Czy dieta bogata w mleko jest zdrowa? Wyniki badań naukowych nie pozostawiają wątpliwości
Krowie mleko ma swoich zwolenników i przeciwników. Nie brakuje głosów, że popularny składnik diety jest szkodliwy dla zdrowia. Tymczasem okazuje się, że dzięki jego właściwościom Europejczycy mogą poszczycić się wyższym wzrostem niż mieszkańcy Azji, Australii czy obu Ameryk. Dowodzą tego wyniki badań naukowych.
Przyszła pora na poświąteczny detoks. Jak uporać się ze skutkami przejedzenia?
Boże Narodzenie sprzyja ucztowaniu. W trakcie rodzinnych spotkań przy suto zastawionym stole trudno odmówić sobie wysokokalorycznych dań, co nierzadko przekłada się na złe samopoczucie. Jak wrócić do formy po świętach?
Jak zmniejszyć ryzyko występowania chorób serca? Kardiolog wskazuje 5 produktów, które warto wykluczyć z diety
Nawyki żywieniowe odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób serca. Niektóre produkty spożywcze wspierają funkcjonowanie układu krążenia, inne zwiększają ryzyko występowania jego dysfunkcji.
Orzechy w codziennym jadłospisie. "Są nawet w diecie dla osób odchudzających się"
Orzechy nie bez przyczyny uznawane są za ważny element codziennej diety. Ich spożywanie stanowi przepustkę do dobrego samopoczucia i zgrabnej sylwetki.
Produkty pełnoziarniste, czyli jak jeść zdrowo i smacznie
Warto wprowadzić produkty pełnoziarniste do swojego menu, ponieważ są one zdrowe i pyszne. Jeśli zastanawiasz się, czym jest pieczywo pełnoziarniste i jak upiec chleb pełnoziarnisty, odpowiedzi znajdziesz w poniższym artykule.
Wyjątkowe właściwości owoców pigwy i pigwowca. "Mają nawet więcej witaminy C niż niektóre jabłka"
Z nadejściem jesieni wiele osób z nieskrywaną przyjemnością zaczyna sięgać po rozgrzewające herbaty i napary. W trakcie przygotowywania aromatycznych napojów warto wykorzystywać zdrowe, a zarazem wyjątkowo smaczne dodatki. W tej roli doskonale sprawdzą się owoce pigwy i pigwowca.
Nocne owsianki to idealny sposób na śniadanie dla zabieganych. Sprawdź, jak je zrobić
Owsianka może stanowić pełnowartościowy posiłek. Dodatkowo, jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a jej nocna wersja - jeszcze łatwiejsza. Sprawdź, jak ją zrobić i dostosować do swoich potrzeb.
Scandi Sense – dieta, w której jesz garściami. "Nie musimy liczyć, ważyć"
Suzy Wengel, Szwedka mieszkająca w Danii, od zawsze walczyła z nadwagą. Schudła dopiero, kiedy przestała obsesyjnie liczyć kalorie i zaczęła, dosłownie, jeść garściami. Dziś jej dietę stosują kobiety na całym świecie.
Jakie korzyści przynosi suplementacja magnezu? "To pierwiastek mocy i energii"
Magnez ma niebagatelny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Skurcze mięśni, zaburzenia rytmu serca czy poczucie osłabienia to zaledwie dokuczliwych część objawów jego niedoboru. Na szczęście istnieją sprawdzone sposoby na to, by ich uniknąć. Wystarczy zatroszczyć się o prawidłową suplementację cennego pierwiastka.
Dlaczego warto pić sok pomidorowy? "On jest bardzo niskokaloryczny"
Sok pomidorowy ceniony jest przede wszystkim za nieprzeciętny smak, ale to niejedyna jego zaleta. Płynna przekąska to prawdziwe bogactwo składników odżywczych i dlatego warto przemycić ją do codziennego jadłospisu.
Hashimoto i gluten. Zobacz, których produktów przy tej chorobie unikać
Mimo że choroby nie da się wyleczyć, to dzięki odpowiedniej terapii można nad nią zapanować. Istotna jest tutaj dieta. Co wolno jeść chorym, a czego powinni unikać? Zapytaliśmy o to Ewę Gajko, dietetyczkę.
Właściwości i zastosowanie gravioli – jak ją dawkować, aby nie wywołać skutków ubocznych?
Graviola to wiecznie zielone drzewo rosnące m.in. w Ameryce Południowej i Środkowej. Rodzi smaczne owoce, które tak samo jak liście, nasiona i kora, ma właściwości lecznicze. Zastosowanie gravioli w medycynie ludowej jest bardzo szerokie, ponieważ roślina ta wzmacnia odporność, działa antybakteryjnie, insektobójczo i przeciwbólowo.