Grudzień to wyjątkowy czas. Czujemy już atmosferę Bożego Narodzenia i część pozwalamy sobie na odstępstwa od zdrowej diety. Do sięgania po łakocie zachęcają też liczna spotkania świąteczne. W konsekwencji zaczynamy tyć. Ile możemy przytyć w grudniu? Co zrobić, aby w ciągu tego miesiąca nasza waga się nie zmieniła?
Sorbinian potasu, butylohydrochinon i barwniki z czarnej listy Unii Europejskiej. Sprawdziliśmy, co kryje się w popularnych wśród dzieci słodyczach. Sprawie przyjrzeli się reporterzy programu Uwaga! TVN.
Mikołaj Rey udał się do wytwórni oleju, by poznać tajniki jego produkcji. Kucharz na oczach widzów Dzień Dobry TVN zabrał się za robienie majonezu. Jak mu poszło?
Dynia hokkaido to niezaprzeczalnie królowa jesieni - smaczna, piękna i do tego zdrowa. Ta odmiana znana jest również jako dynia japońska, która pochodzi z Japonii. Nasz reporter, Mikołaj Rey wybrał się w poszukiwania najlepszej hokkaido w okolicy i trafił prosto do farmy dyń w Unisławie, którą prowadzą Agnieszka i Piotr Wróbel.
Wielu Polaków na śniadanie jada kanapki. Wraz z szefem kuchni Tomaszem Jakubiakiem i edukatorką ekologiczną Jagną Niedzielską postanowiliśmy więc przygotować największą w historii programu zdrową kanapę. Natomiast dietetyk kliniczny Michał Wrzosek zdradził, co położyć na pieczywo, by było nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Kiełki z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Te wyjątkowe rośliny hodować można jesienią we własnym domu. Warto to robić, bo zawierają mnóstwo witamin i minerałów. O szczegółach w Dzień Dobry TVN opowiedziała ogrodniczka Joanna Legutko.
Olimpia Davies zajmuje się fotografią kulinarną, a jej pracami zachwyca się cały świat. Jak to się stało, że zajęła się akurat tą dziedziną sztuki? Jak powstają jej niezwykłe zdjęcia i skąd czerpie inspiracje?
Jednym ze sposobów na ograniczenie wydatków jest samodzielne przygotowywanie przetworów. Które artykuły spożywcze będą do tego najlepsze? Jak zabrać się do zrobienia zapasów na zimę?
Klaudia El Dursi to jedna z najbardziej rozpoznawalnych gwiazd TVN. Modelka szturmem podbiła polski show-biznes, a w mediach społecznościowych zjednała sobie rzeszę fanów. Gwiazda regularnie dzieli się z nimi różnymi chwilami ze swojego życia. Tym razem wróciła wspomnieniami do wieczorów spędzonych na Kolumbii.
Czwarty odcinek programu "Masterchef" był twardym orzechem do zgryzienia dla uczestników. Na placu pod Wawelem w Krakowie czekały trzy charakterystyczne food trucki: amerykański, azjatycki i polski. Każda z drużyn miała do wydania 100 porcji mięsnych i 100 wegetariańskich, aby wykarmić… 100 osób. Przypominamy, jak przygotować pancakes i soczystego hamburgera, zgodnie z recepturą bohaterów ostatniej edycji programu.
Najnowsze badania przeprowadzone przez zespół naukowców z USA, Brazylii oraz Hiszpanii pokazują, że przetworzona żywność oddziałuje na ludzki mózg podobnie, jak nikotyna czy alkohol. Co więcej, może też uzależniać. Co jeszcze ustalili specjaliści?
Start-up Revo Foods wyprodukował wegańskiego łososia. Produkt powstał z wykorzystaniem drukarki 3D. Szef firmy zapewnia, że walory smakowe stworzonej przez nich ryby, w niczym nie odbiegają od tej prawdziwej.
Mini kiwi to kuzyn standardowego kiwi. Owoc pochodzi z Azji, ale uprawiany jest m.in. w Polsce. Co warto o nim wiedzieć? Co można z niego przygotować? Sprawdził to Mikołaj Rey w miejscowości Leonów.
Jesień i zima to czas, kiedy bardzo często sięgamy po cytrusy. Te egzotyczne owoce stanowią doskonałe źródło cennych dla naszego zdrowia witamin i substancji odżywczych. Na co zwrócić uwagę przy ich zakupie? Jak rozpoznać, że są już dojrzałe? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała edukatorka ekologiczna Jagna Niedzielska.
Najczęściej w sklepach warzywnych wybieramy te same, dobrze nam znane produkty. Warto jednak czasami sięgnąć po coś nowego, na przykład karczochy. Jak jeść tę roślinę? Co w łatwy sposób można przygotować z karczocha?
Agnieszka Klessa-Shin od 10 lat mieszka w Korei Południowej, tam poznała też swojego męża. Co sądzi na temat koreańskiej kultury? Czy czuje się tam bezpiecznie? Co zaskoczyło ją w Seulu? O tym opowiedziała w Dzień Dobry TVN.
Migrena to znacznie więcej niż ból głowy. Osoby, które jej doświadczają, niejednokrotnie nie mogą normalnie funkcjonować i zmuszone są rezygnować ze swoich planów. Tym, co może pomóc chorym jest odpowiednia dieta. Co jeść, a czego unikać, jeśli dokuczają nam migreny? O tym w Dzień Dobry Wakacje opowiedziała Małgorzata Pielichowska, dietetyczka kliniczna.
To, co jemy ma olbrzymi wpływ na działanie poszczególnych narządów. Najnowsze badania pokazują, że od diety babci zależy to, jak będzie pracował mózg jej wnuków. Dlaczego tak się dzieje?
Każdego roku w branży ślubnej pojawiają się nowe trendy. I choć większość par podąża zgodnie z tradycją, są i tacy, którzy lubią eksperymentować. Obecnie popularnym rozwiązaniem jest zamiana wiejskiego stołu na włoski. Na czym polega?