Dania z użyciem mąki bezglutenowej stają się coraz bardziej popularne. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów mąk bezglutenowych, a posiłki przygotowywane z ich użyciem cechują się bogactwem smaku i zapachu. Jedną z mąk bezglutenowych jest mąka gryczana. Możemy z niej przyrządzić wiele różnorodnych dań, które będą idealnym urozmaiceniem codziennej diety osób niespożywających glutenu. Co zatem sprawia, że warto stosować w kuchni ten typ mąki? Przede wszystkim dania z użyciem mąki bezglutenowej są po prostu smaczne i zdrowe. Mają wyższą wartość odżywczą niż posiłki, do których przygotowania używana jest tradycyjna mąka. Co więcej, dzięki użyciu mąki bezglutenowej, otrzymany wyrób jest zdecydowanie bardziej kruchy i często ma smak charakterystyczny dla mąki, z której został przygotowany. Warto zatem spróbować kilku różnych mąk bezglutenowych i wybrać spośród nich tę, której smak i zapach najbardziej nam odpowiada.
Czy mąka gryczana zawiera gluten?
Mąka gryczana należy do mąk, które pozbawione są glutenu. Mąka gryczana bezglutenowa jest ciemnego koloru i ma lekko cierpki smak, dlatego dania z niej będą się charakteryzować lekko gorzkawym smakiem.
Właściwości mąki gryczanej
Mąka gryczana powinna być wykorzystywana w kuchni przez każdego, a nie tylko przez osoby stosujące dietę bezglutenową. Ma pozytywny wpływ na zdrowie naszego organizmu. Wśród wielu jej zalet można wskazać m.in. zmniejszanie poziomu glukozy we krwi, a także korzystny wpływ na metabolizm tłuszczów i układ krążenia. Mąka gryczana bezglutenowa ma niski indeks glikemiczny, dlatego jest szczególnie polecana diabetykom oraz osobom zmagającym się z wysokim poziomem cholesterolu we krwi.
Bardzo często mąkę gryczaną wykorzystuje się do produkcji pieczywa. Jeżeli zatem dopiero zaczynamy przygodę z mąkami bezglutenowymi, w pierwszej kolejności warto przygotować chleb bezglutenowy z mąki gryczanej albo bułki z mąki gryczanej bezglutenowe .
Przepis na chleb bezglutenowy z mąki gryczanej
Składniki na 1 bochenek:
- 400 g mąki gryczanej,
- 450 ml wody (ciepłej),
- 3 łyżki nasion chia albo siemienia lnianego,
- 2 łyżeczki brązowego cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- około 7 g suchych drożdży,
- około 50 g ziaren słonecznika i 45 g pestek dyni.
Przygotowanie:
- Wsyp do miski mąkę, nasiona chia (lub siemię lniane), cukier, sól i suche drożdże. Wymieszaj.
- Dodaj wody i ucieraj, aż wszystkie składniki się połączą (możesz to zrobić mikserem).
- Do klejącej masy możesz dodać ziarna słonecznika lub pestki dyni i wymieszać ciasto.
- Przełóż masę do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy, pozostaw pod przykryciem aż do wyrośnięcia (ok. 40–60 minut).
- Nagrzej piekarnik do 190 stopni i piecz przez około 50 minut (wierzch musi się zarumienić, a środek nie może być mokry).
- Po upieczeniu chleb pozostaw na kratce do wystygnięcia.
Bułki z mąki gryczanej bezglutenowe
Składniki na około 9–10 bułek:
- 150 g mąki gryczanej,
- 100 g skrobi ziemniaczanej,
- 180 ml wody (ciepłej),
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru brązowego,
- 5 g suchych drożdży,
- garść ziaren słonecznika.
Przygotowanie:
- Wodę wymieszaj z drożdżami i cukrem, a następnie dodaj ją do miski z mąką i wymieszaj.
- Dodaj sól, oliwę i połącz składniki. Potem dodaj ziarna słonecznika i ponownie wymieszaj masę.
- Ciasto pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia (około 40–60 minut).
- Podziel ciasto na porcje i wyłóż je na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
- Odstaw na 20 minut i w tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
- Wstaw bułki do piekarnika i piecz do momentu, aż wierzch się zarumieni a bułki lekko popękają z góry (około 30 minut).
Pizza bezglutenowa z mąki gryczanej
Składniki na pizzę dla 4 osób:
- 4 szklanki mąki gryczanej (albo 2 szklanki mąki gryczanej i dwie szklanki innych ulubionych mąk bezglutenowych),
- ok. 1½–2 szklanki wody,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżeczki brązowego cukru,
- 3 łyżeczki suchych drożdży.
Przygotowanie:
- Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Ciasto wyjdzie lepkie, dlatego oprósz dłonie mąką i uformuj kulę z ciasta.
- Włóż masę do miski, przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw aż do wyrośnięcia (ok. 40–60 minut).
- Na blachę wysmarowaną tłuszczem wyłóż ciasto i rozciągnij je na powierzchni blachy (rękoma wysmarowanymi mąką!).
- Owiń blachę folią spożywczą i ponownie odstaw na ok. 20 minut.
- Na przygotowane wcześniej ciasto nałóż sos pomidorowy (rozetrzyj go na całej powierzchni ciasta).
- Na pizzy ułóż swoje ulubione składniki i posyp serem.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz około 20–25 minut.
- Pizzę możesz podawać samą albo z dodatkowym sosem. Smacznego!
Zobacz także:
- Przepis na chleb żytni – jak go wykonać?
- Te potrawy łączy jeden składnik - masło. Poznaj przepisy na irlandzki chleb, danie jednogarnkowe i bezę Pavlova
- Masło i chleb. Poznaj domowe przepisy
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: mikroman6/GettyImages