Buduj odporność z Dzień Dobry TVN

    Buduj odporność z Dzień Dobry TVN

    Przeziębienie czy grypa nie wybiera. Może zaatakować zarówno zimą, jak i latem. Dlatego warto znać sposoby na to, jak wzmocnić odporność, by móc ustrzec się przed ich nieprzyjemnymi objawami oraz (czasem) groźnymi powikłaniami. O domowych sposobach na wzmocnienie odporności w studiu Dzień Dobry TVN opowiedział Marcin Korczyk, farmaceuta i autor bloga "Pan Tabletka".

    Czarny bez to niezwykła roślina, która od wieków znana jest ze swoich zbawiennych dla naszego organizmu właściwości. Wszystkie części tej rośliny mogą być wykorzystane do celów leczniczych. Jeśli chcemy wykorzystać jego kwiaty, należy się spieszyć, ponieważ sezon na nie dobiega końca. W programie Agnieszka Cegielska opowiedziała, jak działa ten cud natury.

    Domowy syrop z czarnego bzu pomoże uporać się z wieloma dolegliwościami. Jest świetny nie tylko podczas przeziębienia. Warto stosować go również profilaktycznie dla podtrzymania odporności organizmu. Sprawdź, jakie inne właściwości i zastosowania ma syrop z czarnego bzu i jak go zrobić.

    Hartowanie organizmu stosuje się, aby podnieść odporność, więc często przypomina się o nim dopiero jesienią, w okresie powszechnie występujących infekcji. Tymczasem, aby hartowanie ciała przyniosło spodziewany efekt, należy stosować je regularnie, najlepiej przez cały rok. Jak się hartować, aby nie chorować? Jak wzmocnić odporność dziecka i niemowlęcia? Gościem Dzień Dobry Wakacje był Łukasz Durajski, rezydent pediatrii, lekarz medycyny podróży.

    Dzika róża, zwana królową polskich kwiatów, jest niezwykle ceniona zarówno ze względu na swoje piękno, jak i właściwości lecznicze oraz walory kulinarne. Jak działa dzika róża? Właściwości zdrowotne to przede wszystkim bogactwo witamin w owocach. Piękny i intensywny zapach dzika róża zawdzięcza olejkom eterycznym zawartym w kwiatach. Podpowiadamy, do czego wykorzystać dziką różę i jak zadbać o jej zdrowie.

    Zima to okres, kiedy dzieci częściej się przeziębiają. W Dzień Dobry TVN Agnieszka Cegielska powiedziała, jak zrobić herbatki i napary na wzmocnienie odporności, które mogą być alternatywą dla syropów z apteki. Ich zaletami jest to, że są smaczne i sporządza się je z naturalnych składników.

    Kardamon to król przypraw. O jego zaletach i zastosowaniu mówiła w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska. Jak przygotować napar wzmacniający odporność, w którym jednym ze składników jest właśnie kardamon?

    Odporność dziecka to temat, który interesuje każdego rodzica. Zwłaszcza w porze jesienno-zimowej, kiedy maluchy chorują non stop. Z pewnością wiele osób zastanawia się, dlaczego tak się dzieje. Czy my jako rodzice robimy coś nie tak? Czy należy od małego stosować suplementy? Na te pytania odpowiedział nam farmaceuta Marcin Korczyk, występujący pod pseudonimem Pan Tabletka.

    Podczas pandemii szczególnie musimy dbać o naszą odporność, która uwarunkowana jest licznymi czynnikami. Odpowiednia ilość snu, brak stresu, aktywność fizyczna i zdrowa dieta to podstawa. Co jeść, by wzmocnić nasz układ immunologiczny? O tym opowiedziała nam Małgorzata Sobczak.

    Witamina D produkowana jest w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego, dlatego najmniejsze prawdopodobieństwo niedoborów występuje w okresie wiosennym i letnim. Jesienią i zimą trzeba zadbać o uzupełnienie diety w produkty dostarczające organizmowi witaminę D.

    Wielu osobom kojarzy się głównie z nieprzyjemnym obowiązkiem z czasów szkolnych, gdy przyjmowanie go było obowiązkowe. Nie ma chyba drugiego tak wartościowego produktu z tak złym PR-em jak tran. Ale jego drogocenne właściwości wygrywają ze złą sławą. Jaki tran wybrać? Czy faktycznie warto go suplementować? O tym mówiła w naszym programie Magdalena Krajewska, lekarz medycyny rodzinnej i instagramerka.

    Królową kwiatów jest róża, a przypraw – kurkuma. To nie tylko ceniona przyprawa, ale także lek, znany i z powodzeniem stosowany od wieków w medycynie tradycyjnej jako naturalny antybiotyk. Wzmocnić odporność warto szczególnie jesienią, w okresie wzmożonych przeziębień. Jak przyrządzić smaczne szoty odpornościowe dla dzieci i dorosłych? Kilka przepisów zdradziła nam Kornelia Westergaard, biotechnolog i psychodietetyk.