Hospitalizacja a żywienie
Pobyt w szpitalu wiąże się dla pacjenta z trudnymi emocjami, takimi jak stres, niepewność i obawa o przyszłość. Środowisko szpitalne generuje nie tylko stres psychiczny, ale także fizyczny. Do tego dochodzi gorsza jakość snu – jest on o średnio 83 minuty krótszy, a aż 70 proc. pacjentów zgłasza, że zostali z niego wybudzeni.
Hospitalizacja może wiązać się również z nieodpowiednim żywieniem, a to, powinno być dostosowane do potrzeb chorego zarówno przed, w trakcie, jak i po pobycie w szpitalu.
Według raportu NIK[1] pożywienie szpitalne często nie spełnia tych wymagań. Uważa się, że nawet 60 proc. pacjentów zjada mniej niż połowę posiłku[2], a według wielu statystyk nawet co trzeci pacjent w szpitalu, może cierpieć na niedożywienie (niewystarczającą podaż białka, witamin i składników mineralnych). Wśród jego skutków wymienia się utratę mięśniową, osłabienie, czy nawet zaburzenia poznawcze.
Włącz żywienie do leczenia
Jednym z najistotniejszych elementów rekonwalescencji jest odpowiednie żywienie, ponieważ może ono wpłynąć m.in. na szybkość gojenia się ran, odporność organizmu, a to jest niezwykle ważne podczas pobytu w szpitalu i dla ogólnego samopoczucia pacjenta.
W czasie choroby nasz organizm zużywa więcej energii i składników odżywczych, dlatego kluczowe jest, by odżywianie zostało dostosowane do indywidualnych potrzeb pacjentów. Niestety, posiłki szpitalne nie zawsze je spełniają.
Białko w diecie – jak je dostarczyć?
Warto więc rozważyć specjalistyczne wsparcie żywieniowe. Fundamentem regeneracji jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania białko. Odpowiada ono za naprawdę i odbudowę tkanek, gojenie się ran, utrzymanie masy mięśniowej i wsparcie odporności.
Jak dostarczyć odpowiednią ilość białka? Znajdziemy je w produktach zwierzęcych: jajach, mięsie (drób), chudych rybach morskich, oraz w produktach nabiałowych takich jak: jogurt typu skyr, kefiry, sery i twarogi. Dobrym uzupełnieniem będą również produkty roślinne: rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, pełnoziarniste zboża oraz tofu.
Białko – niezbędny element regeneracji
W praktyce szpitalnej nie zawsze udaje się podać pacjentowi odpowiednią ilość białka, ze względu na ograniczenie apetytu, zdolności żucia lub trawienia. W takiej sytuacji lekarz może rozważyć włączenie żywienia medycznego. Wśród nich jest Nutridrink Protein.
Nutridrink Protein znajduje zastosowanie w sytuacjach, w których z różnych przyczyn pokrycie potrzeb organizmu podczas choroby i rekonwalescencji tradycyjną dietą jest niemożliwe, lub niewystarczające, szczególnie u osób z obniżonym łaknieniem i problemami z jedzeniem.
Nutricia Nutridrink Protein zawiera również witaminy i składniki mineralne. Ma różnorodne smaki, co może zwiększyć szansę na akceptację przez pacjenta.
Preparat szczególnie poleca się pacjentom niedożywionym, po zabiegach chirurgicznych, w chorobach onkologicznych, procesie rehabilitacji (np. po udarze mózgu).
Odpowiednia podaż białka jest istotna, gdyż białko to podstawowy budulec organizmu i jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Żywienie po operacji – o czym warto wiedzieć?
Pierwsze posiłki podawane choremu po operacji są często lekkostrawne, a w kolejnych dniach poszerza się dietę o nowe produkty, zgodne z zaleceniami lekarza i dietetyka i uwzględniające jego stan zdrowia i samopoczucie.
Dieta lekkostrawna ma na celu dostarczenie niezbędnych składników odżywczych, przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia produktów i potraw ciężkostrawnych. Należy zadbać o odpowiedni dobór produktów spożywczych i sposób przygotowania posiłków.
Potrawy najlepiej przyrządzać metodą gotowania na wodzie, parze, duszenia bez tłuszczu lub pieczenia w folii. Przyprawiamy je łagodnymi, aromatycznymi dodatkami, by pobudzić apetyt.
Dieta łatwostrawna to na przykład pieczywo pszenne, posmarowane cienko masłem, miękką margaryną, czy skropione oliwą z oliwek, z dodatkiem sera lub chudej wędliny. Mięso powinno być ugotowane lub uduszone bez dodatku tłuszczu.
Dobrym wyborem będą też kasze, ryż, pszenny makaron, a także warzywa, z wyłączeniem grochu, fasoli, bobu, kapusty lub cebuli. Nie powinno podawać się wiśni, czereśni, śliwek, kiwi, gruszek i owoców marynowanych. Pamiętajmy, że organizm potrzebuje pełnowartościowych posiłków - bogatywch w białko, witaminy i minerały wspierające gojenie tkanek i mające znaczenie we wzmacnianiu odporności. Dobrane do indywidualnych potrzeb chorego sposób odżywiania oraz ruch mają ogromny wpływ na jakość powrotu do zdrowia.
Co zrobić, gdy mimo starannego przygotowywania potraw, podopieczni nadal nie mają apetytu, występują u nich trudności w spożywaniu lub towarzyszą im obawy ze strony układu pokarmowego? Aby mieć pewność, że sposób żywienia zapewnia wystarczającą ilość energii i składników odżywczych, można skonsultować z lekarzem podawanie choremu doustnych preparatów takich jak wspomniany wyżej Nutridrink Protein.
Może on stanowić samodzielny posiłek lub być używany jako dodatek do np. zup, lub deserów.
Jeżeli odpowiednio zadbamy o sposób żywienia pacjenta przed i po operacji, skutecznie wesprzemy powrót bliskiej nam osoby do zdrowia, przy jednoczesnym skróceniu czasu hospitalizacji.
Nutridrink Protein to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą, szczególnie u pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem białkowym. Stosować pod nadzorem lekarza.
Źródło:
- [1] Raport Żywienia pacjentów w szpitalach Najwyższa Izba Kontroli 2018,
- [2] Ostrowska, Rocz Panstw Zakl Hig, 2016; 67(3): 291–300.
Zobacz także:
- Hipochondria, czyli nerwica hipochondryczna. Jak się objawia, jakie są jej przyczyny i jak ją leczyć?
- Coraz więcej ludzi uzależnionych od lęku. "On pociąga za sobą obietnicę czegoś bardzo ważnego"
- Wystarczy 15 minut dziennie, aby poczuć różnicę. Jak kontakt z naturą wpływa na nasze zdrowie psychiczne?
Źródło zdjęcia głównego: mat. prasowe