Hobby

    Jesień to bardzo kolorowa pora roku. Wykorzystując jej dary, można przygotować piękny wianek, którym ozdobimy nie tylko drzwi wejściowe do mieszkania, ale także jego wnętrze. Jak przygotować tę ozdobę krok po kroku? Zapytaliśmy o to gościa Dzień Dobry TVN instagramerkę Marzenę Marideko.

    Kozia broda. Grzyb ten od początku lat 90-tych uznawany był za gatunek zagrożony. Czy zatem jest pod ochroną? Okazuje się, że dziś śmiało możemy po niego sięgać, a taka wiadomość cieszy, bo okaz ten cechuje się wyjątkowymi walorami smakowymi. Dowiedz się, jak wygląda grzyb kozia broda i gdzie można go znaleźć. Jak można wykorzystać ten grzyb w kuchni?

    Przyprawy z grzybów to idealny sposób na wykorzystanie pozostałości po grzybach - trzonków czy uszkodzonych kapeluszy. Szkoda marnować ich pyszny aromat, wyrzucając te części do kosza. Można z nich przygotować proszek lub kostki grzybowe, które sprawdzą się jako przyprawy do różnych dań. Sprawdź, jak łatwo je przygotować.

    Borowik szlachetny, powszechnie nazywany prawdziwkiem, to jeden z najsmaczniejszych grzybów rosnących w polskich lasach. Istnieją jednak bliźniaczo podobne do niego gatunki – np. goryczak żółciowy lub borowik szatański. Jeden z nich jest silnie trujący, dlatego trzeba uważać, co wrzuca się do koszyka. Podpowiadamy, jak odróżnić prawdziwka od szatana.

    Chociaż wrzesień kojarzy nam się już z końcem wakacyjnych podróży i jesienią, to wciąż jest to okres, w którym warto wyskoczyć za miasto. Jest wówczas szansa na podziwianie łanów wrzosów, które w tym okresie rozpoczynają swoje kwitnienie. Wrzosowiska to przepiękne scenerie nie tylko w słoneczne dni, ale także w bardziej pochmurne i deszczowe - mają wtedy niepowtarzalny, nieco mroczny, urok. Gdzie są wrzosowiska w Polsce?

    O co przede wszystkim powinien zadbać wędkarz przed wybraniem się na połów? Wędka, przynęta, żyłka lub plecionka są niezwykle istotne, ale równie ważne są wodery. Neoprenowe lub gumowe, ocieplane lub oddychające – jest w czym wybierać.