jajka

    jajka

    Jajka to nieodzowny element śniadań. Jednak obranie ugotowanego na twardo nieraz wymaga od nas cierpliwości i czasu, a jak wiadomo - rano nie mamy go zbyt dużo. Natomiast dzięki trikowi z TikToka obierzecie jajko w kilka sekund i to bez wysiłku. 

    Dobrze ubite białka jajek to podstawa wielu deserów, takich jak beza czy biszkopt, zwłaszcza ten bez proszku do pieczenia. Czasem się zdarza, że wszystko robimy jak zawsze, a coś jednak nie wychodzi i ubite białka nie pracują w danej potrawie tak, jak tego od nich oczekujemy. Co zatem zrobić, aby idealnie ubić białka jajek?

    Motywuje, edukuje, dopinguje - Anna Lewandowska to chyba jedna z najbardziej "fit" polskich gwiazd. Od jakiegoś czasu trenerka prowadzi w mediach społecznościowych akcję, w której zachęca do podejmowania małych kroków w drodze ku dużej zmianie i zdrowszemu stylowi życia. Wiele osób z chęcią stosuje się do jej rad i widzi efekty - czy podobnie będzie w przypadku jedzenia jajek na śniadanie?

    Jajka w czasie Wielkanocy królowały na naszych stołach pod różnymi postaciami. Co zrobić z tymi, które nam zostały po świętach? Na pewno się nie zmarnują. Oparte na nich dania przyrządza w naszej kuchni Katarzyna Bosacka. Oto jej praktyczne przepisy.

    Wielu z nas skorupki od jaj wyrzuca po prostu do kosza. To duży błąd. Dlatego, że skorupki stanowią cenne źródło składników odżywczych. Zawierają m.in. sole wapnia, magnez, fosfor czy selen. Warto więc wykorzystać ich właściwości do różnych celów, a ekologowie będą nam wdzięczni. Oto kilka znanych patentów.

    Jajka to produkt, który większość z nas zawsze ma w swojej lodówce. Zazwyczaj sięgamy po nie, gdy przygotowujemy ciasto lub robimy jajecznicę. A to zdecydowanie za rzadko! Jajka nie tylko doskonale smakują, ale stanowią źródło cennych witamin i minerałów. Do tego – wbrew obiegowej opinii – wcale nie podnoszą cholesterolu!

    Nie od dziś wiadomo, że jajka są bogaty źródłem witamin i składników odżywczych. Warto włączyć je do swojej diety np. w formie jajecznicy czy jajek w koszulkach. A co z piciem surowych jajek? Jak eksperci zapatrują się na spożywanie ich bez obróbki termicznej?

    Pianki to nieodłączna część Świąt Wielkanocnych. Jak zatem sprytnie udekorować jajka, aby wyglądały pięknie i niepowtarzalnie? Oto trzy sposoby, które zadowolą osoby lubiące styl rustykalny i glamour. Jest też coś dla tych, którzy przepadają za żywymi kolorami.

    W kolejnej odsłonie cyklu "Reakcja łańcuchowa" Aneta Łańcuchowska obaliła mity na temat jajek. Do tej pory jaja cieszyły się raczej złą sławą ze względu na zawarty w nich cholesterol. Jak jest naprawdę? Ile jajek powinno się znaleźć w naszej diecie? Okazuje się, że jajka dostarczają nam przede wszystkim pełnowartościowego białka i choliny, która jest niezwykle istotna dla naszego organizmu. Dlaczego? Inną substancją zawartą w jajku, która pozytywnie wpływie na zdrowie jest lecytyna. Hamuje ona przyswajanie cholesterolu z pożywienia oraz obniża jego poziom we krwi.

    W Wielką Sobotę - od wczesnych godzin porannych - katolicy święcą pokarm, który następnie znajdzie się na wielkanocnym stole. Dzień Dobry TVN również przygotowało swój własny koszyk. Włożyliśmy do niego m.in. jaja, które zniosła nasza adoptowana kura Kurosawa. Zobaczcie, jak pięknie je pomalowaliśmy.

    Hyen Pham i Marcin Nguyen przeprowadzają eksperymenty i nagrywają instruktażowe filmiki, które publikują w internecie. Robią to po to, by wytłumaczyć skomplikowane, naukowe zjawiska w przystępny sposób. Hyen i Marcin zaprezentowali w Dzień Dobry TVN kilka doświadczeń. Czy wiecie dlaczego zimą jest zimno lub, jak chodzić po surowych jajach, by te nie pękły? Czym jest płyn nienewtonowski i jak go zrobić?

    W kuchni Dzień Dobry TVN sposoby na świąteczne jaja. Ze sklepu czy te od gospodyni? Które lepsze? Jak sprawdzić czy jajka są świeże? Po co przelewać je wrzątkiem? W dzisiejszej jajecznej kuchni Andrzeja, tradycyjne wielkanocne potrawy, a więc jajka faszerowane, jajecznica wielkanocna, jajka z szynką i chrzanem, czy obwarzanek z łososiem i kremowym serkiem.

    Sok z buraków, łupiny cebuli, kurkuma, a może kapusta? W studiu Dzień Dobry TVN fizyk dr Tomasz Rożek, razem ze swoimi małymi asystentami, przygotowuje wielkanocne pisanki. Jak przyrządzić miksturę, która nada jajku intensywny kolor? Jakie jajka nadają się do malowania? Dlaczego jajo barwione naturalnie jest zdrowsze? I co się stanie z jakiem, jeżeli zostawimy je na noc w occie?

    W Wielki Czwartek odwiedziliśmy plebanię w Prószkowie nieopodal Opola. Mateusz Hładki spotkał się tam z proboszczem tamtejszej parafii i Panią Zenobią, by porozmawiać o wielkanocnych potrawach. Nasi gospodarze przygotowali m.in.: schab ze śliwką, jajka nadziewane i tradycyjny żurek z kiełbasą. Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego na Wielkanoc zawsze podaje się żur? W czym tkwi sekret tradycyjnego żurku wielkanocnego? Czym Pani Zenobia faszeruje świąteczne jajka? Czy w Waszych domach świąteczne potrawy przygotowuje się w podobny sposób?

    Agata Jędraszczak jest autorką bloga kulinarnego. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała jajka po benedyktyńsku, francuskie tosty i szakszukę. Do tego przygotował pyszne placuszki drożdżowe. Smacznego!

    W Wielką Sobotę zapraszamy do naszej kawiarenki na rogu Marszałkowskiej i Hożej w Warszawie. Razem z zaproszonymi gwiazdami będziemy malować wielkanocne jajka w stylu pop-art! Czekamy na Was od 8:30!

    Jutro do księgarń trafi nowa książka zakopiańskiego duetu: Pauliny Młynarskiej i Beaty Sabały- Zielińskiej „Zakopane. Nie ma przebacz”. A w Dzień Dobry TVN wystarczyło zjechać siedem pięter w dół, by poczuć się jak w góralskiej chacie! Jak górale obchodzą święta wielkanocne? O tym, jak wygląda Wielkanoc na Podhalu, w relacji Pauliny Młynarskiej i Beaty Sabały-Zielińskiej.

    Jajko to najdoskonalszy wytwór natury. Według niektórych dwa jajka dziennie chronią przed wszelkiego typu infekcjami. A jak jest naprawdę? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy naukowca prof. Tadeusza Trziszka.

    Temat rosnących cen jajek pojawiał się w ostatnim tygodniu w niemal każdej gazecie tradycyjnej, każdym portalu internetowym oraz w każdych wiadomościach telewizyjnych. Eksperci alarmują- będzie coraz drożej. Tuż przed świętami Wielkiej Nocy cena jajka może wynosić nawet złotówkę. Czy za wzrost cen odpowiadają producenci jaj, przepisy unijne czy może ekolodzy, a nawet celebryci? Rozgorzała dyskusja o kosztach ekonomicznych w opozycji do humanitarnego traktowania zwierząt. Powraca odwieczne pytanie: co jest pierwsze - jajko czy kura? W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Beatę Tyszkiewicz i jej córkę Karolinę, która o kurach i jajkach wie wszystko.

    A na pewno takie proponowane przez zwyciężczynię "Gotuj o wszystko" Annę Starmach. Według Ani "śniadanie na szczęście" powinno zawierać dużo sytego białka i węglowodanów oraz oczywiście coś słodkiego!