nawyki żywieniowe

    nawyki żywieniowe

    Jak zmienić swoje życie i poprawić jego jakość? To pytanie pojawia się w głowach wielu ludzi – w końcu każdy z nas dąży do szczęścia. I choć definiowane jest ono w różny sposób, istnieje kilka uniwersalnych metod na to, by być bliżej jego osiągnięcia. Co należy więc zrobić, by odmienić swoje życie i zacząć czerpać z niego pełnymi garściami?

    Pandemia zmieniła nawyki żywieniowe wielu ludzi. Kupowanie jedzenia na zapas sprawiło, że zaczęliśmy je marnować. Jakimi zasadami powinniśmy się kierować, jeżeli chcemy, aby nasze zakupy jak najdłużej były świeże i by nie trafiały do kosza? Monika Hoffmann zdradziła w Dzień Dobry TVN, co robić, by marnować mniej żywności.

    W naszej kuchni: Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyk i psychodietetyk, pokazała nam jak prawidłowo kształtować nawyki żywieniowe naszej rodziny. Jak przekonać dzieci do "zielenieny"? O tym, że prawidłowa dieta zaczyna się już od zakupów opowiedział nam Maciej Stuhr. Dowiedzieliśmy się też, dlaczego w tym roku, w ich domu, nie było bigosu na święta :)

    O roli mamy w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych dziecka, opowiedziała nam Ewelina Tabaczar ekspert ds. żywienia dzieci: "Wszystkie takie etykiety bardzo mocno kolorowe powinny nas odstraszać. Starajmy się wybierać produkty, które są skierowane do dzieci ale zawierają np. cenną kaszę jaglaną, kasze kukurydzianą". Wiedzieliście, że trzeba o tym myśleć już w czasie ciąży?

    Naturoterapeutka, ekspertka od pielęgnacji włosów dr Nigma Talib przekonuje, że nieodpowiednie nawyki żywieniowe to szybka droga do przedwczesnego starzenia się skóry. Swoją tezę opiera na dziesięcioletnich obserwacjach, podczas których przebadała tysiące osób. Spotkała się z nią Ula Chincz. Dr Talib powiedziała dziennikarce Dzień Dobry TVN, co można odczytać z twarzy, z którymi celebrytkami współpracuje i co robi dla samej siebie. Pani doktor zdradziła również swój wiek.

    W kolejnym odcinku cyklu O(d)żywieni Daria Ładocha doradza mamie dwójki chłopców, w jaki sposób komponować codzienny i pożywny jadłospis dla dorastających nastolatków. Jakie błędy do tej pory popełniała w kuchni Pani Magdalena? Jakich produktów powinna unikać?

    W nowym sezonie Dzień Dobry TVN blogerka kulinarna Daria Ładocha będzie przeprowadzać metamorfozy i zmieniać nawyki żywieniowe Polaków. Pierwszą bohaterką cyklu O(d)żywieni jest Iza, która przestała odczuwać głód po tym, jak zdiagnozowano u niej Helicobacter pylori. Iza je mało, a pomimo tego ma problem z nadwagą. Jakie rady usłyszała od Darii? Czy Daria nauczyła bohaterkę O(d)żywionych gotować zupy?