Tadżin tunezyjski
Składniki:
4 piersi z kurczaka
6 ziemniaki
Olej do smażenia
2 cebule
Pasta harissa do smaku
Kminek mielony
Papryka w proszku słodka
Tymianek
Kolendra mielona
Natka pietruszki
Szałwia
300 ml passaty pomidorowej
200 g groszku mrożonego
100 g masła
250 g szpinaku młodego
10 jajek
150 g sera dojrzewającego tartego
Sól
Przygotowanie:
Na patelni na maśle z olejem przesmażamy pokrojone w kostkę ziemniaki, zdejmujemy ziemniaki i na ich miejsce do tłuszczu wsypujemy wszystkie przyprawy.
Chwilę smażymy i dodajemy pokrojoną cebulę i porwane na kawałki ugotowane piersi z kurczaka.
Smażymy do momentu aż cebula delikatnie zacznie nam się złocić.
Teraz dodajemy pastę harissa ale ostrożnie bo jest ostra, niedużą ilość wody.
Gotujemy do lekkiego odparowania.
Jajka roztrzepujemy, dodajemy ser dojrzewający masę łączymy z kurczakiem w sosie, ziemniakami, groszkiem i szpinakiem, dużą ilością natki pietruszki i szałwią.
Doprawiamy w razie potrzeby, wszystko wykładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni.
W między czasie przesmażamy cebulę, do cebuli dodajemy passatę pomidorową i troszkę pasty harissa.
Redukujemy do momentu aż sos osiągnie właściwą konsystencję.
Tadżin marokański z kuskusem
Składniki:
1 kg ładnej wołowiny na gulasz
Kmin rzymski
Cynamon
Goździki
Pieprz
Świeża mięta
Natka pietruszki
Rozmaryn świeży
2-3 cm imbiru
Liść laurowy
Olej słonecznikowy
2 bataty
100 g moreli suszonych
100 g śliwki suszonej
4 jabłka średnie
1 op kuskusu
Ocet jabłkowy
Sól
Pieprz
Natka pietruszki
300 ml gęstego jogurtu
Przygotowanie:
Wołowinę kroimy w grubszą kostkę.
Oprószamy kminem, pieprzem, szczyptą cynamonu, startym imbirem, rozmarynem, dodajemy rozgniecione 2-3 goździki, liść laurowy i niedużą ilość oleju.
Tak przygotowane mięso odstawiamy do zamarynowania najlepiej na noc.
Zamarynowane dusimy do miękkości, pod koniec podlewamy pomidorami, pamiętajmy, że mięso powinno mieć sporo sosu.
Na patelni na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w grubą kostkę, w trakcie dodajemy łyżeczkę cukru a kiedy on nam się połączy z cebulą dodajemy, pokrojone w grubą kostkę bataty.
Chwilę smażymy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Zalewamy mięsem w sosie, układamy morele suszone, jabłko w ćwiartkach i suszone śliwki.
Ponownie zapiekamy.
Tajin podajemy z kuskusem i jogurtem gęstym.
Posypujemy miętą świeżą.
Tadżin polski z zsiadłym mlekiem
Składniki:
500 g dobrej wędzonej kiełbasy
500 g wędzonego boczku surowego
2 udźce z kurczaka
1 marchew
1 burak
2 cebule
1 kg ziemniaków
100 g smalcu
1 kapusta włoska
Koperek
Natka pietruszki
Liść laurowy
Ziele angielskie
Pieprz czarny
Sól
1 kapusta włoska
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchew, buraka i cebulę kroimy w plastry.
Kiełbasę kroimy w plastry, kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki.
Warzywa, wędzonkę, kurczaka oraz zieleninę, przyprawy mieszamy w misce.
W naczyniu żaroodpornym na dno wykładamy niedużą ilość smalcu, liście kapusty.
Następnie wrzucamy wszystko z miski, przykrywamy liśćmi kapusty i szczelnie zamykamy.
Pieczemy w piekarniku około 1 godziny.
Podajemy z mlekiem zsiadłym.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN