Tradycyjny polski wypiek kojarzony z Wigilią – zawijany makowiec, gości niemal w każdym domu. Szybkie i proste ciasto możesz przygotować również na inne okazje. W zależności od podania, może być pysznym dodatkiem do popołudniowej kawy lub głównym ciastem na rodzinnym przyjęciu. Do przygotowania makowca możesz użyć także gotowej masy makowej. Jak przygotować makowiec na kruchym spodzie i makowiec japoński? Sprawdź prosty przepis.
Na wigilijnym i bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć słodkości. Wśród ciast i ciasteczek prym wiodą pierniczki. To wypieki, które nie tylko jemy w czasie świąt, ale także dekorujemy nimi choinki. Pierniczki charakteryzuje korzenny aromat, smak miodu, wspaniały zapach, a do tego piękny wygląd. Sprawdź, jak je zrobić.
Grzyby kiszone są równie smaczne, jak te smażone. Trzeba jednak wiedzieć, jakie okazy na „kiszonki” zbierać. Nie wszystkie grzyby bowiem się do tego nadają. Które wybrać, by móc delektować się ich smakiem o każdej porze roku?
Zastanawiasz się, jaką zupę ugotować na święta? Daria Ładocha ma dla ciebie sprawdzone przepisy na świąteczną zupę grzybową z łazankami, zupę rybną, kapuśniak z borowikami i barszcz wigilijny. Którą wybierasz?
Tradycja dwunastu dań na wigilijnym stole, jest jedną z najtrwalszych w naszym kraju. Barszcz czerwony z uszkami, karp czy makowiec - to są klasyki, jednak do wypełnienia stołu wciąż pozostało nam kilka potraw. Co wybrać? Przedstawiamy pełne menu i listę przepisów na 12 wigilijnych dań.
Karp to najpopularniejsza polska ryba. Gości co roku na tradycyjnym stole wigilijnym. Najczęściej podawany jest w galarecie, jednak propozycji podania jest wiele. Jak przyrządzić karpia pieczonego, a jak usmażyć karpia?
Jak zrobić farsz do ryby po grecku? W tym artykule znajdziesz odpowiedź na to pytanie. Farsz na rybę po grecku to połączenie kilku warzyw z koncentratem pomidorowym. Ryba po grecku nie jest skomplikowanym daniem. Najtrudniejszy do wykonania i najważniejszy jest w niej właśnie farsz.
Domowej roboty kisiel żurawinowy to jedna z potraw, która świetnie odnajduje się na świątecznym stole. Niektórzy robią rzadki, do picia, a inni gęsty niczym galaretka. W jaki sposób przygotować kisiel na święta? Sprawdź nasz przepis!
Kuchnia Dzień Dobry TVN pełna jest przepisów na rozmaite dania świąteczne i stale poszerza się o kolejne. Jak zrobić zapiekankę z łososia i sosu szpinakowo-śmietanowego (z mascarpone) w cieście francuskim, ziemniaki faszerowane białym serem i grzybami i karpia w sosie śmietanowo – porowym z dodatkiem brandy? Sprawdź przepisy Jana Kuronia.
Wegańska wigilia tylko pozornie wymaga specjalnych przepisów i przygotowań. W rzeczywistości tradycyjna kolacja wigilijna jest bowiem postna, bardzo często wystarczy jedynie zmienić kilka szczegółów, aby mogli do niej zasiąść również weganie. Możliwe jest nawet przygotowanie potraw bezglutenowych.
Sprawdź przepisy na łososia po toskańsku ze szpinakiem i pomidorami w kremowym sosie, świąteczną tartą z kiszona kapustą, grzybami i łososiem, a także świąteczną zupę rybną z kuchni Dzień Dobry TVN.
Na wigilijnych stołach w święta Bożego Narodzenia obok pierogów i barszczu - królują ryby. I to pod różnymi postaciami: karp w galarecie, śledzie w śmietanie czy pstrąg pieczony. A jak wybrać świeżą i najsmaczniejszą rybę? Z tym pytaniem zmierzył się znawca kulinariów Mikołaj Rey.
Podstawą tradycyjnego grzańca jest czerwone wino. W połączeniu z aromatycznymi przyprawami, niekiedy miodem czy cytrusami daje wyjątkowo głęboki, rozgrzewający smak. Nie wszyscy jednak sięgają po grzańca ze względu na zawarty w nim alkohol. Aby nikt nie był „poszkodowany” przy świątecznym stole, dzielimy się wskazówkami i przepisami na grzańca bez alkoholu.
Święta tuż tuż. Przygotuj się do nich i skorzystaj z przepisów na sernik kawowy na piernikowym spodzie z kardamonem oraz pierniczki. Zobacz też, jak przygotować pyszny napój rozgrzewający z nutą korzennych przypraw - alternatywa dla tych, którzy nie lubią kompotu z suszu.
Ciastka orzeszki wyglądem przypominają orzechy włoskie, ale w łupinach. W smaku mogą być różne - kokosowe, migdałowe, laskowe, albo właśnie jak same włoskie orzechy. Sprawdź, jak łatwo je przygotować na święta Bożego Narodzenia.
Świąteczna kuchnia Dzień Dobry TVN pełna jest różnych przepisów na pierniki. Nigdy jednak za wiele kolejnych wariacji. Tym razem dzielimy się prostym przepisem na piernik ucierany. Sprawdź, czym się różni od innych i jak go zrobić krok po kroku.
Coraz więcej osób zmienia dietę na taką, w której ogranicza się lub całkowicie eliminuje produkty odzwierzęce. Wtedy często zadajemy sobie pytanie, jak w takim razie mają wyglądać potrawy świąteczne? Przedstawiamy przepis na pyszny wegański piernik z pomidorów - sprawdź jak łatwo go przygotować!
W naszej kuchni nie brakuje rozmaitych receptur na świąteczne przysmaki, dlatego musi się w niej znaleźć również wyjątkowy przepis na piernik z fasoli. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jego smak zaskoczy niejednego miłośnika słodkości.
Pyszne, pachnące pierniki to dla wielu osób nieodłączny element każdych świąt Bożego Narodzenia. Niektórzy je kupują, inni co roku przygotowują samodzielnie. Aby wyszły idealne, bardzo ważny jest właściwy dobór składników i odpowiednio ustawiona temperatura pieczenia.
Ciasto Balladyna to doskonałe połączenie puszystego biszkoptu, aksamitnej masy i lekko kwaśnej galaretki z malinami. Sam przepis na Balladynę jest prosty i może być pyszną odmianą podczas świątecznych spotkań i nie tylko.
Nietypowe dania wigilijne proponuje Szymon Czerwiński. W naszej kuchni przyrządza podlaską rybę po grecku, śląskie makówki oraz małopolskie moskole z sosem grzybowym. Sprawdź wyjątkowe przepisy.
Wigilia tuż - tuż, a królem świątecznego stołu jest nikt inny jak karp. W naszej kuchni po mistrzowsku przyrządza go Andrzej Polan. Sprawdź jego przepisy na karpia smażonego z marynowaną czerwoną kapustą i pyzami grzybowymi, a także postną, wigilijną zupę grzybową z sokiem z kiszonych ogórków oraz przedwojenny tort orzechowy.
Połączenie makowca i sernika? To jest możliwe! Wystarczy, że upieczesz seromakowiec. To proste ciasto, które łączy w sobie dwa ulubione zimowe smaki. Idealnie pasuje na świąteczny stół oraz jako słodki deser po postnej Wigilii. Sprawdź, jak prosto go przygotować.