jedzenie

    jedzenie

    Uzależnienie od jedzenia należy do zaburzeń odżywiania. Osoba chora spożywa spożywa znaczne ilości pokarmu, aby w ten sposób poradzić sobie z problemami emocjonalnymi i stresem. Kompulsywne objadanie się jest niekorzystne dla zdrowia, gdyż prowadzi do patologii wielu narządów. Leczenie uzależnienia od jedzenia opiera się na psychoterapii.

    Dieta dziecka powinna obfitować w spore ilości składników odżywczych, które przyczynią się do prawidłowego rozwoju. Niestety wciąż wielu uczniów nie odżywia się tak jak należy, co wynika zazwyczaj z braku czasu rodziców na przygotowanie im odpowiednich posiłków. Rozwiązaniem mogą być szybkie i zdrowe przekąski, które dzieci z powodzeniem zabiorą ze sobą do szkoły. Smakołyki dostarczą im energii, a także odpowiednich witamin i minerałów.

    Cykoria to warzywo zdrowe, będące idealnym dodatkiem zarówno do sałatek, jak i do potraw podawanych na ciepło. Jest nie tylko smaczna, ale i niskokaloryczna. Z tych powodów jest jedną z ulubionych potraw osób dbających o linię. Korzyści zdrowotnych płynących z jej spożywania jest więcej – poznaj je wszystkie.

    Wybierając się do restauracji, możemy mieć ochotę na skosztowanie homara – rarytasu, który słynie z wyjątkowego, delikatnego smaku. Problemem jest jednak samo obieranie homara – nie każdy wie, jak wyciągnąć mięso spod pancerza, co skutecznie zniechęca do zamówienia tego wyrafinowanego dania z karty. Jak się jednak okazuje, na wszystko znajdzie się sprawdzony sposób. Jak jeść homara?

    Coraz więcej ludzi poszukuje sposobów na poprawę swojego zdrowia i kondycji wśród różnego rodzaju naturalnych, roślinnych produktów. Jednym z nich jest natto, czyli sfermentowana soja. Uważa się, że ma wysoką zawartość witaminy K2, która w połączeniu z innymi potrafi zahamować rozwój niektórych chorób. Kupienie gotowego natto jest możliwe, choć trudne – zdecydowanie prościej jest samodzielnie przygotować fermentowaną soję w domu.

    Ostrygi – albo się je kocha, albo nienawidzi. Warto poznać ich smak, aby dowiedzieć się, do której grupy można się zaliczyć. Zamknięte są w grubej skorupie, która może odstraszać osoby próbujące ostryg po raz pierwszy.

    Każdy z nas ma swoje ulubione zapachy, które przywodzą na myśl najlepsze skojarzenia. Dotyczy to również jedzenia. Niektóre potrawy pachną tak zachęcająco, że nie jesteśmy w stanie powstrzymać się przed ich skosztowaniem. Z drugiej strony, wszyscy znamy zapachy, które sprawiają, że w jednej chwili tracimy apetyt. Okazuje się, że ma to swoje potwierdzenie naukowe. Badacze z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu przeprowadzili ankietę na podstawie której orzekli, których zapachów trzeba unikać, aby zachować piękną sylwetkę.

    Lato to czas, kiedy w sklepach pojawia się największy wybór sezonowych owoców. Warto to wykorzystać i przygotować z nich mrożonki. Jak się do tego zabrać? Które owoce nadają się do mrożenia, a których lepiej nie poddawać takiej obróbce?

    Ramen to pochodząca z Japonii, bardzo prosta w przyrządzeniu potrawa. Jest również niedroga, a możliwość dodania do niej różnych składników sprawia, że trafia w gusta kulinarne wielu smakoszy. Być może dlatego potrawa ta zrobiła tak wielką furorę na całym świecie, a szczególnie w Ameryce?