Jak zrobić łazanki z kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami, świąteczną zupę grzybową z nitkami ciętymi i warzywami, a także świąteczną sałatkę z makaronem świderki, majonezem, kurczakiem i warzywami?
Jak zrobić krokiety ze śledziami, borowikami i duszoną kapustą, śledzie po cygańsku z grzankami, krem ziemniaczany ze śledziem i chrzanem, a także śledzia w śmietanie z koziego twarogu, z pieczonym ziemniakiem?
Aniela Garecka, siostra zakonna, była pierwszą w Polsce, która prowadziła telewizyjny program kulinarny. Jej książki z przepisami cieszą się niezmienną popularnością i stale goszczą na listach bestsellerów. Siostra Aniela miała także zaszczyt gotować dla Jana Pawła II. Legendy krążą już o jej serniku - puszystym, z czekoladowym spodem i kruszonką. Specjalnie dla Dzień Dobry TVN s. Aniela przygotowała swój sławny sernik. Poznajcie przepis!
Jak zrobić zupę na bulionie z perliczki, pieczoną perliczkę z jabłkami, żurawiną i goździkami, a także sałatkę na ciepło z kaszą, dynią, perliczką i orzechami?
Jak zrobić rostbef z zieloną kruszonką, sosem pieczeniowym i rozmarynowymi ziemniakami, qiche grzybowy z Szynką Basiuni oraz stek z antrykotu na puree pietruszkowo-jabłkowym?
Na wigilijnym i bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć słodkości. Wśród ciast i ciasteczek prym wiodą pierniczki. To wypieki, które nie tylko jemy w czasie świąt, ale także dekorujemy nimi choinki. Pierniczki charakteryzuje korzenny aromat, smak miodu, wspaniały zapach, a do tego piękny wygląd. Sprawdź, jak je zrobić.
Grzyby kiszone są równie smaczne, jak te smażone. Trzeba jednak wiedzieć, jakie okazy na "kiszonki" zbierać. Nie wszystkie grzyby się do tego nadają. Które wybrać, by móc delektować się ich smakiem o każdej porze roku? Jak przygotować grzyby kiszone? Sprawdź na stronie Dzień Dobry TVN.
Przygotowanie ryby w piekarniku nie jest ani trudne, ani czasochłonne. To szybki sposób na pyszny i lekki obiad. Świetnie się też sprawdzi jako danie na Wigilię i Boże Narodzenie. Podpowiadamy, jak można przyrządzić filet z dorsza pieczony, który zasmakuje każdemu i będzie zdrową alternatywą dla ryby z patelni.
Wigilia już za chwilę, a zatem to ostatni moment na świąteczne przygotowania. Z tej okazji przypominamy wizytę Mikołaja Reja w kuchni Dzień Dobry TVN, podczas której przygotował dania z buraków. Na naszym stole pojawiły się: barszcz wigilijny na zakwasie, łosoś marynowany w burakach, przekładaniec z buraka i koziego sera, a także panierowane kostki z buraka z serem pleśniowym, orzechami i gruszką w occie.