Jedzmy mądrze

W naszej kuchni: Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyk i psychodietetyk, pokazała nam jak prawidłowo kształtować nawyki żywieniowe naszej rodziny. Jak przekonać dzieci do "zielenieny"? O tym, że prawidłowa dieta zaczyna się już od zakupów opowiedział nam Maciej Stuhr. Dowiedzieliśmy się też, dlaczego w tym roku, w ich domu, nie było bigosu na święta :)

Podstawowe wskazówki do zmiany w nawykach żywieniowych rodziny wg Kasi:

• Owoce 2-3 sztuki dziennie (300-400g)

• Warzywa powyżej 0,5 kg/dzień (oprócz ziemniaków)

• Co 3 godziny powinniśmy zjeść posiłek

• Soki warzywne: świetnie przyswajane, bardzo dobre źródło witamin i mikroelementów, dostarczają błonnika, nawadniają

• Picie wody!

Zapiekane kulki z pęczaku

Składniki:

szklanka ugotowanej kaszy pęczak

pół pęczka natki pietruszki

łyżka mąki i łyżka tartej bułki

2 łyżki siemienia lnianego zalanego wrzątkiem

50 g sera pokrojonego w kostki 1x1 cm

sól i pieprz

jajko

bułka tarta do panierowania

olej

Przygotowanie:

Siemię lniane zalej niewielką ilością wrzątku (tak, aby woda je lekko zakrywała) i poczekaj aż się zżeluje. Wymieszaj je z ugotowaną kaszą, posiekaną natką pietruszki, mąką i tartą bułką oraz przyprawami. Masa powinna być gęsta. Formuj z niej kulki, do środka których wciśnij pokrojony w kostkę ser. Trzeba je dobrze ubić w rękach. Następnie obtocz w rozbełtanym jajku i tartej bułce. Posmaruj niewielką ilością oleju i włóż do piekarnika na blachę wyłożoną papierem. Piecz około 30 min w temperaturze 180 stopni. Po około 20 min obróć kulki, aby równomiernie zrumienione.

Bulion

Składniki:

3-4 cebule

6 ząbków czosnku

2-3 pory

4 marchwie (z nacią)

3 pietruszki lub pasternak

2 selery (z liśćmi)

kalarepka

cykoria

kawałek kapusty

kłącze kurkumy (kawałek)

kłącze imbiru (kawałek)

ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, odrobina pasty miso, sól

Przygotowanie:

Na dnie garnka układam cebulę, czosnek i pory, następnie pokrojone wzdłuż pozostałe warzywa, na to ich liście gotuję pod przykryciem jakiś czas. Następnie dolewam wodę i dodaję przyprawy.

Sok podwójnie pomarańczowy

Składniki:

1 kg dyni

2 marchewki

2 jabłka

pomarańcza

cytryna

Zupa dyniowo - marchwiowa

Składniki:

Duża cebula

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

kawałek imbiru

2 szklanki wywaru

sól i pieprz

oliwa z pestek dyni

odrobina pestek dyni

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek podsmażam na oliwie, następnie przekładam do garnka z utartym imbirem i masą z dyni z poprzedniego przepisu, gotuję około 15 minut i miksuję wszystko. Na talerzu polewam odrobiną oleju z pestek dyni i posypuję prażonymi pestkami lub popcornem.

Risotto cytrynowe z grzybami

Składniki:

szklanka ryżu do risotto

szklanka białego wina

2 szklanki bulionu

duża cebula

garść grzybów nameko (przyniosę ze sobą)

cytryna (najlepiej eko bo będę tarła skórkę)

kawałek kłącza kurkumy

kawałek kłącza imbiru

4 łyżki płatków drożdżowych

3 łyżki oliwy

sól i pieprz

kolendra

Przygotowanie: W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę, następnie wsyp ryż I zalej wszystko białym winem. Duś wszystko na małym ogniu, dodaj otartą skórkę z cytryny I sok z jej połówki. Następnie stopniowo zalewaj ryż ciepłym bulionem (który gotuje się w sąsiednim garnku), dodaj pokrojone grzyby i przyprawy. Na talerzu posyp siekaną kolendrą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości