zdrowa dieta

    zdrowa dieta

    Słodkie i soczyste owoce sezonowe to nie lada gratka dla wszystkich miłośników zdrowej diety. Latem dużą popularnością cieszą się zwłaszcza arbuzy.

    Ekspertka tłumaczy, jak sprawdzić, czy skład lodów jest zdrowy i warty swojej ceny.

    Sok pomidorowy ceniony jest przede wszystkim za nieprzeciętny smak, ale to niejedyna jego zaleta. Płynna przekąska to prawdziwe bogactwo składników odżywczych i dlatego warto przemycić ją do codziennego jadłospisu.

    Trzeba pamiętać o kilku zasadach.

    Mimo że choroby nie da się wyleczyć, to dzięki odpowiedniej terapii można nad nią zapanować. Istotna jest tutaj dieta. Co wolno jeść chorym, a czego powinni unikać? Zapytaliśmy o to Ewę Gajko, dietetyczkę.

    Graviola to wiecznie zielone drzewo rosnące m.in. w Ameryce Południowej i Środkowej. Rodzi smaczne owoce, które tak samo jak liście, nasiona i kora, ma właściwości lecznicze. Zastosowanie gravioli w medycynie ludowej jest bardzo szerokie, ponieważ roślina ta wzmacnia odporność, działa antybakteryjnie, insektobójczo i przeciwbólowo.

    "Robimy to na oryginalnych maszynach, które mają 150 lat".

    Agnieszka z 7. edycji "Ślubu od pierwszego wejrzenia" sporo schudła. Pokazała zdjęcia przed i po metamorfozie.

    Co warto wyeliminować z jadłospisu?

    Właściwości czarnej herbaty znajdują zastosowanie w zwalczaniu dolegliwości trawiennych oraz przy wyczerpaniu fizycznym i psychicznym. Czarna herbata ze względu na zawartość przeciwutleniaczy opóźnia procesy starzenia się skóry oraz zmniejsza ryzyko miażdżycy i zawałów serca.

    Głównym czynnikiem wpływającym na płodność jest wiek przyszłych rodziców, jednak nie bez znaczenia jest także środowisko w jakim żyją, stres, aktywność fizyczna, uwarunkowania genetyczne i oczywiście dieta. Co jeść by wspomóc płodność?

    "Dobre programowanie to kontrola masy ciała przed ciążą".

    O tym, że picie wody jest nie tylko zdrowe, a konieczne, jeśli zależy nam na jędrnej i promiennej skórze, płaskim brzuchu i świetnej formie, wie już każdy. Jak ją pić i co do niej dodawać, żeby działała lepiej niż kosmetyki i zabiegi.

    Wątroba spełnia wiele zadań w naszym ciele. Niestety nie jest niezniszczalna. Jej złe funkcjonowanie wpływa źle na cały organizm. Jak więc sprawić, by była zdrowa latami? Jak radzić sobie z otłuszczeniem wątroby? Rozmawialiśmy o tym z dietetyk kliniczną i ekspertką kampanii "Wątroba się sprawdza", Klaudią Wiśniewską.

    Pomidory, ogórki czy truskawki najlepiej smakują latem, ale również i w sezonie zimowym są owoce i warzywa, które mają mnóstwo witamin i wartości odżywczych. To czas cytrusów, imbiru, a także kiszonej kapusty. Warto po nie sięgać.

    Miłośnicy zdrowego odżywiania każdego roku z niecierpliwością oczekują na zestawienie diet przygotowywane przez redakcję magazynu "U.S. News & World Report". W tegorocznym rankingu eksperci wzięli pod lupę aż 40 planów żywieniowych. Jaki jadłospis stanowi w ich ocenie przepustkę do doskonałego samopoczucia i zgrabnej sylwetki?

    Jednym z noworocznych postanowień jest zmiana diety. W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński pokazał, jak zrobić pyszne i zdrowe dania. Zaliczył do nich: warzywne makarony, zupę krem z porów, czekoladowy deser z awokado i tabule.

    Mięso oddzielone mechaniczne budzi wiele kontrowersji. Wiele osób zastanawia się, co tak naprawdę można znaleźć w niektórych produktach i jak dużo ma to wspólnego z prawdziwym mięsem. Sprawdź, w jaki sposób powstaje MOM i w jakich artykułach spożywczych występuje.

    Troska o kondycję skóry, włosów i paznokci nie powinna ograniczać się wyłącznie do korzystania z kosmetyków pielęgnacyjnych. Podstawę pięknego wyglądu stanowią zdrowe nawyki oraz odpowiednio skomponowana dieta. W Dzień Dobry TVN przekonywała o tym Agnieszka Cegielska.

    Początek sezonu w skokach narciarskich wywołuje szereg niepowtarzalnych emocji wśród wszystkich entuzjastów sportów zimowych. Zawodnicy stający do rywalizacji w tej wyjątkowej dyscyplinie muszą sprostać wielu wyzwaniom, takim jak czasochłonne i wyczerpujące treningi, ale i odpowiednio skomponowana dieta. Posiłki mają zapewnić sportowcom cenną energię, stanowią także niezastąpione wsparcie w ochronie organizmu przed infekcjami. O tajnikach jadłospisu polskich skoczków rozmawialiśmy z Magdaleną Wieczorek, dietetykiem Kadry Narodowej w Skokach Narciarskich w latach 2015-2019.

    Agnieszka i Jarosław zamieszkali pod Krakowem i choć tego nie planowali – zaczęli hodować kozy. Obecnie wytwarzają mleczne produkty, które następnie rozprowadzają. Dlaczego warto kupować produkty kozie i kto szczególnie powinien po nie sięgać? Na te pytania odpowiedziała obecna w studio Dzień Dobry TVN Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyk kliniczny, psychodietetyk. 

    Trudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że sezon jesienno-zimowy nieszczególnie sprzyja zdrowym nawykom żywieniowym. Kiedy za oknami zamiast słońca widzimy deszcz, zachmurzone niebo i nieznośną szarugę, zdecydowanie śmielej sięgamy tuczące przekąski. Wielu z nas niemal codziennie poprawia sobie nastrój słodyczami czy innymi, równie kuszącymi smakołykami. Jak poradzić sobie ze słabością, która przybiera na sile podczas chłodniejszych miesięcy?

    "Jej stosowanie jest niemożliwe, bo nie ma w niej słodyczy"

    Cykoria to warzywo zdrowe, będące idealnym dodatkiem zarówno do sałatek, jak i do potraw podawanych na ciepło. Jest nie tylko smaczna, ale i niskokaloryczna. Z tych powodów jest jedną z ulubionych potraw osób dbających o linię. Korzyści zdrowotnych płynących z jej spożywania jest więcej – poznaj je wszystkie.

    "Wychodzimy z diety, suplementów, mówimy też o emocjach i zarządzaniu stresem"

    Świadomość społeczna dotycząca produktów spożywczych stale się zwiększa. Klienci coraz częściej czytają etykiety i wybierają wyłącznie te produkty, które w swoim składzie nie zawierają sztucznych barwników oraz substancji konserwujących. Czym jest zdrowe odżywianie? To nic innego, jak dostarczanie do organizmu wszystkich niezbędnych składników, witamin i mikroelementów, które zapewniają jego prawidłowe funkcjonowanie i rozwój.

    Olej z nasion winogron najlepiej stosować przede wszystkim zewnętrznie, jako składnik pielęgnacyjny. Można stosować go na twarz i włosy. Czytaj dalej i dowiedz się, czy olej z pestek winogron nadaje się do smażenia, jakie ma właściwości, jak działa na cerę i włosy i gdzie go kupić.

    "Optymalną odporność i nastrój możemy modulować dietą".

    Aronia to jeden z najzdrowszych owoców i mimo że mamy ją na wyciągniecie ręki, to zupełnie jej nie doceniamy. Dlaczego warto po nią sięgnąć? Jakie ma wartości odżywcze? Na ten temat w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Agnieszką Cegielską, dziennikarką i propagatorką zdrowego stylu życia.

    Po produkty bezglutenowe sięgają najczęściej osoby, które zmusza do tego stan zdrowia. Są to przede wszystkim chorzy na celiakię, czyli tzw. chorobę trzewną, a także osoby, które zmagają się z nietolerancją glutenu. Dietę bezglutenową wybiera również sporo osób, które poszukują sposobów na zdrowsze odżywianie. Produkty bez glutenu oznaczone są znakiem przekreślonego kłosa, niektóre zawierają napis potwierdzający brak glutenu w składzie.