W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Joannę Brodzik, która przygotowała dla nas takie dania, jak: kurczak w czosnku, tabbouleh, wszechpalacek pomarańczowy oraz tadżin z makreli atlantyckiej. Przepisy pochodzą z książki aktorki "Umami. Opowieści i przepisy".
Tadżin to danie kuchni marokańskiej. Przygotowuje się je w specjalnym glinianym garnku o okrągłym spodzie i stożkowym przykryciu. Tadżin nie jest przyrządzany według jednego przepisu, za każdym razem może smakować inaczej.
Tydzień temu Paweł Płuska poprosił Andrzeja Polana, by w kuchni Dzień Dobry TVN pokazał, jak przygotować tadżin. "Niech mi powie jak to powinno rzeczywiście wyglądać" - zaapelował. Andrzej nie mógł oprzeć się gorącej prośbie kolegi i dziś w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował tadżin na trzy sposoby. Ale to nie koniec miłych niespodzianek w studiu Faktów ;-)