niech ten kurczak z pół godziny poleży w marynacie. Później nadziewamy go na drewniane patyczki, które trzeba zamoczyć w wodzie - poradziła Ewa.

Grilluj jak Amerykanie

Dla Amerykanów grill ma ogromne znaczenie. - Odpalają go na ważne święta m.in. na Dzień Niepodległości. Amerykański grill to nie tylko jedzenie, ale też spotkanie z przyjaciółmi w luźnej atmosferze - zdradziła Ewa.

BBQ nie istnieje także bez amerykańskiego sosu. - Ten sos robi się bardzo prosto. Główną bazą jest keczup i pomidory. Do tego dodajemy dużą ilość papryki wędzonej, musztardę, czosnek, ocet jabłkowy i sos sojowy. Tak naprawdę tych sosów jest bardzo dużo. Na przykład ten z Teksasu ma nutkę dymu, a ten najbardziej popularny ma słodko-ostry smak - wyjaśniła.

Zdaniem Ewy, kolejnym ważnym elementem amerykańskiego grilla są hamburgery. - One zazwyczaj są z tłustej wołowiny, której już się nie przyprawia. Największy smak dodają dodatki m.in. sosy, cebulka, pikle, sałata i pomidor - powiedziała Ewa.

Żeberka z sosem "dry rub"

Składniki:

  • żeberka,
  • 20 g pieprzu,
  • 20 g soli,
  • 40 g papryki wędzonej,
  • 20 g papryki słodkiej,
  • 5-10 g chili, 
  • 20 g cebuli suszonej,
  • 20 g czosnku granulowanego, 
  • 20 g kminu rzymskiego.

Sposób przygotowania:

Zdejmij błonę z żeberek i natnij na kostce. Następnie przygotuj marynatę. Wymieszaj przyprawy, a potem nałóż je na żeberka. Poczekaj 30 minut. Co ważne, używaj suchych przypraw, one wyciągną wodę z mięsa. Temperaturę grilla nastaw na 110-130 stopni. Żeberka będą się robić minimum 2 godziny.

Po godzinie trzeba sprawdzić czy żeberka są gotowe do kolejnego kroku. Pamiętaj, żeby położyć je od strony kości bezpośrednio na grillu. Jeśli złapane szczypcami w połowie pękną, to oznacza, że są soczyste i cieple w środku, wówczas nadają się do karmelizacji. Połóż żeberka na desce kością do góry i grubo posmaruj sosem BBQ. Następnie na kolejną godzinę włóż żeberka z powrotem na grilla, bezpośrednio kością nad paleniskiem. Na koniec dotknij żeberka palcem, jeśli sos nie zostaje na palcu, to żeberka są gotowe. 

Sos BBQ

Składniki:

  • 350 g ketchupu, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 60 ml octu jabłkowego, 
  • 60 ml sosu sojowego, 
  • 2 łyżki papryki wędzonej,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 2 łyżki brązowego cukru lub miodu, 
  • 2 łyżeczki cebuli sproszkowanej,
  • 1 łyżeczka pieprzu, 
  • szczypta oregano, 
  • ½ szklanki wody.  

Sposób przygotowania:

Składniki wrzuć do rondelka i gotuj bez przykrycia do 30 minut. Sos może stać w lodowce do 2 tygodni. 

Sos chimichurri

Skłądniki:

  • 1 szklanka drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 4 ząbki drobno posiekanego czosnku,
  • 1 szalotka, drobno posiekana,
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,  
  • 2 i 1/2 łyżki octu z czerwonego wina,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 1/4 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki.

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl. 

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości