Typy mąki - co oznaczają liczby na opakowaniu?
W sklepach spożywczych znajdziemy różne rodzaje mąk. Które są najlepsze dla naszego zdrowia? To pytanie zadaje sobie coraz więcej polskich konsumentów.
W studiu Dzień Dobry TVN odpowiedziała na nie dietetyk Urszula Somow. Jak możemy zauważyć, na opakowaniach mąki widnieją liczbowe oznaczenia. O czym świadczą? - Ten numerek to jest zawartość procentowa tzw. popiołu, czyli składników mineralnych. Jest ona pomnożona razy tysiąc - wyjaśniła.
Na co zwracać uwagę przy zakupie mąki?
Specjalistka podkreśla, że te najcięższe (2000) są też najbogatsze w składniki pokarmowe np. w błonnik czy żelazo. - Używamy ich w dietoterapii różnych chorób typu miażdżyca, łuszczyca itp. - tłumaczyła ekspertka. Oprócz typizacji mąkę dzielimy też ze względu na rodzaj zbóż, z jakich jest produkowana.
Urszula Somow wyjaśnia, że wbrew obiegowej opinii, mąka pszenna nie jest niezdrowa. Przy jej wyborze najlepiej kierować się właśnie typizacją. Różne rodzaje mąk możemy też ze sobą mieszać, w zależności od naszych potrzeb lub indywidualnych upodobań smakowych. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę? Sprawdźcie w materiale wideo.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Głupoty, które popełniamy podczas odchudzania. Co znalazło się na liście specjalistów?
- Dieta, która wspomaga wątrobę. Czy możemy zaufać suplementom? Ekspertka obala mity
- Jajka dobre, ale nie dla każdego. Można je zastąpić aquafabą. Czym jeszcze?
Autor: Aleksandra Matczuk
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik / East News