Makowiec - idealny przepis na Boże Narodzenie
- Makowiec! Bez niego nie wyobrażam sobie świąt – napisała na swoim profilu na Instagramie Ania Starmach. Choć ciasto jest pracochłonne, to Polacy pokochali ten wypiek. W końcu makowiec jest najpopularniejszym ciastem na bożonarodzeniowym stole.
To ostatni dzwonek, by upiec idealny makowiec. Wiele osób zapewne wpisze więc do wyszukiwarki: "jak zrobić makowiec?". Dlatego radzimy wam skorzystać z przepisu Ani Starmach, która jest mistrzynią wypieków.
Istnieją różne rodzaje makowców, ale najpopularniejszym jest ten przygotowywany z ciasta drożdżowego. I właśnie jurorka programu "MasterChef" upiekła klasyczny makowiec. Na jego widok ślinka cieknie!
Przepis na makowiec Ani Starmach
Składniki na makowiec Ani Starmach:
Zaczyn
- łyżka mąki
- łyżka cukru
- 2 łyżki ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
Ciasto
- 500 g przesianej mąki
- 50 g cukru
- 50 g roztopionego masła
- 150 ml mleka
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Masa makowa
- 500 ml mleka
- 250 g maku
- 40 g cukru
- 2 łyżki róży ucieranej
- 2 łyżki miodu
- łyżka masła
- 1 białko
- garść rodzynek
- garść orzechów włoskich
- garść skórki pomarańczowej
- migdały
Przygotowanie makowca Ani Starmach:
Przygotowanie zaczynu
Wymieszaj drożdże z cukrem, mąką i mlekiem, odstaw na 15 minut. Po tym czasie zaczyn podwoi swoją objętość.
Przygotowanie ciasta
W tym czasie podgrzej mleko razem z masłem i przesiej mąkę. W dużej misce umieść zaczyn i dodawaj do niego naprzemiennie trochę mąki, trochę mleka z masłem, trochę jajek, oliwy i cukru. Cały czas wyrabiaj ciasto (lub ułatw sobie pracę, używając robota kuchennego z opcją wyrabiania ciasta drożdżowego).
Ciasto nie powinno być "za twarde", więc uważaj, dodając mąkę – może się okazać, że nie zużyjesz całych 500 g. Gdy ciasto będzie już wyrobione i będzie odklejać się od dłoni, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
Powinno podwoić swoją objętość, potrwa to 30-40 minut.
Stolnicę i wałek polej odrobiną oliwy z oliwek (dzięki temu ciasto nie będzie się przyklejać), rozwałkuj ciasto, posmaruj masą makową i zawiń, przełóż do foremki (keksówka) i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Po tym czasie posmaruj wierzch rozbełtanym jajem, posyp migdałami i wstaw do piekarnika o temperaturze 170 stopni na 35-40 minut. Jeśli ciasto za bardzo się zarumieni, przykryj je folią aluminiową.
Masa makowa
Mak gotuj w mleku około 30 minut. Po tym czasie odcedź go i 2 lub 3 razy zmiel w maszynce do mięsa o najmniejszych oczkach.
Na patelni rozpuść masło, dodaj mak, a po chwili miód, różę, posiekane orzechy, rodzynki, cukier drobny trzcinowy i skórkę pomarańczową. Wymieszaj i podgrzewaj. Jeśli masa będzie za mało słodka, dodaj więcej miodu.
Mak ostudź, tuż przed wyłożeniem na ciasto połącz z ubitym białkiem.
Smacznego!
Zobacz też:
Pomysły na domowe, świąteczne wędliny. Proste przepisy szefa kuchni
Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami? Sprawdzone przepisy
Zobacz wideo: Andrzej Polan i przepis na idealny makowiec w Dzień Dobry TVN
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: Anna Starmach