Potrawy wielkanocne

    Wydawać się może, że serniki, te na ciepło i zimno, to jedne z najprostszych do zrobienia deserów. Często jednak sernik na ciepło opada i nie wiemy, dlaczego tak się dzieje. Poza dobrym przepisem istotna jest jakość składników i zasady postępowania z nimi. Zobacz, jak upiec idealny sernik na święta wielkanocne i nie tylko.

    Na Wielkanoc jada się wiele tradycyjnych i regionalnych dań. Co warto przyrządzić na wielkanocne śniadanie? Czy jest tradycyjna pora, o której powinno się ono odbywać? Przygotowaliśmy porady i najlepsze przepisy, które uświetnią Twój wielkanocny stół. 

    Majonez to król Wielkanocy. Dla Polaków jest również ważny na co dzień. Świadczą o tym chociażby spory o to, który jest najlepszy. Wielu może to zaskoczyć, ale majonez z powodzeniem można wykorzystać do słodkiego ciasta. Świetnie komponuje się także z czekoladą. Chcesz się przekonać? Wypróbuj nasz przepis na czekoladowe ciasto z majonezem.

    W okresie Wielkanocy na stołach pojawiają się nie tylko tradycyjne potrawy. Warto przygotować również nieco inne, wykwintne dania. Zwłaszcza, że w sklepach sieci Biedronka nie brakuje rozmaitych, sezonowych produktów, po które można sięgnąć. Jak zrobić wytrawne naleśniki z pysznymi dodatkami, pieczoną kaczkę i wiosenny mazurek z orzechami? Sprawdź przepisy Sebastiana Olmy.

    Jeśli ktoś myśli, że mazurki można przygotować tylko na słodko, to grubo się myli. Udowodnił to Andrzej Polan, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował mazurki na słono. Na stole pojawiły się: mazurek na słono z konfiturą z cebuli i białą kiełbasą, mazurek na słono z ziemniakami, suchą krakowską, chrzanem i żurawiną oraz mazurek z boczniakami, kremowym selerem i chrzanem. Sprawdź, jak je przygotować

    W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotował swoje nowatorskie pomysły na świąteczną sałatkę. Królową jest oczywiście jarzynowa, ale co jeśli mamy ochotę na powiew świeżości i nowe smaki na stole? W takiej sytuacji warto wypróbować przepis na świąteczną sałatkę z kurczakiem naszego kucharza. Sprawdź, jak ją zrobić.

    Bazie zwane również bazimi kotkami to puchate pąki wierzb. Zazwyczaj stanowią element dekoracyjny w okresie świąt wielkanocnych, będąc częścią stroików czy palm. Niewiele osób wie, że mają również właściwości spożywcze i można z nich zrobić np. wegańskie mleko baziowe. Sprawdź prosty przepis.

    W kuchni Dzień Dobry TVN, Andrzej Polan przygotował oryginalne przepisy z perliczką w roli głównej. Sprawdź, jak przyrządzić rosół świąteczny z młodą kapustą, pyzami i pieczonymi paprykami, całą pieczoną perliczkę w maśle i rabarbarze oraz filety z perliczki z pęczakiem i botwinką. Święta jeszcze nigdy nie były tak wyjątkowe w smaku!

    Odpowiednio przygotowany zakwas żurkowy to podstawa smacznej zupy, która od lat króluje na wielkanocnym stole Polaków. Niestety wiele osób wciąż decyduje się na gotowy zakwas, dostępny w sklepach, choć przepis na niego jest niezwykle prosty. Sprawdź, jak przygotować samodzielnie zakwas i zrobić wielkanocny żurek "last minute".

    W kuchni Dzień Dobry TVN Stefano Terrazzino przybliżył, jak wygląda Wielkanoc na Sycylii. W sobotę nie chodzi się z koszyczkiem, a w poniedziałki świętuje się wspólnie na świeżym powietrzu. Sprawdź, jak przygotować Mignolate Siciliane z przepisu Stefano Terrazzino. 

    Cuddura to typowy sycylijski deser - ciasteczka z jajkiem, które przygotowywane są na różne sposoby. Tradycyjnie robi się je tydzień przed świętami wielkanocnymi. Sprawdź, jak przygotować to danie z przepisu Stefano Terrazzino

    W wielkanocnej kuchni, Sebastian Olma przygotował jajka faszerowane twarogiem, zapiekane jajka w skorupkach z pastą wasabi, awokado faszerowane pastą twarogową, paschę wielkanocną oraz sernik na spodzie z brownie. Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN i jak zrobić poszczególne dania. 

    Czy wyobrażacie sobie Wielkanoc bez pysznych deserów? My też nie! Dlatego wybraliśmy dla Was kilka przepisów spośród świątecznych słodkości proponowanych przez Annę Starmach i Annę Lewandowską. Zobacz, jak zrobić paschę z bakaliami, sernik, babkę cytrynowo-pomarańczową, tiramisu, makowiec i mazurek daktylowo-czekoladowy.

    Kulinarne receptury i porady Magdy Gessler cieszą się sporym uznaniem i zaufaniem. Podobnie jest z jej wersjami tradycyjnych potraw, w tym tych, które pojawiają się na wielkanocnych stołach Polaków. Jak zrobić doskonały żur na domowym zakwasie, idealną sałatkę jarzynową lub domowy majonez? Sprawdź przepisy Magdy Gessler.