Obłędnie czekoladowy pudding z sezonowymi owocami. Potrzebne są tylko dwa składniki

Pudding czekoladowy i Ewa Szczęsna
Obłędnie czekoladowy pudding z sezonowymi owocami, których się nie spodziewasz
Źródło: philipimage/Getty Images/Michał Woźniak/East News
Twa sezon na kaki, inaczej znane jako persymony. To owoce z dalekiej Azji, które dojrzewają właśnie w okresie naszej zimy. Uwielbiana przez wielu Ewa Szczęsna, znana na Instagramie jako Ewa Masterchef, opublikowała niezwykle banalny przepis na idealnie czekoladowy i kremowy pudding wykorzystaniem tych owoców. Poznajcie jej przepis.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Te desery stały się viralami w sieci
Czekolada, która podbiła internet
Źródło: Dzień Dobry TVN

Czekoladowy deser z persymoną od Ewy Masterchef

Ewa Szczęsna, znana wielu jako Ewa Masterchef to uczestniczka programu "MasterChef" 7. edycji. Chociaż nie udało jej się dotrzeć do finału, to zdecydowanie została ulubienicą wielu, a to między innymi za sprawą mediów społecznościowych. W lutym 2022 roku Ewa Szczęsna zdecydowała się założyć profil na TikToku, co szybko okazało się trafnym wyborem. Obecnie jej konto @ewa.masterchef obserwuje ponad 800 tysięcy użytkowników, a opublikowane tam filmy zebrały łącznie ponad 19 milionów polubień i miliony odsłon. Uczestniczka siódmej edycji programu "MasterChef" prowadzi także konto na Instagramie (ewa.masterchef), gdzie zgromadziła około 250 tysięcy obserwujących. Jej sukces w mediach społecznościowych wynika głównie z autentyczności i naturalnego sposobu bycia.

To właśnie na swoim koncie, na obu platformach, regularnie dzieli się przepisami na różne smakołyki, od tradycyjnych dań regionalnych kuchni polskiej, po bardziej egzotyczne i nowatorskie - jak dzisiejszy pudding z czekolady i kaki.

Jak zrobić obłędnie czekoladowy pudding z 2 składników

Do jego przygotowania będziemy potrzebować:

  • 3 dobrze dojrzałe kaki (persymony),
  • 180 g czekolady,
  • opcjonalnie wiórki kokosowe lub czekolada do dekoracji.

Jak przygotować taki pudding?

Persymony wymyj i obierz ze skorki, a następnie pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj.

Czekoladę posiekaj na drobne kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Kiedy będzie lejąca i płynna, dodaj ją do zblendowanych kaki i ponownie zblenduj, aby całość się dobrze połączyła.

Masę przelej do szklanego pojemnika i wstaw do lodówki, aby całość stężała. Następnie wyjmujemy pudding, można lekko ogrzać spód, aby łatwiej wyjąć go z pojemnika, i gotowe. Opcjonalnie można posypać wiórkami kokosowymi i czekoladą.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości