Oryginalny świąteczny deser na bazie śmietany i mango. Jak go przygotować?

Oryginalny deser na świąteczny stół wg przepisu Piotra Kucharskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
Słodka jajeczna niespodzianka
Słodka jajeczna niespodzianka
Nowoczesna Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Koszyczki wielkanocne
Koszyczki wielkanocne
Dawne tradycje wielkanocne
Dawne tradycje wielkanocne
Na wielkanocnym stole obowiązkowo muszą pojawić się jajka. Choć najczęściej podajemy je z majonezem lub faszerowane, to możliwości jest znacznie więcej. Wykorzystując wydmuszki, można przygotować bardzo oryginalny deser o smaku mango. Jak go zrobić? Swoim przepisem podzielił się Piotr Kucharski.

Słodka jajeczna niespodzianka

Jajka to produkt, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Są jednym ze składników sałatki jarzynowej, mogą być faszerowane lub podane z majonezem. Na tym jednak nie koniec. Wydmuszki świetnie nadadzą się do przygotowania świątecznego deseru.

Do jego wykonania potrzebne będą śmietana kremówka, pulpa mango oraz żelatyna.

Jak przygotować jajka o smaku mango?

W pierwszej kolejności podgrzewamy 200 ml śmietany kremówki oraz 200 ml pulpy mango. - Do ciepłej śmietany dodaję łyżeczkę żelatyny. Tyle samo żelatyny dodaję do ciepłej pulpy mango. Wszystko muszę dokładnie wymieszać, żeby żelatyna się rozpuściła - mówił Piotr Kucharski.

Gdy żelatyna już się rozpuści, śmietanę oraz pulpę mango przelewamy do dzbanuszków, aby ostygły. Następnie przygotowujemy wydmuszki. Kiedy będą już gotowe - trzeba je wygotować (2-3 minuty) i ostudzić. - Każdą wydmuszkę napełniam do połowy śmietaną, a następnie dopełniam pulpą mango. Tak przygotowane jajka muszę wstawić na godzinę do lodówki - mówił Piotr Kucharski.

Po tym czasie zaskakujący świąteczny deser jest już gotowy.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

Zobacz także:

podziel się: