To dlatego Twoje drożdżowe czy kruche ciasto nie wychodzi idealnie

Kobieta robiąca ciasto, na blacie mąka
To dlatego Twoje drożdżowe czy kruche ciasto nie wychodzi idealnie
Źródło: Emilija Manevska/Getty Images
Sklepowe półki uginają się od mąki, można znaleźć nawet cały dział poświęcony tylko temu produktowi. Dlaczego tak jest? Chociaż może się wydawać, że mąka jaka jest - każdy widzi, jednak ma ona wiele typów. To, jaką wybierzemy, ma kluczowe znaczenie, czy nasze wypieki będą smaczne. Jakie są zatem typy mąki i jaką wybrać do drożdżówek, jaką do ciasta kruchego, a jaką do chleba?
W tym artykule znajdziesz:
  • Czym są typy mąki?
  • Mąka pszenna i jej oznaczenia
  • Jakie są typy mąki pszennej?
  • Jaki typ mąki wybrać do wypieków?

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

DD_20251006_Poczatek
W poszukiwaniu mąki na idealny makaron
Źródło: Dzień Dobry TVN

Czym są typy mąki?

Typ mąki to oznaczenie, które informuje o zawartości popiołu, czyli składników mineralnych pozostałych po spaleniu próbki mąki w warunkach laboratoryjnych. Innymi słowy, liczba typu mówi, ile substancji mineralnych (pochodzących głównie z zewnętrznych warstw ziarna) znajduje się w danej mące – im wyższy typ, tym mąka jest "ciemniejsza" i bardziej zbliżona do pełnego ziarna.  

Mąka pszenna i jej oznaczenia

Mąki o wyższym typie zawierają więcej składników mineralnych, ale nie oznacza to, że zawsze warto wybierać je do pieczenia. Wraz ze wzrostem typu mąka staje się cięższa, co nie w każdym przypadku jest pożądane – na przykład nie sprawdzi się przy przygotowywaniu cienkiego, lekkiego ciasta na włoską pizzę. Jak zatem dobrać odpowiedni rodzaj mąki do konkretnego wypieku i czym różnią się poszczególne typy?

Oznaczenia typów stosuje się głównie w odniesieniu do mąk pszennych i żytnich. Mąka pszenna, najczęściej używana w Polsce, jest bardzo uniwersalna. Zawiera skrobię, błonnik, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak żelazo, fosfor i wapń. Obecny w niej gluten sprawia, że wypieki są miękkie i puszyste.

Im mąka jest mniej oczyszczona (czyli ma wyższy typ), tym więcej znajduje się w niej wartościowych składników. Takie mąki uchodzą za zdrowsze, choć nie zawsze są najlepszym wyborem. Drobno oczyszczona mąka pszenna oraz pieczywo z niej przygotowane polecane są osobom potrzebującym diety lekkostrawnej, na przykład przy schorzeniach układu pokarmowego lub refluksie.

Jakie są typy mąki pszennej?

Na półkach możemy znaleźć takie mąki pszenne jak:

  • typ 450: tortowa, tzw. "pięćsetka" – zawartość popiołu do 0,50%
  • typ 550: luksusowa – zawartość popiołu od 0,51% do 0,58%
  • typ 650 – zawartość popiołu od 0,59% do 0,69%
  • typ 750: chlebowa – zawartość popiołu od 0,70% do 0,78%
  • typ 1050 – zawartość popiołu od 0,79% do 1,20%
  • typ 1400: sitkowa – zawartość popiołu od 1,21% do 1,60%
  • typ 1850: graham – zawartość popiołu od 1,61% do 2,00%
  • typ 2000: razowa, śruta chlebowa – zawartość popiołu nie więcej niż 2,00%

Jaki typ mąki wybrać do wypieków?

Do kruchego ciasta idealnie sprawdzi się typ 450. Będzie też dobra do wypieku tortów, biszkoptów czy naleśników i placków.

Typ 500 nada się do naleśników, omletów, makaronów lub piernika. Do pierogów przyda nam się tzw. krupczatka, czyli taką, która wyglądem przypomina kaszkę. Nada się też do makaronów.

Z kolei 650, najgrubiej mielona, nazywana też mąką chlebową, idealne sprawdzi się przy wypieków nie tylko chleba. To idealny wybór do pieczenia ciast drożdżowych, aby pięknie wyrastały i były dobrze napowietrzone.

- Zawsze patrz na typ, a nie na nazwę - przypominają siostry Pszczółki na swoim profilu na Instagramie.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości