żywienie

    żywienie

    Codzienna opieka nad tym zwierzęciem często wygląda zupełnie inaczej, niż wydaje się przyszłemu opiekunowi.

    Coraz więcej rodziców stawia na świadome i racjonalne żywienie dzieci. W przedszkolach padają już pytania o diety wegetariańskie, wegańskie i bezglutenowe. Czy to przesada, a może konieczność naszych czasów? W studiu DDTVN o nowym trendzie opowiedzieli eksperci.

    O pieczywie w codziennej diecie krąży wiele mitów. Wiele osób uważa, że jego biały rodzaj jest niezdrowy. Jak jest naprawdę? W Dzień Dobry TVN opowiedziała o tym dietetyczka i psychodietetyczka kliniczna oraz autorka książek, Katarzyna Błażejewska-Stuhr.

    Wakacyjne urlopy skupiają się głównie na relaksie i odpoczynku. Wiele osób na czas wyjazdu odpuszcza sobie również trzymanie diety. W efekcie, po podróży wracają z dodatkowymi kilogramami. Jak temu zapobiec? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała dietetyczka kliniczna, dr Wanda Baltaza.

    Daria Ładocha ma świadomość, że każdy człowiek ma wpływ na otaczający nas świat. Dlatego też cały czas pokazuje swoim córkom, jak powinny wyglądać odpowiedzialne nawyki żywieniowe. Na jej stole królują więc potraw z produktów sezonowych i pochodzących od lokalnych rolników.

    Dieta BARF dla kota opiera się na założeniu, że naturalne i nieprzetworzone składniki w pokarmie zwierząt są dużo zdrowsze niż powszechnie stosowane gotowe karmy. Jadłospis czworonoga zawiera przede wszystkim surowe mięso, kości i jajka. Karma BARF powinna być przygotowywana przez właściciela.

    Mamy, które karmią piersią starsze dzieci są niejednokrotnie krytykowane. Dlaczego? Czy są jakiekolwiek zagrożenia wynikające z przedłużonego karmienia piersią? Mówi się, że pokarm od matki z biegiem czasu traci na jakości. Czy to prawda? Zapytaliśmy o to gości Dzień Dobry TVN: psycholog Annę Nykiel i doradcę macierzyńskiego Izabelę Sztanderę.

    W naszej kuchni: Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyk i psychodietetyk, pokazała nam jak prawidłowo kształtować nawyki żywieniowe naszej rodziny. Jak przekonać dzieci do "zielenieny"? O tym, że prawidłowa dieta zaczyna się już od zakupów opowiedział nam Maciej Stuhr. Dowiedzieliśmy się też, dlaczego w tym roku, w ich domu, nie było bigosu na święta :)

    Kinga Rusin: "Żyjemy w świecie marketingu stworzonego przez hodowców zwierząt. Nie potrzebujemy mięsa"! Piotr Kraśko: "... ja mam te same wyniki co Kinga, pożerając ogromne ilości mięsa". O jedzeniu mięsa i diecie wegetariańskiej w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Moniką Stromkie-Złomaniec i Iwoną Zasuwą. Czy mięso jest niezbędne w diecie dziecka? Jak je zastępować, aby zbilansować dietę?

    O roli mamy w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych dziecka, opowiedziała nam Ewelina Tabaczar ekspert ds. żywienia dzieci: "Wszystkie takie etykiety bardzo mocno kolorowe powinny nas odstraszać. Starajmy się wybierać produkty, które są skierowane do dzieci ale zawierają np. cenną kaszę jaglaną, kasze kukurydzianą". Wiedzieliście, że trzeba o tym myśleć już w czasie ciąży?

    Agata Buzek jest wegetarianką. Czy wybrała ten sposób żywienia ze względu na miłość do zwierząt, czy z zupełnie innego powodu? Z aktorką rozmawiała dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Jastrzębska.

    Kinga Rusin znana jest ze swojej działalności proekologicznej i wspierania kampanii działających na rzecz poprawy jakości naszego życia. Dziennikarka właśnie założyła w Internecie poradnik ekologiczny, w którym przekonuje do zdrowego odżywiania. Dlaczego zdecydowała się założyć taki poradnik? O tym, w studiu Dzień Dobry TVN, opowiedziała sama Kinga Rusin! Czy alergia dzieci była przyczyną zainteresowania się Kingi zdrowym i ekologicznym odżywianiem?

    Pytanie z pozoru retoryczne. A jednak są ryby takiego autoramentu, które nie powinny pojawiać się na naszym talerzu a w naszym koszu. Tropem takich poszła Reni Jusis.

    Modyfikowane czy krowie? Polskie mamy ogarnął szał na punkcie zdrowego jedzenia! Czy to prawda, że, do pewnego roku życia, mleko krowie jest szkodliwe dla dziecka? Ile cukru jest w mleku krowim, a ile w modyfikowanym?

    Kiedy jej dzieci zaczęły chorować postanowiła zmienić ich dietę. Rezultaty były zaskakujące. Jak uniknąć chemii w jedzeniu, by nie zbankrutować i nie spędzać całego wolnego czasu w kuchni? W studiu Dzień Dobry TVN gościem była Julita Bator, autorka książki o zdrowym żywieniu. Czy czytanie etykiet na produktach spożywczych wystarczy, by uniknąć zjedzenia całej tablicy Mendelejewa?

    Jak wygląda wprowadzanie glutenu do diety dziecka i kiedy można zacząć wprowadzać krowie mleko? Dietetyczka i psycholog kliniczny Agata Ziemnicka w roli eksperta!

    Pomimo, że większość rodziców nie pozwala swoim dzieciom pić kawy, te jednak przyjmują kofeinę w innych ogólnie dostępnych napojach. Czy da się przed nimi ustrzec młodzież i dzieci? Ile naprawdę kofeiny zawierają napoje energetyzujące i napoje koloru czarnego oraz jakie skutki może mieć uzależnienie od kofeiny? W studiu Dzień Dobry TVN dietetyczka Agata Białek omówiła zawartość kofeiny w poszczególnych napojach. Jakie są objawy uzależnienia od substancji pobudzających?

    Statystyki są zatrważające: ponad 60 proc. mężczyzn i 50 proc. kobiet boryka się z nadwagą lub otyłością. Jak karmić dziecko, by w przyszłości jako dorosły człowiek nie miało problemów z wagą? Do którego miesiąca życia karmić malucha piersią i, kiedy ją odstawić? Kiedy zacząć zwracać uwagę na zapotrzebowanie energetyczne i jakie proporcje węglowodanów, tłuszczy i białka gwarantują zgrabną sylwetkę? W studiu Dzień Dobry TVN dietetyk Anna Jelonek omówiła główne założenia diety dziecka oraz wyjaśniła, jak przekuć je na efekty.