czekolada

    czekolada

    Brownie, czyli ciasto pełne czekolady. Publikowaliśmy już różne wersje przepisu na ten deser, ale ten jest zupełnie inny i w pewnym sensie sezonowy. Brownie z garam masalą to intensywny, nieco rozgrzewający smak i aromat, doskonały jesienią i zimą.

    Czekolada, choć tak pyszna, jednocześnie jest uważana za jednego z największych wrogów szczupłej sylwetki. W pewnym sensie jest to prawda, ale nie do końca. Wszystko zależy od tego kto, w jakich ilościach i o jakiej porze dnia ją spożywa. Istotna jest również jakość. Okazuje się, że czekolada może pomagać w odchudzaniu kobietom z menopauzą. Udowodnili to naukowcy. Jak to możliwe?

    Osoby cierpiące na celiakię muszą zrezygnować ze spożywania produktów zawierających gluten. Przejście na dietę bezglutenową nie jest łatwe i często staje się dużym obciążeniem. Istotne jest zdobycie wiedzy, które produkty są dozwolone, a których należy się wystrzegać. Słodycze, w tym czekolady, należą do grupy produktów, które mogą zawierać gluten.

    Kakao do Europy trafiło stosunkowo niedawno. Tymczasem, świat zachwyca się jego smakiem i prozdrowotnymi właściwościami od ponad siedmiu tysięcy lat. Dlaczego warto pić kakao? Jak je przygotować, aby zachować jak najwięcej wartościowych związków? Michał i Irmina Mysza są podróżnikami i znawcami kakao. W Dzień Dobry TVN opowiedzieli o nieznanych właściwościach tego produktu.

    Czekolada według sennika jest zazwyczaj symbolem słodkiego życia, bogactwa i sukcesu. Jeśli jednak zależy ci na pogłębionej interpretacji marzenia sennego, postaraj się zapamiętać jak najwięcej szczegółów. Sprawdź, jak poprawnie odczytać sny, w których pojawiła się czekolada.

    Nie da się ukryć, że w Szwajcarii jedzenie jest bardzo ciężkostrawne i sycące. Wynika to z warunków klimatycznych – panującej tam alpejskiej aury. Kuchnia szwajcarska dobrze jest wszystkim znana ze wspaniałych serów, czekolad, deserów i potraw ziemniaczanych. Jakie jeszcze dania można odkryć w Szwajcarii?

    Dziś w Dzień Dobry TVN przepisy na fondant czekoladowy, najprostsze ciasto czekoladowe na świecie oraz kolorowy deser z czekoladowymi ciasteczkami. Darii asystowały w kuchni Gabrysia i Marysia, czyli mała bohaterka z Szydłowca i jej młodsza siostra. Zobaczcie jak sobie poradziły.

    W centrum Warszawy znajduje się fabryka, w której powstaje jeden z najbardziej pożądanych produktów na świecie. Czekolada jest tak lubiana, że swoje święto obchodzi kilka razy do roku. Zobaczcie, jak wygląda proces powstawania czekolady. W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Martę Gajowniczek, prowadzącą panel sensoryczny e E. Wedel oraz degustatorkę czekolady Dorotę Bukowską. Co trzeba zrobić, by zostać degustatorem czekolady? Jak wygląda dzień pracy Pani Doroty? I jaką czekoladę lubią Polacy?

    W kuchni Dzień Dobry Wakacje Piotr Kucharski przygotował dania, których głównym składnikiem jest czekolada. A to wszystko z okazji Światowego Dnia Czekolady.

    Kuba Gąsowski, syn Hanny Śleszyńskiej, z okazji zbliżającego się Dnia Matki postanowił zrobić swojej mamie niespodziankę. Beza mu nie wyszła ;) więc Kuba zabrał mamę na warsztaty z robienia czekolady. Co udało im się stworzyć? I czy Pani Hanna była zadowolona z prezentu?

    Wiosna to czas na pierwsze prace w ogrodzie. Dla tych mniejszych pasjonatów ogrodnictwa, mamy słodką alternatywę zabaw w ziemi. Co powiecie na czekoladowe sadzonki? Cieszą nie tylko oko, ale i podniebienie :)

    Czy jest tu ktoś, kto nie lubi czekolady? ;) No właśnie... Dziś Ania Starmach przygotowała coś dla małych i dużych łasuchów. W kuchni Dzień Dobry TVN króluje czekolada. Co powiecie na: mus czekoladowy, ciastka czekoladowe i brownie? Nam na samą myśl ślinka cieknie ;)

    Iwona Zasuwa na co dzień śpiewa w chórkach u Kai. Prywatnie jest mamą małego alergika. Dlatego postanowiła zająć się również gotowaniem. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: błyskawiczny barszcz domowy, jednoskładnikowe naleśniki z białej gryki, surówkę z kapusty z orientalną nutą oraz "mleczną" czekoladę. Na czym opierała się tworząc przepisy? I jak namówić dziecko do jedzenia jaglanki?

    Istnieje teoria, że cukier uzależnia tak silne jak alkohol i narkotyki. Czy to prawda? Czy jedzenie niedzielnego ciasta babci to już uzależnienie? Jak na glukozę reaguje nasz organizm? W Dzień Dobry TVN dietetyk Justyna Mizera powiedziała, jak zachowuje się człowiek na cukrowym "głodzie" i kto jest w grupie wysokiego ryzyka, jeśli chodzi o uzależnienie od cukru.

    Jednym z ulubionych mikołajkowych prezentów dziecka uwielbiającego słodkości jest czekoladowy Mikołaj. Ale czy te dostępne w sklepach mają w sobie prawdziwą czekoladę? Jakie składniki można w nich znaleźć? Jakie właściwości prozdrowotne ma kakao? O tym w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl "(Ro)zważmy to..." Katarzyna Bosacka. W studiu polała się również czekoladowa krew, ponieważ Anna Kalczyńska odgryzła Mikołajowi... No właśnie... co? :)

    Czekoladowe trufle są łakociami luksusowymi. Skąd wziął się pomysł na te miniaturowe czekoladki? O historii ich powstania opowiedział w Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey, który wcześniej gotował dla Klauna Kluseczki znanego również jako Paweł Suski.

    Czekolada to jeden z najpopularniejszych afrodyzjaków. Czekolada to nie tylko wyjątkowy, aksamitny smak. Ten słodki produkt ma również wiele właściwości zdrowotne. Jakie? Jak powstaje czekolada? W jakiej formie najlepiej ją zjadać i co można na jej bazie przyrządzić w kuchni? Sprawdził to nasz smakosz Mikołaj Rey.

    Jedząc słodkości nasz mózg wytwarza endorfiny, jesteśmy szczęśliwsi. Według gościa Dzień Dobry TVN - Elżbiety Lange, psychodietetyk, coacha zdrowia, cukier jest obecnie jedną z najbardziej niebezpiecznych dla zdrowia trucizn, co więcej dozwoloną. Jak rozpoznać uzależnienie od słodyczy? Jak się od nich odzwyczaić? Czy powinno się rezygnować ze słodyczy całkowicie, czy wystarczy je ograniczyć?

    W kuchni Dzień Dobry TVN, w roli głównej, występuje dziś Andrzej Polan i czekolada. Kucharz łączy wytrawne i słodkie smaki. Efektem jego pracy są takie potrawy jak: kurczak na chałce z sosem mole, ciasto z cukinią, czekoladą i orzeszkami solonymi czy śliwka w serniku. Smacznego!