Po świątecznym biesiadowaniu czas na ulgę dla żołądka. Z pomocą przyszła do nas Ziołowa Królowa. Agnieszka Skowerska, autorka książki "Zioła mają moc" opowiedziała nam, jak przygotować zbawienne dla naszych brzuchów napary, odwary.
"Daquise" to najstarsza polska restauracja w Londynie. W lokalu jadali m.in. Jeremy Clarkson, Hugh Grant czy kuzyn królowej Elżbiety II, książę Edward. Jakie dania zamówili ci znani goście?
Młoda kobieta mogła przypłacić życiem rutynowy dzień w swojej pracy. Dostarczając zamówienie do jednego z domów, natknęła się na wychodzącego spod samochodu aligatora.
Milena Nosek, dietetyczka kliniczna, zwróciła uwagę, że producenci często umieszczają na opakowaniach hasła takie jak "bez glutenu", "bez cukru", "z mniejszą zawartością tłuszczu", co jednak nie zawsze oznacza, że produkt jest zdrowy. Wiele tak zwanych fit przekąsek to tak naprawdę ziemniaczki smażone w tłuszczu. Warto więc zwracać uwagę na skład produktu, a nie tylko na kuszące hasła na opakowaniu. O czym jeszcze należy pamiętać podczas zakupów?
Papryczka chili to znacznie więcej niż tylko wyrazisty dodatek do potraw. Obecna w warzywie kapsaicyna nie tylko nadaje jej ostrość, ale też wykazuje działanie przeciwzapalnie. Jakie jeszcze właściwości ma kapsaicyna? Dlaczego warto wprowadzić ostrą papryczkę do swojego menu? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Milena Nosek, dietetyk.
Francja, stosując się do jesiennego orzeczenia Trybunału Sprawiedliwości UE oficjalnie uznała stosowanie takich nazw jak "stek" czy "kiełbaski" na określenie produktów roślinnych.