Święta wielkanocne to czas, kiedy zasiadamy z bliskimi do suto zastawionego stołu. Pod wieloma postaciami pojawi się na nim chrzan. Jedną z potraw z jego użyciem jest zupa chrzanowa - u nas w trzech wersjach. Sprawdź również inne przepisy z wykorzystaniem chrzanu.
Majonez to produkt, bez którego większość Polaków nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych. Niestety, w wyniku szalejącej inflacji podrożał on o 100 proc. Ceny skutecznie odstraszają przed zakupem, dlatego my podpowiemy, jak na tegoroczną Wielkanoc samodzielnie zrobić majonez. Przepis idealny zdradziła Aleksandra Juszkiewicz, kucharka i zwyciężczyni 9. edycji programu "Masterchef".
Mazurek wielkanocny - jak go przygotować? Mazurek z białą czekoladą, cytrynowy, kajmakowy oraz orzechowo-czekoladowy - który wybierasz? Sprawdź proste przepisy na wielkanocne ciasto.
W kuchni Dzień Dobry TVN trwają przygotowania do nachodzącej Wielkanocy. Szukasz pomysłu na pyszne dania pasujące do wielkanocnego menu? Sprawdź przepisy na jajka faszerowane twarogiem, pastą z pstrąga i oliwkami, biały barszcz na jabłkach z majerankiem i kaczkę pieczoną z gruszkami i jabłkami w sosie własnym.
Odpowiednio przygotowany zakwas na żurek to podstawa smacznej zupy, która od lat króluje na wielkanocnym stole Polaków. Niestety wiele osób wciąż decyduje się na gotowy zakwas, dostępny w sklepach, choć przepis na niego jest niezwykle prosty. Sprawdź, jak zrobić domowy zakwas na żurek.
Na Wielkanoc jada się wiele tradycyjnych i regionalnych dań. Co warto przyrządzić na wielkanocne śniadanie? Czy jest tradycyjna pora, o której powinno się ono odbywać? Przygotowaliśmy porady i najlepsze przepisy, które uświetnią Twój wielkanocny stół.
W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowania do Wielkanocy pełną parą. Swoimi świątecznymi przepisami i poradami podzielił się Jasiek Kuroń. Sprawdź, jak zrobić żurek z tiftelami cielęcymi, pieczeń rzymską, wegański pasztet z ciecierzycy oraz voille au vent z musem chrzanowym, jajkiem i białą kiełbasą.
Wydawać się może, że serniki, te na ciepło i zimno, to jedne z najprostszych do zrobienia deserów. Często jednak sernik po upieczeniu opada i nie wiemy, dlaczego tak się dzieje. Poza dobrym przepisem istotna jest jakość składników i zasady postępowania z nimi. Zobacz, jak upiec idealny sernik na święta wielkanocne i nie tylko.
Barszcz biały, to obok żurku z jajkiem i kiełbasą, tradycyjna polska zupa gotowana przede wszystkim w okresie świąt wielkanocnych. Jak ją zrobić? Sprawdź nasze wskazówki i przepis krok po kroku.
Wielkanoc coraz bliżej, a ty wciąż nie wiesz, jak przygotować się do świąt? Zapoznaj się z naszym bezpłatnym e-bookiem. Znajdziesz w nim mnóstwo inspiracji na tradycyjne potrawy czy efektowne dekoracje. Spraw, by te święta były wyjątkowe.
Babka wielkanocna - jak ją przygotować? Wyobrażasz sobie Wielkanoc bez tego ciasta? My też nie. Dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN mistrzyni cukiernictwa Beata Kartowicz przygotowała: babkę drożdżową, babkę czekoladową, babkę gotowaną, babkę majonezową i odwrócone babeczki z kremem patisier.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To dobry moment, by pomyśleć o świątecznym menu. Jakie dania zagoszczą na waszych stołach w tym roku? W ramach inspiracji przygotowaliśmy listę 10 najpopularniejszych wielkanocnych potraw.
Majonez to król Wielkanocy. Dla Polaków jest również ważny na co dzień. Świadczą o tym chociażby spory o to, który jest najlepszy. Wielu może to zaskoczyć, ale majonez z powodzeniem można wykorzystać do słodkiego ciasta. Świetnie komponuje się także z czekoladą. Chcesz się przekonać? Wypróbuj nasz przepis na czekoladowe ciasto z majonezem.
W okresie Wielkanocy na stołach pojawiają się nie tylko tradycyjne potrawy. Warto przygotować również nieco inne, wykwintne dania. Zwłaszcza, że w sklepach sieci Biedronka nie brakuje rozmaitych, sezonowych produktów, po które można sięgnąć. Jak zrobić wytrawne naleśniki z pysznymi dodatkami, pieczoną kaczkę i wiosenny mazurek z orzechami? Sprawdź przepisy Sebastiana Olmy.
Jeśli ktoś myśli, że mazurki można przygotować tylko na słodko, to grubo się myli. Udowodnił to Andrzej Polan, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował mazurki na słono. Na stole pojawiły się: mazurek na słono z konfiturą z cebuli i białą kiełbasą, mazurek na słono z ziemniakami, suchą krakowską, chrzanem i żurawiną oraz mazurek z boczniakami, kremowym selerem i chrzanem. Sprawdź, jak je przygotować