Stan zapalny, mimo że jest naturalną reakcją obronną organizmu, to w momencie, gdy ma charakter przewlekły staje się niebezpieczny. Czym tak naprawdę jest stan zapalny? Jak go zmierzyć? Czy dieta może pomóc go złagodzić? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziały dietetyczka Małgorzata Pielichowska oraz lekarka Alicja Baska.
"Przesilenie wiosenne nie będzie dla nas straszne".
Siemię lniane, a właściwie nasiona lnu zwyczajnego są składnikiem nie tylko naturalnej pielęgnacji, ale i zdrowej diety. O cudownych właściwościach tej rośliny mówiły w Dzień Dobry TVN kosmetolożka medyczna Magda Wróbel i dietetyczka kliniczna Małgorzata Pielichowska.
Dlaczego powinniśmy na nie uważać?
"W zasadzie jest najważniejsze".
Wiele osób, które decydują się przejść na dietę, bez zastanowienia oddaje się wszelkiego rodzaju mitom na temat odchudzania. Jak nie wpaść w pułapkę "dobrych rad" w pogoni za upragnioną sylwetką? Z dietetycznymi pułapkami rozprawili się goście Dzień Dobry TVN - dietetyczka kliniczna Marta Jachym-Raczyńska oraz trener Paweł Raczyński.
Kiszonki stały się polskim "super foodem”. Bardzo często pojawiają się na naszych stołach w formie przekąsek, surówek, dodatków do dań lub jako główny składnik pysznych potraw.
Czy kawę wolno pić na czczo? Ile filiżanek dziennie powinniśmy spożywać? Jaki wpływ na trening i ciśnienie ma kofeina?
Jeśli nie ma zdrowotnych przeciwwskazań do wykluczenia glutenu, to wcale nie trzeba z niego rezygnować.
Urozmaicanie jadłospisu może być wspaniałą przygodą zarówno dla dziecka, jak i dla rodzica.
Okazuje się, że spożywanie czerwonego mięsa także może być zdrowe. Jednak pod jednym warunkiem.
Poranne rytuały są bardzo istotne dla organizmu człowieka. O tym, co warto robić, a z czego lepiej zrezygnować przed śniadaniem Filip Chajzer i Malgorzata Ochme porozmawiali z dietetyczką kliniczną Martą Jachym.
Ewa Farna chce być w dobrej formie, żeby szaleć na scenie podczas koncertów. Właśnie dlatego wypracowała rutynę, która sprawia, że ma dużo energii i cieszy się zdrowiem.
Dietetyczka wyjaśnia, czy powinniśmy unikać soli?
Ludzie, aby utrzymać organizm w należytej kondycji i zdrowiu, przyjmują różnego rodzaju suplementy oraz substancje pomocnicze. Należą do nich m.in. bioflawonoidy cytrusowe.
Magdalena Miszczak, znawczyni tego naparu, zdradziła widzom Dzień Dobry TVN, po czym poznać doskonałe liście?
Które warzywa i owoce mają najwięcej pestycydów?
Choć całe życie zmagała się z ogromną nadwagą, od kilku lat wraz z mężem walczy o swoje zdrowie.
Krowie mleko ma swoich zwolenników i przeciwników. Nie brakuje głosów, że popularny składnik diety jest szkodliwy dla zdrowia. Tymczasem okazuje się, że dzięki jego właściwościom Europejczycy mogą poszczycić się wyższym wzrostem niż mieszkańcy Azji, Australii czy obu Ameryk. Dowodzą tego wyniki badań naukowych.
Sprawdź, jak przyrządzić "płynne złoto".
"Zbilansowane posiłki mogą wspomóc zdrowie hormonalne".
Boże Narodzenie sprzyja ucztowaniu. W trakcie rodzinnych spotkań przy suto zastawionym stole trudno odmówić sobie wysokokalorycznych dań, co nierzadko przekłada się na złe samopoczucie. Jak wrócić do formy po świętach?
Osłodzi codzienną dietę i zadba o odporność.
Czym jest "słodkie starzenie" oraz które produkty powodują szybki wzrost cukru we krwi?
Nawyki żywieniowe odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób serca. Niektóre produkty spożywcze wspierają funkcjonowanie układu krążenia, inne zwiększają ryzyko występowania jego dysfunkcji.
Orzechy nie bez przyczyny uznawane są za ważny element codziennej diety. Ich spożywanie stanowi przepustkę do dobrego samopoczucia i zgrabnej sylwetki.