Czy można mrozić jajka? Ta technika pozwoli zrobić to bezpiecznie
Jaja kurze drożeją, a przez to coraz więcej osób szuka sposobów, jak można zaoszczędzić. Mrożenie jajek chociaż możliwe, to nie jest takie proste. Aby zrobić to właściwie i się nie zatruć, trzeba przestrzegać kilku zasad.
Co sprawdza kasjer, otwierając opakowanie z jajkami? Odpowiedź może zaskoczyć
W trakcie zakupu jajek w ulubionym supermarkecie warto przyjrzeć się zachowaniu sprzedawcy. Większość kasjerów i kasjerek sprawdza zawartość leżących na taśmie tekturowych wytłaczanek.
Jajka przepiórcze posiadają wiele zalet zarówno zdrowotnych, jak i smakowych. Właśnie dlatego stają się coraz popularniejszym wyborem. Ich rozmiar jest naprawdę niewielki, a przygotowanie ich na twardo zajmuje tylko trzy minuty.
Naleśniki z jajkami poche, szpinakiem i sosem holenderskim, czyli naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował pyszne naleśniki. Sprawdź jego przepis na to danie z jajkami poche, szpinakiem i sosem holenderskim.
Pomysł na wielkanocny stroik w wazonie. Wykonasz go w kilka minut
Z okazji Wielkanocy w domach pojawiają się ozdoby - kolorowe figurki, zawieszki i dekoracyjne kompozycje z jajkami, królikami czy kurczakami. Dużą popularnością cieszą się również stroiki. Taki w wazonie przygotujesz na dosłownie na ostatnią chwilę przed świętami.
Oryginalny świąteczny deser na bazie śmietany i mango. Jak go przygotować?
Na wielkanocnym stole obowiązkowo muszą pojawić się jajka. Choć najczęściej podajemy je z majonezem lub faszerowane, to możliwości jest znacznie więcej. Wykorzystując wydmuszki, można przygotować bardzo oryginalny deser o smaku mango. Jak go zrobić? Swoim przepisem podzielił się Piotr Kucharski.
Jajka na Wielkanoc - przepisy na faszerowane jajka wielkanocne
Jajka faszerowane to jedna z tradycyjnych potraw Wielkanocnych. Ile kucharzy, tyle pomysłów na ich przygotowanie. Można robić je w skorupkach lub bez. Jakie dodatki dodamy, zależy od naszych upodobań. Sprawdź nasz przepis na tradycyjne jajka faszerowane na Wielkanoc i pomysły na bardziej wykwit
"To dzieje się szybko". Ratownik przestrzega rodziców przed kupowaniem jajek wielkanocnych z czekolady
Zbliżająca się Wielkanoc sprzyja kupowaniu słodyczy dla dzieci. Czekoladowe jajka od kilku dni już kuszą ze sklepowych półek. Zanim jednak po nie sięgniemy, należy zastanowić się, czy na pewno są bezpieczne dla naszego malucha.
Jajecznica na parze - prosty przepis krok po kroku
Jajecznica na parze kojarzyć się może głównie z jedzeniem dla niemowlaków, którym stopniowo wprowadza się do diety kolejne produkty. Odpowiednio zrobiona może być jednak pysznym posiłkiem dla osób w każdym wieku. Jak zrobić jajecznicę na parze? Sprawdź prosty przepis krok po kroku.
Jajka to nieodzowny element śniadań. Jednak obranie ugotowanego na twardo nieraz wymaga od nas cierpliwości i czasu, a jak wiadomo - rano nie mamy go zbyt dużo. Natomiast dzięki trikowi z TikToka obierzecie jajko w kilka sekund i to bez wysiłku.
Ile czasu gotować jajko na twardo? Do czego je wykorzystać?
Gotowanie jajek na twardo to jeden z najprostszych sposobów na ich przygotowanie. Można jeść je samodzielnie, lecz także przyrządzić na ich bazie pyszne dania, w tym przekąski oraz sycące potrawy na ciepło.
Salmonella na skorupkach. GIS ostrzega przed jajkami z popularnego sklepu
Bakterie salmonelli wykryto na skorupkach jajek w jednej partii produktu w Biedronce. Główny Inspektorat Sanitarny wydał w tej sprawie ostrzeżenie. Jak przypomina, spożycie skażonych jajek, zwłaszcza na surowo, może być niebezpieczne dla zdrowia.
Stuletnie jajko, czyli nietypowy rarytas prosto z Chin. Jak smakuje i gdzie można je kupić?
Stuletnie jajko to przysmak rodem z Chin. Nie trzeba jednak wybierać się w daleką podróż, aby go skosztować. Przekąskę tę można kupić w niektórych sklepach czy spróbować jej w restauracjach serwujących egzotyczne potrawy. Jak powstaje stuletnie jajo i czym wyróżnia się jego smak?
Wegańskie jajko na twardo! Jak powstał kulinarny wynalazek z Singapuru?
Singapurska firma OsomeFood opracowała i wprowadziła na rynek wyjątkowy przysmak. Mowa o całkowicie roślinnym odpowiedniku jajka na twardo. Produkt jest wegański - nie posiada żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Jak powstał i jak wygląda?
Dobrze ubite białka jajek to podstawa wielu deserów, takich jak beza czy biszkopt, zwłaszcza ten bez proszku do pieczenia. Czasem się zdarza, że wszystko robimy jak zawsze, a coś jednak nie wychodzi i ubite białka nie pracują w danej potrawie tak, jak tego od nich oczekujemy. Co zatem zrobić, aby idealnie ubić białka jajek?
Anna Lewandowska rozwiewa wątpliwości. Czy dobrze jeść jajka na śniadanie?
Motywuje, edukuje, dopinguje - Anna Lewandowska to chyba jedna z najbardziej "fit" polskich gwiazd. Od jakiegoś czasu trenerka prowadzi w mediach społecznościowych akcję, w której zachęca do podejmowania małych kroków w drodze ku dużej zmianie i zdrowszemu stylowi życia. Wiele osób z chęcią stosuje się do jej rad i widzi efekty - czy podobnie będzie w przypadku jedzenia jajek na śniadanie?
Jajka w czasie Wielkanocy królowały na naszych stołach pod różnymi postaciami. Co zrobić z tymi, które nam zostały po świętach? Na pewno się nie zmarnują. Oparte na nich dania przyrządza w naszej kuchni Katarzyna Bosacka. Oto jej praktyczne przepisy.