Czekolada sprzyja zachowaniu młodości? "To bardzo ekscytujące odkrycie"

Kobieta jedzącą czekoladę
Czekolada sprzyja zachowaniu młodości? Naukowcy wskazują na wyjątkowe działanie jednego składnika
Źródło: burakkarademir/Getty Images
Czy kostka lub tabliczka czekolady może stać się sprzymierzeńcem długowieczności? Naukowcy z King’s College London przyjrzeli się bliżej jednemu z jej kluczowych składników i odkryli coś, co może zmienić sposób, w jaki myślimy o starzeniu. Wyniki ich badań, opublikowane w prestiżowym magazynie naukowym, sugerują, że w ziarnach kakaowca kryje się więcej, niż mogłoby się wydawać. Jak czekolada może opóźniać starzenie? Czy w związku z tym możemy jeść jej więcej?
Kluczowe fakty:
  • Naukowcy z King’s College London odkryli, że teobromina – związek obecny w kakao i gorzkiej czekoladzie – może spowalniać proces starzenia się organizmu.
  • Osoby z wyższym poziomem teobrominy we krwi miały biologiczny wiek niższy niż ich wiek rzeczywisty, co sugeruje korzystny wpływ tej substancji na długowieczność.
  • Badacze podkreślają, że choć wyniki są obiecujące, nie oznacza to, że należy jeść więcej gorzkiej czekolady, ponieważ zawiera ona także cukier i tłuszcze.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

DD_20231203_Czekolada_REP
Czekolada i jej zbawienny wpływ na zdrowie
Źródło: Dzień Dobry TVN

Niezwykłe odkrycie naukowców - czekolada wpływa na starzenie?

Naukowcy z King’s College London odkryli wyjątkowo korzystne działanie teobrominy - substancji, która powszechnie występuje w kakao, a więc i w gorzkiej czekoladzie. Według badania opisanego na łamach magazynu "Aging", związek ten może spowalniać starzenie się organizmu. Autorzy tych ustaleń przeanalizowali dane ta temat 509 osób z projektu TwinsUK oraz 1160 z programu KORA. Wykorzystali dwa testy, aby ocenić biologiczny wiek uczestników badania. Jeden analizował zmiany chemiczne w DNA, a drugi oceniał długość telomerów – ochronnych "czapeczek" na końcach chromosomów. Krótsze telomery wiążą się ze starzeniem oraz chorobami zależnymi od wieku.

Składnik czekolady, który opóźnia starzenie

Badanie wykazało, że osoby z wyższym poziomem teobrominy krążącej we krwi miały biologiczny wiek niższy niż ich wiek rzeczywisty.

- Nasze badanie wskazuje na powiązania między kluczowym składnikiem gorzkiej czekolady a pozostawaniem "młodszym" przez dłuższy czas. Nie twierdzimy, że ludzie powinni jeść więcej gorzkiej czekolady, ale wyniki te mogą pomóc nam zrozumieć, w jaki sposób codzienne produkty spożywcze mogą zawierać składniki wspierające zdrowsze, dłuższe życie – mówi autorka publikacji, prof. Jordana Bell.

Jej zespół sprawdził także wpływ innych substancji obecnych w kakao, a także w kawie, ale opisane działanie miała tylko teobromina.

Badacze wyjaśniają, że związki roślinne obecne diecie mogą wpływać na proces starzenia się organizmu, zmieniając sposób, w jaki geny są włączane lub wyłączane. Niektóre z tych związków, zwane alkaloidami, mogą oddziaływać z komórkowymi mechanizmami kontrolującymi aktywność genów, co z kolei wpływa na zdrowie i długowieczność.

Właściwości teobrominy

Teobromina, alkaloid najbardziej znany z tego, że jest toksyczny dla psów, została już powiązana u ludzi z pewnymi korzyściami zdrowotnymi, takimi jak niższe ryzyko chorób serca.

- To bardzo ekscytujące odkrycie, a kolejne kluczowe pytania brzmią: co stoi za tym powiązaniem i w jaki sposób możemy dalej badać interakcje między metabolitami pochodzącymi z diety a naszym epigenomem? Takie podejście może doprowadzić nas do ważnych odkryć dotyczących starzenia się, a także – szerzej – chorób zarówno powszechnych, jak i rzadkich – podkreśla kierujący pracami, dr Ramy Saad.

Jedno z pytań brzmi, czy zaobserwowany efekt jest wyłącznie zasługą samej teobrominy, czy też teobromina może wchodzić w interakcje z innymi związkami obecnymi w gorzkiej czekoladzie, takimi jak polifenole znane ze swojego korzystnego wpływu na zdrowie.

- Badanie to identyfikuje kolejny mechanizm molekularny, za pośrednictwem, którego naturalnie występujące w kakao związki mogą wspierać zdrowie. Choć potrzebne są dalsze analizy, wyniki te podkreślają znaczenie badań prowadzonych na poziomie populacyjnym w obszarze starzenia się i genetyki – zauważa jeden z naukowców, dr Ricardo Costeira.

Jednak badacze podkreślają, że mimo obiecujących wyników, jedzenie większej ilości gorzkiej czekolady nie musi być automatycznie korzystne, ponieważ często zawiera ona także cukier, tłuszcz i inne związki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości