Porady

    30 września obchodzimy święto wszystkich panów: mężów, braci, przyjaciół i znajomych, czyli Dzień Chłopaka. Tego dnia panie spieszą z życzeniami dla wszystkich szczególnie bliskich ich sercu. Warto pamiętać o wrześniowej okazji i zaskoczyć swoich panów oryginalnymi życzeniami lub prezentem. Sprawdź, jak możesz uczcić Dzień Chłopaka.

    Późnym latem, a wczesną jesienią zaczynają dojrzewać śliwki. To w tym czasie są one najsmaczniejsze. Warto korzystać z darów natury i przygotowywać z nich domowe przetwory. Owoce te są niskokaloryczne, a co więcej, bardzo dobrze wpływają na układ trawienny. Te właściwości warto wykorzystywać. Sprawdź nasz prosty przepis na domową nalewkę ze śliwek.

    Mirabelka, inaczej śliwa domowa, to owoc niedoceniany we współczesnej kuchni. Jest nieco mniejsza od klasycznej, znanej nam śliwki, ma żółtą barwę i pod kwaśną skórką kryje słodkie bogactwo witamin. Późne lato i wczesna jesień to idealny moment, aby przygotować z niej przepyszne przetwory. Sprawdź nasze przepisy.

    Odpowiedź na pytanie, jak przycinać brodę, zależy od tego, na jakim etapie zapuszczania brody jesteśmy i jaki kształt chcemy jej nadać. Do codziennego przycinania brody względnie krótkiej, tak by miała stosunkowo stałą długość, wystarczy trymer, czyli maszynka z regulacją do przycinania zarostu na określoną długość. Jeśli broda jest dłuższa, do jej przycinania konieczne może być używanie nożyczek.

    Jesień to bardzo kolorowa pora roku. Wykorzystując jej dary, można przygotować piękny wianek, którym ozdobimy nie tylko drzwi wejściowe do mieszkania, ale także jego wnętrze. Jak przygotować tę ozdobę krok po kroku? Zapytaliśmy o to gościa Dzień Dobry TVN instagramerkę Marzenę Marideko.

    Przygotowanie dietetyczne do kolonoskopii to jeden z ważniejszych czynników wpływających na jakość badania. Niezmierne ważne jest przestrzeganie zasad żywieniowych, które jasno określają, co jeść przed kolonoskopią. Złe przygotowanie może spowodować powikłania oraz konieczność powtórzenia badania.

    Przyprawy z grzybów to idealny sposób na wykorzystanie pozostałości po grzybach - trzonków czy uszkodzonych kapeluszy. Szkoda marnować ich pyszny aromat, wyrzucając te części do kosza. Można z nich przygotować proszek lub kostki grzybowe, które sprawdzą się jako przyprawy do różnych dań. Sprawdź, jak łatwo je przygotować.