jedzenie

    Street food to gotowe jedzenie serwowane w miejscach publicznych. Taka forma spożywania posiłków szturmem wdarła się na ulice naszych miast i wydaje się, że długo na nich zagości.

    Kiedy ceny żywności zaczną w końcu spadać?

    "Catherine Deneuve przychodziła w szlafroku i w bamboszach".

    W kolejnym odcinku cyklu "Styl na wagę złota" wystąpiła Anna Kurnatowska, która opowiedziała Darii Pacańskiej, jak w prosty sposób możemy ratować jedzenie przed wysyłką na wysypisko śmieci.

    Kiedy brakuje nam czasu, zwykle nie mamy możliwości, by przygotować posiłek. Chętnie wtedy sięgamy po przekąski, a czasem - zdrowsze alternatywy. Z pomocą przychodzi nam Żabka, w której każdy znajdzie coś dla siebie.

    Wakacje to czas eksperymentów, zabawy i podróży. Jeśli jeszcze nie zaplanowaliście sobie urlopu, zabierzemy Was na chwilę w najciekawsze kulinarnie zakątki świata. Razem z Martyną Chomacką ruszamy w kulinarną podróż po Azji i Bliskim Wschodzie. 

    Czy fast foody na stacjach benzynowych zastąpiły przydrożne restauracje? Gdzie stołują się kierowcy, którzy w trasie spędzają większość swojego czasu? Reporterzy programu Uwaga! TVN postanowili sprawdzić, co można zjeść, kiedy nie chce się zbaczać z drogi.

    Semolina to gruboziarnista mąka, którą otrzymuje się w wyniku mielenia ziaren pszenicy durum. Produkuje się z niej różnego rodzaju makarony oraz drobną kaszę kuskus. Sprawdź, jakie są jej właściwości, kaloryczność i zastosowanie.

    Plastik i różnego rodzaju śmierci zalewają naszą planetę. Aby uniknąć katastrofy ekologicznej, musimy nie tylko sprzątać po sobie i segregować śmieci, ale także dokonywać mądrych wyborów podczas zakupów. Do ekologii i większego dbania o naszą planetę swoich klientów zachęca sieć sklepów Żabka. Jak to robi, opowiedziała Joanna Kasowska.

    Wybierając się do sklepu po zakupy, rzadko kiedy przyglądamy się informacjom zawartym na etykiecie. Ten fakt wykorzystują producenci żywności. Żerują oni na naszej nieuwadze i dodają do swoich wyrobów substancje, które w ogóle nie powinny się tam znaleźć. Które produkty są najczęściej podrabiane?

    Żyjemy w ciągłym biegu, który sprawia, że często nie ma czasu na przygotowywanie pełnowartościowych posiłków. Coraz częściej sięgamy więc po gotowe alternatywy, dzięki którym możemy zaoszczędzić swój czas. Na szczęście na rynku spotykamy wygodne i smaczne przekąski. Które z nich zasługują na uwagę? Dowiecie się tego z naszej rozmowy. 

    Mangostan to owoc uprawiany w strefie tropikalnej, rosnący na drzewach o tej samej nazwie. Chińczycy określają go "królową owoców" (królem jest według nich inny owoc – durian).

    Żywienie dziecka to niełatwy temat. Niektóre maluchy nie mają żadnych problemów z jedzeniem i chętnie sięgają po nowe smaki. Inne - choćby rodzice stanęli na głowie - nie chcą jeść wcale. Dlaczego?

    Zjedzone o odpowiedniej porze - tak. Sprawdź, kiedy.

    Czym charakteryzuje się kuchnia kubańska? W kilku słowach można opisać ją jako "coś z niczego", ponieważ tradycyjne potrawy kubańskie są proste w przygotowaniu, ale niezwykle smaczne.

    Sprawdź, jak jeść papaję.

    Słońce zachęca do piknikowania, niestety wysokie temperatury sprzyjają namnażaniu bakterii chorobotwórczych.

    Pomiędzy wakacyjnymi szaleństwami trzeba znaleźć czas na zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Dotyczy to zarówno dorosłych jak i dzieci. Co zjeść, aby mieć energię do zwiedzania i zabawy?

    Wyniki badań są niepokojące.

    Owoce i warzywa powinny stanowić lwią część naszej diety. Jednak wielu z nas nie potrafi się przestawić i zrezygnować lub ograniczyć jedzenie mięsa.

    "Bułka z chlebem posmarowana nożem" .

    Na polskich stołach coraz częściej pojawiają się owoce morza – warto wiedzieć, jak należy je jeść oraz przyrządzać. A sposobów tych jest całkiem sporo, bowiem małże to nazwa dla ponad 8 tys. gatunków mięczaków. Można je smażyć, zapiekać, gotować, a nawet spożywać całkiem na surowo. Sprawdź, jak jeść małże, aby nie narazić się na faux pas w towarzystwie.

    Wraz z pierwszymi ciepłymi dniami w najlepsze rozpoczęliśmy sezon grillowy. Jeśli właśnie planujecie wspólny posiłek w gronie znajomych czy rodziny, świetnie się składa. Mamy kilka pomysłów na to, jak zaskoczyć domowników i przygotować potrawy, które skradną nie tylko ich serca, ale i podniebienia. Jakie przekąski wybrać na grilla?

    Owoce (i warzywa) powinny stanowić lwią część naszej diety. Są zdrowe i bogate w substancje, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Niestety często są pryskane dla ochrony przed szkodnikami i aby dłużej zachowały trwałość. Jak oczyścić owoce pestycydów? Sprawdzone sposoby w Dzień Dobry TVN pokazywała Kornelia Westergaard, technolog żywienia, biotechnolog, propagatorka zdrowego odżywiania.

    Bałkany to duży region w południowo-wschodniej Europie, dlatego na pojęcie „kuchnia bałkańska” składa się wiele potraw pochodzących z poszczególnych krajów leżących na Półwyspie Bałkańskim i w jego sąsiedztwie. Są to więc przede wszystkim państwa wchodzące w skład byłej Jugosławii, a także Grecja i Bułgaria. Od setek lat przenikają się tu najlepsze smaki kuchni Wschodu i Zachodu, dzięki czemu na Bałkanach z pewnością nigdy nie pozostaniemy głodni.

    Mazury cieszą się wielkim zainteresowaniem Polaków szczególnie w okresie wakacyjnym. Urokliwe jeziora i świeże ryby przyciągają tysiące turystów. W Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey postanowił odwiedzić najbardziej smaczne miejsca.

    Ich spożywanie i przyrządzanie nie jest skomplikowane. Poznaj owoce morza, które zachwycą nawet największych smakoszy.

    Bułgarska kuchnia sięga swą historią aż do pradawnych czasów. Kusi swym bogactwem i niezwykłą różnorodnością.

    Co to jest freeganizm? Na czym polega skipowanie? O tym w Dzień Dobry TVN opowiadała blogerka Ola Kleinszmidt.

    Jednym z egzotycznych dań, które szczególnie przypadło do gustu Polakom, jest falafel. Co ciekawe, doczekał się on nawet swojego święta. Skąd pochodzi ta potrawa i jak ją przygotować?