Kuchnia o smaku umami: tabbouleh, wszechpalacek i tadżin. Pyszne dania Joanny Brodzik

Joanna Brodzik
Joanna Brodzik
Źródło: Krzysztof Kowalski/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Joannę Brodzik, która przygotowała dla nas takie dania, jak: kurczak w czosnku, tabbouleh, wszechpalacek pomarańczowy oraz tadżin z makreli atlantyckiej. Przepisy pochodzą z książki aktorki "Umami. Opowieści i przepisy".

Kurczak w czosnku - przepis krok po kroku

Składniki na kurczaka w czosnku:

  • kurczak (ok. 2 kg)
  • 5 główek czosnku
  • 3 łyżeczki soli morskiej
  • łyżeczka grubo zmielonego czarnego pieprzu
  • 200 g masła 82 proc.
  • szklanka białego wytrawnego wina

Jak przygotować kurczaka w czosnku:

Załóż rękawiczki. Umyj kurczaka na zewnątrz i w środku, odetnij kuper, szyję schowaj do środka, skrzydełka przywiąż nicią do siebie i do korpusu. Natrzyj solą i pieprzem. Piekarnik nastaw na 180 st. C, grzałka góra-dół.

Umyj 2 główki czosnku i rozdziel na ząbki (pozostawiając je w łupinach). Postaw rondelek na gazie i rozpuść w nim masło, uważając, żeby się nie przypaliło. Kolejne 2 główki obierz, zmiażdż i dodaj do masła. Dodaj resztę soli i pieprzu. Na dno garnka włóż kurczaka grzbietem do dołu. Posmaruj roztopionym masłem w środku i na zewnątrz. Nieobrane ząbki czosnku włóż do wnętrza. Obok umieść całą ostatnią główkę czosnku. Wlej wino. Wstaw do piekarnika na 2 godziny. Co pół godziny podlewaj sokiem powstałym podczas pieczenia.

Wyjmij kurczaka z piekarnika. Postaw na kratce, otwórz pokrywkę. Zwiększ temperaturę do 220 st. C. Szczypcami wyciśnij główkę czosnku do miski. Dodaj 2 łyżki sosu spod kurczaka. Posmaruj mięso pędzlem i wstaw do piekarnika do czasu zrumienienia skórki (około 7 minut).

Przełóż kurczaka na półmisek, usuń nić i pokrój na porcje. Sos krótko zmiksuj, przelej do dzbanuszka. Podawaj mięso z pieczonymi ząbkami czosnku. Najlepiej smakuje ze świeżą bagietką i zieloną sałatą skropioną cytryną.

Tabbouleh - przepis krok po kroku

Składniki na tabbouleh:

  • kilka pęczków natki pietruszki
  • kasza bulgur lub kuskus
  • 2-3 pomidory

Mieszanka baharat:

  • 2 łyżki kminu rzymskiego
  • 2 łyżki ziaren kolendry
  • łyżka goździków
  • 2 łyżki ziela angielskiego
  • 2 łyżki czarnego pieprzu w ziarnach
  • łyżka kardamonu
  • gałka muszkatołowa
  • laska cynamonu
  • 1/2 łyżeczki szafranu
  • 2 łyżki zmielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki suszonej mięty
  • loomi (suszona limonka)

Jak przygotować tabbouleh:

Ugotuj bulgur lub kuskus. Odcedź i włóż do miski. Natkę pietruszki opłucz, osusz i oderwij listki od gałązek. Drobno posiekaj, dodaj do miski z kaszą. Pokrój pomidory i wrzuć do miski. Dodaj mieszankę baharat.

Mieszanka baharat: kmin rzymski, kolendrę, goździki, ziele angielskie, czarny pieprz, kardamon, gałkę muszkatołową, cynamon i szafran wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię, chwilkę mieszaj i przykryj. Odczekaj chwilę, aż ziarna przestaną strzelać jak popcorn (około 45 sekund), i zdejmij z ognia, nie ściągając pokrywki. Odstaw do wystygnięcia. W moździerzu lub młynku połącz uprażone przyprawy ze słodką papryką, szuszoną miętą i loomi, utrzyj lub zmiel.

Wszechplacek pomarańczowy - przepis krok po kroku

Składniki na wszechpalacek pomarańczowy:

  • 500 g mąki typ 450
  • 200 g erytrolu
  • 250 ml mleka 3,2 proc.
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek dżemu pomarańczowego
  • łyżka kurkumy lub szafranu
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • pomarańcza
  • ziarna czerwonego pieprzu
  • łyżka mąki migdałowej
  • łyżka masła do wysmarowania formy

Jak przygotować wszechpalacek pomarańczowy:

Nastaw piekarnik na 180 st. C. Mąkę odmierz miarką i napowietrz, przesypując przez sitko razem z sodą i proszkiem do pieczenia wprost do misy miksera. Tą samą miarką odmierz erytrol, wsyp do misy, a następnie wlej do niej mleko i olej. Dodaj jajka, powidła, miód, imbir i przyprawy. Nastaw mikser na niskie obroty. Na blachę wyłóż masło i wstaw na chwilę do piekarnika. Zwiększ obroty w mikserze.

Wyjmij blachę i rozsmaruj masło, pamiętając o brzegach. Wysyp ją mąką migdałową, obracając nią na wszystkie strony (najlepiej nad zlewem). Wylej na nią ciasto i wstaw do piekarnika na 45–50 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki i wbij w ciasto wykałaczkę albo patyk do szaszłyków. Jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe i można je odstawić do wystygnięcia. Gotowe ciasto możesz polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą albo ogrzaną konfiturą pomarańczową.

Z podstawowym przepisem możesz dowolnie eksperymentować, dodając świeże owoce, kakao, rodzynki itd.

Tadżin z makreli atlantyckiej - przepis krok po kroku

Składniki na tadżin:

  • 1 kg świeżej makreli atlantyckiej
  • główka czosnku
  • cukinia
  • duży bakłażan
  • 300 g fasolki szparagowej lub zielonego groszku
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 2 papryki: zielona i żółta
  • papryczka chili
  • 200 g zielonych i czarnych oliwek
  • 2 cytryny kiszone albo zwykłe
  • pęczek natki pietruszki lub kolendry
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka sumaku
  • łyżeczka zataru
  • 150 g oliwy z oliwek

Jak przygotować tadżin z makreli atlantyckiej:

Cytryny umyj i wymasuj, żeby się zrobiły soczyste. Z jednej wyciśnij sok, wlej go do pudełka, wsyp sumak i zatar, sól i pieprz, dodaj łyżkę oliwy i rozetrzyj w palcach. Rybę umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem, włóż do marynaty i wymasuj w niej, uważając na ości. Odstaw pod przykryciem do lodówki.

Umyj i obierz warzywa. Pietruszkę opłucz, osusz i posiekaj (nie najdrobniej). Cukinię i bakłażan pokrój w plastry, resztę – jak lubisz. Czosnek obierz i pokrój w cieniutkie plasterki. Na dno naczynia do tadżinu wlej tyle oliwy, żeby cienko przykryła dno. Ułóż plastry cukinii jak najściślej obok siebie, na nie wyłóż bakłażan, celując nim w przerwy, i posyp czosnkiem. Teraz pora na warstwę makreli i pierścień z kawałków papryki dookoła brzegu garnka. Na wierzch połóż resztę bakłażana, trochę soli, czosnku i oliwy. Dodaj fasolkę (albo groszek lub szparagi), pomidory, oliwki, pietruszkę i udekoruj wierzch pokrojoną w plastry cytryną.

Tadżinową wieżę zalej resztą oliwy, zakryj kominem i ustaw na szerokim palniku ustawionym na małą moc. Gotuj 45 minut.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości