Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie przed mąką. Wykryto w niej białko, które w ogóle nie powinno się tam znaleźć. O jaki produkt konkretnie chodzi i co zrobić, jeśli mamy go w domu?
Powodem tej decyzji było przekroczenie poziomu aflatoksyn w surowcu wykorzystanym do produkcji.
W sklepach dostępne są różne rodzaje mąki. Jaka jest najzdrowsza?
Semolina to gruboziarnista mąka, którą otrzymuje się w wyniku mielenia ziaren pszenicy durum. Produkuje się z niej różnego rodzaju makarony oraz drobną kaszę kuskus. Sprawdź, jakie są jej właściwości, kaloryczność i zastosowanie.
Dietetyk wskazuje rodzaje najbogatsze w składniki pokarmowe.
Trzymanie mąki w jej oryginalnym opakowaniu może prowadzić do rozwoju różnych insektów, a to do skrócenia jej świeżości. W ostateczności może pojawić się konieczność jej wyrzucenia. Jak poprawnie przechowywać mąkę?
"Szkoły młynarskiej już nie ma".
Mąka gryczana bezglutenowa stanowi świetną bazę dla wielu dań. Bułki z mąki gryczanej bezglutenowe, pizza bezglutenowa z mąki gryczanej albo chleb bezglutenowy z mąki gryczanej to tylko niektóre z wypieków, które możesz przygotować z jej użyciem. Czy mąka gryczana zawiera gluten? Do czego może być wykorzystana mąka gryczana bezglutenowa? Czy bułki z mąki gryczanej bezglutenowe są trudne do przygotowania?
Z wielu przyczyn coraz więcej osób stara się unikać glutenu. Najczęściej eliminuje się go z powodu alergii, potrzeby zmian nawyków żywieniowych, określonej diety. Na szczęście z dostępnością mąk bezglutenowych nie ma najmniejszego problemu. Jaki typ najlepiej wybrać?
Inflacja pochłania zarobki Polaków. Wszystko wskazuje na to, że to dopiero początek wzrostu cen. Na światowych rynkach ceny pszenicy są najwyższe od 13 lat. Do tego doszły horrendalne ceny energii i opakowań.
Oto przepis na placek z jabłkami bez grama mąki pszennej. Zamiennikiem będzie mąka konopna oraz jaglana. Mąka konopna to rozwiązanie dla osób uczulonych na gluten i dla tych, którzy planują zmienić swoje nawyki żywieniowe.
Czas na wielkanocne potrawy. Na świątecznym stole obowiązkowo musi się znaleźć babka. Jak ją przygotować? Który przepis jest najlepszy? Aby odpowiedzieć na to pytanie, Mikołaj Rey spotkał się Mirką Wilk, pasjonatką gotowania. Jaką mąkę wybrać do wypieku wielkanocnej baby?
W wyniku rozdrobnienia ziarna zbóż powstaje mąka, która powszechnie używa się do wyrobu pieczywa, produkcji makaronów i wyrobów cukierniczych. Jakie są rodzaje i typy mąki? W jaki sposób powstaje biała mąka? Co można zrobić z mąki kukurydzianej, co z gryczanej, a co z migdałowej? Jaka mąka jest najpopularniejsza we Francji? O tym w Dzień Dobry TVN nasz kulinarny smakosz Mikołaj Rey.
Po co wylizywać talerz po spaghetti jak można go po prostu zjeść? Jerzy Wysocki stworzył talerze z otrąb. Smaczne, zdrowe z dużą zawartością błonnika:). I nietłukące. Pan Jerzy był o krok od bankructwa.W studiu Dzień Dobry TVN opowiedział, jak pomysł uchronił go przed biedą. Towarzyszyła mu żona. Czy talerze są smakowe?
Ten młyn funkcjonuje od ponad stu lat. Razowa, pełnoziarnista, tradycyjna czy mieszana? Jaka mąka najlepsza jest do robienia chleba? Zobaczcie, jak prawdziwy młynarz robi chleb. Jakie są typy mąki i która jest najbardziej odpowiednia do rodzaju pieczywa?