W czasie Wielkanocy na naszych stołach będą królowały jajka. Wiele osób uważa, że nie można ich jeść za często, bo mogą podnieść nam cholesterol. Czy faktycznie tak jest? Ile jajek wolno nam zjeść w ciągu tygodnia?
- Jestem taką trochę czyścioszką - wyznała.
Jajka uznawane są za jeden z najzdrowszych artykułów spożywczych. Jak rozpoznać, że jajo, które trafi do świątecznej sałatki jarzynowej czy ciasta jest świeże? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała zwyciężczyni 9. edycji programu "MasterChef" Aleksandra Juszkiewicz.
W ramach naszej akcji "W marcu jak w garncu" testujemy różnego rodzaju triki kulinarne, które można znaleźć w internecie.
Święta to czas, w którym większość z nas wpada w zakupowy szał i wydaje niebotyczne sumy na jedzenie. Zważając na panującą drożyznę, w tym roku warto nieco przystopować i racjonalnie zaplanować domowy budżet. Gdzie szukać oszczędności przed Wielkanocą? Cennymi radami podzieliła się Katarzyna Bosacka, ekspertka żywieniowa.
Przed nami Wielkanoc, świąteczne śniadanie, święconka, baranki z masła i oczywiście jajka! Czyli bardzo dużo jedzenia, które niestety w części zepsuje się zanim zdążymy je zjeść. Ile czasu posiłki mogą się znajdować poza lodówką? Czego nie można podgrzewać w mikrofalówce? Na te i inne pytania odpowiedziała w Dzień Dobry TVN edukatorka ekologiczna Katarzyna Wągrowska.
"To żart?"
TasteAtlas tworzy coroczny ranking, w kolejce do którego stoją najlepsze potrawy z całego świata. Tym razem bezkonkurencyjne, pierwsze miejsce zajął polski sernik. Czym król wszystkich ciast zaskarbił sobie serca krytyków?
Granat to bardzo smaczny owoc, ale jego obieranie jest żmudne i czasochłonne. W ramach naszego cyklu "Koło smaków" nasi prowadzący przetestowali sposób na obranie tego owocu, który można znaleźć na TikToku. Czy okazał się skuteczny?
"Porządek w głowie i porządek w kuchni".
W smoothie owocowym, które można kupić w popularnym dyskoncie, wykryto zbyt wysokie stężenie jednej z substancji wykorzystywanych do produkcji napoju. Ostrzeżenie dla klientów sklepu wydał Główny Inspektorat Sanitarny.
Czy można go schować do lodówki?
"Żeby nie doprowadzić do katastrofy żywieniowej".
"Najlepiej się klikają makarony".
Mięso z laboratorium wzbudza zarówno zainteresowanie, jak i kontrowersje na całym świecie. Pięć lat temu odwiedziliśmy holenderską firmę, która była pionierem na europejskim rynku w hodowli komórkowej mięsa. Dziś swe pierwsze kroki w tej dziedzinie stawiamy my sami. Jak wygląda proces produkcji?
Na państwa pytania na czacie odpowie ekspertka - psychodietetyczka i psychoterapeutka Elżbieta Lange.
W Dzień Dobry TVN wyjaśniał to Szymon Cienki, rzecznik Głównego Inspektora Sanitarnego.
"5 rzeczy, które musisz wiedzieć o poranku" przedstawiła Joanna Kryńska, dziennikarka TVN24.
Nie zawsze był serwowany na słodko.
"Efekt zabawy na liczbach".
Skąd bierze się tak niska cena?
Aby jeździć na nartach trzeba mieć dużo siły. Energię zapewni pożywne, wartościowe śniadania. Co podać dziecku tuż przed wyjściem na stok? Swoje propozycje przedstawił kucharz Piotr Kucharski.
Dietetyczka obala najpopularniejsze żywieniowe mity.
Nagranie tego niecodziennego zdarzenia podbiło sieć.
Owoce są niezbędnym i bardzo istotnym elementem naszej diety. Okazuje się, że jeden z nich zdaniem dietetyków ma szczególne właściwości dla organizmu.
David Beckham wybrał się do jednej z najdroższych restauracji z owocami morza w Barcelonie.
Bary mleczne to miejsca, w których zjemy smacznie, domowo i tanio. Oprócz tego są one niezłym kawałek historii polskiej gastronomi. Jak zaczęła się historia barów w Polsce? Na czym polega ich fenomen?
Oliwa od wieków uważana jest za drogocenny kosmetyk i wartościowy produkt spożywczy. Jest też najczęściej fałszowanym produktem w całej Unii Europejskiej. Dlaczego uważana jest za towar luksusowy i czy można ją zastąpić naszymi polskimi olejami? Materiał programu Uwaga! TVN.