Warzywne makarony - przepis krok po kroku
Składniki na warzywne makarony:
- 2 cukinie
- 2 duże ładne marchewki
- łyżka oleju kokosowego
- łyżka oregano
- 2 ząbki czosnku
- 50 g tartego parmezanu lub innego twardego sera
- łyżeczka świeżego imbiru, startego na tarce
- 1/2 soku z cytryny
- 1/2 szklanki ciecierzycy ugotowanej
- sól i pieprz
- pestki granatu
- pęczek świeżej bazylii
Opcjonalnie:
- pierś z indyka
- 100 g pomidorów koktajlowych
Jak przygotować warzywne makarony:
Warzywa umyj pod bieżącą wodą. Następnie, przy użyciu temperówki lub obieraczki do warzyw, "pokrój" na długie wstążki. Na rozgrzaną patelnię dodaj olej kokosowy. Następnie: poszatkowany lub przeciśnięty przez prasę czosnek, świeży starty imbir, ciecierzycę, sok z cytryny. Przesmaż na patelni. Jeżeli robisz wersję z mięsem, umyj pierś z indyka pod bieżącą wodą. Pokrój mięso w kosteczkę i jako pierwsze przesmaż na patelni. Następnie dodaj pozostałe warzywa, łącznie z pomidorkami. Dodaj do warzyw: marchewkę i cukinię, oraz odrobinę wody i duś jeszcze przez minutę, aż marchewka lekko zmięknie. Przełóż na talerz. Danie oprósz parmezanem. Udekoruj liśćmi bazylii.
Zupa krem z porów - przepis krok po kroku
Składniki na zupę krem z porów:
- 3 pory duże
- 1 l bulionu warzywnego
- 5 szalotek
- 500 g obranych ziemniaków
- 500 ml mleka kokosowego
- 3 ząbki czosnku
- 100 g masła
- 50 g pikantnego sera żółtego
- sól i pieprz
Jak przygotować zupę krem z porów:
Pory dokładnie umyj i oczyść. Następnie pokrój w plasterki całą część białą i odrobinę zielonej. Cebulę i czosnek poszatkuj. Do garnka na gazie dodaj masło i przesmaż przygotowane składniki. Następnie dodaj bulion warzywny i gotuj. W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Dodaj do porów i gotuj, aż będą miękkie. Następnie dodaj mleko kokosowe i blenduj. Zieloną część pora pokrój na talarki i przesmaż na maśle, aż będzie zarumieniona. Użyj jej do dekoracji na talerzu. Pamiętaj, aby dodać ostrego sera żółtego, który podkręci smak.
Czekoladowy deser z awokado - przepis krok po kroku
Składniki na czekoladowy deser z awokado:
- opakowanie ciastek owsianych
- 2 awokado miękkie
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki kakao
- łyżeczka wanilii
- sól
- 100 g czekolady
- 200 g śmietany kremówki
Jak przygotować czekoladowy deser z awokado:
Do blendera wrzuć całe awokado wyjęte ze skórki za pomocą łyżki, do tego dodaj miód, kakao, wanilię, kremówkę, sól. Wszystko razem zblenduj. Na małym ogniu w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Czekoladę dodaj do zblendowanych wcześniej składników i całość razem wymieszaj. Następnie masę przełóż do rękawa cukierniczego i odstaw na parę minut do lodówki. By przygotować spód, pokrusz ciasteczka owsiane, następnie wyszprycuj z rękawa cukierniczego mus, który przygotowałaś.
Tabbule, czyli zdrowa alternatywa dla szybkiej sałatki - przepis krok po kroku
Składniki na tabbule:
- 2 pęczki świeżej natki z pietruszki
- 1 l wywaru warzywnego lub wody
- pęczek świeżej mięty
- 2 dojrzałe pomidory
- ogórek zielony
- szklanka kaszy kuskus
- cebula
- cytryna
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Jak przygotować tabule:
Kuskus przesyp do miski i zalej gorącym wywarem warzywnym (płyn musi przykrywać kaszę). Przykryj, odstaw na 15 min. W tym czasie należy dokładnie umyć zioła, pomidora i osuszyć ręcznikiem papierowym. Zioła posiekaj drobno - pamiętaj, aby siekać szybko i krótko, inaczej zioła oddadzą cały sok na deskę do krojenia. Pomidora sparz we wrzątku i obierz ze skóry. Pokrój na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Miąższ posiekaj w drobną kostkę. Ogórka zielonego obierz ze skórki i posiekaj w drobną kostkę - możesz wcześniej usunąć gniazda nasienne. Obierz cebulę i również posiekaj w drobną równą kostkę. Tak przygotowane warzywa przełóż do miski i dokładnie wymieszaj razem z kaszą kuskus. Przygotuj w szklance winegret: połącz ze sobą sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz. Dodaj do warzyw i dokładnie wymieszaj.
Zobacz także:
- Piernik z żurawiną i ciasteczka piernikowe. Przygotuj je według prostych przepisów
- Serowa kuchnia Piotra Kucharskiego. Przepisy na sałatkę, bułki i maślane rogale
- Włoski comfort food według Cristiny Catese
Autor: Izabela Dorf
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN