Przepisy kulinarne

Zdrowe dania na początek nowego roku: warzywne makarony i czekoladowy deser z awokado

Przepisy kulinarne

Autor:
Izabela
Dorf
Źródło:
Szymon Czerwiński
Z Nowym Rokiem, nowym krokiem – pyszne i zdrowe dania
Z Nowym Rokiem, nowym krokiem – pyszne i zdrowe dania Dzień Dobry TVN
wideo 2/13

Jednym z noworocznych postanowień jest zmiana diety. W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński pokazał, jak zrobić pyszne i zdrowe dania. Zaliczył do nich: warzywne makarony, zupę krem z porów, czekoladowy deser z awokado i tabule.

Warzywne makarony - przepis krok po kroku

Składniki na warzywne makarony:

  • 2 cukinie
  • 2 duże ładne marchewki
  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżka oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g tartego parmezanu lub innego twardego sera
  • łyżeczka świeżego imbiru, startego na tarce
  • 1/2 soku z cytryny
  • 1/2 szklanki ciecierzycy ugotowanej
  • sól i pieprz
  • pestki granatu
  • pęczek świeżej bazylii

Opcjonalnie:

  • pierś z indyka
  • 100 g pomidorów koktajlowych

Jak przygotować warzywne makarony:

Warzywa umyj pod bieżącą wodą. Następnie, przy użyciu temperówki lub obieraczki do warzyw, "pokrój" na długie wstążki. Na rozgrzaną patelnię dodaj olej kokosowy. Następnie: poszatkowany lub przeciśnięty przez prasę czosnek, świeży starty imbir, ciecierzycę, sok z cytryny. Przesmaż na patelni. Jeżeli robisz wersję z mięsem, umyj pierś z indyka pod bieżącą wodą. Pokrój mięso w kosteczkę i jako pierwsze przesmaż na patelni. Następnie dodaj pozostałe warzywa, łącznie z pomidorkami. Dodaj do warzyw: marchewkę i cukinię, oraz odrobinę wody i duś jeszcze przez minutę, aż marchewka lekko zmięknie. Przełóż na talerz. Danie oprósz parmezanem. Udekoruj liśćmi bazylii.

Zupa krem z porów - przepis krok po kroku

Składniki na zupę krem z porów:

  • 3 pory duże
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 5 szalotek
  • 500 g obranych ziemniaków
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g masła
  • 50 g pikantnego sera żółtego
  • sól i pieprz

Jak przygotować zupę krem z porów:

Pory dokładnie umyj i oczyść. Następnie pokrój w plasterki całą część białą i odrobinę zielonej. Cebulę i czosnek poszatkuj. Do garnka na gazie dodaj masło i przesmaż przygotowane składniki. Następnie dodaj bulion warzywny i gotuj. W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Dodaj do porów i gotuj, aż będą miękkie. Następnie dodaj mleko kokosowe i blenduj. Zieloną część pora pokrój na talarki i przesmaż na maśle, aż będzie zarumieniona. Użyj jej do dekoracji na talerzu. Pamiętaj, aby dodać ostrego sera żółtego, który podkręci smak.

Czekoladowy deser z awokado - przepis krok po kroku

Składniki na czekoladowy deser z awokado:

  • opakowanie ciastek owsianych
  • 2 awokado miękkie
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki kakao
  • łyżeczka wanilii
  • sól
  • 100 g czekolady
  • 200 g śmietany kremówki

Jak przygotować czekoladowy deser z awokado:

Do blendera wrzuć całe awokado wyjęte ze skórki za pomocą łyżki, do tego dodaj miód, kakao, wanilię, kremówkę, sól. Wszystko razem zblenduj. Na małym ogniu w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Czekoladę dodaj do zblendowanych wcześniej składników i całość razem wymieszaj. Następnie masę przełóż do rękawa cukierniczego i odstaw na parę minut do lodówki. By przygotować spód, pokrusz ciasteczka owsiane, następnie wyszprycuj z rękawa cukierniczego mus, który przygotowałaś.

Tabbule, czyli zdrowa alternatywa dla szybkiej sałatki - przepis krok po kroku

Składniki na tabbule:

  • 2 pęczki świeżej natki z pietruszki
  • 1 l wywaru warzywnego lub wody
  • pęczek świeżej mięty
  • 2 dojrzałe pomidory
  • ogórek zielony
  • szklanka kaszy kuskus
  • cebula
  • cytryna
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Jak przygotować tabule:

Kuskus przesyp do miski i zalej gorącym wywarem warzywnym (płyn musi przykrywać kaszę). Przykryj, odstaw na 15 min. W tym czasie należy dokładnie umyć zioła, pomidora i osuszyć ręcznikiem papierowym. Zioła posiekaj drobno - pamiętaj, aby siekać szybko i krótko, inaczej zioła oddadzą cały sok na deskę do krojenia. Pomidora sparz we wrzątku i obierz ze skóry. Pokrój na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Miąższ posiekaj w drobną kostkę. Ogórka zielonego obierz ze skórki i posiekaj w drobną kostkę - możesz wcześniej usunąć gniazda nasienne. Obierz cebulę i również posiekaj w drobną równą kostkę. Tak przygotowane warzywa przełóż do miski i dokładnie wymieszaj razem z kaszą kuskus. Przygotuj w szklance winegret: połącz ze sobą sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz. Dodaj do warzyw i dokładnie wymieszaj.

Zobacz także:

Autor:Izabela Dorf

Źródło: Szymon Czerwiński

Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości