Czarny bez to niezwykła roślina, która od wieków znana jest ze swoich zbawiennych dla naszego organizmu właściwości. Wszystkie części tej rośliny mogą być wykorzystane do celów leczniczych. Jeśli chcemy wykorzystać jego kwiaty, należy się spieszyć, ponieważ sezon na nie nie jest długi. W programie Agnieszka Cegielska opowiedziała, jak działa ten cud natury.
Witamina D produkowana jest w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego, dlatego najmniejsze prawdopodobieństwo niedoborów występuje w okresie wiosennym i letnim. Jesienią i zimą trzeba zadbać o uzupełnienie diety w produkty dostarczające organizmowi tę witaminę. Dowiedz się, czym grozi niedobór witaminy D i jak tego uniknąć.
Przeziębienie czy grypa nie wybiera. Może zaatakować zarówno zimą, jak i latem. Dlatego warto znać sposoby na to, jak wzmocnić odporność, by móc ustrzec się przed ich nieprzyjemnymi objawami oraz (czasem) groźnymi powikłaniami. O domowych sposobach na wzmocnienie odporności w studiu Dzień Dobry TVN opowiedział Marcin Korczyk, farmaceuta i autor bloga "Pan Tabletka".
Nasiadówki i inhalacje to sposoby na poprawę odporności, ale i metody leczenia przeziębienia czy zapalenia pęcherza. Agnieszka Cegielska zachęca do tego, by jak najczęściej korzystać z ziół – one mają naturalną moc! Które z nich można stosować w przypadku dzieci?
Wyjątkowa i niezwykle ozdobna szachownica kostkowata należy do roślin chronionych w Polsce. Jest trująca, jednak przy zachowaniu odpowiedniej ostrożności nie wpływa negatywnie na stan zdrowia. Warto wiedzieć, jak prawidłowo pielęgnować roślinę, aby w kontrolowany, bezpieczny sposób uprawiać ją przez długie lata i cieszyć się jej właściwościami dekoracyjnymi. Poznaj charakterystykę szachownicy kostkowatej oraz najciekawsze odmiany tej rośliny.
Jesień, która zbliża się wielkimi krokami, stawia przed nami kolejne wyzwania. Obok panującej pandemii koronawirusa będziemy musieli również zmierzyć się z sezonem zachorowań na grypę i przeziębieniem. Konieczne jest więc zadbanie o odporność dzieci, które w tym niełatwym okresie poszły do szkół. Oto praktyczne porady od naszej ekspertki.
W środowym cyklu "Buduj odporność z Dzień Dobry TVN" radzimy, jak zadbać o zdrowie. Tym razem pochyliliśmy się nad snem. Dr n. med. Tadeusz Piotrowski, specjalista ds. zaburzeń snu wyjaśnił w programie, ile godzin powinniśmy spać oraz odpowiedział na kluczowe pytanie - jak sen wpływa na naszą odporność.
W zeszłym tygodniu przez wzrost liczby zakażeń koronawirusem, rząd zadecydował o zamknięciu w całym kraju siłowni. Wszyscy jednak są zgodni, że aby zwiększyć odporność, musimy być aktywni. Ze względu na to trener Dariusz Brzeziński pokazał w Dzień Dobry TVN kilka prostych ćwiczeń, które można samodzielnie wykonać w domu.
Krótsze dni, niższe temperatury i deszcz. Pogoda za oknem przypomina, jak ważne jest budowanie odporności. W cyklu "Buduj odporność z DDTVN" pokazujemy metody na zabezpieczenie zdrowia. Co dobrego daje nam sfermentowany miód, czyli pierzga? To wyjaśniała nam dietetyczka Agnieszka Mielczarek.
Okres jesienno-zimowy jest dla nas szczególnie niebezpieczny i łatwo wtedy o przeziębienie. Agnieszka Cegielska, propagatorka zdrowego stylu życia, opowiedziała o dobroczynnych działaniach naturalnych suplementów, które dostępne są właśnie teraz. Było to nasze pierwsze spotkanie w ramach nowego cyklu "Budujemy odporność z Dzień Dobry TVN".
Nalewki, soki, syropy z dzikiego bzu od wieków są stosowane w leczeniu przeziębienia, grypy, stanów zapalnych i innego rodzaju infekcji. To jednak nie wszystko. Dziki bez jest bogaty w witaminy i cenne sole mineralne, które wzmacniają odporność.
Domowy syrop z czarnego bzu pomoże uporać się z wieloma dolegliwościami. Jest świetny nie tylko podczas przeziębienia. Warto stosować go również profilaktycznie dla podtrzymania odporności organizmu. Sprawdź, jakie inne właściwości i zastosowania ma syrop z czarnego bzu i jak go zrobić.
Hartowanie organizmu stosuje się, aby podnieść odporność, więc często przypomina się o nim dopiero jesienią, w okresie powszechnie występujących infekcji. Tymczasem, aby hartowanie ciała przyniosło spodziewany efekt, należy stosować je regularnie, najlepiej przez cały rok. Jak się hartować, aby nie chorować? Jak wzmocnić odporność dziecka i niemowlęcia? Gościem Dzień Dobry Wakacje był Łukasz Durajski, rezydent pediatrii, lekarz medycyny podróży.
Dzika róża, zwana królową polskich kwiatów, jest niezwykle ceniona zarówno ze względu na swoje piękno, jak i właściwości lecznicze oraz walory kulinarne. Jak działa dzika róża? Właściwości zdrowotne to przede wszystkim bogactwo witamin w owocach. Piękny i intensywny zapach dzika róża zawdzięcza olejkom eterycznym zawartym w kwiatach. Podpowiadamy, do czego wykorzystać dziką różę i jak zadbać o jej zdrowie.
Zima to okres, kiedy dzieci częściej się przeziębiają. W Dzień Dobry TVN Agnieszka Cegielska powiedziała, jak zrobić herbatki i napary na wzmocnienie odporności, które mogą być alternatywą dla syropów z apteki. Ich zaletami jest to, że są smaczne i sporządza się je z naturalnych składników.
Kardamon to król przypraw. O jego zaletach i zastosowaniu mówiła w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska. Jak przygotować napar wzmacniający odporność, w którym jednym ze składników jest właśnie kardamon?
Co dzieci powinny jeść, a czego unikać zimą, kiedy wszędzie może dopaść je wirus grypy? Rozmawialiśmy o tym w studiu z dr Danutą Myłek i Agnieszką Cegielską.
Odporność dziecka to temat, który interesuje każdego rodzica. Zwłaszcza w porze jesienno-zimowej, kiedy maluchy chorują non stop. Z pewnością wiele osób zastanawia się, dlaczego tak się dzieje. Czy my jako rodzice robimy coś nie tak? Czy należy od małego stosować suplementy? Na te pytania odpowiedział nam farmaceuta Marcin Korczyk, występujący pod pseudonimem Pan Tabletka.
W sezonie przeziębień warto zabezpieczyć się przed infekcjami. Mogą w tym pomóc domowe syropy, które wzmacniają układ odpornościowy, uśmierzają ból gardła, łagodzą suchy i mokry kaszel, a także przynoszą ulgę w przeziębieniu. Oto kilka sprawdzonych przepisów.
Pandemia koronawirusa w wielu osobach wywołuje lęk i stres. Co zrobić, aby zapanować nad tymi emocjami? Można zacząć praktykować jogę śmiechu, która nie tylko buduje pozytywne nastawienie do życia, ale także wzmacnia odporność organizmu.
W dobie koronawirusa dużo mówi się o odporności oraz sposobach na jej wzmocnienie. Okazuje się, że na nasz układ immunologiczny korzystnie wpływa odpowiednio dobrana dieta i suplementacja. Sprawdź, jak dbać o swoją odporność i jakie elementy uzupełniające są szczególne istotne dla przyszłych mam.
W trudnej sytuacji, izolacji, kiedy nasza aktywność fizyczna jest mocno ograniczona, możemy kilkoma prostymi sposobami polepszyć swoją kondycję i wygląd. Jak bezpiecznie i skutecznie uzupełnić niedobory witaminy D? O tym opowiedziała nam Agnieszka Cegielska.
Wiele osób nawet nie wie, ile dobroczynnych właściwości posiada niepozorny aloes. Agnieszka Cegielska podzieliła się wiedzą na temat tej rośliny. Prezenterka i autorka książek z serii "Naturalnie" poleca go np. jako lekarstwo na przesuszoną skórę. Jakie jeszcze ma właściwości?
Podczas pandemii szczególnie musimy dbać o naszą odporność, która uwarunkowana jest licznymi czynnikami. Odpowiednia ilość snu, brak stresu, aktywność fizyczna i zdrowa dieta to podstawa. Co jeść, by wzmocnić nasz układ immunologiczny? O tym opowiedziała nam Małgorzata Sobczak.
Choć pandemia koronawirusa trwa, to powoli wracamy do normalnego funkcjonowania. Od 6 maja dzieci mogą uczestniczyć w zajęciach w żłobkach i przedszkolach. Jak wesprzeć odporność i przygotować malucha na spotkanie z rówieśnikami? O swoich sposobach opowiedział Marcin Korczyk.
Na przełomie zimy i wiosny wiele osób skarży się na osłabienie, brak energii i problemy z koncentracją. Zamiast sięgać po kawę, warto przygotować dania, które pomogą nam wzmocnić odporność. Kilka z nich przygotowała w naszej kuchni prowadząca programy kulinarne i autorka książek Marieta Marecka.
Pogodowo to już właściwie przedwiośnie, choć mamy luty. Nie ma jeszcze pachnących nowalijek, za to dokuczają nam przeziębienia. Dlatego w naszej kuchni gotujemy pysznie, kolorowo i naturalnie - dodajemy sobie odporności i energii. Przepisy finalistki Masterchefa - Martyny Chomeckiej.
Wielu osobom kojarzy się głównie z nieprzyjemnym obowiązkiem z czasów szkolnych, gdy przyjmowanie go było obowiązkowe. Nie ma chyba drugiego tak wartościowego produktu z tak złym PR-em jak tran. Ale jego drogocenne właściwości wygrywają ze złą sławą. Jaki tran wybrać? Czy faktycznie warto go suplementować? O tym mówiła w naszym programie Magdalena Krajewska, lekarz medycyny rodzinnej i instagramerka.
Królową kwiatów jest róża, a przypraw – kurkuma. To nie tylko ceniona przyprawa, ale także lek, znany i z powodzeniem stosowany od wieków w medycynie tradycyjnej jako naturalny antybiotyk. Wzmocnić odporność warto szczególnie jesienią, w okresie wzmożonych przeziębień. Jak przyrządzić smaczne szoty odpornościowe dla dzieci i dorosłych? Kilka przepisów zdradziła nam Kornelia Westergaard, biotechnolog i psychodietetyk.