Przepisy na Boże Narodzenie

    Przepisy na Boże Narodzenie

    Wigilia tuż - tuż, a królem świątecznego stołu jest nikt inny jak karp. W naszej kuchni po mistrzowsku przyrządza go Andrzej Polan. Sprawdź jego przepisy na karpia smażonego z marynowaną czerwoną kapustą i pyzami grzybowymi, a także postną, wigilijną zupę grzybową z sokiem z kiszonych ogórków oraz przedwojenny tort orzechowy.

    Połączenie makowca i sernika? To jest możliwe! Wystarczy, że upieczesz seromakowiec. To proste ciasto, które łączy w sobie dwa ulubione zimowe smaki. Idealnie pasuje na świąteczny stół oraz jako słodki deser po postnej Wigilii. Sprawdź, jak prosto go przygotować.

    Kisiel gryczany lub kisiel z gryki robi się z nieprażonej kaszy gryczanej. Jednak nie je się go tak, jak klasyczny kisiel - czeka się aż stężeje i robi z niego kluseczki. Sprawdź nasz przepis na tradycyjne danie na wigilię. 

    Anna Lewandowska zadbała, by jej fani mieli zdrowe i smaczne święta. Przepis na makowiec w wykonaniu trenerki z pewnością przypadnie do gustu zwłaszcza tym, którzy nawet przy stole wigilijnym planują liczyć kalorie. Ciasto zrobimy w kilku prostych krokach.

    Tort piernikowy to świetny pomysł na deser na święta Bożego Narodzenia. Sprawdzi się też jako tort urodzinowy dla wszystkich fanów smaku prawdziwego piernika staropolskiego. Można go robić z dżemem pomarańczowym, lukrem mandarynkowym i przekładany cynamonowym kremem. Sprawdź przepis na idealny tort piernikowy!

    Coraz bliżej święta, przygotowania do nich idą pełną parą. Niektórzy zdążyli już napiec pierniczków lub dopiero mają to w planie. W naszej kuchni tym razem polecamy prosty i pyszny przepis na domowy lukier, który uczyni pierniczki jeszcze pyszniejszymi.

    Pieczeń – to brzmi świątecznie. I słusznie, bo w pierwszy czy drugi dzień Bożego Narodzenia to właśnie ona najczęściej pojawia się na naszych stołach. Ale nie tylko wtedy jest wygodnym daniem, bo może zaspokoić obiadowe potrzeby na kilka dni, a to przydatne zwłaszcza teraz, gdy cała energię skupiamy na świątecznych przygotowaniach. Zobacz, jak pieczeń przygotowuje Szymon Czerwiński, finalista MasterChef. Sprawdź przepisy na pieczoną kaczkę z żurawiną, schab pieczony w rękawie oraz rostbef pieczony, z którego można także zrobić kanapki.

    Podstawą tradycyjnego grzańca jest czerwone wino. W połączeniu z aromatycznymi przyprawami, niekiedy miodem czy cytrusami daje wyjątkowo głęboki, rozgrzewający smak. Nie wszyscy jednak sięgają po grzańca ze względu na zawarty w nim alkohol. Aby nikt nie był „poszkodowany” przy świątecznym stole, dzielimy się wskazówkami i przepisami na grzańca bez alkoholu.

    Ciasto Balladyna to doskonałe połączenie puszystego biszkoptu, aksamitnej masy i lekko kwaśnej galaretki z malinami. Sam przepis na Balladynę jest prosty i może być pyszną odmianą podczas świątecznych spotkań i nie tylko.

    Tradycyjny polski wypiek kojarzony z Wigilią – zawijany makowiec, gości niemal w każdym domu. Szybkie i proste ciasto możesz przygotować również na inne okazje. W zależności od podania, może być pysznym dodatkiem do popołudniowej kawy lub głównym ciastem na rodzinnym przyjęciu. Do przygotowania makowca możesz użyć także gotowej masy makowej. Jak przygotować makowiec na kruchym spodzie i makowiec japoński? Sprawdź prosty przepis.

    Pan Giallo, panettone faszerowane kremem patissiere oraz abbacchio e aatate, czyli czyli jagnięcina z ziemniakami - nazwy brzmią intrygująco, a dania mają wyborny smak. Świąteczne pyszności z Włoch przyrządza w naszej kuchni Matteo Brunetti pokazując, że nie tylko desery smakują perfekcyjnie w towarzystwie doskonałej kawy Costa Coffee. Poznaj wyjątkowe przepisy.