Sprawdź, jak zrobić carpaccio z kaczki marynowanej w cytrusach, pieczoną fetę z papryką i pomidorkami, krem z pieczonego bakłażana i owoce zapiekane pod koglem-moglem.
Przed kilkudniową przerwą świąteczną bardzo często umawiamy się z kolegami z pracy lub przyjaciółmi na tzw. "śledzika". Na tego typu spotkania zwykle każdy przynosi swoje wigilijne danie. Zatem co przygotować, by nie spędzić kilku godzin w kuchni, ale żeby wszystkim smakowało? Daria Ładocha ma kilka sprawdzonych przepisów na takie okazje.
Desery w słoikach to świetny sposób, aby przemycić zdrową przekąskę do codziennego jadłospisu. Zwłaszcza, jeśli chodzi się do pracy lub szkoły. Przedstawiamy banalnie prosty sposób na szarlotkę w słoiczkach w wersji klasycznej i wegańskiej.
Ciasteczka z serialu "Sqiud Game" są typowym cukierkiem z Korei Południowej, który był bardzo popularny w ubiegłym wieku. W związku z rosnącym zainteresowaniem programem, wielu użytkowników TikToka zapragnęło zrobić własne wersje tych słodyczy.
Zapiekanka gyros to doskonały pomysł na obiad inspirowany kuchnią grecką. Aby ją zjeść, nie trzeba jednak wybierać się do restauracji. Można w prosty sposób przygotować ją we własnym domu.
Jajka to bardzo wartościowy produkt spożywczy, zawierający dużo białka, aminokwasów i witamin. Z jajek można przyrządzić wiele prostych dań, które są niezwykle szybkie w przygotowaniu. Do takich potraw należą jajka na miękko – cieszą się ogromną popularnością – są pyszne i bogate w cenne składniki odżywcze.
Czy można zrobić coś do jedzenia z niczego? Okazuje się, że jak najbardziej. Wykorzystując zaledwie kilka składników i resztki z lodówki po całym tygodniu, możesz zrobić naprawdę kilka ciekawych dań. Czasem wystarczy tylko odrobina kreatywności i kilka minut pracy, żeby zjeść pożywny posiłek.
W twoim domu szykuje się wizyta wyjątkowych gości i nie wiesz czym ich zachwycić? Przychodzimy z pomocą! Warto zainspirować się przepisami z najnowszego MasterChefa. Choć to już 9. edycja, kucharze nadal potrafią zaskoczyć.
Kasza gryczana na obiad wcale nie musi występować w towarzystwie gulaszu. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan pokazał, jak można wykorzystać ją w kuchni! Wypróbujcie jego przepisy na: kluski śląskie z kaszą, kasze z serem, szpinakiem i granatem oraz zapiekankę z kaszy gryczanej.
W kuchni Dzień Dobry TVN mistrz przystawek Marcin Dudek przygotował przekąski idealne na sylwestra: domowy pasztet, kaczkę w sosie z jabłkami i śliwkami, śledzia bałtyckiego z sałatką, carpaccio z buraka z serem owczym, ser kozi grillowany z sosem z gruszek i fig oraz sery regionalne z dodatkiem wędzonych śliwek.
W kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Wawryniuk zwrócił naszą uwagę na to, jak cudowną i uniwersalną przyprawą jest cynamon. Z jego udziałem przygotował: gruszki w czerwonym winie, ciasto z gruszkami w cynamonie i berberysem, śledzie korzenne z cynamonem i cynamonową granolę z prażonym sorgo.
Polska kuchnia świąteczna korzennymi przyprawami stoi. Dlatego dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przybliżył nam postać goździka (mowa oczywiście o przyprawie, a nie ciętym kwiecie wazonowym). Opowiedział o jego właściwościach, które możemy wykorzystać nie tylko w kuchni i pokazał ja zrobić: śledzie w zalewie korzennej, pieczoną szynkę z sosem pomarańczowo-goździkowym, pudding z sosem i gruszkami oraz bezalkoholowego grzańca.
Co pojawia się na wigilijnych stołach uczestników MasterChefa? W Dzień Dobry TVN Mateusz Guncel i Damian Sobek zdradzili tą tajemnicę. Wypróbujcie ich przepisy na: makówki po nowoczesnemu, tatara ze śledzia z pierzgą i piernikiem, wigilijny kompot, zupę grzybową z uszkami, bigos śląski i bigos bezmięsny. Smacznego!
Na żadnym świątecznym stole nie może zabraknąć bakalii. Dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował dania z udziałem orzechów: dorsza, smażone buraki z jabłkami i chałwowy tort.
W kuchni Dzień Dobry TVN najczęściej po soli i pieprzu używana w Polsce przyprawa, czyli majeranek. Piotr Kucharski przygotował z jego nieodzowną pomocą: pieczonego kurczaka, ziemniaki w boczku, zupę grzybowo-żurkową i omlet.
W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Dębicka, ekspert MSC Polska powiedziała nam dlaczego ważnym jest, aby kupować ryby pochodzące z certyfikowanych połowów. Jak rozpoznać je w sklepie? Dlaczego dziki łosoś nie jest łososiowy? Wypróbujcie przepisy Darii Ładochy na: zupę rybną, sałatkę z komosą i wędzoną makrelą oraz dorsza w sosie z pomidorków.
W polskiej kuchni Dzień Dobry TVN pojawiło się dziś "coś francuskiego". Kucharz David Gaboriaud ze swoją książką o takim właśnie tytule i przepisami na: szakszukę, królika z białą kiełbasą i rozmarynem oraz ptysie nadziewane lodami kokosowymi i polane sosem czekoladowy. Smacznego!
Suszone pomidory to cudowny dodatek do niejednego dania. Jak wykorzystać je w kuchni? Wypróujcie przepisy Piotra Kucharskiego na: faszerowaną focaccię z suszonymi pomidorami i oliwkami, makaron z suszonymi pomidorami z chilli, pulpeciki z suszonymi pomidorami z oliwkami, aromatyzowaną oliwę suszonymi pomidorami i chilli oraz aromatyzowany ocet winny suszonymi pomidorami z chilli.
Patrycja Dolecka znana w Internecie jako Trufla w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała... trufle! Ale to nie koniec: blogerka kulinarna pokazała również jak przygotować soczewicową "grochówkę" i ekspresowy pasztet soczewicowy.
Wyobrażasz sobie gotowanie bez użycia czosnku? No właśnie. Piotr Kucharski tez nie. Dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: duszone czosnkowe boczniaki na grzankach, łososia pieczonego pod czosnkowo-ziołową skorupką z dzikim ryżem, pieczone żeberka w czosnkowo-śliwkowej glazurze i domową bagietkę czosnkową.
Wbrew temu, co głosi plotka, orzechy są idealnym jedzeniem dla osób, które są na diecie. Co prawda zawierają dużo tłuszczów, ale są to te "dobre tłuszcze". Dlatego w Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała z orzechów słodkości idealne dla osób dbających o linię: muffinki, ciastka i trufle, a także mleko orzechowe i granolę.
Tydzień temu Paweł Płuska poprosił Andrzeja Polana, by w kuchni Dzień Dobry TVN pokazał, jak przygotować tadżin. "Niech mi powie jak to powinno rzeczywiście wyglądać" - zaapelował. Andrzej nie mógł oprzeć się gorącej prośbie kolegi i dziś w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował tadżin na trzy sposoby. Ale to nie koniec miłych niespodzianek w studiu Faktów ;-)
Pieczeń huzarska, mędrzyki, tort czekoladowy i kotlety ze śledzia - to dania pochodzące prosto z polskiej kuchni dawnych lat. Wyszukiwaniem takich kulinarnych perełek zajmuje się Monika Śmigielska, która w kuchni Dzień Dobry TVN opowiedziała o typowo wiejskich i miejskich daniach. Pokazała również jak je przyrządzić.
W kuchnie Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski postanowił zająć się cudowną przyprawą, którą jest tymianek. Do czego najlepiej pasuje? Z jakimi innymi ziołami go łączyć? Wypróbujcie jego przepisy na: chleb tymiankowo-serowy, cytrynowo-tymiankowe nóżki z kurczaka i zapiekankę kalafiorową z tymiankiem.
Jak twierdzi Daria Ładocha, "Polacy są podzieleni na tych, którzy lubią kaszę i na tych, którzy uważają, że jest to pokarm dla ptaków". Dlatego postanowiła przekonać tych drugich, że kasza to samo dobro! W kuchni Dzień Dobry TVN powiedziała jak gotować różne rodzaje kaszy i ryżu oraz przygotowała: komosę ryżową z łososiem i orzeszkami pini, tabbouleh z pęczakiem, miętą i awokado oraz ryż smażony z jajkiem, papryką i pieczarkami. Wszystko pyszne, kolorowe, pożywne i idealnie nadające się na śniadanie!
W kuchni Dzień Dobry TVN Justyna Czekaj-Grochowska - znawczyni włoskiej kuchni i właścicielka restauracji przygotowała pyszne desery rodem z Włoch: migdałowe ciasteczka z Sycylii, tartę cytrynową oraz biszkopt z kremem pistacjowym i malinami. Pokazała nam również trochę kuchennej magii ;-)
Istnieje fałszywe przeświadczenie, że zdrowe jedzenie musi być drogie. W kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska i jej córka Jagoda udowodniły, że wcale nie musi tak być! Razem przygotowały: babeczki z jagodami, tartę z cukinią, wegetariański pasztet, zupę z brokułem oraz wywar warzywny.
Jednym, tak jak Marcinowi Prokopowi, pomarańcze kojarzą się z jesienią i zimą. Innym, jak Ani Starmach - z latem. Jak wykorzystać te cudownie pomarańczowe cytrusy w kuchni? W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach, Jagoda Misztal i pomarańcze w niecodziennych odsłonach. Wypróbujcie ich przepisy na: budyń jaglany z pomarańczami, krewetki z cytrusami, kruchą tatę z pomarańczami, kandyzowaną skórkę pomarańczową, i pomarańczowe babeczki.
W kuchni Dzień Dobry TVN ambasadorzy akcji Mistrz Smaku Pamela Stefanowicz i Mateusz Janusz, znani w Internecie jako Fit Lovers, oraz Andrzej Polan zabrali się za gotowanie ziemniaków. Razem przygotowali: ziemniaki pieczone w pomidorach z serami, ziemniaki z brukselką i kurczakiem oraz zapiekankę z ziemniaków i jarmużu.
Ajurweda to w dużym skrócie leczenie i zapobieganie chorobom za pomocą odpowiedniego jedzenia. Metoda powstała w Indiach, ale nie oznacza to, że jej zasad nie możemy stosować w Polsce. Wręcz przeciwnie! O ajurwedzie w kuchni Dzień Dobry TVN mówili Karolina i Maciej Szaciłłowie. Małżeństwo przygotowało: wodę ziołową, tonik poprawiający trawienie, orkiszowe chapati, kitchari i mini pizzę.