Wpływ soli na organizm człowieka
Sól od wielu lat jest uznawana za wyjątkowo szkodliwy składnik codziennej diety. Dietetyczka kliniczna Daria Łukowska zdradziła, czy faktycznie powinniśmy obawiać się jej podczas naszych wyborów żywieniowych. - Sól zawiera sód. [...] Sód w nadmiarze jest szkodliwa dla naszego organizmu, przede wszystkim dlatego, że w nadmiarze będzie powodowała nadciśnienie. Nadciśnienie długoterminowo bardzo uszkadza nasz układ krążenia, powoduje udary i zawały serca – tłumaczyła ekspertka.
Czy unikać soli?
Zdaniem dietetyczki nie należy całkowicie rezygnować z soli, ponieważ jest ona niezbędna do poprawnego funkcjonowania organizmu, m.in. reguluje skurcze mięśni, perystaltykę jelit oraz przekazywanie impulsów do komórek nerwowych. Powinniśmy ją jednak spożywać w małych ilościach. W codziennej diecie człowiekowi wystarczy zaledwie łyżeczka soli, czyli 5-6 gramów, dlatego podczas wizyt w sklepie warto czytać etykiety produktów. Sód zawarta w żywności przetworzonej jest tą, której powinniśmy unikać.
- Warto komponować dietę tak, by jej 80% składało się z żywności nieprzetworzonej – poradziła Daria Łukowska.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Rodzaje diet odchudzających i leczniczych. Charakterystyka różnych rodzajów diet
- Dzięki profilaktyce można uniknąć raka jajnika. Jakie badania warto zrobić?
- "W ciąży jemy dla dwojga, nie za dwoje". Jak bardzo powinna zmienić się dieta przyszłej mamy?
Autor: Zofia Wierzcholska
Źródło zdjęcia głównego: Michał Zebrowski/East News